Macie dość jajek z chrzanem i majonezem? Wypróbujcie ten patent, a zapomnicie o nudzie na stole
AdobeStock
Newsy

Zapomnijcie o jajkach z chrzanem i majonezem. Wypróbujcie ten patent, by skończyć z nudą na stole

Zrobienie farszu do jajek to okazja do popisania się kreatywnością. Pasuje do nich praktycznie wszystko (może poza czekoladą…), dlatego nie ma sensu ograniczać się tylko do sztampowego chrzanu albo majonezu. Sprawdźcie, jaki składnik jest potrzebny do zrobienia pysznego i niebanalnego farszu.

Gotowane, faszerowane jajka to absolutny klasyk, którego nie może zabraknąć na święta wielkanocne. W najbardziej tradycyjnej wersji używa się w tym celu majonezu oraz chrzanu, choć te dodatki mogą szybko się znudzić.

Jeżeli nie odczuwacie szczególnego entuzjazmu na myśl o faszerowanych jajkach w takim wydaniu, bierzcie się do roboty i zróbcie je samodzielnie - w zupełnie inny sposób. Są aksamitne, ale jednocześnie lekko ostre i pełne smaku. 

Przepis na jajka faszerowane awokado

Głównym składnikiem tego farszu jest lubiane przez wiele osób awokado, które zdobywa coraz większą popularność. Dodajcie jeszcze kilka produktów, dzięki którym farsz nabierze smaku i wyjdzie naprawdę niebanalny. 

Składniki:

  • 8 jaj

  • 1 duże awokado

  • 3 pomidory suszone w zalewie

  • 1 cebula dymka + szczypiorek

  • sok z połowy cytryny

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Awangardowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia

Nietypowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia: „Fantastyczne danie, które zachwyci waszych gości"

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo i obierzcie ze skorupek.

  2. Przekrójcie każde z nich na pół i wydrążcie żółtka.

  3. Przetnijcie również awokado. Po wyjęciu pestki, wybierzcie cały miąższ owocu i przełóżcie do miski. Rozgniećcie widelcem.

  4. Suszone pomidory odsączcie z zalewy i pokrójcie je bardzo drobno. 

  5. Cebulę dymkę oraz szczypiorek umyjcie i posiekajcie. 

  6. Dodajcie pomidory i cebulkę wraz ze szczypiorkiem do awokado. Skropcie sokiem z cytryny, doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie.

  7. Tak powstałym farszem wypełnijcie ugotowane i wydrążone jajka. Smacznego!

Czym faszerować jajka?

Farsz z awokado i pomidorów to tylko jedna z propozycji. Jajka można zrobić na przykład ze śledziem - wystarczy wziąć 2 filety śledzia w oleju lub w śmietanie, pokroić, wymieszać z przyprawami oraz śmietaną lub majonezem i dodać do jajek.

Smaczną i wiosenną propozycją będzie farsz z rzodkiewek. Weźcie pęczek rzodkiewki, pietruszki, wszystko drobno pokrójcie, dodajcie majonez, sól oraz pieprz i wymieszajcie. Takie jajka będą bardzo chrupiące i przyjemnie ostre. 

Więcej inspiracji znajdziecie poniżej - wybraliśmy dla was kilka ciekawych przepisów użytkowników Gotujmy.pl na niebanalny farsz do jajek:

Kotlety mielone

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Oto danie, które koniecznie powinniście podać na świąteczne śniadanie. Tak dobre, że znikną w chwilę!

Faszerowane jajka to jeden z wielkanocnych klasyków, który musi znaleźć się na świątecznym stole obok sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, żurku, mazurka czy paschy. Prostota, szybkość wykonania oraz mnogość farszy sprawiają, że danie to jest niezwykle popularne. Czym nadziewać jajka? Najlepiej sprawdzają się ryby (makrela, tuńczyk, łosoś, szprotki), pieczarki, szynka oraz bardziej wyrafinowane składniki jak awokado, krewetki, suszone pomidory czy kawior. Oprócz jajek na twardo nadziewanych różnymi farszami możecie przygotować również faszerowane jajka smażone. Ugotowane jajka trzeba przeciąć tak, aby nie uszkodzić skorupek. Białka i żółtka wyjmijcie i drobno posiekajcie, dodajcie szczypiorek, pietruszkę lub koperek. Napełnijcie połówki skorupek i podsmażcie na maśle. Pycha! Gwarantujemy, że znikną ze stołu jako pierwsze. Jajka faszerowane ćwikłą - przepis Składniki 7 jajek 400g buraków, najlepiej podłużnych Większy kawałek chrzanu Oliwa z oliwek Kiełki rzeżuchy do dekoracji Sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Wystudźcie i obierzcie ze skorupek. Buraki dobrze wyszorujcie pod bieżącą wodą, nie obierajcie. Ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, zdejmijcie skórkę i zetrzyjcie je w malakserze albo na tarce o drobnych oczkach. Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na ostrej, drobnej stronie tarki. W misce połączcie starte buraki z chrzanem i oliwą z oliwek. Dodajcie do smaku trochę soli, pieprzu i cukru. Jajka przetnijcie na pół i wyjmijcie żółtka. W ich miejsce włóżcie po kopiastej łyżeczce ćwikły. Całość udekorujcie kiełkami rzeżuchy i podajcie od razu gościom. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

Awangardowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia
Instagram/Jakub Kuroń
Newsy
Nietypowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia: „Fantastyczne danie, które zachwyci waszych gości"
Zdarza wam się przekształcać klasyczne przepisy, śmiało podmieniać składniki czy przyrządzać je w zupełnie inny sposób? Taka odwaga w kuchni czasem przynosi zaskakujące rezultaty. Ten przepis jest tego przykładem.

Lubicie jajka faszerowane? Klasyczne wersja to skorupka faszerowana posiekanym jajkiem, z dodatkiem drobnego szczypiorku i bułki tartej. Połówki jaj należy od strony farszu posypać bułką tartą i smażyć na dużej ilości tłuszczu, najlepiej masła. Jakub Kuroń postanowił odejść od tradycji i przygotował całkiem nową wersję faszerowanych jaj. Składniki wyglądają zachęcająco. Awangardowe jajka faszerowane awokado i łososiem Jakuba Kuronia Składniki: 10 jajek Duże awokado (ok. 350 g, bez pestki) 2 łyżki majonezu delikatesowego z charakterem Garść natki pietruszki 50 g łososia wędzonego na zimno Sól Pieprz         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przygotowanie: Ugotujcie, ostudźcie i obierzcie jajka. Przekrójcie je na pół: żółtka wyjmijcie i przełóżcie do miski, białka ułóżcie na talerzu. Awokado przekrójcie na pół, w pestkę wbijcie nóż i wyjmijcie ją. Wydrążcie łyżką miąższ awokado i dodajcie do żółtek. Żółtka i awokado rozgniećcie widelcem. Dodajcie majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz. Przełóżcie farsz do rękawa cukierniczego i faszerujcie nim przygotowane na talerzu białka. Farsz można nakładać także łyżką. Łososia pokrójcie w cienkie paseczki i ułóżcie na jajkach. Czym jeszcze faszerować jajka? Jajka faszerowane to co prawda czasochłonna, ale niezwykle atrakcyjna potrawa. Jednak jak udowodnił to Jakub Kuroń, nie trzeba jeść wciąż...

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

30 jajek za 9,99zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe
AdobeStock
Newsy
30 jajek za 9,99 zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe
Zrobiliście już wielkanocne zakupy? Jeśli nie, to warto wybrać się do tego sklepu, który przygotował atrakcyjne promocje na popularne produkty.

Szykujecie się już na Wielkanoc? Na zakupy warto wybrać się do Stokrotki , która przygotowała atrakcyjne oferty i promocje na produkty, które na pewno przydadzą się podczas świątecznych przygotowań! Sprawdźcie, co można teraz kupić taniej. Wielkanocne promocje w Stokrotce W sklepach sieci od 25.03 do 31.03 obowiązują promocje na najpopularniejsze produkty. Warto skorzystać z promocji i zaoszczędzić nieco na świątecznych zakupach! Przecenione zostały poniższe produkty: Masło ekstra Łaciate 200 g: 3,39 zł za sztukę przy zakupie 3 szt. (dla porównania, jedna sztuka kosztuje aż 5,99 zł!) Olej Kujawski 1 l: 4,99 zł za sztukę przy zakupie 2 szt. (lub 7,49 zł przy zakupie jednej sztuki) Kukurydza złocista Bonduelle: 2,99 zł za sztukę przy zakupie 2 szt. (zamiast 4,19 zł za sztukę) Jaja M 30 szt.: 9,99 zł zamiast 14,99 zł (o 33% taniej!) Pamiętajcie, że obowiązują limity zakupów produktów objętych promocją! W przypadku masła przypada 9 sztuk na 1 osobę i 4 sztuki oleju na 1 osobę. Przepis na jaja faszerowane z tuńczykiem Taka ilość jajek kupionych na promocji świetnie się sprawdzi w przygotowaniach wielkanocnych! Wykorzystajcie je do zrobienia smacznych jajek faszerowanych z pastą z tuńczyka. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 6 jaj rozmiar L 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (bez oleju) 1 czerwona cebula Szczypiorek Świeży koperek Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Duże jajka powinno się gotować około 10 minut. Ostudźcie jajka, obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół. Wydrążcie żółtka i przełóżcie do miski. Obierzcie cebulę i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Poszatkujcie szczypiorek. Przełóżcie szczypiorek, cebulę i tuńczyka...