Gotowane, faszerowane jajka to absolutny klasyk, którego nie może zabraknąć na święta wielkanocne. W najbardziej tradycyjnej wersji używa się w tym celu majonezu oraz chrzanu, choć te dodatki mogą szybko się znudzić.

Jeżeli nie odczuwacie szczególnego entuzjazmu na myśl o faszerowanych jajkach w takim wydaniu, bierzcie się do roboty i zróbcie je samodzielnie - w zupełnie inny sposób. Są aksamitne, ale jednocześnie lekko ostre i pełne smaku. 

Przepis na jajka faszerowane awokado

Głównym składnikiem tego farszu jest lubiane przez wiele osób awokado, które zdobywa coraz większą popularność. Dodajcie jeszcze kilka produktów, dzięki którym farsz nabierze smaku i wyjdzie naprawdę niebanalny. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 8 jaj

  • 1 duże awokado

  • 3 pomidory suszone w zalewie

  • 1 cebula dymka + szczypiorek

  • sok z połowy cytryny

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo i obierzcie ze skorupek.

  2. Przekrójcie każde z nich na pół i wydrążcie żółtka.

  3. Przetnijcie również awokado. Po wyjęciu pestki, wybierzcie cały miąższ owocu i przełóżcie do miski. Rozgniećcie widelcem.

  4. Suszone pomidory odsączcie z zalewy i pokrójcie je bardzo drobno. 

  5. Cebulę dymkę oraz szczypiorek umyjcie i posiekajcie. 

  6. Dodajcie pomidory i cebulkę wraz ze szczypiorkiem do awokado. Skropcie sokiem z cytryny, doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie.

  7. Tak powstałym farszem wypełnijcie ugotowane i wydrążone jajka. Smacznego!

Czym faszerować jajka?

Farsz z awokado i pomidorów to tylko jedna z propozycji. Jajka można zrobić na przykład ze śledziem - wystarczy wziąć 2 filety śledzia w oleju lub w śmietanie, pokroić, wymieszać z przyprawami oraz śmietaną lub majonezem i dodać do jajek.

Smaczną i wiosenną propozycją będzie farsz z rzodkiewek. Weźcie pęczek rzodkiewki, pietruszki, wszystko drobno pokrójcie, dodajcie majonez, sól oraz pieprz i wymieszajcie. Takie jajka będą bardzo chrupiące i przyjemnie ostre. 

Więcej inspiracji znajdziecie poniżej - wybraliśmy dla was kilka ciekawych przepisów użytkowników Gotujmy.pl na niebanalny farsz do jajek: