nadciśnienie dieta
AdobeStock
Newsy

Macie problemy z ciśnieniem? Oto, co powinniście wtedy zjeść. Zmniejszycie ryzyko udaru

Leczenie ciśnienia odbywa się farmakologiczne oraz poprzez zmianę diety. Sprawdźcie, co należy wtedy jeść.

W wielu przypadkach problemy z nadciśnieniem pojawiają się z wiekiem – około 50. roku życia. To najwyższy czas na to, by zadbać o swój organizm i przeciwdziałać rozwojowi choroby! Dzięki temu długo będziecie cieszyli się dobrym zdrowiem i życiem bez uciążliwych dolegliwości. Jest to bardzo ważne szczególnie w przypadku nadciśnienia, które nieleczone może prowadzić do wylewu krwi do mózgu i w efekcie głębokiego paraliżu lub śmierci. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób chorujących na nadciśnienie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są przyczyny nadciśnienia?

Nadciśnienie najczęściej dzieli się na pierwotne i wtórne. Pierwotne nadciśnienie pojawia się zwykle samoistnie na skutek czynników genetycznych lub środowiskowych. Z kolei nadciśnienie wtórne jest efektem innych chorób toczących organizm. Zalicza się do nich m.in. przewlekłe choroby nerek, zespół Cushinga, zespół Conna, a także obturacyjny bezdech senny.

Co wpływa na nadciśnienie?

Zdecydowanie na rozwój nadciśnienia tętniczego mają czynniki środowiskowe, czyli najczęściej niezdrowy tryb życia. Wśród tych czynników wymienia się:

  • Nadwagę
  • Otyłość
  • Brak ruchu
  • Palenie papierosów
  • Picie dużych ilości alkoholu
  • Spożywanie nadmiernych ilości soli

Również osoby, które mają w najbliższej rodzinie przypadki rozpoznanego nadciśnienia powinny być szczególnie czujne, ponieważ prawdopodobnie odziedziczyły skłonności do zachorowania na tę chorobę.

Co jeść przy nadciśnieniu?

Na szczęście nadciśnienie można regulować odpowiednią dietą. Jeżeli choroba nie jest jeszcze zaawansowana, to można ją łagodzić bez stosowania leczenia farmakologicznego. Ważna jest wówczas zmiana trybu życia oraz nawyków żywieniowych. Sprawdźcie, co warto jeść jeśli cierpicie na nadciśnienie:

Potas

Pierwiastek ten obecny jest w wielu owocach i warzywach. Pomaga obniżyć ciśnienie skurczowe, a także wspomaga utratę wagi, co jest szczególnie istotne w przypadku osób otyłych. Potas znajduje się m.in. w poniższych produktach:

  • Banany
  • Pomidory
  • Pomarańcze
  • Ziemniaki
  • Warzywa liściaste
  • Brokuły
  • Pestki słonecznika

Witamina C

Lekarze przypominają, że witamina C doskonale wpływa na pracę naczyń krwionośnych, zaś jej niedobór może prowadzić do zwężania naczyń, niebezpiecznego przy nadciśnieniu! Witaminy C najwięcej jest w:

  • Cytrusach
  • Kiszonej kapuście
  • Żurawinie
  • Czarnej porzeczce
  • Aronii

Gorzka czekolada

Mamy dobrą wiadomość dla łasuchów – czekolada przy nadciśnieniu jest nie tylko dozwolona, ale wręcz wskazana! Ważne jednak, by była to gorzka czekolada o zawartości minimum 70% kakao. Jest ono pełne przeciwutleniaczy, które zmniejszają ciśnienie skurczowe. Pamiętajcie też o tym, że nie powinno się przesadzać z łakociami. Najlepiej zjadać maksymalnie 1-2 kostki czekolady dziennie.

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia. Zacznijcie jeść te produkty
AdobeStock
Newsy
Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia. Zacznijcie jeść te produkty
Cierpicie na nadciśnienie? Poniższe produkty pomogą wam wzmocnić organizm i zmniejszyć objawy choroby.

