Nazwa tego produktu, znanego od tysiącleci na terenach dzisiejszych Chin, Wietnamu i Japonii, jest zlepkiem dwóch osobnych wyrazów: „fasola” i „zsiadłe”. Całkowicie oddaje sposób wytwarzania, do którego potrzebne jest ziarno soi i proces technologiczny znany z produkcji sera. Mowa o tofu, zwanym też serkiem tofu.
Jak powstaje tofu?
Są trzy teorie na temat powstania tofu. Sami oceńcie, która z nich jest najbardziej wiarygodna:
- Wynalazł je książę z chińskiej dynastii Han. W tych czasach większość odkryć i wynalazków przypisywano w Chinach możnym i szlachetnie urodzonym.
- Drugiej teorii bardzo nie lubią dumni Chińczycy, ponieważ zgodnie z nią nauczyli się oni zsiadania mleka sojowego od… Mongołów. Chińczycy szczycą się swoją zaawansowaną kulturą w starożytnych Chinach i nie chcą się pogodzić z tym, że nie wynaleźli technologii produkcji najważniejszego składnika ich dań do dziś.
- Trzecia teoria przypisuje powstanie tofu... przypadkowi. Powstała, gdy zawiesinę gotowanej, zmielonej soi, przypadkowo zmieszano z solą morską.
Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego. Jak przy produkcji sera, białko zawarte w mleku ścina się pod wpływem soli, oddziela od serwatki i zaczyna tworzyć miękki, gęsty blok przypominający ser.
Wartości tofu i jego zastosowanie w kuchni
Nie uwierzycie, ale ten na pierwszy rzut oka „serek”, może przybierać w daniach formę:
Zobacz także:
- mięsa — np. gdy po zamarynowaniu w sosie sojowym i wędzonej papryce, mocno go podsmażycie
- jajek — z odpowiednimi przyprawami zrobicie z niego jajecznicę znaną tofucznicą lub arabska shakshukę
- a także sera, wyjdą z niego świetne twarożki, czy sernik, zwany tofurnikiem
Jest jednak pewna tajemnica przyrządzania dań z tofu, którą nie wszyscy znają.
Sekret tkwi w przyprawach.
Wartością tofu w kuchni jest to, że łatwo chłonie smaki przypraw i dodatków, dlatego w prosty sposób można z niego przygotować wiele zróżnicowanych smakowo dań, nawet polskie „mielone”.
Tofu zawiera wiele wartości odżywczych. Ma 14 g białka w 100 g produktu, zawiera wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę A, C, B6 i K, a także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy. Jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu, a także fosforu, potasu, sodu i cynku.
Źródło: medonet.pl