Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne
Adobe Stock
Newsy

Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne

Zdrowa dieta, lekkostrawne potrawy pełne naturalnych, pełnoziarnistych składników, dużo warzyw i owoców, ograniczenie mięsa... To zalecenia, które od lekarzy mogą usłyszeć chorzy na wiele chorób. A o czym przede wszystkim powinni pamiętać cukrzycy?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której objawem jest utrzymujący się nieprawidłowy poziom glukozy we krwi. Przyczyną tego zaburzenia jest niewłaściwe wydzielanie przez trzustkę hormonu regulującego poziom cukru – insulinę. W Polsce na cukrzyce choruje około 2 mln osób.

To liczba zdiagnozowanych przypadków. Organizacje zajmujące się jej badaniem alarmują jednak, że diabetyków w naszym kraju może być nawet dwukrotnie więcej. Jak jeść gdy ma się cukrzycę lub jest się zagrożonym tą chorobą?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są przyczyny cukrzycy?

Nie wszystkie przypadki zdiagnozowanej cukrzycy mają stwierdzone konkretne przyczyny jej wystąpienia. Poza uwarunkowaniami genetycznymi za powody pojawiania się tej choroby lekarze najczęściej wskazują:

  • Niezdrowy tryb życia
  • Nieprawidłowa dieta
  • Nadmierne spożywanie alkoholu
  • Palenie papierosów

Istnieje kilka odmian tej choroby. Pojawia się u kobiet w ciąży, narażone są na nią szczególnie osoby starsze i z nadwagą. 

Zobacz także
Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach

Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia

Przejadacie się? To prosta droga do otyłości i cukrzycy. Naukowcy mają wyjaśnienie skąd się bierze

Przejadacie się? To prosta droga do otyłości i cukrzycy. Naukowcy mają wyjaśnienie skąd się bierze

Tak zminimalizujecie ryzyko i skutki choroby. Ta dieta zalecana jest też cukrzykom

Zarówno chorzy na cukrzycę już zdiagnozowaną jak i osoby, które chcę uniknąć lub opóźnić pojawienie się choroby, mogą podjąć bardzo proste i bardzo skuteczne działania:

  • Wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe
  • Unikać jakiegokolwiek nadmiaru w składnikach odżywczych. Dieta powinna być różnorodna i zbilansowana
  • Prowadzić aktywny tryb życia

W zakresie samej diety należy ograniczyć lub całkiem wyeliminować dwie grupy produktów:

  • Produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu przez długi czas utrzymuje się wysokie stężenie glukozy we krwi. Należą do nich białe pieczywo, makarony, ryż, drobne kasze np. manna, słodkości
  • Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych takie jak: tłuste mięso, wędliny, tłuste sery, masło

Zamiast tego należy zadbać o to, aby dieta była różnorodna, bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Potrawy powinny być gotowane, a najlepiej gotowane na parze. Zabronionym sposobem obróbki cieplnej jest smażenie. Także dusząc potrawy należy powstrzymać się przed uprzednim ich podsmażeniem. Bardzo ważnym elementem diety i zdrowego trybu życia jest ruch i utrzymywanie aktywności fizycznej. 

Źródło: onet.pl, medistore.com

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady
Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby. Objawy insulinooporności Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów: Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii Otłuszczenie narządów wewnętrznych Tendencje do tycia Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej) Zmęczenie nasilające się po posiłku Napady silnego głodu po jedzeniu Ogromny apetyt na słodycze Trudności w koncentracji Insulinooporność a cukrzyca Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza. Dieta przy insulinooporności W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności. Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...

cholesterol dieta
AdobeStock
Newsy
3 najgorsze produkty, które zapchają tętnice i podwyższą poziom cholesterolu. Wyrzućcie je do kosza
Jeżeli wasi bliscy mają podwyższony poziom cholesterolu, to absolutnie nie powinni jeść tych produktów! Przekażcie im te informacje jak najprędzej.

Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien przyjrzeć się własnej diecie. Wiele pozornie nieszkodliwych i zwyczajnych produktów może wyrządzić wiele złego – zwłaszcza jeśli cierpicie na podwyższony poziom cholesterolu. Sprawdźcie, czego powinniście unikać! Dlaczego podwyższony cholesterol jest tak groźny? Od lat dużo się mówi o problemie podwyższonego cholesterolu. Nie bez powodu! Jeżeli poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, może to prowadzić do bardzo poważnych chorób. Zaczyna się on odkładać w ścianach tętnic. Zmniejszona drożność żył prowadzi do miażdżycy i choroby wieńcowej . Szczególnie narażone są osoby cierpiące na nadwagę, otyłość, a także cukrzycę. W grupie ryzyka są ludzie, którzy skończyli 50. rok życia. Dieta na cholesterol Chcąc uniknąć problemów związanych z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, należy przestrzegać diety, która im zapobiegnie. Koniecznie unikajcie poniższych produktów, które z takich, a nie innych powodów znalazły się na tej krótkiej, czarnej liście: Margaryna. Zawarte w margarynie tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Są to utwardzone tłuszcze roślinne, które mają najmniej wartości odżywczych ze wszystkich kwasów tłuszczowych. Mogą powodować choroby krążenia oraz cukrzycę typu 2. Parówki z marketów. Jeśli nie potraficie odmówić sobie parówek, to przynajmniej kupujcie je ze sprawdzonych źródeł, np. w dobrym sklepie mięsnym. Te sprzedawane w supermarketach są produkowane z MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie – w skrócie odpadków. Można znaleźć tam chrząstki, błony czy ścięgna. Częste jedzenie takich parówek spowoduje wzrost stężenia cholesterolu i zapychanie tętnic. Tłusty nabiał. Jeżeli znajdujecie...