Ma więcej białka niż kurczak, może zastapić jajka i ser. Ten produkt znajdziecie juz w każdym markecie
Adobe Stock
Newsy

Ma białko jak kurczak, może zastąpić jajka i ser. Ten produkt znajdziecie już w każdym markecie

To nie przypadek, że ze sklepów ze zdrową żywnością trafił do zwykłych marketów. Oto czym jest i jak go wykorzystywać.

Nazwa tego produktu, znanego od tysiącleci na terenach dzisiejszych Chin, Wietnamu i Japonii, jest zlepkiem dwóch osobnych wyrazów: „fasola” i „zsiadłe”. Całkowicie oddaje sposób wytwarzania, do którego potrzebne jest ziarno soi i proces technologiczny znany z produkcji sera. Mowa o tofu, zwanym też serkiem tofu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje tofu?

Są trzy teorie na temat powstania tofu. Sami oceńcie, która z nich jest najbardziej wiarygodna:

  1. Wynalazł je książę z chińskiej dynastii Han. W tych czasach większość odkryć i wynalazków przypisywano w Chinach możnym i szlachetnie urodzonym.
  2. Drugiej teorii bardzo nie lubią dumni Chińczycy, ponieważ zgodnie z nią nauczyli się oni zsiadania mleka sojowego od… Mongołów. Chińczycy szczycą się swoją zaawansowaną kulturą w starożytnych Chinach i nie chcą się pogodzić z tym, że nie wynaleźli technologii produkcji najważniejszego składnika ich dań do dziś.
  3. Trzecia teoria przypisuje powstanie tofu... przypadkowi. Powstała, gdy zawiesinę gotowanej, zmielonej soi, przypadkowo zmieszano z solą morską.

Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego. Jak przy produkcji sera, białko zawarte w mleku ścina się pod wpływem soli, oddziela od serwatki i zaczyna tworzyć miękki, gęsty blok przypominający ser.

Zobacz także
Bigos

Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Wartości tofu i jego zastosowanie w kuchni

Nie uwierzycie, ale ten na pierwszy rzut oka „serek”, może przybierać w daniach formę:

  • mięsa — np. gdy po zamarynowaniu w sosie sojowym i wędzonej papryce, mocno go podsmażycie
  • jajek — z odpowiednimi przyprawami zrobicie z niego jajecznicę znaną tofucznicą lub arabska shakshukę
  • a także sera, wyjdą z niego świetne twarożki, czy sernik, zwany tofurnikiem

Jest jednak pewna tajemnica przyrządzania dań z tofu, którą nie wszyscy znają.

Sekret tkwi w przyprawach.

Wartością tofu w kuchni jest to, że łatwo chłonie smaki przypraw i dodatków, dlatego w prosty sposób można z niego przygotować wiele zróżnicowanych smakowo dań, nawet polskie „mielone”.

Tofu zawiera wiele wartości odżywczych. Ma 14 g białka w 100 g produktu, zawiera wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę A, C, B6 i K, a także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy. Jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu, a także fosforu, potasu, sodu i cynku.

Źródło: medonet.pl, Facebook/A jak nie mięso, to co

Jasiek Kuroń uczy szybkiego smażenia. Wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut.
Instagram / Jakub Kuroń gotuje
Newsy
Jakub Kuroń uczy szybkiego smażenia. Tę wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut
Przygotujcie składniki dania i poszatkujcie wszystkie warzywa, zanim zaczniecie smażenie. Gdy pierwsze kawałki wrzucicie na patelnię, nie będzie nawet czasu na szatkowanie kolejnych.

Istnieje wiele metod przyrządzania dań regionalnych, z różnych stron świata. W Chinach i Wietnamie smaży się szybko i na dużym ogniu. Dzięki temu potrawy zachowują wartości odżywcze, są świeże i lekkie. W Japonii wiele dań, np. sushi, jada się na surowo. W Indiach gospodynie potrafią gotować prostą potrawę nawet 3 godziny. My w Polsce jadamy zarówno surowy tatar, szybko smażone eskalopki, jak i wolno gotowany rosół czy bigos. Jakub Kuroń uczy jak szybko gotować po azjatycku. Na czym polega smażenie stir-fry, czyli po azjatycku? Tego typu dania w Chinach czy Wietnamie smaży się na charakterystycznych, głębokich, często żeliwnych patelniach, typu wok. Są one przystosowane do szybkiego smażenia na dużym ogniu. Szybko się nagrzewają i równomiernie oddają temperaturę. Wszystkie składniki dania smaży się na nich w tym samym czasie, nie odkładając żadnych na bok, tylko dokładając kolejne do dłużej smażonych poprzednich. Nie mając woka, użyjcie zwykłej, polskiej patelni. Pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki do dań stir-fry, czyli szybko smażonych na dużym ogniu, muszą być gotowe, zanim zaczniecie dokładać je na patelnię. Smażenie jest szybkie i dynamiczne, wymaga częstego mieszania, nie pozostawia czasu na szatkowanie kolejnych składników. Ważne jest także użycie specjalnego oleju sezamowego, który ma wyższą temperaturę dymienia od używanego tradycyjnie w naszej kuchni oleju rzepakowego, a także od oleju słonecznikowego czy też wieprzowego smalcu.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron)...

Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?
Pixabay/Pixabay
Newsy
Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?
Na polskim rynku istnieje wiele rodzajów mleka. Ale co powiecie na mleko z ziemniaków?

Mleko krowie, migdałowe, kokosowe, owsiane, sojowe. W polskich sklepach znajdziemy prawdziwe bogactwo różnych rodzajów mleka . Ale czy słyszeliście kiedyś o mleku z ziemniaków ? Jak smakuje takie mleko i do czego może być wykorzystane? Szwedzka firma Veg of Lund stworzyła nową markę o nazwie Dug, w ramach której powstało pierwsze na świecie mleko z ziemniaków. Produkt póki co dostępny jest tylko w internecie. Autorzy pomysłu zapewniają, że Dug pieni się w podobny sposób, jak klasyczne mleko, więc z powodzeniem nada się do przygotowania latte. W odróżnieniu od roślinnych mlek, takich jak mleko migdałowe czy owsiane, jest ono o wiele bardziej ekologiczne i ma przyjemny, delikatny smak. Mleko Dug dostępne jest w trzech wersjach: Original Barista i w wersji niesłodzonej Unsweetened Jeżeli chcecie kupić takie mleko, możecie je dostać m.in. na Amazonie i w serwisie Navesu. Na oficjalnej stronie producenta karton mleka z ziemniaków kosztuje w przeliczeniu na polskie złote 11 zł. Za sześć kartonów o pojemności 1 litra trzeba zapłacić ok. 67 zł. Jak powstało mleko z ziemniaków? Do stworzenia mleka, oczywiście poza ziemniakami, użyto m.in. błonnika z cykorii, oleju rzepakowego i białka grochu. W składzie mleka znajdziemy też witaminy (D, ryboflawinę, B12, kwas foliowy) i naturalne aromaty. Jak zapewniają producenci, nie ma w nim ani grama soi, glutenu, orzechów i składników odzwierzęcych. Stworzenie takiego mleka jest bardziej przyjazne dla środowiska niż wyprodukowanie innych rodzajów mleka na bazie roślin. Dlaczego? Otóż dlatego, że potrzeba do niego choćby dwukrotnie mniej ziemi niż byłoby potrzebne do uprawy owsa i aż 56 razy mniej wody niż w przypadku produkcji mleka z migdałów. Firma twierdzi, że ślad węglowy...

