Makłowicz zdradził swój sekretny przepis na tiramisu. Musicie go spróbować. Jest mega pyszne
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Robert Makłowicz zdradził przepis na tiramisu. Tak dobre, że rodzina nie zechce jeść innych słodkości

Wypróbujcie bajecznie prosty przepis na tiramisu od samego Roberta Makłowicza!

Tiramisu nie ma sobie równych – ten włoski deser znają chyba wszyscy. Znany ze swojej aksamitnej i delikatnej konsystencji, stanowi wspaniały dodatek do kawy.

Sławny podróżnik kulinarny Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoim własnym przepisem na to włoskie ciasto. Biorąc pod uwagę wiedzę i doświadczenie Roberta naprawdę polecamy zapoznać się z tą recepturą! Z pewnością nauczył się go od najlepszych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na tiramisu według Roberta Makłowicza

Jak mówi sam Robert Makłowicz, to jest jeden z najprostszych przepisów na tiramisu. Będziecie potrzebowali poniższych składników.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (opcjonalnie inny alkohol)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 filiżanka parzonej kawy
  • Sok z 1 całej pomarańczy (opcjonalnie)
  • Świeża skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii
  • Kakao
  • Sól
Zobacz także
Deser Roberta Makłowicza z suską sechlońską. Znacie ten certyfikowany produkt z Małopolski?

Deser Roberta Makłowicza z suską sechlońską. Znacie ten certyfikowany produkt z Małopolski?

Smażony budyn podbija internet. Zrobicie go w parę minut.

Smażony budyń podbija cały świat. Ten deser zrobicie w parę minut

Przygotowanie:

  1. W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
  2. Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
  3. Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
  4. Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
  5. Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy. Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
  6. Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem. Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje! Przepis na tiramisu z truskawkami Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka 100g cukru 30ml śmietanki kremówki 500g truskawek Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm Przygotowanie Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało. Smacznego! Źródło:...

Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”
Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich. Przepis na cygańską zupę gulaszową Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę 3-4 cebule kminek 4 marynowane papryki czerwone 1 liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka bulion mięsno- warzywny olej do smażenia sól pieprz natka pietruszki Ciasto na kluski: 500 g mąki pszennej 3 jajka Przygotowanie: Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.  Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.  Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy....

Tiramisu
gotujmy.pl/smakowitejadło
Newsy
Zostały wam świąteczne pierniki? Zróbcie z nich wyjątkowe w smaku piernikowe tiramisu
Sposób na świąteczne pierniki? Zamiast łamać na nich zęby, zróbcie z nich pyszne włoskie tiramisu!

Zaczynacie mieć powoli dosyć ciast po Bożym Narodzeniu? Lepiej zachowajcie ostatnie siły na przepyszne ciasto, do którego możecie wykorzystać pozostałe wam po świętach pierniczki. Mowa o… piernikowym tiramisu! Ten pyszny deser w wersji korzennej smakuje jeszcze lepiej.   Tiramisu to przygotowywane na zimno ciasto, z wykorzystaniem kremowej masy, biszkoptów i oczywiście kawy. Ten deser uwielbiany jest we Włoszech, z których pochodzi, ale zaskarbił sobie także serca Polaków! Można go przyrządzić według tradycyjnych, włoskich przepisów lub w nieco zmodyfikowanej wersji – na przykład zamieniając biszkopty na świąteczne pierniki! Przepis na piernikowe tiramisu Okres poświąteczny to czas na wykorzystanie resztek jedzenia, które zostały wam po świętach. Jeśli znudziły się wam pierniki lub po prostu nie macie już co z nimi zrobić, to wykorzystajcie je do przygotowania tego pysznego ciasta tiramisu! Będą wam potrzebne poniższe składniki: Świąteczne pierniczki 50 dag serka mascarpone 5 jaj 100 g cukru 3 łyżki whisky Filiżanka mocnej, czarnej kawy 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie Najpierw oddzielcie żółtka od białek i ubijcie je z cukrem, a następnie wymieszajcie z serkiem mascarpone. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do masy. Do zaparzonej kawy wlejcie whisky i wymieszajcie. Każdy piernik namoczcie delikatnie w kawie i układajcie w przygotowanej wcześniej foremce. Na ułożone pierniczki wylejcie masę z serkiem mascarpone, wyrównajcie szpatułką i ułóżcie drugą warstwę z nasączonych kawą i whisky pierników. Dodajcie kolejną warstwę serka i odstawcie foremkę do lodówki na 6 godzin. I gotowe! Piernikowe tiramisu podawajcie posypane z wierzchu startą gorzką czekoladą.

wielkanocne śniadanie Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz ma ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. W roli głównej - pasztet z wątróbek. Lubicie?
Jeśli chcecie przygotować na Wielkanoc coś pysznego, ale wyjątkowo prostego, wypróbujcie przepis Roberta Makłowicza na pyszny pasztet z wątróbek. Zrobicie go bez pieczenia!

Robert Makłowicz to chyba najbardziej znany polski kucharz. Od wielu lat przedstawia Polakom dania z całego świata. Od niedawna robi to na swoim kanale na YouTube, gdzie śledzi go i regularnie ogląda ponad 270 tysięcy widzów. Tym razem, Robert Makłowicz przygotował specjalny odcinek programu, do którego zaprosił też swoją żonę. Przygotował on propozycje i przepisy na posiłki wielkanocne. Śniadanie Wielkanocne według Roberta Makłowicza Robert Makłowicz zaprezentował pomysły na wielkanocne śniadanie. Podzielił się przepisem na sos do zimnych mięs i jajka po lyońsku. Oprócz tego kucharz przygotował przepyszny pasztet z drobiowych wątróbek. Spróbujecie przygotować go u siebie w domach? Pasztet z drobiowych wątróbek według Roberta Makłowicza Składniki na pasztet z wątróbek 800 g wątróbek drobiowych lub króliczych 200 g masła Cebula 2 ząbki czosnku 100 ml bardzo słodkiego wina: porto, sherry, madera lub ok. 3 łyżki brandy Świeżo mielony pieprz Sól Kilka gałązek tymianku Świeżo mielona gałka muszkatołowa Przygotowanie pasztetu według Roberta Makłowicza Podgrzejcie na patelni połowę masła. Dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażcie chwilę.  Odłóżcie cebulę na bok patelni, wyłóżcie na nią wątróbkę. Zwiększcie ogień i smażcie wątróbkę z dwóch stron. Może być wciąż różowa w środku. Uważajcie, żeby wątróbka się nie przypaliła. Dodajcie słodkie wino i zwiększcie ogień.  Danie może się nawet zapalić! Przyprawcie zawartość patelni gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajcie soli do smaku. Duście przez kolejne 2 minuty. Przełóżcie zawartość patelni do naczynia do miksowania. Na patelnię dodacie jeszcze...