magda gessler śledzie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty

Śledzie pojawiają się na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas wielu uroczystości. Magda Gessler apeluje, aby podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na jedną rzecz. Okazuje się, że taki śledź może być niebezpieczny dla zdrowia!

Płaty śledziowe solone w wiaderkach to najpowszechniejsza forma produktu, w jaki zaopatrują się Polacy. Jest nie tyle wygodniejsza do przechowywania, ile tańsza. Śledzie kupowane luzem są znacznie droższe od paczkowanych. Okazuje się, że te z wiaderka mogą w nieprzyjemny sposób wpłynąć na zdrowie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Apel Magdy Gessler: nie kupujcie takich śledzi

Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kręgu kulinarnym. Restauratorka zaapelowała jakiś czas temu do Polaków, aby nie kupowali śledzi w wiaderkach w marketach, a możliwe u sprawdzonych sprzedawców. Najlepsze śledzie to te po wcześniejszej obróbce termicznej w solance z dodatkiem ikry. Takie można dostać tylko u lokalnych sprzedawców.

Niestety, ryby w wiaderkach mogą zawierać różnego rodzaju patogeny, które w negatywny sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Śledzie w ogóle łatwo się psują. To dlatego, że zawierają dużo wody, nawet do 85 proc.! Konserwowanie ich solą zaraz po złowieniu, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobowych i tych odpowiedzialnych za gnicie. Śledzie sprzedawane w wiaderkach i na tackach mogą być konserwowane w solance o niższym stężeniu, a przez to mają krótszy okres przydatności do spożycia od tych solonych w beczkach.

Zobacz także
Robert Makłowicz spróbował kiszonych śledzi. Jego reakcja zaskakuje

Robert Makłowicz spróbował kiszonych śledzi. Jego reakcja zaskakuje

Jak długo moczyć śledzie?

Jak długo należy moczyć śledzie? Niektórym wystarczy tylko 15 minut

Pasożyty w śledziach

W śledziach znajdują się różne pasożyty, z których dla człowieka najbardziej szkodliwe są nicienie Anisakis - tzw. robaki śledziowe.  Larwy tych nicieni występują we wszystkich gatunkach śledzi. Od razu po połowie śledzie są patroszone, by pozbawić je wnętrzności, w których bytują larwy Anisakis. U ludzi te nicienie wywołują anisakidozę - „chorobę wielorybów i ludzi". Jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe, może też towarzyszyć jej wysypka skórna.

Czy to oznacza, ze lepiej w ogóle nie jadać śledzi? Nie, spokojnie. Wszystkie śledzie trafiające na polski rynek muszą spełniać rygorystyczne wymagania bezpieczeństwa żywności obowiązujące w Polsce i w Unii Europejskiej. Śledzie, bez względu na solenie, są także mrożone - to zabija nicienie.

Minimalizacja zagrożeń związanych z nicieniami jest regulowana przepisami – zgodnie z zapisami unijnych rozporządzeń nr 178/2002 oraz nr 853/2004 podmioty prowadzące przedsiębiorstwa związane z jakimkolwiek etapem produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności muszą zapewnić, by przed wprowadzeniem do obrotu produkty rybołówstwa zostały poddane oględzinom w celu wykrycia pasożytów; podmioty te nie mogą bowiem wprowadzać do obrotu produktów rybołówstwa do celów konsumpcyjnych, które zawierają widoczne pasożyty - podaje Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy.

Jedzcie śledzie nie tylko od święta

Część Polaków przyrządza śledzie w piątki, zgodnie z tradycją chrześcijańską, poszcząc w tym dniu tygodnia i ze spożywanych posiłków wykluczając mięso na rzecz ryb. Śledzie są teraz szczególnie popularne w Wielkim Poście i jako danie wigilijne (np. tradycyjny śledź w oleju). W czasie postu śledzie są przygotowywane na wiele sposobów - w marynatach, sosach bądź sałatce śledziowej. Dania rybne są również częstym gościem na stołach podczas wielu uroczystości. Stanowią doskonałą przekąskę, a dodatkowo są bardzo zdrowe i smaczne. 