Coraz więcej osób w Polsce choruje na nadciśnienie – już co trzecia osoba w naszym kraju cierpi na problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem! Z kolei na świecie nadciśnienie to jeden z najczęstszych powodów zgonów. Dlatego bardzo ważne jest, by regularnie się badać i dbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak w naturalny sposób można obniżyć ciśnienie krwi. Produkty, które obniżą ciśnienie krwi Można obniżyć ciśnienie krwi poprzez włączenie do swojej diety odpowiednich produktów: Gorzka czekolada – jest bogata w flawonole, dzięki którym nie dochodzi do skurczów naczyń krwionośnych. Należy jeść codziennie od 1 do 3 kostek gorzkiej czekolady, która zawiera co najmniej 70% kakao. Koniecznie musi to być czekolada gorzka, ponieważ tylko w takiej znajduje się odpowiednia ilość kakao – czekolada mleczna nie da niestety takiego samego efektu. Produkty bogate w potas – ten składnik znany jest z tego, że obniża ciśnienie. Znaleźć go możecie m.in. w pomarańczach, pomidorach , brokułach, ziemniakach, bananach, suszonych śliwkach i rodzynkach oraz w groszku. Morskie ryby – ryby takie, jak makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledzie i halibut są bogate w kwasy omega-3. Rozrzedzają one krew i obniżają ciśnienie. Herbaty ziołowe – codziennie picie naparu z dziurawca, lipy, głogu oraz hibiskusa może znacznie poprawić stan zdrowia osób cierpiących na nadciśnienie. Należy pić codziennie około 2 filiżanki ziołowych naparów. Jak naturalnie obniżyć ciśnienie krwi? Poza wprowadzeniem zmian w diecie, trzeba też zmienić nieco swój styl życia na bardziej zdrowy, by naturalnie zapobiegać nadciśnieniu. Starajcie się nie przepracowywać, ponieważ codzienny, silny stres może aż o 15% zwiększyć ryzyko zachorowania na nadciśnienie. Dobrze też jest...

Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
AdobeStock
Newsy
Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
W leczeniu nadciśnienia ogromną rolę gra odpowiednia dieta. Sprawdźcie, co nie powinno się w niej znaleźć.

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która ujawnia się po 50. roku życia i dotyka coraz więcej osób. Po zdiagnoznowaniu nadciśnienia należy koniecznie stosować się do zaleceń lekarza i brać odpowiednie leki. Poza przyjmowaniem lekarstw, ważna jest także zmiana trybu życia. Przejście na zdrowszą dietę i regularny wysiłek fizyczny są bardzo wskazane przy tej chorobie. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinno się unikać przy nadciśnieniu. Przyczyny nadciśnienia Niestety, w większości przypadków nie można ustalić przyczyn nadciśnienia z jednego powodu – aż u 95% osób cierpiących na tę chorobę nadciśnienie ma charakter pierwotny. To oznacza, że nie można znaleźć jego przyczyny. Reszta przypadków dotyczy osób, które chorują na inne schorzenia, które mogą powodować nadciśnienie – wówczas mówi się o nadciśnieniu tętniczym wtórnym. Do takich chorób należy m.in. bezdech senny, choroby miąższu nerek, niektóre przyjmowane leki, a także ciąża. Objawy nadciśnienia Jeśli podejrzewacie u siebie nadciśnienie tętnicze, zwróćcie uwagę na to, czy pojawiają się u was poniższe objawy: Zmęczenie Zawroty głowy Częste bóle głowy przypominające ucisk Zaburzenia snu Poddenerwowanie Krwawienia z nosa Kołatanie serca Uczucie ucisku w mostku Duszności Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu Jedną z form leczenia nadciśnienia jest odpowiednia dieta. Należy maksymalnie ograniczyć wszelkie produkty, które powodują wzrost ciśnienia. Należą do nich m.in.: Tłuste wędliny Żółty ser Słodycze Przetworzona żywność (zupy i sosy w proszku, gotowe dania) Orzeszki ziemne Solone paluszki Chipsy Jedzenie typu fast food Wędzone ryby Tłuste mleko...

Ten tani produkt rozprawi się z nadciśnieniem. Pijcie go regularnie
Unsplash
Newsy
Ten tani produkt rozprawi się z nadciśnieniem. Pijcie go regularnie
Nadciśnienie można zwalczać skutecznie dietą. Pomoże picie tego produktu. Spróbujecie?

