nadciśnienie dieta
AdobeStock
Newsy

Macie problemy z ciśnieniem? Oto, co powinniście wtedy zjeść. Zmniejszycie ryzyko udaru

Leczenie ciśnienia odbywa się farmakologiczne oraz poprzez zmianę diety. Sprawdźcie, co należy wtedy jeść.
Katarzyna Wyborska
marzec 14, 2021

W wielu przypadkach problemy z nadciśnieniem pojawiają się z wiekiem – około 50. roku życia. To najwyższy czas na to, by zadbać o swój organizm i przeciwdziałać rozwojowi choroby! Dzięki temu długo będziecie cieszyli się dobrym zdrowiem i życiem bez uciążliwych dolegliwości. Jest to bardzo ważne szczególnie w przypadku nadciśnienia, które nieleczone może prowadzić do wylewu krwi do mózgu i w efekcie głębokiego paraliżu lub śmierci. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób chorujących na nadciśnienie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są przyczyny nadciśnienia?

Nadciśnienie najczęściej dzieli się na pierwotne i wtórne. Pierwotne nadciśnienie pojawia się zwykle samoistnie na skutek czynników genetycznych lub środowiskowych. Z kolei nadciśnienie wtórne jest efektem innych chorób toczących organizm. Zalicza się do nich m.in. przewlekłe choroby nerek, zespół Cushinga, zespół Conna, a także obturacyjny bezdech senny.

Co wpływa na nadciśnienie?

Zdecydowanie na rozwój nadciśnienia tętniczego mają czynniki środowiskowe, czyli najczęściej niezdrowy tryb życia. Wśród tych czynników wymienia się:

  • Nadwagę
  • Otyłość
  • Brak ruchu
  • Palenie papierosów
  • Picie dużych ilości alkoholu
  • Spożywanie nadmiernych ilości soli

Również osoby, które mają w najbliższej rodzinie przypadki rozpoznanego nadciśnienia powinny być szczególnie czujne, ponieważ prawdopodobnie odziedziczyły skłonności do zachorowania na tę chorobę.

Co jeść przy nadciśnieniu?

Na szczęście nadciśnienie można regulować odpowiednią dietą. Jeżeli choroba nie jest jeszcze zaawansowana, to można ją łagodzić bez stosowania leczenia farmakologicznego. Ważna jest wówczas zmiana trybu życia oraz nawyków żywieniowych. Sprawdźcie, co warto jeść jeśli cierpicie na nadciśnienie:

Potas

Pierwiastek ten obecny jest w wielu owocach i warzywach. Pomaga obniżyć ciśnienie skurczowe, a także wspomaga utratę wagi, co jest szczególnie istotne w przypadku osób otyłych. Potas znajduje się m.in. w poniższych produktach:

  • Banany
  • Pomidory
  • Pomarańcze
  • Ziemniaki
  • Warzywa liściaste
  • Brokuły
  • Pestki słonecznika

Witamina C

Lekarze przypominają, że witamina C doskonale wpływa na pracę naczyń krwionośnych, zaś jej niedobór może prowadzić do zwężania naczyń, niebezpiecznego przy nadciśnieniu! Witaminy C najwięcej jest w:

  • Cytrusach
  • Kiszonej kapuście
  • Żurawinie
  • Czarnej porzeczce
  • Aronii

Gorzka czekolada

Mamy dobrą wiadomość dla łasuchów – czekolada przy nadciśnieniu jest nie tylko dozwolona, ale wręcz wskazana! Ważne jednak, by była to gorzka czekolada o zawartości minimum 70% kakao. Jest ono pełne przeciwutleniaczy, które zmniejszają ciśnienie skurczowe. Pamiętajcie też o tym, że nie powinno się przesadzać z łakociami. Najlepiej zjadać maksymalnie 1-2 kostki czekolady dziennie.

Komentarze
Zaczerwienienie twarzy objawem nadciśnienia
Pixabay
Zdrowie Masz zaczerwienienia na twarzy? Może to świadczyć o niebezpiecznej chorobie
Nie sposób mieć pojęcie o wszystkim co nam dolega. Dodatkowo niektóre objawy bywają mylące. Jak jest z nadciśnieniem?
Aleksandra Jaworska
listopad 05, 2020

Nadciśnienie to jedna z tych chorób, która nie ma charakterystycznych objawów. Oznacza to, że objawy nadciśnienia można przypisać również innym schorzeniom. Dlatego też - tak trudno rozpoznać prawdziwe zagrożenie.  Nadciśnienie. Cichy wróg, który atakuje latami Co gorsze, początkowy etap choroby bardzo trudno sklasyfikować. Schorzenie rozwija bowiem swoją moc latami. Możemy nie mieć świadomości, że chorujemy. Zdiagnozowanie nadciśnienia to nie lada wyczyn! Jedyne na co powinniśmy zwrócić uwagę to pewne składowe, które mogą mieć wpływ na rozwój nadciśnienia. Można wśród nich wymienić nasze grzechy narodowe: alkohol, dietę obfitującą w sól, duży poziom stresu, czy stosowanie używek. Kiedy ciśnienie zagraża zdrowiu? Krew pompuje się z serca do tętnic w normie, której odczyt powinien wynosić poniżej 120/80 mm Hg. Jeśli mamy do czynienia z wysokim ciśnieniem, w tkankach dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, które z trudem znoszą zwiększony nacisk na delikatne tkanki w tętnicach. Krew dostaje wówczas się do tętnic znacznie szybciej. Często, procesowi choroby towarzyszą objawy: zaczerwienienie twarzy,  duszność, bóle głowy, krwotok z nosa, zawroty głowy, krew w moczu, wizualne zmiany, czy ból w klatce piersiowej. Na co zwrócić uwagę? Jednym z czytelnych znaków ostrzegawczych jest zaczerwienienie twarzy. To objaw niepokojący, po wystąpieniu którego zaleca się skorzystać z pomocy lekarskiej. To również objaw, z którym nie ma żartów! Obok obserwacji zaczerwienienia twarzy warto zaopatrzyć się w domowy ciśnieniomierz lub skorzystać z pomiaru ciśnienia w najbliższej aptece, a w przypadkach gorszego samopoczucia - reagować błyskawicznie.  ...

Przeczytaj
witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem
Witamina D odgrywa ogromną rolę w organizmie każdego człowieka. Jest ona bowiem odpowiedzialna nie tylko za odporność. Jak się okazuje, jej suplementacja może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19.
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Witamina D ma wiele cennych właściwości Nie od dziś wiadomo, że witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, anemii oraz cukrzycy. Witamina ta jest również odpowiedzialna za wchłanianie fosforu i wapnia, a co za tym idzie, za prawidłowe kształtowanie się kości na etapie dorastania czy ich ochronę w podeszłym wieku. Na tym jednak nie koniec. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma ogromne znaczenie dla odporności. Dlatego też eksperci zalecają jej suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się podatność na wszelkie infekcje.  Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Bowiem słoneczne miesiące w każdym roku można policzyć na palcach jednej ręki. Dlatego też szacuje się, że aż 80 – 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia COVID-19 Okazuje się, że taki stan rzeczy ma ogromne znaczenie również w przypadku koronawirusa. Na przestrzeni ostatnich miesięcy udowodniono bowiem, że pacjenci, którzy uzyskali dodatni wynik testu na COVID-19 w większości zmagali się również ze znacznymi niedoborami witaminy D. Osoby, u których poziom tejże był w normie o wiele rzadziej lądowali na szpitalnych oddziałach zakaźnych. Niedobór witaminy D bardzo często notuje się również u osób zmagających się z otyłością, bądź cukrzycą. Jej niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i innych wirusowych infekcji dotyczących górnych dróg oddechowych. Skonsultuj suplementacje z lekarzem Jak podają polskie portale, suplementacja witaminy D w czasie choroby na COVID-19 zapobiegało pogorszeniu stanu zdrowia...

Przeczytaj
nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!
Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie! Sok z buraka Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe! Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe! Sok ze szpinaku Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia. Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę. Sok z marchwi Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!   Źródło: www.ndtv.com Źródło zdjęcia: AdobeStock

Przeczytaj
cebula dymka właściwości
Adobe Stock
Zdrowie Niezwykłe korzyści zdrowotne cebuli dymki. Mało kto wie, że to naturalny środek na...
Dymka jest przede wszystkim o wiele słodsza i delikatniejsza od zwykłej cebuli. Na tym jednak nie koniec jej zalet. Warzywo to ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przy jego pomocy możesz między innymi wyleczyć przeziębienie.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujesz do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały lub jasnokremowy kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem.  Jej rozmiar różni się nieco od standardowej cebuli. Dymka jest bowiem o wiele mniejsza, ale również słodsza i delikatniejsza w smaku. Dlatego tak wiele osób chętnie wykorzystuje ją w swojej kuchni. Na tym jednak nie koniec. Niewielu wie, że zawarte w warzywie składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie! Eliminuje każde przeziębienie Dymka znana jest ze swoich cennych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jej częste spożywanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, może uchronić cię przed przeziębieniem, a nawet grypą.  Dba o wzrok Zielona cebulka jest niezwykle cenna szczególnie dla osób o słabym wzroku. Bowiem zawarta w niej witamina A, karotenoidy oraz luteina, chronią przed stanami zapalnymi oraz utrzymują wzrok w dobrej formie. Częste spożywanie tego warzywa może zminimalizować ryzyko jego utraty w przyszłości. Pozytywnie wpływa na pracę serca Zawarte w dymce przeciwutleniacze oraz witamina C kontrolują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, utrzymując je w granicach normy. Osoby często spożywające zieloną cebulkę są więc mniej podatne na choroby serca oraz zawał. Wzmacnia kości Oprócz witaminy C, zielona cebulka zawiera również witaminę K. Te w połączeniu sprawiają, że twoje kości są grube i mocne. Co w praktyce oznacza mniejsze ryzyko różnego rodzaju złamań. Dba o piękno Sekretem pięknej i młodej skóry jest kolagen wytwarzany naturalnie w organizmie. Proces ten jest stymulowany właśnie poprzez spożywanie cebuli dymki. Dzięki niej twoja skóra nabierze zdrowego blasku.

Przeczytaj