Polacy boją się ją jeść. Tymczasem to najzdrowszy produkt dla osób po 50-tce
AdobeStock
Newsy
Polacy boją się ją jeść. Tymczasem to najzdrowszy produkt dla osób po 50-tce
Wiele osób ma niechęć do tego produktu spożywczego. Okazuje się, że niesłusznie! Szczególnie polecany jest osobom po 50-tce.

Są takie produkty żywnościowe, które owiane są złą sławą i do których jedzenia bardzo ciężko przekonać większość osób. Najczęściej za taką niechęć odpowiedzialna jest zła sława wynikająca z badań, które trafiły do mediów i odbiły się tam szerokim echem. Legendy o rzekomym niekorzystnym działaniu pewnych produktów spożywczych są powtarzane i utwierdzają wiele osób w błędnym przekonaniu o tym, że coś jest niezdrowe. Zdrowy produkt o złej opinii Tak jest też w przypadku tego produktu. Chodzi o soję i przetwory sojowe . Dawne badania dały przesłanki o jej możliwej szkodliwości. Badania te zostały te jednak wielokrotnie obalone przez lepiej opracowane i przeanalizowane eksperymenty. Bardzo ciężko jednak odczarować złą passę produktów spożywczych, w tym soi. Produkty sojowe a utrata męskości Jednym z częściej powtarzanych mitów na temat soi jest to, że rzekomo rozregulowuje ona gospodarkę hormonalną mężczyzn. Nie jest to prawda. Faktycznie soja zawiera pewne fitohormony (hormony roślinne), ale nie wpływają one znacząco na poziom testosteronu i innych typowo męskich hormonów. Mężczyźni mogą więc jadać soję bezpiecznie, bez obawy o utratę męskości. Soja GMO - czy jest taka zła? Kolejnym aspektem który wpłynął mocno na złą sławę soi, jest jej ścisłe powiązanie z roślinami GMO, czyli genetycznie modyfikowanymi. Faktycznie część światowych upraw soi opiera się na soi GMO, jednak zupełnie nie zmniejsza to jej przydatności zdrowotnej! Strach przed soją z uwagi na GMO jest irracjonalny. Rośliny modyfikowane genetycznie nie wpływają źle na zdrowie. Korzystne właściwości soi Soja i przetwory sojowe: tofu, napoje roślinne na bazie soi, tempeh i jogurty sojowe, to jedne ze zdrowszych produktów spożywczych. Szczególnie cenne są dla kobiet po...

Zapiekanka z makronem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Doskonała zapiekanka z makaronem z resztek z lodówki. Ze smakiem naje się cała rodzina
Gotowanie z tego, co zostaje w lodówce ma sens. Szczególnie, że dzięki takiemu rozwiązaniu zachowujecie się w pełni ekologicznie, czyli odpowiedzialnie i pomysłowo.

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Możecie wyczarować z niego prawdziwe kulinarne cuda! Długa historia makaronu Najstarszy znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Inne doniesienia głoszą, że mógł się pojawić na europejskim lądzie znacznie wcześniej. Jak produkuje się makaron? Produkcja makaronu to wieloetapowe działanie. Składa się na nią przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Obecnie możecie dostać w sklepach rozmaite formy makaronu.  Podstawowym surowcem do jego produkcji jest semolina lub mąka makaronowa, która zawiera znacznie więcej glutenu niż jej zwykła wersja. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. Najlepiej kiedy w toku produkcji makaronu dodaje się do niego jajka. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Szpinak zabarwi makaron na zielono, buraki dodadzą mu różowego kolorytu, a dzięki grzybom będzie soczyście brązowy. Dodatki wpłyną też na jego smak. Makaron jako idealna baza do gotowania Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przyrządzić. W zależności od formy, gotuje się go od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente , czyli ani za miękki ani zbyt twardy.  Ugotowanie go w ten sposób zapobiegnie też pozbycia się przez przypadek jego ważnych właściwości. Dania z makaronu są często spożywane w polskiej kuchni Miłość Polski do Włoch jest nie tylko symboliczna. Dania z makaronem...