Kotlety mielone
Pixabay/congerdesign
Newsy

Mało znany sposób na soczyste mielone. W życiu nie zrobisz już ich inaczej

Mięso na mielone po usmażeniu czasami jest suche i bez smaku. Znamy metodę, jak tego uniknąć.

Jakkolwiek smażenie kotletów może wydawać się proste, w kuchni podczas gotowania zdarzyć może się wszystko. W końcu pyszny obiad wymaga nie zawsze czasu, raczej chęci, sprytu i odrobiny wiedzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nadmiar wilgoci

Problemy z mięsem do mielonych mogą dotyczyć nie tylko tego, że mięso jest suche. Czasami jest wręcz przeciwnie. Mięso rozpada się w rękach i wydaje się za rzadkie. Znacie taki stan rzeczy? Wiemy, co zrobić z podobną sytuacją.

Ciasto na mielone można wyrabiać chwilę dłużej. Nadmiar wilgoci powinien stopniowo odpuszczać. Jeśli jednak metoda nie działa, jest kilka składników, które w zdecydowany sposób wchłoną jej nadmiar.

  1. Ziemniaki trzeba obrać obrać i gotować do miękkości. Następnie mocno je tłuczemy i dodajmy do płynnego mięsa mielonego.
  2. Pęczak, który można ugotować na sypko i dorzucić do mięsa. Sprawdzi się również ryż, perfekcyjny pochłaniacz wilgoci czy kasza gryczana.
  3. Bułka tarta to najpopularniejszy sposób na płynne mięso. Wiele gospodyń korzysta z tego łatwego, ale bardzo skutecznego rozwiązania. 
  4. Semolina zwana kaszą manną. Wystarczy kilka łyżek. Po dodaniu jej do mięsa powinna spęcznieć i nasiąknąć nadmiarową wodą z mielonych.

Wszystkie z wymienionych wskazówek działają na pochłanianie wilgoci. Mięso na mielone nie powinno mieć jej za dużo. Nie musicie się przejmować, usunięcie nadmiaru wody z mięsa nie płynie na ich suchość czy brak soczystości. Wasze mielone będą miały po prostu lepszą do smażenia konsystencję.

Co jeszcze

Może się również zdarzyć, że nie chcesz dodatkowych składników w mielonych. Wtedy ryż, kasza manna czy ziemniaki muszą pójść na przymusową odstawkę. Wykonując kilka czynności, równie skutecznie usuniesz wodę z mielonych, bez konieczności dorzucania do nich produktów, których nie chcesz.

Pierwszą z ciekawych metod jest przełożenie mięsa do sita, które umieścimy nad zlewem. Mięso powinno w  nim leżeć około pół godziny. Można też użyć zwykłej gazy. W obydwu przypadkach należy pamiętać, żeby nie przeciągać działań w nieskończoność. Nasze kotlety mają nie być mokre, ale soczyste!

Mięso na mielone z wilgocią poradzi sobie również w lodówce. Wystarczy kwadrans. Po wyjęciu mielonych z lodówki trzeba jak najszybciej przystąpić do ich smażenia. Do obróbki termicznej kotletów używamy najczęściej mąki. Panierka w jej postaci także zdziała cuda w sprawie zbytecznej wilgoci.

 

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...

jak usmażyć kotlety mielone
Flickr
Newsy
Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste
Staracie się, by wasze kotlety mielone były jak najlepsze? Mamy dla was jeszcze jedną pożyteczną radę.

Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet poczatkujący adepci sztuki gotowania. Przecież każdy podglądał przy tym swoją mamę i babcię! Na pewno widzieliście jak kiedyś mama lub babcia moczyła bułkę w mleku przed dodaniem jej do mięsa. Jakie mięso wybrać na kotlety mielone? A skoro mowa o mięsie – z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj kupujecie już w sklepach gotowe mielonki. Ważne jednak, by były odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać. To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych. Po co odstawiać wyrobione mięso na kotlety do lodówki? Dzięki naszej sztuczce wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu mięsnej masy z mielonki, cebuli ,jajka i bułki, odstawicie mięso na pół godziny do lodówki. Taki krótki „odpoczynek” dobrze mu zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania kotletów. Przepis na kotlety mielone Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki 1 bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Opcjonalnie: bułka tarta do zapanierowania gotowych kotletów Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki....

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Mielone rozpadają się na patelni? Jest coś, co zlepi je znacznie szybciej niż jajko. Zgadniecie?
Rozpadające się kotlety mielone podczas formowania czy na patelni, to zmora wielu osób. Podczas przygotowania, warto dodać do masy sekretny składnik, który idealnie scali je w całość. Sprawdźcie ten patent!

Kotlety mielone są przygotowywane do ziemniaków na obiad, zamiennie ze schabowym. Idealnie komponują się z sałatką z buraczków czy mizerią. Swoją wyjątkowość zapewniają delikatności, soczystości oraz smakowi, który jest jedyny w swoim rodzaju. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę.  Idealne mięso do kotletów mielonych Mielone charakteryzują się swoją soczystością po obróbce termicznej. Zawdzięczają to odpowiednio wybranemu mięsu. Podczas zakupów należy wybrać to tłustsze. Im będzie chudsze, tym większe prawdopodobieństwo, że po usmażeniu kotlety będą suche w środku oraz niesmaczne. Dlatego też bez obaw warto kupić mięso wieprzowe. Idealnie sprawdzi się karkówka czy łopatka. Jeśli jednak kupiliście chude mięso, to do środka podczas mielenia możecie dodatkowo dołożyć słoninę, która nie zmieni smaku potrawy, ale wzbogaci ją poprzez nadanie mięsu soczystości. Przygotowanie mielonych  Przyrządzenie kotletów mielonych nie jest zbyt skomplikowane. Do ich zrobienia wystarczy wam kilka składników, z których możecie przygotować pyszny obiad. Podczas zakupów warto jest zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wieprzowe. Najlepiej jest je nabyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie będziecie mogli wybrać sobie konkretny kawałek łopatki bądź karkówki i zmielić mięso na miejscu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że produkt jest świeży i najwyższej jakości. Poza tym, należy przygotować cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Z prostych składników wyczarujcie pyszny i smaczny posiłek. Smażenie kotletów mielonych  Wiele osób ma trudność w obróbce termicznej mielonych, gdyż nieraz wychodzą zbyt twarde lub mocno spieczone z...

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...