Podczas Wielkanocy na stole nie zabraknie takich pyszności, jak biała kiełbasa, schab czy jajka faszerowane na wiele sposobów. Do wszystkich tych rarytasów przyrządza się oczywiście smaczne sosy, które dodatkowo podkręcają te znane każdemu potrawy. Najczęściej można się spotkać z różnymi odmianami sosu chrzanowego czy musztardowego. Popularny jest też sos tatarski i wiemy, co można zrobić, by nadać mu zupełnie nowego charakteru. 

Jak podkręcić smak zwykłego sosu tatarskiego?

Sos tatarski genialnie pasuje zarówno do mięs i jaj, jak i pasztetu, szynki, śledzia, a nawet smażonej ryby. Powstaje na bazie majonezu, jogurtu oraz niezbędnych dodatków, m.in. w postaci ogórka kiszonego.

Polecamy wam ten sos w jeszcze lepszej i zupełnie nowej odsłonie. Poza ogórkami, dodajcie do niego też marynowaną cebulkę, grzyby oraz kapary. Wszystkie te składniki zapewniają bardzo ciekawy smak sosu i jego niesamowitą chrupkość. 

Zobacz także:

Przepis na wielkanocny sos do jajek i mięs 

Składniki:

  • pół szklanki marynowanych grzybów (dowolnych)

  • pół szklanki jogurtu naturalnego

  • 1 mały słoiczek majonezu (250 ml)

  • 1 mały słoiczek cebulek marynowanych

  • 1 duży ogórek kiszony

  • 3 łyżki kaparów z zalewy

  • 2 łyżki koperku

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • sól

  • pieprz

Opcjonalnie: sok z cytryny lub odrobina octu 

Przygotowanie:

  1. Składniki z zalewy, czyli kapary, cebulkę oraz grzybki odsączcie z nadmiaru płynu. Pokrójcie wszystko drobno i włóżcie do miski. 

  2. Drobno pokrójcie w kostkę również ogórka kiszonego. Następnie połóżcie go między dwoma grubymi kawałkami ręczników papierowych i przyciśnijcie. Należy pozbyć się nadmiaru soków, by sos nie wyszedł zbyt wodnisty. Dodajcie do miski.

  3. W miseczce zróbcie sos. Do majonezu dodajcie musztardę, jogurt, sól oraz pieprz i wymieszajcie.

  4. Połączcie sos ze wszystkimi składnikami. W razie potrzeby doprawcie jeszcze solą i pieprzem. 

  5. Miskę z sosem włóżcie do lodówki na co najmniej 3 godziny. Zalecamy go schłodzić przed każdym podaniem - dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy. 

Jeżeli lubicie kwaśne smaki, do sosu możecie też dodać nieco soku z cytryny albo octu. Dobrze sprawdzi się ocet ryżowy, który ma dość łagodny smak. Pasować będzie też zwykły ocet jabłkowy.