Nadciśnienie to prawdziwa plaga wśród Polaków. Wiele osób albo leczy się na nadciśnienie, albo nie wie, że na nie cierpi. Chorobę nadciśnieniową nazywa się często cichym zabójcą. To dlatego, że powoduje ono tworzenie się zmian miażdżycowych i bardzo źle wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Na szczęście można skutecznie obniżać ciśnienie dietą… Dieta na nadciśnienie Naukowcy bardzo dobrze i skrupulatnie przebadali wpływ diety na ciśnienie krwi. Okazuje się, że najlepszą dietą na nadciśnienie jest tak zwana dieta DASH. To dieta bardzo podobna do niezwykle zdrowej diety śródziemnomorskiej, ale naciskająca na o graniczenie spożycia sodu , którym głównym źródłem w diecie jest sól kuchenna. Dieta DASH - skuteczna dieta w nadciśnieniu Dzięki diecie DASH można osiągnąć naprawdę niezwykłe rezultaty. Podstawą diety DASH jest ograniczanie sodu. Inne ważne elementy diety DASH to: Jedzenie pełnoziarnistych zbóż: kaszy, brązowego ryżu, razowego chleba Ograniczanie nasyconych kwasów tłuszczowych: masła, smalcu, tłustych mięs Jedzenie głównie nienasyconych tłuszczów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, orzechów Jedzenie tłustych ryb morskich i chudych ryb Ograniczanie soli do minimum Jedzenie naprawdę dużej ilości warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w potas Produkty bogate w potas Żeby rozprawić się skutecznie z nadciśnieniem , musicie zmienić proporcję potasu do sodu w swojej diecie. Co to znaczy? Musicie jeść mniej soli, a więcej produktów bogatych w potas. To niesamowicie skuteczna strategia. Do produktów bogatych w potas należą: Pomidory Banany Awokado Kiwi Morele Ziemniaki Brokuły Jedzcie je na zdrowie! Ten napój zwalcza...

Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę
Adobe Stock
Newsy
Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę
Wiele osób wraz z wiekiem ma problemy z ciśnieniem. Warto wówczas zadbać o odpowiednią dietę, w której powinna znaleźć się płaskurka.

Wraz z upływem lat, człowiek coraz bardziej jest narażony na różnego rodzaju schorzenia. Aby zminimalizować ryzyko ich pojawienia się bądź skutki, należy zadbać o odpowiednią dietę bez przetworzonych produktów, a także regularną aktywność fizyczną. Te czynniki zdecydowanie wzmocnią działanie organizmu. Powszechne nadciśnienie  Jedną z najczęściej występujących chorób jest nadciśnienie. Dotyczy on aż co trzeciego dorosłego człowieka. Taka sytuacja może wynikać samoistnie bądź może być efektem wtórnym. Wówczas dotyczy trwającego od pewnego czasu procesu chorobowego. Często za nadciśnienie wtórne odpowiadają takie czynniki jak: choroby nerek, choroby tętnic, obturacyjny bezdech senny, wrodzone zwężenie aorty, sytuacje stresowe o dużym natężeniu, nadmierne stosowanie używek.   Zapomniana płaskurka Płaskurka to zapomniany gatunek pszenicy, która na co dzień jest wykluczana z diety. Wówczas kojarzy się jedynie z produktami przygotowanymi z białej mąki. Jest ona uważana za artykuł niekorzystnie wpływający na sylwetkę. Jednak jak się okazuje nie wszystkie odmiany zbóż są szkodliwe. Jednym z wartościowych składników jest płaskurka. W Polsce nie zyskała sporej popularności, aczkolwiek jest uprawiana na świecie z większym powodzeniem. Cenne właściwości płaskurki  Dane zboże powinno znaleźć się w codziennej diecie szczególnie poprzez szereg wartościowych składników oraz właściwości. Płaskurka w swoim składzie zawiera między innymi fosfor, wapń, magnez czy witaminy z grupy B. Taka solidna dawka witamin i mikroelementów pozytywnie wpływa na działanie organizmu: obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, chroni oczy przed zaćmą, wzmacnia skórę...