Majonez i chrzan do jaj to przeżytek. Mamy przepis na sos, który zrobi rewolucję na wielkanocnym stole
AdobeStock
Newsy

Majonez i chrzan do jaj to przeżytek. Mamy przepis na sos, który zrobi rewolucję na wielkanocnym stole

Sos chrzanowy czy ostry sos musztardowy to klasyka, którą co roku znajdujemy na stole podczas świąt wielkanocnych. Tym razem przełamcie rutynę i zróbcie coś jeszcze lepszego. Ten sos jest tak chrupiący i smaczny, że w mig zniknie z sosjerki.

Podczas Wielkanocy na stole nie zabraknie takich pyszności, jak biała kiełbasa, schab czy jajka faszerowane na wiele sposobów. Do wszystkich tych rarytasów przyrządza się oczywiście smaczne sosy, które dodatkowo podkręcają te znane każdemu potrawy. Najczęściej można się spotkać z różnymi odmianami sosu chrzanowego czy musztardowego. Popularny jest też sos tatarski i wiemy, co można zrobić, by nadać mu zupełnie nowego charakteru. 

Jak podkręcić smak zwykłego sosu tatarskiego?

Sos tatarski genialnie pasuje zarówno do mięs i jaj, jak i pasztetu, szynki, śledzia, a nawet smażonej ryby. Powstaje na bazie majonezu, jogurtu oraz niezbędnych dodatków, m.in. w postaci ogórka kiszonego.

Polecamy wam ten sos w jeszcze lepszej i zupełnie nowej odsłonie. Poza ogórkami, dodajcie do niego też marynowaną cebulkę, grzyby oraz kapary. Wszystkie te składniki zapewniają bardzo ciekawy smak sosu i jego niesamowitą chrupkość. 

Zobacz także
Wlejcie to do zalewy, a śledzie wytrzymają w lodówce do Wielkiej Niedzieli

Wlejcie to do zalewy, a śledzie wytrzymają w lodówce do Wielkiej Niedzieli. Prostszego przepisu nie ma

Tomek Strzelczyk robi najprostszą kiełbasę białą na świecie. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Najprostsza kiełbasa biała na świecie wg Tomasza Strzelczyka. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Przepis na wielkanocny sos do jajek i mięs 

Składniki:

  • pół szklanki marynowanych grzybów (dowolnych)

  • pół szklanki jogurtu naturalnego

  • 1 mały słoiczek majonezu (250 ml)

  • 1 mały słoiczek cebulek marynowanych

  • 1 duży ogórek kiszony

  • 3 łyżki kaparów z zalewy

  • 2 łyżki koperku

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • sól

  • pieprz

Opcjonalnie: sok z cytryny lub odrobina octu 

Przygotowanie:

  1. Składniki z zalewy, czyli kapary, cebulkę oraz grzybki odsączcie z nadmiaru płynu. Pokrójcie wszystko drobno i włóżcie do miski. 

  2. Drobno pokrójcie w kostkę również ogórka kiszonego. Następnie połóżcie go między dwoma grubymi kawałkami ręczników papierowych i przyciśnijcie. Należy pozbyć się nadmiaru soków, by sos nie wyszedł zbyt wodnisty. Dodajcie do miski.

  3. W miseczce zróbcie sos. Do majonezu dodajcie musztardę, jogurt, sól oraz pieprz i wymieszajcie.

  4. Połączcie sos ze wszystkimi składnikami. W razie potrzeby doprawcie jeszcze solą i pieprzem. 

  5. Miskę z sosem włóżcie do lodówki na co najmniej 3 godziny. Zalecamy go schłodzić przed każdym podaniem - dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy. 

Jeżeli lubicie kwaśne smaki, do sosu możecie też dodać nieco soku z cytryny albo octu. Dobrze sprawdzi się ocet ryżowy, który ma dość łagodny smak. Pasować będzie też zwykły ocet jabłkowy. 

Kotlety mielone

Gotujmy.pl
Newsy
Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku
Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski  idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb.  Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.   Domowy sos tatarski  By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur. To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler , która robi go błyskawicznie w 10 minut.   Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami , które niesamowicie urozmaicą jego smak.   Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim  Składniki: 8 jajek 3 łyżeczki kaparów 1 mała czerwona cebula 3 ogórki konserwowe lub kiszone 6 marynowanych grzybków 1 łyżka pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.  Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu.  Następnie zróbcie sos tatarski. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek...

Z tym sosem świąteczne jajka i wędliny smakują najlepiej. Ćwikła i majonez mogą się schować
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Z tym sosem świąteczne jajka i wędliny smakują najlepiej. Ćwikła i majonez mogą się schować
Domowy sos tatarski powstaje na bazie majonezu i pikantnej musztardy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Sos tatarki to pyszny dodatek, który wzbogaci smak każdej wędliny, a nawet jajek na twardo. Zaserwujcie go podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przypadnie do gustu waszych gości. Największy błąd przy robieniu sosu tatarskiego Choć odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, musicie uważać, by nie popełnić jednego błędu. Mianowicie odcedzając grzybki i kapary z zalewy, pod żadnym pozorem nie wylewajcie płynów do zlewu . To właśnie one wzbogacają smak sosu tatarskiego. Przepis na domowy sos tatarski Składniki: 200 ml majonezu (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy) 2 łyżeczek pikantnej musztardy (na przykład angielskiej) 4 ogórków konserwowych 50 gramów marynowanych grzybów 1 łyżki kaparów w zalewie 3 jajek Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę (najlepiej szklaną). Umieśćcie w niej majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszajcie. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Po upływie tego czasu odcedźcie jajka, a następnie wystudźcie, obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekajcie i dodajcie do majonezu. Ogórki konserwowe również zetrzyjcie na tarce, jednak tym razem na średnich oczkach. Grzybki oraz kapary odcedźcie z zalew (ale ich nie wylewajcie), a następnie bardzo drobniutko posiekajcie. Tak przygotowane składniki także umieśćcie w misce. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, wzbogaćcie o dwie łyżki zalewy z grzybów oraz kaparów i bardzo dokładnie wymieszajcie. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie na koniec dodatkowo zblendować wasz sos. Dzięki temu będzie o wiele bardziej aksamitny i bez żadnych grudek (niektórzy ich nie lubią). Gotowy sos tatarski wstawcie do lodówki. Schłodzony smakuje o wiele...

Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
Taki sos będzie genialnym dodatkiem do mięs, klusek czy placków. Poznajcie sprawdzony przepis na kremowy sos grzybowy, najlepszy na jesień.

Sezon na grzyby w pełni! Część zbiorów od razu ląduje w suszarce do grzybów lub marynuje się je w słoikach, jednak warto wykorzystać też świeże grzyby od razu do zrobienia z nich śmietanowego sosu. Pyszny i aromatyczny sos będzie świetnie pasował do większości dań - zarówno do pieczonego mięsa, placków ziemniaczanych, jak i kromki świeżego chleba. Możliwości jest mnóstwo, a że sezon na grzyby jest dość krótki, warto wykorzystać go w pełni i przygotować smaczny sos grzybowy. Zobaczcie, jak go zrobić i jak sprawić, żeby wyciągnąć z niego maksimum smaku.  Jak przygotować dobry sos grzybowy? Oczywistym jest, że podstawowym składnikiem smacznego sosu grzybowego są oczywiście grzyby. Najlepsze będą borowiki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, kurki, maślaki czy kozaki. Najważniejsze, by były to grzyby jadalne - pamiętajcie, że jeśli nie jesteście pewni niektórych grzybów, nie zbierajcie ich. Do sosu warto dodać też jedną łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Kwas sprawi, że danie od razu nabierze charakteru, a jego smak będzie dużo wyraźniejszy. Przepis na sos ze świeżych grzybów Do przygotowania sosu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma świeżych grzybów 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki masła niecała szklanka słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny świeży pęczek pietruszki pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu  Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie grzyby z ziemi, piasku i mchu. Mniejsze okazy pokrójcie na pół, a większe na kawałki o szerokości maksymalnie 3 cm. Obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę poszatkujcie, a czosnek pokrójcie w cienkie plasterki. Podsmażcie na...

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Zaskakujący smak
oddaszfartucha/Instagram;Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Kucharz podaje ją z remuladą
Trochę przypraw, jeden kluczowy składnik i ryba w panierce gotowa! Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Niezawodny Tomasz Strzelczyk tym razem proponuje smażoną rybę z własnego przepisu. Kucharz do panierki dodaje cebulę, dzięki czemu danie ma wyjątkowy smak. Rybę podaje z domową remuladą - to duński sos składający się z warzyw i majonezu. Przypomina nieco nasz sos tatarski. Tomasz, który od wielu lat mieszka w Danii, przepada za remuladą i w najnowszym filmie pokazuje, jak ją zrobić. Idealnie pasuje do ryby w panierce! Przepis jest tani i prosty w wykonaniu. Zobaczcie, zrobić rybę z przepisu Tomasza.  Przepis na filety rybne w cebulowej panierce z domową remuladą Do przygotowania ryby w tej wyjątkowej panierce z przepisu Tomasza Strzelczyka potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 filety rybne 3 jajka 1 mała cebula mąka bułka tarta sól pieprz Do sosu: 4 ogórki konserwowe pół marchewki 3 łyżki cebulek marynowanych 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku  5 łyżek majonezu szczypta przyprawy curry sól pieprz Przygotowanie: Gotowe filety rybne posypcie solą i pieprzem. Do wysokiego naczynia wbijcie jajka. Pokrójcie cebulę, dodajcie do naczynia i całość zmiksujcie blenderem. Wlejcie powstałą masę do miski, w której będziecie obtaczać rybę do panierki. Czas na sos - do malaksera wrzućcie pokrojoną marchewkę, korniszony, marynowane cebulki, czosnek i kapary. Całość poszatkujcie, ale nie za drobno. Poszatkowane warzywa przełóżcie do miski, dodajcie 5 łyżek majonezu, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Powoli rozgrzewajcie olej na patelni i opanierujcie w tym czasie rybę. Włóżcie filet...