dieta po 40
AdobeStock
Newsy

Macie więcej niż 40 lat? Tych rzeczy absolutnie nie jedzcie. Powodują cukrzycę i nadciśnienie

Tego lepiej nie jedzcie! Każdy czterdziestolatek powinien zapoznać się z listą produktów, które są niewskazane w diecie po 40. roku życia.

Podobno po 18 urodzinach czas biegnie jak szalony i nim człowiek się obejrzy, to już ma 40 lat (albo i więcej!). Dusza podobno się nie starzeje, ale ciało niestety tak. Trzeba o tym pamiętać, ponieważ z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby, które mogą skrócić oczekiwaną długość życia, a w najlepszym wypadku mocno je uprzykrzyć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Choroby po 40-stce

Po czterdziestce wzrasta ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę, dlatego koniecznie trzeba wprowadzić takie zmiany w swoim życiu, które pozwolą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Najłatwiej zacząć je od diety – na pewno wiecie, że to, co zjadacie, ma ogromny wpływ na wasze zdrowie.

Czego nie należy jeść po czterdziestce?

Na wstępie należy zaznaczyć, że poniższe produkty was nie zabiją. Możecie je jeść, ale musicie liczyć się z tym, że częste spożywanie takiej żywności doprowadzi do szybkiego pogorszenia waszego zdrowia i w efekcie rozwinięcia się różnych chorób. Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego starajcie się unikać poniższych produktów:

Żywność z wysoką zawartością soli

Dotyczy to zarówno gotowych produktów kupowanych w sklepach, jak i sposobu przygotowywania potraw. Nadmierne używanie soli w kuchni prowadzi do problemów z układem krążenia, a także objawów przedawkowania sodu. Zalicza się do nich zawroty głowy, mdłości i silne uczucie pragnienia. Bezpieczna dzienna dawka soli to płaska łyżeczka do herbaty.

Zobacz także
Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą

Glutaminian sodu 

Kilka lat temu zrobiło się o nim głośno i firmy produkujące przyprawy oraz gotowe dania zaczęły go wycofywać ze swoich produktów. Ta tajemnicza substancja to wzmacniacz smaku, obecny w popularnych mieszankach przypraw i sosach. Glutaminian może wywołać alergię pokarmową, a także problemy z sercem, ból oraz zawroty głowy.

Cukier 

Tak zwana „biała śmierć” spożywana w nadmiarze jest bardzo szkodliwa dla organizmu. Prowadzi do rozwinięcia się cukrzycy typu 2, próchnicy oraz otyłości. Cukier jest już praktycznie wszędzie, ale najwięcej znajdziecie go w sprzedawanych w sklepach sokach, jogurtach owocowych, napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, a nawet w tzw. wodach smakowych! Oraz oczywiście w ciastach, czekoladzie i innych słodyczach.

Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Pixabay
Newsy
Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Uważajcie na żywność z tym składnikiem! 

Dzisiaj wiele produktów zawiera szkodliwe składniki, które producenci dodają, aby przedłużyć ich świeżość, poprawić wygląd lub nasycić smak. Chociaż spełniają swoje zadanie i sprawiają, że jedzenie jest dłużej zdatne do spożycia, a także posiada bardziej kuszący, intensywny smak, ich wpływ na wasze zdrowie nie jest obojętny. Eksperci stale pracują nad badaniami szkodliwej chemii dodawanej do żywności. Których składników należy szczególnie unikać? Szkodliwa chemia w żywności W produktach, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych czy w żywności gotowej, często znajdują się: barwniki konserwanty wzmacniacze smaku Te ostatnie oznacza się symbolem „E” i liczbą, np. (E 625). Znajdziecie je w bardzo wielu produktach takich jak parówki, konserwy rybne lub mięsne, chipsy, sosy oraz dania błyskawiczne. Jest ona jednak obecna także w popularnej przyprawie, którą bardzo często dodaje się do dań kuchni polskiej. Jarzynka niekorzystna dla zdrowia Jarzynka, czyli popularna, bardzo słona przyprawa typu Kucharek czy Vegeta zawiera duże ilości glutaminianu sodu, który jest słynnym wzmacniaczem smaku. Składnik ten obecny jest również w kostkach bulionowych czy bazach rosołowych w formie płynu czy żelu. Czym tak naprawdę jest glutaminian sodu i co może powodować? To aminokwas, który znajduje się w dużych ilościach zwłaszcza w gotowej, przetworzonej żywności. Glutaminian sodu to inaczej E621, czyli sól jednosodowa kwasu glutaminowego. W przemyśle żywnościowym wytwarza się go syntetycznie w procesie fermentacji białek. Częste spożywanie powoduje ryzyko występowania ataków astmy czy pokrzywki, czyli silnych reakcji alergicznych. Powiązany jest także z częstymi bólami głowy lub brzucha.  Nie został on przebadany pod kątem wpływu na płód u...

Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Newsy
Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę
Większość osób niestety nie zdaje sobie sprawy z tego, że przyprawy mogą być trujące. Jeśli w waszych potrawach nagminnie pojawia się tak zwana „jarzynka” to macie ogromny problem.

Większość osób nie czyta etykiet przypraw zakładając, że ich skład stanowią tylko i wyłącznie rozdrobnione i ususzone warzywa oraz zioła. To ogromny błąd. Okazuje się, że większość z nich zawiera mnóstwo substancji konserwujących i ulepszaczy. Na czele stoi popularna „jarzynka”. Które przyprawy niszczą wasze zdrowie? Nie ulega wątpliwości, że bez przypraw potrawy byłyby mdłe i niedobre. Tak naprawdę nie miałyby żadnego wyrazu. Ich używanie wydaje się więc konieczne i zasadne. Okazuje się jednak, że dla własnego bezpieczeństwa niektóre mieszanki powinniście omijać naprawdę szerokim łukiem. „Jarzynka” odbiera wam zdrowie Choć „jarzynka” to przyprawa, która w założeniu miała stanowić mieszankę suszonych warzyw, ziół i soli, w rzeczywistości ma niewiele wspólnego z tymi naturalnymi składnikami. Czytając etykietę możecie przeżyć szok. Większość produktu stanowią barwniki, cukier oraz substancje wzmacniające smak i zapach, między innymi glutaminian sodu i inozynian disodowy.  Glutaminian sodu znajdziecie nie tylko w „jarzynce”, ale również chipsach, zupkach chińskich i innych niezdrowych przekąskach. W dużej ilości powoduje migreny i wzdęcia. Jeśli więc nagminnie dodajecie go do rosołu lub kotletów schabowych natychmiast przestańcie. Chili sprzyja rozwojowi nowotworów Amerykańscy naukowcy udowodnili, że chili może powodować spustoszenie w organizmie i sprzyjać rozwojowi nowotworów skóry. Wszystko przez zawartą w nim kapsaicynę. To smutna wiadomość dla wszystkich, którzy uwielbiają pikantne potrawy.  Pieprz szkodzi w nadmiarze Choć z pewnością wielu z was jest zaskoczonych tą informacją, pieprz spożywany w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na wasz organizm. Oczywiście dodanie go...

Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy
Co stanie się z organizmem, gdy zrezygnujecie z soli? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista
Czasem nie warto słuchać dobrych rad. Na przykład wtedy, gdy radzą, żeby nie tylko ograniczyć, ale w ogóle zrezygnować z soli.

Sól kuchenna używana jako produkt spożywczy to prawie czysty chlorek sodu. W kuchni stosowana jest jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. Dostępna jest w sklepach w postaci oczyszczonej – jako sól warzona, oraz nieoczyszczonej - jako sól kamienna. Spożywając zbyt dużo soli – narażamy się na wiele niebezpiecznych chorób, jedząc jej zbyt mało – zaburzamy naturalną równowagę organizmu. Obie skrajności mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Opowiadamy o tym co się dzieje z organizmem, gdy nie dostarczycie mu podstawowych minerałów takich jak sód. Ta kobieta zaufała trenerowi i przestała w ogóle jeść sól Pewnie każdy z was ma w pamięci jakaś własny, wstydliwy epizod, gdy uwierzyliście sąsiadce czy przyjacielowi i zrobiliście coś nierozważnego. Zupełnie jak niejaka Nikita Bhardwaj, której trener zalecił całkowite odstawienie soli i cukru z diety. Zastosowanie się do wskazań trenera, który nie miał przygotowania medycznego i nie przewidział skutków swojej porady, mogło się dla niej tragicznie skończyć. Nikita opowiedziała na łamach magazynu „Health Shots", o skutkach całkowitego odstawienia soli. Dziewczyna nie dodawała tego składnika do potraw przez ponad miesiąc. To, czego doświadczyła, było nie tylko bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ale też nieprzyjemne w skutkach. Pierwszym z objawów niedoboru sodu były nawracające skurcze: - Nawet w nocy, ze snu wybudzały mnie skurcze. Dosłownie krzyczałam z bólu. Z czasem zaczęła odczuwać nieustanne zmęczenie i bóle głowy: - Przez cały czas czułam się zmęczona. Bolała mnie głowa, pojawiły się też zawroty. A do tego, choć nigdy wcześniej nie zauważyła u siebie nadmiernej ochoty na niezdrową żywność, potrzeba uzupełnienia minerału...

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Adobe Stock
Newsy
Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Chociaż dietetycy regularnie przestrzegają przed nadmiarem soli czy cukru, jest jeden składnik, który szkodzi znacznie bardziej niż one.

Sól to składnik, którego powinno się unikać w nadmiarze – może on prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, a także do gromadzenia się wody w organizmie. Istnieje jednak substancja, na którą powinniście uważać jeszcze bardziej. Glutaminian sodu - czy jest szkodliwy? Glutaminian sodu (E621) to tzw. sól sodowa kwasu glutaminowego. Stosowany jest jako wzmacniacz smaku, który często znajduje się w żywności wysoko przetworzonej, warzywach w puszce, zupkach błyskawicznych czy przetworzonych produktach mięsnych. W czym jeszcze jest glutaminian sodu? Bardzo często występuje w potrawach i produktach azjatyckich. Chociaż glutaminian sodu nie został zakazany na terenie Unii Europejskiej i jest on teoretycznie uznawany za bezpieczny, może wywoływać szereg typowych objawów, zwłaszcza przy częstym spożywaniu w dużych ilościach. Nazywane są one „syndromem chińskiej restauracji”.  Syndrom chińskiej restauracji - objawy Do objawów, które mogą występować przy nadmiernym i zbyt częstym spożywaniu produktów z glutaminianem sodu należą: ból głowy mdłości ból w klatce piersiowej przyspieszone bicie serca fale gorąca (na twarzy czy kończynach) drętwienie/mrowienie niektórych części ciała Objawy te są znacznie bardziej uciążliwe niż te tradycyjne, których doświadcza prawie każdy po zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego. Ciekawe badanie na temat wpływu glutaminianu sodu przeprowadził dr. Ho Man Kwoka i to jeszcze w latach 60.! Badacz analizował objawy, które zaczęły mu doskwierać, kiedy często stołował się w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Wśród najczęstszych objawów wymienił drętwienie karku, które przechodziło w drętwienie ramion, barków i pleców. Naukowiec odczuwał także...