Ma więcej białka niż kurczak, może zastapić jajka i ser. Ten produkt znajdziecie juz w każdym markecie
Adobe Stock
Newsy

Ma białko jak kurczak, może zastąpić jajka i ser. Ten produkt znajdziecie już w każdym markecie

To nie przypadek, że ze sklepów ze zdrową żywnością trafił do zwykłych marketów. Oto czym jest i jak go wykorzystywać.

Nazwa tego produktu, znanego od tysiącleci na terenach dzisiejszych Chin, Wietnamu i Japonii, jest zlepkiem dwóch osobnych wyrazów: „fasola” i „zsiadłe”. Całkowicie oddaje sposób wytwarzania, do którego potrzebne jest ziarno soi i proces technologiczny znany z produkcji sera. Mowa o tofu, zwanym też serkiem tofu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje tofu?

Są trzy teorie na temat powstania tofu. Sami oceńcie, która z nich jest najbardziej wiarygodna:

  1. Wynalazł je książę z chińskiej dynastii Han. W tych czasach większość odkryć i wynalazków przypisywano w Chinach możnym i szlachetnie urodzonym.
  2. Drugiej teorii bardzo nie lubią dumni Chińczycy, ponieważ zgodnie z nią nauczyli się oni zsiadania mleka sojowego od… Mongołów. Chińczycy szczycą się swoją zaawansowaną kulturą w starożytnych Chinach i nie chcą się pogodzić z tym, że nie wynaleźli technologii produkcji najważniejszego składnika ich dań do dziś.
  3. Trzecia teoria przypisuje powstanie tofu... przypadkowi. Powstała, gdy zawiesinę gotowanej, zmielonej soi, przypadkowo zmieszano z solą morską.

Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego. Jak przy produkcji sera, białko zawarte w mleku ścina się pod wpływem soli, oddziela od serwatki i zaczyna tworzyć miękki, gęsty blok przypominający ser.

Zobacz także
Bigos

Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Wartości tofu i jego zastosowanie w kuchni

Nie uwierzycie, ale ten na pierwszy rzut oka „serek”, może przybierać w daniach formę:

  • mięsa — np. gdy po zamarynowaniu w sosie sojowym i wędzonej papryce, mocno go podsmażycie
  • jajek — z odpowiednimi przyprawami zrobicie z niego jajecznicę znaną tofucznicą lub arabska shakshukę
  • a także sera, wyjdą z niego świetne twarożki, czy sernik, zwany tofurnikiem

Jest jednak pewna tajemnica przyrządzania dań z tofu, którą nie wszyscy znają.

Sekret tkwi w przyprawach.

Wartością tofu w kuchni jest to, że łatwo chłonie smaki przypraw i dodatków, dlatego w prosty sposób można z niego przygotować wiele zróżnicowanych smakowo dań, nawet polskie „mielone”.

Tofu zawiera wiele wartości odżywczych. Ma 14 g białka w 100 g produktu, zawiera wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę A, C, B6 i K, a także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy. Jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu, a także fosforu, potasu, sodu i cynku.

Źródło: medonet.pl, Facebook/A jak nie mięso, to co

Jasiek Kuroń uczy szybkiego smażenia. Wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut.
Instagram / Jakub Kuroń gotuje
Newsy
Jakub Kuroń uczy szybkiego smażenia. Tę wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut
Przygotujcie składniki dania i poszatkujcie wszystkie warzywa, zanim zaczniecie smażenie. Gdy pierwsze kawałki wrzucicie na patelnię, nie będzie nawet czasu na szatkowanie kolejnych.

Istnieje wiele metod przyrządzania dań regionalnych, z różnych stron świata. W Chinach i Wietnamie smaży się szybko i na dużym ogniu. Dzięki temu potrawy zachowują wartości odżywcze, są świeże i lekkie. W Japonii wiele dań, np. sushi, jada się na surowo. W Indiach gospodynie potrafią gotować prostą potrawę nawet 3 godziny. My w Polsce jadamy zarówno surowy tatar, szybko smażone eskalopki, jak i wolno gotowany rosół czy bigos. Jakub Kuroń uczy jak szybko gotować po azjatycku. Na czym polega smażenie stir-fry, czyli po azjatycku? Tego typu dania w Chinach czy Wietnamie smaży się na charakterystycznych, głębokich, często żeliwnych patelniach, typu wok. Są one przystosowane do szybkiego smażenia na dużym ogniu. Szybko się nagrzewają i równomiernie oddają temperaturę. Wszystkie składniki dania smaży się na nich w tym samym czasie, nie odkładając żadnych na bok, tylko dokładając kolejne do dłużej smażonych poprzednich. Nie mając woka, użyjcie zwykłej, polskiej patelni. Pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki do dań stir-fry, czyli szybko smażonych na dużym ogniu, muszą być gotowe, zanim zaczniecie dokładać je na patelnię. Smażenie jest szybkie i dynamiczne, wymaga częstego mieszania, nie pozostawia czasu na szatkowanie kolejnych składników. Ważne jest także użycie specjalnego oleju sezamowego, który ma wyższą temperaturę dymienia od używanego tradycyjnie w naszej kuchni oleju rzepakowego, a także od oleju słonecznikowego czy też wieprzowego smalcu.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron)...

Dobroczynny wpływ zup na organizm. Babcie miały rację
AdobeStock
Newsy
Dlaczego zupy aż tak dobrze działają na organizm? Okazuje się, że babcie miały rację
Zawsze, gdy ktoś z domowników choruje, gotujecie rosół? Bardzo dobrze. Zupy mogą leczyć i docenia się je nie tylko w Polsce.

W polskich domach, gdy tylko ktoś zachoruje na przeziębienie, mama lub babcia od razu ruszają do sklepu po składniki na rosół. W końcu nie ma nic lepszego na chorobę niż długo gotowany bulion! Ale nie tylko w Polsce zupy mają renomę leku na wszelkie choroby - okazuje się, że są one popularnym remedium na różne dolegliwości także w medycynie chińskiej.  Domowa zupa jak lekarstwo  W rozmowie w Dzień Dobry TVN, specjalistka tradycyjnej medycyny chińskiej Anna Stoitsi-Nieprzecka opowiedziała o tym, jak istotne są zupy w kulturze Chin. Podobnie jak w Polsce, bardzo długo gotowana zupa jest uważana za doskonałe lekarstwo na różne choroby. Ma ona nawet swoją nazwę - „zupa mocy”.  Najczęściej jest to rosół, gotowany w Chinach zwykle na mięsie z kurczaka, gęsi, z dodatkiem rozgrzewającego imbiru oraz sosu sojowego. Taki rosół podaje się tradycyjnie z makaronem ryżowym. Zupy na problemy z płodnością? Chińczycy traktują zupy nie tylko jako lekarstwo na choroby, ale także sposób na zwiększenie płodności. Anna Stoitsi-Nieprzecka przytacza jedną z chińskich tradycji, jaką jest obdarowanie świeżo poślubionej pary rosołem. I to nie byle jakim - to wywar, który gotuje się od jednego, do nawet dwóch tygodni! Podobno tak długo gotowana zupa wpływa na płodność i według Chińczyków bardzo się przyda młodym małżonkom, którzy po spożyciu rosołu mają duże szanse na spłodzenie potomka. Co sądzicie o takiej tradycji? Korzyści z jedzenia zup  Ekspertka przekonuje, że warto jeść zupy jak najczęściej - nawet codziennie. Ponownie przytacza przykład medycyny chińskiej oraz kultur innych krajów azjatyckich, gdzie bardzo często można zaobserwować zwyczaj jedzenia zupy… na śniadanie. Podobno zjedzony rano wywar z dobrej jakości mięsa i...

Jak rozpoznać polski czosnek? To proste. Już nigdy więcej nie kupicie chińskiego
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać na targu polski czosnek?  Zwróćcie uwagę na ten szczegół, a nigdy nie kupicie już chińskiego
Właściwości i zalety czosnku są znane od zarania dziejów. Zdrowszy będzie jest oczywiście bardziej naturalny czosnek pochodzenia polskiego. Jak go rozpoznać?

Nie tylko do sosów, kotletów i zup – czosnek powinno się spożywać także w sporych ilościach na surowo. Dlaczego? Odpowiedzią nikogo nie zaskoczymy. Czosnek to znany i lubiany naturalny antybiotyk. Warto jeść go zwłaszcza w okresach szalejących gryp i wirusów. Z tych wszystkich powodów czosnek znika ze sklepowych półek w szybkim tempie. Ale czy wiecie, co dokładnie kupujecie? Dlaczego w polskich sklepach sprzedaje się chiński czosnek? Nie jest tajemnicą, że w naszym kraju w olbrzymich ilościach sprzedaje się w sklepach czosnek pochodzenia chińskiego. Decyduje o tym przede wszystkim atrakcyjna cena tego zdrowego warzywa, którą oferują eksporterom producenci z Państwa Środka. Chińczycy zawładnęli rynkiem czosnku. Nie zgadlibyście, ile czosnku produkuje się za wielkim murem. Rocznie w Chinach zbiera się ok. 22 mln ton główek!Jeszcze większy szok wzbudzi inna statystyka. Chińczycy odpowiadają za ok. 80% produkcji czosnku na całym świecie! Oczywiście, takie liczby biorą się także oczywiście z tego faktu, że Chińczycy to wyjątkowo liczna nacja, która dodatkowo kocha smak i walory czosnku. Niemniej jednak, Azjaci eksportują niezliczone ilości główek czosnku do Europy i całego świata. Polska nie jest wyjątkiem. Na naszym rynku, czosnek krajowy i czosnek chiński rywalizują o względy konsumenta. Niestety często sklepy wielkopowierzchniowe wykorzystują niewiedzę klientów. Co oznacza kolor czosnku? Na ich półkach często nie ma informacji, skąd pochodzi oferowany przez nich czosnek. Warto więc uzbroić się w potrzebną wiedzę, by umieć rozpoznać czosnek osobiście. Nie trzeba nikogo przekonywać, że czosnek polski jest zdecydowanie lepszy i w smaku, i w kontekście walorów zdrowotnych. Nasze warzywo nie jest skazane na długą podróż, potraktowanie wszelkiego rodzaju konserwantami i pestycydami. Czosnek chiński jest także aż do przesady...

Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto z czego powstaje i jak działa na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto, z czego powstaje i jak działa na organizm
Dlaczego lepiej omijać na półkach w sklepie białą czekoladę i zamiast niej wkładać do koszyka ciemną?

Czekolada to wyrób powstały z ziaren kakaowca. Z miazgi tej rośliny jest uzyskiwany składnik beztłuszczowy — proszek kakaowy, o właściwościach zdrowotnych, antyoksydacyjnych, popularnie zwany kakao, oraz część tłuszczowa, czyli masło kakaowe. Z tego pierwszego powstają ciemne czekolady, z drugiego zaś biała czekolada, do której dodaje się jeszcze składnik mleczny. Czy biała czekolada jest zdrowa tak jak ciemna i czy w ogóle nadal jest czekoladą? Czym różni się biała czekolada od ciemnej? Ciemną czekoladę wytwarza się, łącząc proszek kakaowy, masło kakaowe i cukier. Ten rodzaj czekolady nie zawiera żadnych stałych składników mlecznych. Może je zawierać w wariantach mlecznych, ale procesie produkcji ciemnej czekolady, nie jest dodawane mleko. Z kolei biała czekolada to mieszanka masła kakaowego, cukru i składnika mlecznego, którym może być mleko lub serwatka. Do produkcji białej czekolady nie jest wykorzystywana z kolei nawet minimalna ilość proszku kakaowego. W rezultacie biała czekolada nie posiada właściwości zdrowotnych przypisywanych czekoladzie. Z tego samego względu barwa białej czekolady pomimo zawartości masła kakaowego... pozostaje biała. Biała czekolada nie ma korzystnego wpływu na zdrowie: Zamiast wartościowego kakao, zawiera tłuszcze i cukry bądź słodziki Nie zawiera magnezu, witamin ani minerałów Jest ciężkostrawna Jest wysokokaloryczna Oto, jakie czekolady możecie znaleźć w sklepach. Od tej ostatniej raczej trzymajcie się raczej z daleka: Czekolada gorzka. Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Zawiera sporo teobrominy, najbardziej wartościowego składnika kakao Czekolada deserowa. Zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej Czekolada mleczna. Nie może mieć mniej niż 25% suchej masy kakaowej Czekolada biała. W ogóle nie zawiera...