Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne
Adobe Stock
Newsy

Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne

Zdrowa dieta, lekkostrawne potrawy pełne naturalnych, pełnoziarnistych składników, dużo warzyw i owoców, ograniczenie mięsa... To zalecenia, które od lekarzy mogą usłyszeć chorzy na wiele chorób. A o czym przede wszystkim powinni pamiętać cukrzycy?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której objawem jest utrzymujący się nieprawidłowy poziom glukozy we krwi. Przyczyną tego zaburzenia jest niewłaściwe wydzielanie przez trzustkę hormonu regulującego poziom cukru – insulinę. W Polsce na cukrzyce choruje około 2 mln osób.

To liczba zdiagnozowanych przypadków. Organizacje zajmujące się jej badaniem alarmują jednak, że diabetyków w naszym kraju może być nawet dwukrotnie więcej. Jak jeść gdy ma się cukrzycę lub jest się zagrożonym tą chorobą?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są przyczyny cukrzycy?

Nie wszystkie przypadki zdiagnozowanej cukrzycy mają stwierdzone konkretne przyczyny jej wystąpienia. Poza uwarunkowaniami genetycznymi za powody pojawiania się tej choroby lekarze najczęściej wskazują:

  • Niezdrowy tryb życia
  • Nieprawidłowa dieta
  • Nadmierne spożywanie alkoholu
  • Palenie papierosów

Istnieje kilka odmian tej choroby. Pojawia się u kobiet w ciąży, narażone są na nią szczególnie osoby starsze i z nadwagą. 

Zobacz także
Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach

Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia

Przejadacie się? To prosta droga do otyłości i cukrzycy. Naukowcy mają wyjaśnienie skąd się bierze

Przejadacie się? To prosta droga do otyłości i cukrzycy. Naukowcy mają wyjaśnienie skąd się bierze

Tak zminimalizujecie ryzyko i skutki choroby. Ta dieta zalecana jest też cukrzykom

Zarówno chorzy na cukrzycę już zdiagnozowaną jak i osoby, które chcę uniknąć lub opóźnić pojawienie się choroby, mogą podjąć bardzo proste i bardzo skuteczne działania:

  • Wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe
  • Unikać jakiegokolwiek nadmiaru w składnikach odżywczych. Dieta powinna być różnorodna i zbilansowana
  • Prowadzić aktywny tryb życia

W zakresie samej diety należy ograniczyć lub całkiem wyeliminować dwie grupy produktów:

  • Produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu przez długi czas utrzymuje się wysokie stężenie glukozy we krwi. Należą do nich białe pieczywo, makarony, ryż, drobne kasze np. manna, słodkości
  • Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych takie jak: tłuste mięso, wędliny, tłuste sery, masło

Zamiast tego należy zadbać o to, aby dieta była różnorodna, bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Potrawy powinny być gotowane, a najlepiej gotowane na parze. Zabronionym sposobem obróbki cieplnej jest smażenie. Także dusząc potrawy należy powstrzymać się przed uprzednim ich podsmażeniem. Bardzo ważnym elementem diety i zdrowego trybu życia jest ruch i utrzymywanie aktywności fizycznej. 

Źródło: onet.pl, medistore.com

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Adobe Stock
Newsy
Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Jedzenie tych przekąsek nie jest dobrym pomysłem, jeśli cierpicie na cukrzycę. Sprawdźcie, dlaczego.

Osoby cierpiące na cukrzycę doskonale wiedzą, że muszą ściśle przestrzegać zaleconej przez lekarza diety. Dzięki temu mogą zachować zdrowie na dłużej i spowolnić postępy choroby. Wcześnie wykryta cukrzyca jest możliwa do opanowania za pomocą diety, dlatego tak ważne jest jej konsekwentne przestrzeganie. Oczywistym jest, że zakazane są słodycze czy owoce w dużych ilościach, jednak istnieją produkty, których nikt by nie podejrzewał o sabotowanie diety dla cukrzyka. Sprawdźcie, czego należy unikać.  Jogurty a cukrzyca Wydawałoby się, że bogate w białko i wapń jogurty to bezpieczny produkt dla osób chorych na cukrzycę. I tak jest, ale z jednym wyjątkiem - to nie mogą być jogurty owocowe ze sklepu. Znajduje się w nich bardzo dużo cukru, który następnie powoduje wzrost glukozy we krwi. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z jogurtów z owocami - wystarczy, że będzie się je przygotowywało samodzielnie. Do jogurtu naturalnego dodajcie po prostu świeże truskawki, maliny i inne owoce - będzie znacznie zdrowszy, a przede wszystkim pozbawiony niepotrzebnej dawki cukru.  Wafle ryżowe w diecie cukrzyka Kolejnym produktem, który jest niewskazany przy cukrzycy są wafle ryżowe. Ta informacja może zdziwić zwłaszcza osoby odchudzające się, ponieważ wafle często pojawiają się w dietach na redukcję wagi. Jednak przy cukrzycy nie powinno się ich jeść - ryż, z którego wytwarza się wafle zawiera skrobię (podobnie jak ziemniaki), a ta podnosi poziom cukru we krwi. Z tego też powodu jedzenie wafli ryżowych w dużych ilościach na diecie odchudzającej nie przynosi efektów, ponieważ produkt ten szybko wywołuje uczucie głodu.  Czego powinni unikać cukrzycy? Osoby zmagające się z cukrzycą muszą uważnie dobierać produkty w swojej diecie i unikać między innymi takich produktów jak:...

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków
Co jeść, żeby normalizować cukier we krwi? Te produkty są smaczne, zdrowe i pozwalają zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Niezdrowy tryb życia, wysokoprzetworzona żywność, nadwaga i brak ruchu prostą drogą prowadzą do cukrzycy. Niestety, tą drogą idzie dziś wielu Polaków. To dlatego na cukrzycę choruje w naszym kraju nawet 2 mln osób. Do tego aż 25% aż nich nawet o tym nie wie! Co jeść, żeby uniknąć lub opóźnić cukrzycę typu II? Orzechy i migdały trzymajcie pod ręką i jedzcie na „mały głód” Orzechy, a także migdały, które błędnie są traktowane jako rodzaj orzecha, a nie są orzechem, tylko pestką, są bogate w najzdrowsze, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E. Przede wszystkim zawierają jednak błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Dzięki tej właściwości, orzechy i migdały, zmniejszają ryzyko rozwoju insulinoodporności i cukrzycy typu II. Są zalecane dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Ich rozsądne jedzenie sprzyja normowaniu się poziomu cukru. Rozsądne, to znaczy w niedużych ilościach. Orzechy i migdały są produktami wysokokalorycznymi. Nie są to jednak puste kalorie, jak w przypadku słodyczy. Są cennymi kaloriami, ale jedzenie zbyt dużej ilości wpływa jak każda nadmierna ilość kalorii na przybieranie na wadze. Warto je jednak jeść, ze względu na wartości odżywcze. Najlepiej zastąpić garścią dziennie niezdrowe przekąski  lub przygotować na drugie śniadanie, na przemian z owocem czy warzywem. Inne produkty obniżające cukier we krwi Najważniejsze w obniżeniu poziomu cukru we krwi jest redukowanie, spożycia cukrów prostych i zastępowanie ich wartościowymi węglowodanami złożonymi. Te produkty warto znać i włączyć je do swojej diety: Bulwy topinamburu mają kilka pozytywnych działań, jeśli zaczniemy systematycznie je jeść. Są źródłem inuliny, która nie jest rozpuszczana w organizmie, działa więc w jelitach jak błonnik. Ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów,...

Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady
Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby. Objawy insulinooporności Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów: Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii Otłuszczenie narządów wewnętrznych Tendencje do tycia Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej) Zmęczenie nasilające się po posiłku Napady silnego głodu po jedzeniu Ogromny apetyt na słodycze Trudności w koncentracji Insulinooporność a cukrzyca Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza. Dieta przy insulinooporności W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności. Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające...