Cukrzyca to choroba metaboliczna, której objawem jest utrzymujący się nieprawidłowy poziom glukozy we krwi. Przyczyną tego zaburzenia jest niewłaściwe wydzielanie przez trzustkę hormonu regulującego poziom cukru – insulinę. W Polsce na cukrzyce choruje około 2 mln osób.

To liczba zdiagnozowanych przypadków. Organizacje zajmujące się jej badaniem alarmują jednak, że diabetyków w naszym kraju może być nawet dwukrotnie więcej. Jak jeść gdy ma się cukrzycę lub jest się zagrożonym tą chorobą?

Jakie są przyczyny cukrzycy?

Nie wszystkie przypadki zdiagnozowanej cukrzycy mają stwierdzone konkretne przyczyny jej wystąpienia. Poza uwarunkowaniami genetycznymi za powody pojawiania się tej choroby lekarze najczęściej wskazują:

  • Niezdrowy tryb życia
  • Nieprawidłowa dieta
  • Nadmierne spożywanie alkoholu
  • Palenie papierosów

Istnieje kilka odmian tej choroby. Pojawia się u kobiet w ciąży, narażone są na nią szczególnie osoby starsze i z nadwagą. 

Zobacz także:

Tak zminimalizujecie ryzyko i skutki choroby. Ta dieta zalecana jest też cukrzykom

Zarówno chorzy na cukrzycę już zdiagnozowaną jak i osoby, które chcę uniknąć lub opóźnić pojawienie się choroby, mogą podjąć bardzo proste i bardzo skuteczne działania:

  • Wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe
  • Unikać jakiegokolwiek nadmiaru w składnikach odżywczych. Dieta powinna być różnorodna i zbilansowana
  • Prowadzić aktywny tryb życia

W zakresie samej diety należy ograniczyć lub całkiem wyeliminować dwie grupy produktów:

  • Produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu przez długi czas utrzymuje się wysokie stężenie glukozy we krwi. Należą do nich białe pieczywo, makarony, ryż, drobne kasze np. manna, słodkości
  • Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych takie jak: tłuste mięso, wędliny, tłuste sery, masło

Zamiast tego należy zadbać o to, aby dieta była różnorodna, bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Potrawy powinny być gotowane, a najlepiej gotowane na parze. Zabronionym sposobem obróbki cieplnej jest smażenie. Także dusząc potrawy należy powstrzymać się przed uprzednim ich podsmażeniem. Bardzo ważnym elementem diety i zdrowego trybu życia jest ruch i utrzymywanie aktywności fizycznej. 

Źródło: onet.pl, medistore.com