Tiramisu nie ma sobie równych – ten włoski deser znają chyba wszyscy. Znany ze swojej aksamitnej i delikatnej konsystencji, stanowi wspaniały dodatek do kawy.
Sławny podróżnik kulinarny Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoim własnym przepisem na to włoskie ciasto. Biorąc pod uwagę wiedzę i doświadczenie Roberta naprawdę polecamy zapoznać się z tą recepturą! Z pewnością nauczył się go od najlepszych.
Przepis na tiramisu według Roberta Makłowicza
Jak mówi sam Robert Makłowicz, to jest jeden z najprostszych przepisów na tiramisu. Będziecie potrzebowali poniższych składników.
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (opcjonalnie inny alkohol)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 filiżanka parzonej kawy
- Sok z 1 całej pomarańczy (opcjonalnie)
- Świeża skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 laska wanilii
- Kakao
- Sól
Przygotowanie:
- W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
- Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
- Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
- Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
- Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy. Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
- Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!