tiramisu przepis
ONS / Pixabay
Newsy

Makłowicz zdradził swój sekretny przepis na tiramisu. Musicie go spróbować. Jest mega pyszne

Wypróbujcie bajecznie prosty przepis na tiramisu od samego Roberta Makłowicza!
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Tiramisu nie ma sobie równych – ten włoski deser znają chyba wszyscy. Znany ze swojej aksamitnej i delikatnej konsystencji, stanowi wspaniały dodatek do kawy. Sławny podróżnik kulinarny Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoim własnym przepisem na to włoskie ciasto. Biorąc pod uwagę wiedzę i doświadczenie Roberta naprawdę polecamy zapoznać się z tą recepturą! Z pewnością nauczył się go od najlepszych.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na tiramisu według Roberta Makłowicza

Jak mówi sam Robert Makłowicz, to jest jeden z najprostszych przepisów na tiramisu. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 filiżanka parzonej kawy
  • Sok z 1 całej pomarańczy
  • Świeża skórka z pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • Kakao
  • Sól

Przygotowanie

  1. W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
  2. Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
  3. Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
  4. Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
  5. Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy. Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
  6. Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze
pasta jajeczna przepis
slodkokwasnakuchnia1 / gotujmy.pl
Newsy Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak zrobić przepyszną domową pastę jajeczną?
Co powiecie na pyszną, domową pastę jajeczną? Sprawdźcie ten przepis!
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Jajka są bardzo zdrowe – wie o tym każda mama. Niestety, część dzieci trudno jest przekonać do jedzenia jajek. Rodzice więc starają się przemycić je w różny sposób i często z marnym skutkiem. Zapach gotowanych jajek może być odrzucający dla wrażliwego węchu dziecka, dlatego warto przygotować je tak, by ich charakterystyczny zapach był jak najmniej wyczuwalny. Dobrze w tym przypadku sprawdza się klasyczna pasta jajeczna. Przepis na pastę jajeczną Jeśli przygotowujecie pastę z myślą o dzieciach, to najlepiej zdecydujcie się na najbardziej klasyczną i prostą wersję przepisu, bez ostrych i kwaśnych dodatków. Można je osobno dodać na kanapkę, według własnego uznania. Do przygotowania pasty jajecznej będą wam potrzebne poniższe składniki: 3 jajka rozmiar L 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Świeży szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie Jajka ugotujcie na twardo pilnując czasu gotowania. Jeśli będą się gotowały zbyt długo, to wyjdą za twarde i pasta nie będzie smaczna, a do tego żółtka zrobią się lekko sine – nie wygląda to apetycznie! Jajka powinny być we wrzątku około 10 minut od momentu zagotowania. Zawsze wkładajcie je do zimnej wody! Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę. Możecie też rozgnieść je widelcem albo zblendować za pomocą blendera. Następnie jajka przełóżcie do miski i dodajcie dwie łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, posiekany świeży szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszajcie do połączenia się wszystkich składników. I gotowe! Tak przygotowana pasta będzie pyszna do kanapek. Jeżeli chcecie, możecie posypać ją dodatkowo cebulką, dodać pomidory albo ogórki kiszone lub konserwowe.

Przeczytaj
zeschnięte rodzynki
Pixabay
Newsy Jak uratować zeschnięte rodzynki? Aby znowu stały się miękkie, wystarczy...
Robicie sernik z rodzynkami albo naleśniki? Jeżeli zostały wam zeschnięte rodzynki, możecie je jeszcze uratować dzięki prostej sztuczce.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Słodkie rodzynki pasują praktycznie do wszystkiego! Świetnie sprawdzają się zarówno do ciast, jak i wytrawnych dań mięsnych. Nie każdy za nimi przepada, ale trzeba przyznać, że rodzynki nadają wyjątkowy aromat każdej potrawie, w której się znajdują. Jeśli lubicie je dodawać do różnych dań i kupujecie większe opakowania rodzynek to pewnie nie raz zdarzyło się wam odkryć, że zgromadzone zapasy kompletnie wyschły. Spokojnie, można temu zaradzić! Dlaczego warto jeść rodzynki? Suszone winogrona pełne są witamin, które mają doskonały wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie rodzynek może się przyczynić do pozytywnych zmian w organizmie: Obniżenie ciśnienia tętniczego Lepsza praca układu trawiennego Odkwaszenie organizmu Mocniejsze kości Zmniejszenie niedokrwistości Potrawy z rodzynkami Rodzynki są bardzo smaczne i świetnie nadają się jako przekąska do podjadania między posiłkami. Pasują też doskonale do wielu potraw. Może zainspirujecie się poniższą listą? Sernik z rodzynkami – absolutny deserowy klasyk! Naleśniki z serem i rodzynkami – idealne na obiad Karp po żydowsku – rodzynki nadają mu słodkiego i delikatnego posmaku Sałatka z kiwi – suszone winogrona świetnie pasują do owocowych sałatek, zwłaszcza tych z kwaśnymi owocami Kurczak z bakaliami – mięso z dodatkiem słodkich rodzynek to wspaniałe pikantno-słodkie połączenie Jak uratować zeschnięte rodzynki? Jeśli zrobiliście zbyt duże zapasy rodzynek lub zostały wam jeszcze po świątecznym pieczeniu i odkryliście, że zupełnie zaschły, to spokojnie – nie wyrzucajcie ich! Jeszcze można je uratować. Wystarczy, że na pół godziny włożycie je do miski z sokiem z cytryny lub wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Innym sposobem jest zalanie rodzynek naparem z herbaty.

Przeczytaj