Tiramisu nie ma sobie równych – ten włoski deser znają chyba wszyscy. Znany ze swojej aksamitnej i delikatnej konsystencji, stanowi wspaniały dodatek do kawy.

Sławny podróżnik kulinarny Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoim własnym przepisem na to włoskie ciasto. Biorąc pod uwagę wiedzę i doświadczenie Roberta naprawdę polecamy zapoznać się z tą recepturą! Z pewnością nauczył się go od najlepszych.

Przepis na tiramisu według Roberta Makłowicza

Jak mówi sam Robert Makłowicz, to jest jeden z najprostszych przepisów na tiramisu. Będziecie potrzebowali poniższych składników.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (opcjonalnie inny alkohol)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 filiżanka parzonej kawy
  • Sok z 1 całej pomarańczy (opcjonalnie)
  • Świeża skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii
  • Kakao
  • Sól

Przygotowanie:

  1. W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
  2. Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
  3. Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
  4. Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
  5. Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy. Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
  6. Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!