Śledzie w wielu odsłonach

Śledzie są stosunkowo tanią rybą dostępną na rynku. W sprzedaży najczęściej można je spotkać w zalewie z solanki bądź w formie gotowych produktów do spożycia. Pierwsza opcja idealnie nadaje się do domowych wyrobów. Wśród najpopularniejszych potraw ze śledzi można wymienić:

  • śledź po kaszubsku - ryba z cebulą, sosem pomidorowym, suszonymi śliwkami lub rodzynkami oraz kiszonym ogórkiem,
  • śledź w oleju z cebulą,
  • śledź w śmietanie - z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, z jabłkiem lub bez,
  • śledź po sułtańsku - ryba z cebulą, rodzynkami, sosem pomidorowym,
  • śledź pod pierzynką, czyli sałatka szuba ze śledziem, burakami, ziemniakami i cebulą pod pierzynką z majonezu.

Danie ze śledzi są  smaczne oraz tanie, dzięki czemu często goszczą na naszych stołach. Przygotowanie potrawy z tą rybą jest łatwe, wystarczy dodać do niego dodatki według uznania. Jeśli będziecie kupować śledzie ze sprawdzonych źródeł, nie ma powodu, by wykluczać je ze swojej diety!

Źródło: beszamel.se.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dań ze śledzi zawsze jest wymoczenie ich z nadmiaru soli. Możecie użyć wody lub mleka. Magda Gessler proponuje moczyć je w wodzie i kilkakrotnie ją wymienić.

Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku. Po co dodawać cukier do śledzi? W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi. Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki gorczycy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Przygotowanie: Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i...

jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy
Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich
Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki? Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie? Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy. Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce: Śledź solony To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup. Śledź surowy Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga. Matiasy (matjasy) Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet! Śledź wędzony Ryby podzielone...

Śledziowa bajedera Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik tych śledzi robi całą robotę.
ONS.pl, Instagram
Newsy
Śledziowa bajedera Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik tych śledzi robi całą robotę
Jak w słodkiej bajaderce, składniki mieszają się w tym przepisie i na koniec ujawniają całkowicie nowy smak bajadery śledziowej.

Czy znacie inny produkt spożywczy, z którego można przyrządzić zwykłą przystawkę na tak wiele sposobów? Śledzie są lubiane przez Polaków, dlatego producenci gotowych dań i restauratorzy wymyślają coraz to nowe sposoby podania. W sklepach możecie kupić całe wiadra śledzi dla rodziny lub „śledziki na raz”. W restauracjach można zacząć posiłek od śledzi korzennych, śledzi po żydowsku, śledzi pod pierzynką, śledzi po japońsku, czy właśnie bajadery śledziowej. Sekretny składnik bajadery śledziowej Magdy Gessler Z pewnością próbowaliście przyrządzać słone śledzie ze słodkimi dodatkami. Tak podana ryba z rodzynkami, znana jest jako śledź po żydowsku. Także śledź pod pierzynką jest połączeniem słodkich i słonych smaków. Możecie go przyrządzić nie tylko z cebulką, ale także z jabłkiem i przykryć całość kwaśną śmietaną. W bajaderze śledziowej Magdy Gessler, pomysłowym dodatkiem jest słodki piernik. Wysuszony i starty na drobnej tarce kawałek piernika doda nie tylko słodyczy, ale też korzennych aromatów, z którymi jak wiadomo z przepisów na korzenne śledzie, ryba także świetnie się komponuje. Bajadera śledziowa Magdy Gessler została publicznie zaprezentowana w programie kulinarnym „Kuchenne rewolucje”. Została dobrze przyjęta przez gości restauracji poddanej telewizyjnej rewolucji. Przepis na śledziową bajaderę Magdy Gessler Składniki: 6 szt. płatów śledziowych 1 drobno posiekana cebula 1 jabłko pokrojone w kostkę 100 g piernika wysuszonego i startego na tarce 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kaparów 2 łyżki rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2-4 łyżki oleju 1 łyżka startego imbiru Przygotowanie: Piernik odstawcie do wysuszenia, a...

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Własne
Newsy
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym moczyć śledzie? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak długo moczyć śledzie? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź...