gotowanie częste błędy
Pixabay
Newsy

Makaron gotujesz w garnku? Robisz niepotrzebny błąd. Marnujesz tylko wodę i swój cenny czas

Prawdopodobnie gotując makaron, popełniacie ten błąd. Rozwiązanie jest bardzo proste!

Czy przy gotowaniu makaronu można popełnić jakiś błąd? Oczywiście, i to nie jeden! Okazuje się, że przyrządzanie go nie jest tak banalnie proste, jak nam się wydawało. W dodatku wiele wskazuje na to, że przez całe życie źle go gotowaliśmy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Makaron to jeden z podstawowych produktów w kuchni

Wyobrażacie sobie polską kuchnię bez makaronu? Nam też przychodzi to z trudem! Rosół z nitkami to absolutna podstawa wielu obiadów. Niektórzy jedzą rosół z ziemniakami lub z ryżem. Było to szczególnie popularne w czasach, gdy makaronu nie można było po prostu kupić w sklepie, a jego przygotowanie było żmudnym przedsięwzięciem. Wyrobienie ciasta, rozwałkowanie, cięcie na długie nitki i gotowanie zabierało sporo czasu, dlatego przyrządzano go od święta.

Makaron jemy też w formie łazanek oraz na słodko z serem – szczególnie dzieci. Polacy chętnie przyjęli też do siebie dania włoskiej kuchni i spaghetti cieszy się u nas dużą popularnością. Makaron pasuje zarówno do mięsa, jak i warzyw. Słowem, jest to podstawowy element naszej kuchni! Ale czy przygotowujecie go poprawnie? Wygląda na to, że nawet makaron można zepsuć. Dowiedzcie się, jaki błąd popełniacie!

Zobacz także
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny

Ten sposób odcedzania makaronu to prawdziwy hit sieci. „Jak mogłam na to nie wpaść?”

Jak szybko odcedzić makaron? Prosty i skuteczny sposób

Jak prawidłowo gotować makaron?

Nie ma chyba nic gorszego niż rozgotowane i klejące się do siebie nitki makaronu. A to niestety często się zdarza, zwłaszcza gdy jesteśmy zabiegani i nie pilnujemy czasu gotowania.

Makaron powinno się ściągać z ognia po maksymalnie 10 minutach lub wcześniej, jeśli preferujemy wersję al dente. Jednak wszystkie instrukcje dotyczące przyrządzania makaronu mówią o tym, żeby wrzucać go do gotującej się i osolonej wody. A to jest właśnie ogromny błąd! Istnieje dużo lepszy i szybszy sposób na pyszny makaron, który wyjdzie idealnie i nie będzie się kleił.

Makaron gotowany na patelni

Często popełniany błąd to wrzucanie makaronu do gotującej się wody. Okazuje się, że o wiele lepiej jest zalać go zimną wodą i zagotować. Dzięki temu makaron nie będzie się kleił. Aby przyspieszyć ten proces, warto gotować makaron nie w garnku, a w głębszej patelni. Nie trzeba wlewać tak dużo wody, a dzięki temu, że ciepło łatwiej się rozprowadza, to zagotuje się ona o wiele szybciej. Zobaczcie sami:

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
AdobeStock
Newsy
Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
Włoska aktorka i szefowa kuchni, podzieliła się swoimi radami na temat gotowania makaronu i zwróciła uwagę na ogromny błąd, popełniany przez wiele osób.

Gotowanie makaronu to, wbrew pozorom, wcale nie taka prosta sprawa! Włoska aktorka i specjalistka od gotowania Sylvia Colloca opowiedziała o tym, jak powinno się gotować makaron i jakiego błędu kategorycznie należy się wystrzegać. Poznajcie porady prawdziwej Włoszki na temat makaronu! Jak powinno się gotować makaron? By wasze spaghetti i inne włoskie dania oparte na makaronie wyszły idealnie, warto poznać zasady jego gotowania: Duży garnek Odpowiednie naczynie do gotowania to jedna z podstawowych reguł! Dobry makaron, zwłaszcza ten na spaghetti, wyjdzie smaczny tylko wtedy, gdy będzie miał dużo miejsca. Dlatego do gotowania wybierzcie duży garnek, a jeśli przyrządzacie dużo makaronu, to weźcie największy jaki macie. I nie martwcie się, gdy nitki będą wystawały ponad krawędź garnka – wrzucony do wrzątku makaron już po kilkunastu sekundach zmięknie na tyle, że w całości zmieści się w garnku. Żadnego oleju Niektórzy do gotującego się makaronu wlewają olej lub oliwę, by się nie sklejał. To wielki błąd! Nigdy nie dodaje się tłuszczu do makaronu w trakcie gotowania. Jedyny efekt jaki osiągniecie, to oka unoszące się na powierzchni wody, a makaron nie połączy się później z sosem (zwyczajnie z niego spłynie). Duży ogień Co zrobić, by makaron się nie sklejał? Zamiast oleju zadbajcie o duży ogień! Gotujcie makaron na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając – to bardzo ważne! Czas gotowania Ważny jest także czas gotowania. Zauważcie, że na każdym opakowaniu makaronu podana jest instrukcja mówiąca o tym, jak długo makaron powinien się gotować. Zawsze podaje się tam czas w konkretnym przedziale, na przykład od 7 do 9 minut. Dlaczego? Jeśli wolicie twardszy makaron al dente, to odcedźcie go już po 7 minutach gotowania, a jeżeli preferujecie bardziej miękki, to 9 minut. Uwaga – warto wyciągnąć...

gotowanie makaronu
Adobe Stock
Newsy
Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas
To będzie prawdziwa gratka dla osób zabieganych i niemających zbyt wiele wolnego czasu na gotowanie makaronu. Sprawdźcie sami!

Makaron już od wielu lat jest podstawą wyżywienia dużej części naszego społeczeństwa. Wielu z nas spożywa go kilka razy w tygodniu. Ziemniaki , kasze – jęczmienna i gryczana, ryż, no i wreszcie makaron – tak wygląda podstawowy zestaw węglowodanów, zjadanych przez Polaków. Minęły już lata, kiedy gospodynie domowe musiały z mozołem stać nad stolnicą, wyrabiając ręcznie lub za pomocą maszynki makaron domowy . Tak, to prawda. Nitki własnej roboty smakują doskonale, zwłaszcza podane z rosołem. Ale tylko panie domu wiedzą, ile pracy kosztują i ile czasu pochłaniają. Mamy na to alternatywę - gotowanie makaronu w patelni! Ekspresowe gotowanie makaronu w patelni Lubicie robić kilka rzeczy na raz? Ten sposób jest stworzony dla was. Dodatkowo nie będziecie marnowali ani swojego cennego czasu, ani dużych ilości wody potrzebnych do ugotowania makaronu w garnku. To także więc opcja dla osób bardzo oszczędnych lub po prostu jedzących obiady w pojedynkę. Dzięki temu patentowi takie osoby zaoszczędzą także trochę energii. Wystarczy skorzystać z jednego zmyślnego triku. Zamiast garnka, przygotujcie do gotowania makaronu patelnię . Brzmi ciekawie, prawda? To dopiero początek. Do takiego ekspresowego gotowania niepotrzebne będą litry wody. Włóżcie porcję makaronu na patelnię i zalejcie go zimną wodą z obowiązkową dozą soli dla smaku. Woda powinna sięgać delikatnie ponad poziom nałożonego na patelnię makaronu. Włączcie gaz i po kilku minutach gotowania makaron wchłonie wodę i w mig będzie gotowy! Jak szybko ugotować makaron? Od kilku już dziesięcioleci w polskich kuchniach króluje makaron gotowy, sprzedawany w sklepach. Wysuszony makaron wyprodukowany w fabryce różni się od tego klasycznego, przygotowanego w domowym zaciszu. Nie chodzi tylko o smak, a także o długość gotowania....

Gotowanie makaronu
Flickr
Newsy
Kiedy solić wodę na makaron? Przed zagotowaniem czy w trakcie?
Wokół tak prostej czynności jak gotowanie makaronu narosło wiele mitów. Czas je rozwiać. Między innymi ten o soleniu wody.

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego. Garnek pełen wody, nieco soli, szybkie gotowanie i makaron gotowy. Tymczasem okazuje się, że nawet temat gotowania makaronu może podzielić Polaków na kilka skłóconych obozów… Pierwszą kwestią, która budzi niejasności, jest ilość wody, w której powinno się gotować makaron. Wrodzona oszczędność i spryt podpowiada, że najlepsza będzie odrobina wody. To jednak błąd. Makaron będzie smakował najsmaczniej, gdy zagotujemy 1 litr wody na każde 100 g makaronu. Do takiego gotowania potrzebny będzie spory garnek, taki w którym nasze nitki czy rurki będą miały zapewnioną przestrzeń do równomiernego ugotowania. Do gotowania spaghetti najlepiej posłuży wysoki garnek. Jeżeli takim nie dysponujecie, powinniście poczekać chwilkę po włożeniu makaronu do garnka, a następnie lekko przydusić wystające spaghetti zanurzając je w wodzie. Ile gotować makaron? Sposobem na oszczędność będzie za to użycie pokrywki. Kiedy woda na makaron się zagotuje, a wasza pasta wyląduje już w garnku i zacznie się gotować, dostosujcie odpowiedni płomień na kuchence. Naturalnie będziecie potrzebowali mniej energii do gotowania, kiedy garnek będzie znajdował się pod przykryciem. Trzeba jednak uważać, by makaron nie wykipiał! Manipulacje związane z gazem, szybkością gotowania, a także ilością wody sprawiają, że nie do końca należy sugerować się liczbą minut wskazaną na opakowaniach. Owszem, jest to szacunkowy czas, jaki potrzebny jest do ugotowania. Nie zmienia to faktu, że makaron należy próbować. I obowiązkowo raz na jakiś czas mieszać, by nie przywarł do dna naczynia. Solić przed czy w trakcie? Co z soleniem wody na makaron? Powinno wystarczyć ok. 7-10 g soli (ok. 1 mała łyżeczka) na 100 g makaronu. Pozostaje jeszcze do rozwiązania kwestia, kiedy woda na makaron powinna...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Zawsze dodawajcie kawałek tego warzywa do rosołu. Nada mu wyjątkowo wyrazisty żółty kolor. Zawsze działa
Uważacie, że na rosole zjedliście już zęby? Złocisty wywar nie ma przed wami żadnych tajemnic? Jeśli tak, to czy słyszeliście o dodawaniu innych warzyw, niż tradycyjna włoszczyzna?

Początkujące gospodynie domowe często zadają sobie wiele trudu, by dojść do mistrzostwa pod względem gotowania rosołu . Kiedy już udaje im się uzyskać odpowiedni smak i zapach zupy, często pozostaje kwestia niesatysfakcjonującego wyglądu ich bulionu. Na jakim mięsie gotować rosół? Często w takich wypadkach ratunku szuka się w „magicznej” kostce rosołowej . Nie tędy droga. Nie ma w niej nic poza sztucznymi barwnikami, chemią, tłuszczami i solą. Lepiej postawić na sprawdzone, naturalne sposoby uzyskiwania idealnej barwy zupy. Podstawą jest oczywiście dobrze dobrane mięso. Wspaniała, złocista barwa zupy bierze się przede wszystkim z tłuszczu wiejskiej, zagrodowej kury , na której powinno się gotować klasyczny rosół. Jeżeli zamiast tego, będziecie silić się na ugotowanie rosołu z kawałka chudego mięsa rodem z przemysłowych ferm, o pięknym rosole można zapomnieć. Dodatki do rosołu Ogromny wpływ na kolor rosołu ma także długość gotowania. Musicie pozwolić mięsu na oddanie wszystkich swoich skarbów w gotującym się garnku . Nieraz jednak zdarza się, że i problem z barwą jest zbyt trudny do przeskoczenia. W takich wypadkach trzeba poszukać rozwiązań alternatywnych. Jednym z nich jest ugotowanie rosołu z dodatkiem kawałka świeżej dyni . Taki właśnie pomysł podsunęła nam jedna z naszych czytelniczek, pani Jadwiga. Inną opcją jest dodanie do rosołu nieobranej cebuli – będziecie mogli liczyć wtedy na efekt podobny jak podczas gotowania wielkanocnych kraszanek. Dla porządku przypomnimy teraz specjalnie dla was klasyczny przepis na rosół z jednym nietypowym dodatkiem. Oczywiście w postaci dyni. Przepis na rosół Składniki: Kawałek mięsa drobiowego z kością 2 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Ok. 10 dag dyni Cebula...