W wielu przypadkach problemy z nadciśnieniem pojawiają się z wiekiem – około 50. roku życia. To najwyższy czas na to, by zadbać o swój organizm i przeciwdziałać rozwojowi choroby! Dzięki temu długo będziecie cieszyli się dobrym zdrowiem i życiem bez uciążliwych dolegliwości. Jest to bardzo ważne szczególnie w przypadku nadciśnienia, które nieleczone może prowadzić do wylewu krwi do mózgu i w efekcie głębokiego paraliżu lub śmierci. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób chorujących na nadciśnienie!

Jakie są przyczyny nadciśnienia?

Nadciśnienie najczęściej dzieli się na pierwotne i wtórne. Pierwotne nadciśnienie pojawia się zwykle samoistnie na skutek czynników genetycznych lub środowiskowych. Z kolei nadciśnienie wtórne jest efektem innych chorób toczących organizm. Zalicza się do nich m.in. przewlekłe choroby nerek, zespół Cushinga, zespół Conna, a także obturacyjny bezdech senny.

Co wpływa na nadciśnienie?

Zdecydowanie na rozwój nadciśnienia tętniczego mają czynniki środowiskowe, czyli najczęściej niezdrowy tryb życia. Wśród tych czynników wymienia się:

  • Nadwagę
  • Otyłość
  • Brak ruchu
  • Palenie papierosów
  • Picie dużych ilości alkoholu
  • Spożywanie nadmiernych ilości soli

Również osoby, które mają w najbliższej rodzinie przypadki rozpoznanego nadciśnienia powinny być szczególnie czujne, ponieważ prawdopodobnie odziedziczyły skłonności do zachorowania na tę chorobę.

Zobacz także:

Co jeść przy nadciśnieniu?

Na szczęście nadciśnienie można regulować odpowiednią dietą. Jeżeli choroba nie jest jeszcze zaawansowana, to można ją łagodzić bez stosowania leczenia farmakologicznego. Ważna jest wówczas zmiana trybu życia oraz nawyków żywieniowych. Sprawdźcie, co warto jeść jeśli cierpicie na nadciśnienie:

Potas

Pierwiastek ten obecny jest w wielu owocach i warzywach. Pomaga obniżyć ciśnienie skurczowe, a także wspomaga utratę wagi, co jest szczególnie istotne w przypadku osób otyłych. Potas znajduje się m.in. w poniższych produktach:

  • Banany
  • Pomidory
  • Pomarańcze
  • Ziemniaki
  • Warzywa liściaste
  • Brokuły
  • Pestki słonecznika

Witamina C

Lekarze przypominają, że witamina C doskonale wpływa na pracę naczyń krwionośnych, zaś jej niedobór może prowadzić do zwężania naczyń, niebezpiecznego przy nadciśnieniu! Witaminy C najwięcej jest w:

  • Cytrusach
  • Kiszonej kapuście
  • Żurawinie
  • Czarnej porzeczce
  • Aronii

Gorzka czekolada

Mamy dobrą wiadomość dla łasuchów – czekolada przy nadciśnieniu jest nie tylko dozwolona, ale wręcz wskazana! Ważne jednak, by była to gorzka czekolada o zawartości minimum 70% kakao. Jest ono pełne przeciwutleniaczy, które zmniejszają ciśnienie skurczowe. Pamiętajcie też o tym, że nie powinno się przesadzać z łakociami. Najlepiej zjadać maksymalnie 1-2 kostki czekolady dziennie.