Mają więcej wapnia niż mleko. Jest jeden warunek: wybierajcie te sprzedawane w całości
Adobe Stock
Newsy

Mają więcej wapnia niż mleko. Pomogą wam pod warunkiem, że wybierzecie te sprzedawane w całości

Pamiętacie rządową reklamę zachęcającą dzieci do spożywania większych ilości mleka: „Pij mleko będziesz wielki”? Chodziło o wapń zawarty w mleku, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kośćca. Ale wapń znajduje się nie tylko w mleku.

Wapń to pierwiastek wchodzący w skład kości, zębów i ścian komórkowych. 99% minerału znajduje się w kościach, reszta krąży w organizmie, w osoczu lub w postaci jonów. Pełni bardzo ważną rolę w prawidłowych funkcjonowaniu wielu narządów: 

  • Wpływa na przewodzenie bodźców nerwowych oraz kurczliwość mięśni
  • Reguluje wydzielanie hormonów
  • Jest niezbędny do właściwej pracy kostnego, układu naczyniowego oraz mięśnia sercowego
  • Bierze również udział w krzepnięciu krwi

Skąd czerpać wapń i ile należy go przyjmować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Całe migdały – jedno z najbogatszych źródeł wapnia

Migdały to nasiona migdałowca, a nie orzechy, za które się je powszechnie uważa. Mało tego, migdały otrzymały nawet tytuł „króla orzechów". Niezależnie od pochodzenia i klasyfikacji biologicznej to produkty, które zawierają nawet więcej wapnia niż mleko 239 mg na 100 g migdałów.

Szklanka migdałów ma więcej wapnia niż szklanka mleka krowiego, ale trzeba pamiętać, że ma także znacznie więcej kalorii. Tłuszcze, których w migdałach jest dużo: prawie 50 g na 100 g produktu, to na szczęście w dużej części tłuszcze nienasycone, które mają wpływ na obniżenie nie zarówno całkowitego poziomu cholesterolu, jak i tzw. złego cholesterolu. Powodują też zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca.

W migdałach znajduje się także dużo białka: 21 g na 100 g produktu. To tyle, co w indyku, wołowinie czy cielęcinie i więcej niż w kurczaku. Inne cenne składniki migdałów to błonnik, magnez i witamina E.

Warunkiem przyswojenia dużych ilości wapnia z migdałów jest jedzenie ich w całości, ze skórką. Mogą być świetną przekąską do chrupania lub dodatkiem do owsianki, sałatek czy koktajli. Gdy czujecie mały głód, zamiast batonika zjedzcie kilka migdałów: nasycą i zaspokoją głód, a jednoczesne dostarczą cennych składników.

Zobacz także
To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń

To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia

Dzienne zapotrzebowanie na wapń. Skąd go czerpać?

U osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi około 1000 mg na dobę. Wartość ta wzrasta do 1200-1300 mg u osób starszych. Jest niezbędny do budowy i utrzymania zdrowych kości i zębów, a także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, nerwów i mięśni.

Wapń znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych. Warto je włączyć do diety, żeby zapewnić sobie właściwą podaż tego pierwiastka. Co ważne, czerpiąc wapń z diety, a nie suplementów, trudno go przedawkować.

Produkty najbogatsze w wapń:

  • Ser żółty – 867 mg/100 g, 1 plaster to ok. 242 mg / 100 g
  • Ser mozzarella – 505 mg/100 g
  • Sardynki w oleju z puszki – 250 mg/100 g
  • Soja – 240 g/100 g
  • Jogurt naturalny – 170 g/100 g
  • Mleko krowie –125 mg/100 g

Na rynku powszechne są już produkty wzbogacane w ten pierwiastek. Między innymi:

  • Soki owocowe, w tym pomarańczowy
  • Mleko migdałowe
  • Mleko owsiane
  • Mleko sojowe

Napoje roślinne zawierają zwykle ok. 120 mg wapnia w 100 g. Informacja o ilości wapnia zawsze znajduje się na opakowaniu

Źródło: radiozet.pl, poradnikzdrowie, ktomalek.pl

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
O roli wapnia w budowie kości i zębów powiedziano już wiele. A skąd bierze się jego nadmiar w organizmie i jak poradzić sobie z jego większą ilością?

Od najmłodszych lat powtarza się, że aby mieć zdrowe mocne kości i prawidłowo rosnąć, trzeba spożywać produkty bogate wapń. Wśród nich dominuje i cieszy się największą popularnością oczywiście mleko . Być może część z was pamięta jeszcze takie zwyczaje, jak zapewnianie dzieciom w szkole szklanki czy kartonika tego białego napoju dziennie. Innym w pamięć wryła się na pewno głośna kampania społeczna sprzed lat z przewodnim hasłem: „Pij mleko, będziesz wielki”. Dlaczego wapń jest ważny dla ludzkiego organizmu? Jaką rolę tak naprawdę odgrywa w ludzkim organizmie wapń? Nie da się ukryć, że jest podstawowym składnikiem kości. O wapniu mówi się nie tylko w kontekście budowy mocnego szkieletu, ale także wtedy, gdy mowa o właściwej kondycji zębów. Rola wapnia nie kończy się tylko na budowie kości i zębów. Ten pierwiastek jest ważny także z tego powodu, że jest niezbędny także dla właściwego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Większość z nas dobrze wie, jak radzić sobie z niedoborami wapnia. Chodzi tutaj głównie o dietę bogatą w nabiał i unikanie szczawianów obecnych w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze . Odłóżmy niedobór wapnia na bok. Dlaczego? Warto rozważyć scenariusz, w którym tego pierwiastka jest w naszym organizmie aż za dużo. Czy to możliwe – mogliby zapytać sceptycy. Niestety, ten problem spotyka całkiem dużą grupę osób. Jak pozbyć się z organizmu nadmiaru wapnia? Nadmiar wapnia w organizmie, czyli hiperkalcemia, ściśle wiąże się z nadmiarem innego pierwiastka w ludzkim organizmie. Chodzi tutaj o magnez. Wówczas dochodzi do wystąpienia stanu nierównowagi między tymi oboma pierwiastkami a sodem i potasem. Oprócz tego wpływ na nadmiar wapnia w organizmie ma działanie hormonu PTH – jego...

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
AdobeStock
Newsy
Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
Są pyszne i pomagają schudnąć. Warto jeść je jak najczęściej!

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo ważnym składnikiem diety. Zawierają mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczów, a nawet pomogą w odchudzaniu! Szczególnie zdrowe są migdały, które koniecznie powinny się znaleźć w waszym codziennym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego! Co zawierają migdały? Pochodzące z Azji migdały to prawdziwa bomba witaminowa! Jedząc je regularnie, dostarczycie organizmowi takie witaminy i minerały, jak: Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Tiamina Niacyna Ryboflawina Witamina A Cynk Fosfor Wapń Żelazo Magnez Sód Ponadto, w migdałach znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Z kolei zawarta w migdałach witamina E pomoże wam zachować młody wygląd na dłużej. Po migdały powinny sięgać zwłaszcza osoby, które uprawiają sport oraz wykonują codziennie intensywną pracę umysłową. Orzechy te bogate są bowiem w magnez, który wspomaga koncentrację, zmniejsza stres oraz dodaje energii. Migdały na odchudzanie Migdały znane są także ze świetnych właściwości odchudzających! Osoby chcące zrzucić nieco nadmiarowych kilogramów koniecznie powinny włączyć migdały do swojej codziennej diety. Orzechy te świetnie podkręcają metabolizm, a przede wszystkim ograniczają wchłanianie tłuszczów. Dzięki temu ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie masę ciała. Jedzenie migdałów jest także pomocne w opanowaniu zbyt silnego apetytu, ponieważ doskonale hamują uczucie głodu. Jeżeli więc nie możecie doczekać się kolejnego posiłku, zjedzcie kilka migdałów! Jak jeść migdały? Dobrym pomysłem jest dodanie kilku migdałów do porannej owsianki lub po prostu chrupanie...

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy
Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?
Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy. Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Korzyści zdrowotne mleka migdałowego Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć. Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania. Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie. Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp. Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej...