Macie tępą tarkę kuchenną? Jest na to sposób
Adobe Stock
Newsy

Macie tępą tarkę kuchenną? Jest na to sposób

Wiele osób nie zdaje sobie na co dzień sprawy, jak wielką rolę w kuchni odgrywa tarka. Idealnie nadaje się do starcia większości warzyw, sera żółtego czy zrobienia bułki tartej. Niestety ostrza tarki z czasem się zużywają. By naostrzyć tarkę, wystarczy zastosować jeden trik.

Wszystkie sprzęty czy akcesoria z czasem się zużywają. W konsekwencji nie są już tak skuteczne jak nowe. Aby nie kupować kolejnych dodatków, warto o nie wcześniej odpowiednio zadbać. Dzięki temu będą służyć przez wiele lat. Jednym z kuchennych akcesoriów, bez których gospodynie domowe nie wyobrażają sobie pracy w kuchni, jest tarka. Z pozoru prosty gadżet, ale niezwykle skuteczny i wszechstronny. Zdecydowanie ułatwia przygotowanie wielu dań. 

Zobacz także
Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tępa tarka kuchenna

Wysoka częstotliwość wykorzystywania tarki kuchennej, na co dzień przyczynia się do nadmiernej jej eksploatacji. Wynikiem tego jest stępienie ostrzy. Wtedy starcie nawet marchewki może być sporym wysiłkiem. Wówczas sporo osób pozbywa się pozornie zużytego gadżetu na rzecz nowego. Jednak to jest błędne koło, gdyż wystarczy odpowiednia dbałość o posiadane akcesoria.

Jak naostrzyć tarkę?

Aby przywrócić stan pierwotny tego dodatku, należy zastosować prosty patent. Przygotujcie dwa rodzaje papieru ściernego, o gradacji 240 oraz o gradacji 800. Dobrze ułóżcie tarkę na blacie. Trzymając ją za rączkę, przecierajcie najpierw papierem o mniejszej gradacji w przeciwnym kierunku do tarcia warzyw. Wówczas zeszlifujecie wypukłe krawędzie oczek. Po około 40 przetarciach, zmieńcie papier na ten o większej gradacji, by ostatecznie wygładzić powierzchnię. Po zakończonym ostrzeniu, dokładnie ją umyjcie.

Wykorzystanie tarki w kuchni

Niewiele osób wie o wszystkich zastosowaniach kuchennej tarki. To przyrząd, który zdecydowanie ułatwia codzienne funkcjonowanie w kuchni. Każda strona tarki służy do innych funkcji:

  • największe oczka - idealne do ścierania sera żółtego, warzyw czy owoców,
  • mniejsze oczka - świetnie sprawdzają się do rozdrabniania, na mniejszych oczkach można zetrzeć czerstwe pieczywo, by otrzymać bułkę tartą,
  • ostro zakończone oczka - ta część tarki jest wykorzystywana najczęściej do gałki muszkatołowej, imbiru, czosnku bądź skórki z cytryny,
  • długie ostrze - sprawdza się przy szybkim szatkowaniu miękkich warzyw, jak cukinia czy ogórki.

Czytaj także:

jak często wymieniać tarkę do warzyw
AdobeStock
Newsy
Od lat używacie tej samej tarki? To błąd. Wiemy, co ile należy ją wymieniać
Nawet najlepsze narzędzia w końcu się zużywają. Sprawdźcie, jak często należy wymieniać tarkę do warzyw.

Dziś większość osób nie wyobraża sobie prac kuchennych bez tarki do warzyw! O dziwo wynalazek ten jest bardzo stary, ponieważ już w starożytnym Rzymie używano prymitywnych prototypów tego narzędzia. Jednak pierwszą „oficjalną” tarkę wynaleziono we Francji w XVI wieku i nie miała ona służyć do rozdrabniania warzyw, ale sera! W końcu Francuzi bez sera nie mogą żyć, więc nic dziwnego, że pierwsi wpadli na pomysł jak łatwiej ścierać ser używany do różnych dań. Dopiero kilkaset lat później pewien Amerykanin stworzył narzędzie najbardziej podobne do dzisiejszych tarek do warzyw. Wyobrażacie sobie jak dziś miałoby wyglądać gotowanie bez tego urządzenia? Wydaje się to nieprawdopodobne.   Jaka tarka jest najlepsza? Część z was na pewno na zakupach kieruje się głównie ceną. W niektórych przypadkach to błąd i dotyczy to właśnie tarki do warzyw. Im tańsza tarka, tym gorsze jest jej wykonanie. Ostrza szybciej się stępią, metal zacznie rdzewieć, a ponadto możecie nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości powodowanych przez substancje znajdujące się w bardzo tanich tarkach niskiej jakości. Jedną z nich jest boisfenol A, który odpowiada za zaburzenia hormonalne u ludzi, otyłość, a nawet zwiększa ryzyko nowotworów. Warto oszczędzać na własnym zdrowiu? Zdecydowanie nie! Dlatego kupując tarkę zwróćcie przede wszystkim uwagę na materiał, z którego została wykonana. Najlepsza jest stal nierdzewna, która posłuży wam najdłużej. Jak często należy wymieniać tarkę? Nawet na najlepszej tarce z czasem pojawią się przebarwienia. Powodowane są przez składniki zawarte w różnych produktach spożywczych i chemię stosowaną do czyszczenia (płyny do naczyń i tabletki do zmywarki). Dlatego pamiętajcie o tym, że tarkę do warzyw należy wymieniać co około 5 lat. Zasada ta...

99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan (trzeba poziomo, a nie pionowo)
Adobe Stock
Newsy
99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan
Ser żółty jest bardzo często wykorzystywany w wielu domach. To lubiany przez dzieci składnik kanapek, a także świetny dodatek do pizzy, makaronów, zapiekanek, a nawet kotletów. Nikt jednak nie lubi samego procesu ścierania sera, który często naraża dłonie na okaleczenia. Zdradzamy, jak tego uniknąć!

Ser żółty, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, bogaty jest w wapń, które doskonale wpływa między innymi na kości. Nabiał jest niezwykle istotnym źródłem białka – jednego z trzech kluczowych makroelementów diety (obok tłuszczy i węglowodanów). Ser może być podawany w plastrach, w drobnych kosteczkach lub w formie startej. Ścieranie jednak potrafi przysporzyć wielu problemów, a nawet okaleczeń! Jak prawidłowo ścierać ser? Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy, że źle wykorzystuje tarkę do ścierania. Na logikę, aby ser szybko się ścierał, przesuwamy kostką w górę i w dół po pionowo stojącej tarce. Zwiększa to jednak ryzyko starcia naskórka czy paznokci, a także skutkuje znacznie większym bałaganem w kuchni. Jak wykonywać tę czynność w sposób szybki, efektywny i bezpieczny? Połóż tarkę poziomo! Tarka w pozycji poziomej umożliwia utrzymanie większej kontroli nad tarciem. Nie jeździ i nie przesuwa się, a także niweluje ryzyko uszkodzenia naskórka. Takie rozwiązanie powoduje też, że ser nie przykleja się do wewnętrznej ścianki narzędzia i jest znacznie łatwiejszy do przesypania.   Ścieraj zamrożony ser Tarcie lekko zmrożonego sera może znacznie ułatwić cały proces, zwłaszcza jeśli jest on naturalnie miękki. Sery o mało twardej i zbitej konsystencji potrafią ścierać się nierówno i niekomfortowo. Często także rozmaślają się na powierzchni tarki.    Posmaruj tarkę tłuszczem Aby ułatwić sobie sprzątanie, posmaruj tarkę odrobiną oliwy z oliwek, masła czy oleju. Dzięki temu ser nie będzie przyklejał się do narzędzia, a mycie tarki będzie znacznie szybsze. Tłuszcz nie sprawi, że ser zmieni smak i nie wpłynie na jego konsystencję.  Czytaj też: Twój partner je kanapki z...

To jeden z najniebezpieczniejszych kuchennych sprzętów. Nigdy dawajcie go niedoświadczonym kucharzom
Newsy
To jeden z najniebezpieczniejszych kuchennych sprzętów. Nie dawajcie go niedoświadczonym kucharzom
Można zrobić nim sobie niemałą krzywdę! Nigdy nie pozwalajcie korzystać z niego dzieciom i dorosłym bez doświadczenia.

O wypadek w kuchni nietrudno. Jeśli robicie coś w pośpiechu lub jesteście roztargnieni, łatwo można nabawić się obrażeń w trakcie gotowania. Najczęstsze kuchenne obrażenia to oczywiście oparzenia i skaleczenia. Być może wydaje wam się, że to noże są odpowiedzialne za największą ilość wypadków w kuchni. Są bardzo popularne, więc pewnie tak jest. Ten sprzęt kuchenny to jednak prawdziwy rekordzista. W niektórych krajach nawet się go nie sprzedaje! Najniebezpieczniejszy kuchenny sprzęt Chodzi o kuchenną mandolinę, inaczej zwaną krajalnicą. Jest bardzo wygodnym i praktycznym sprzętem kuchennym. Z jej użyciem można łatwo pokroić warzywa i owoce w równe plastry. Niestety ma też swoje wady. Równie łatwo przecina… place niewprawionych kucharzy. Kuchenna mandolina to płaska tarka z ostrzem ułożonym poziomo. Bardzo łatwo kroi na przykład: Ogórki Cukinię Marchewkę Białą rzodkiew Bakłażana Banana Korzeń pietruszki Seler naciowy Oraz wszystkie inne warzywa i owoce, które mają być pokrojone w plastry lub równe talarki. Eksperci ostrzegają jednak. Ten sprzęt kuchenny jest tak prosty w obsłudze i kroi tak szybko, że z łatwością można ukroić sobie nim palec. Przy używaniu tego sprzętu w kuchni trzeba zachować szczególną ostrożność. Szefowie kuchni cenią sobie krajalnice kuchenne z uwagi na bardzo równe kawałki jedzenie, jakie można osiągnąć dzięki ich zastosowaniu. Jak korzystać z kuchennej mandoliny żeby się nie zaciąć? Szef kuchni zdradził kilka zasad, których koniecznie trzeba przestrzegać. Oto kilka z nich: Ostrze mandoliny zawsze powinno być bardzo ostre. Te tępe są jeszcze bardziej niebezpieczne niż ostre Mandolina zawsze musi być ułożona na równe powierzchni, żeby uniknąć przesuwania się jej....

Jak wyczyścić stolnicę z zaschniętego ciasta? Ten sposób stosowały babcie
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić stolnicę z zaschniętego ciasta? Ten sposób stosowały babcie
Ten patent na czyszczenie stolnicy sprawi, że będzie idealnie czysta po użyciu.

Dla każdej gospodyni domowej ważny jest nie tylko wystrój kuchni, ale i jej funkcjonalność. Dzięki temu codzienne prace kuchenne będą przyjemniejsze oraz prostsze. Większość kobiet nie wyobraża sobie kuchni bez stolnicy. To przyrząd, z którego korzystały już nasze babcie.    Babciny sposób na czyszczenie stolnicy  Przygotowując ciasto na pierogi bądź spód do szarlotki, najczęściej wykorzystuje się stolnicę. Jednak dla wielu osób problem stanowi czyszczenie deski z zaschniętego ciasta. Wystarczy wówczas skorzystać z babcinego triku. Dzięki niemu skutecznie pozbędziecie się pozostałości ciasta. Łopatką bądź skrobaczką delikatnie zeskrobcie zaschnięte resztki, a następnie przetrzyjcie drewno zwilżoną ściereczką. Stolnica będzie jak nowa! Odpowiednie zabezpieczenie stolnicy Drewniane stolnice mają niestety to do siebie, że z czasem się niszczą i nie wyglądają tak korzystnie jak na początku. Z tego też powodu ważne jest ich odpowiednie czyszczenie. Nie wolno też zapominać o odpowiedniej impregnacji drewna. Po każdym myciu powinno się stolnicę właściwie zabezpieczyć. Wystarczy przygotować roztwór octu oraz wody w proporcji 1:1. Taką mieszaniną trzeba przetrzeć blat. To pozwoli zachować stolnicę w jak najlepszym stanie przez długie lata.  Niezbędniki każdej gospodyni domowej  Gospodynie domowe lubią mieć w swoim kuchennym wyposażeniu sprzęty i akcesoria, które ułatwiają codzienne gotowanie. Często są to rzeczy proste i sprzed wielu lat, ale wciąż niezastąpione. Oprócz stolnicy takimi akcesoriami są m.in.: tłuczek do mięsa wałek do ciasta durszlak tarka do warzyw.  Czytaj także: Jak umyć okna w kuchni bez smug? Ten domowy płyn stosowały nasze babcie Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?...