Salami
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy

Lubisz salami? Zastanów się dwa razy, zanim kupisz je w sklepie

Salami to popularne mięso delikatesowe. Najczęściej płacicie za nie krocie. Pasuje na kanapkę i do pizzy. Dlaczego warto przemyśleć zakup salami?

Salami pierwotnie pochodzi z Włoch. To trwała, sucha i długodojrzewająca kiełbasa, najczęściej z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do salami używa się zazwyczaj wieprzowiny, rzadziej drobiu

Typowo stosuje stosuje się wieprzowinę. Rzadziej wołowinę, mięso drobiowe czy dziczyznę. Salami zalicza się do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem wędzenia. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech.

Nazwa pochodzi od włoskiego czasownika salare – solić

Różne gatunki salami produkowane są również we Włoszech, na Węgrzech, w Niemczech, we Francji oraz w Hiszpanii. Salami to bardzo popularna wędlina, którą jada się głównie na lunche. Według wielu badań konsumenckich kanapka z salami jest jednym z ulubionych dań na wynos.

Mięso, które trafia do salami

Przed zakupem salami, warto zajrzeć w etykietę. Salami bywa bowiem produkowane z najgorszych przetworzonych mięs na świcie. To mięso, które nie ma nic wspólnego z dbałością o zdrowie i racjonalnym odżywianiem. W plasterku salami znajdziemy 18% zalecanego dziennego spożycia tłuszczów nasyconych.

Taki poziom jest wysoki, a więc i kaloryczny. Standardowa porcja brana na kanapkę może mieć nawet do 200 kalorii! Co równie niepokojące, w słabej jakości salami znajdziecie szkodliwe środki trujące. Wszystko to wpłynie na wasze zdrowie - tego możecie być pewni. Choroby serca i cukrzyca? O tym mowa.

Salami może być jedzone jako przekąska, jednak regularne spożywanie kiełbasy nie wiąże się z niczym dobrym. W rzeczywistości salami jest jednak dość często używane w kuchni. Jest też łatwo dostępne i niektórym faktycznie smakuje. 

Zamiast salami wybierz boczek lub szynkę

Najlepiej wybierać produkty wiadomego pochodzenia. Domowa szynka zastąpi każdą kupną. Jeśli macie zaprzyjaźnionego rzeźnika, zawsze pytajcie o skład kupowanego mięsa. Zwłaszcza salami. Powinien, bez najmniejszego wahania, udostępnić wam etykietę przyszłego zakupu. 

Większość rodzajów salami ma około trzech procent soli, ale stosowane do wyrobu wędliny przyprawy i ogólny skład mieszaniny kiełbasy różni się znacznie, w zależności od rodzaju, o których akurat mowa. W salami godnym polecenia powinny się znaleźć: czosnek, pieprz i koper włoski. Szukajcie ich w składzie!

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Mrożenie mięsa to sprawdzona metoda na bezpieczne przechowanie resztek lub zapasów. Należy jednak wiedzieć w jaki sposób oraz jak długo można bezpiecznie mrozić mięso.

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości potraw i półproduktów. Zalecane jest zwłaszcza w stosunku do mięsa, które nie powinno być długo przechowywane w lodówce, zwłaszcza w surowej formie. Warto jednak wiedzieć, jak długo można mrozić mięso. Jak właściwie mrozić mięso? Zamiast mrozić gotowe dania mięsne, lepiej jest zamrozić surowe porcje mięsa, z których można szybko przygotować obiad. Jeśli macie większy zapas mięsa, warto podzielić je na mniejsze kawałki, które na pewno zużyjecie – raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie mrozić! Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż -18 stopni Celsjusza.  Mięso najlepiej mrozić w foliowych woreczkach lub w pudełkach ze szczelnym zamknięciem (o ile zadbacie o to, aby później bardzo dokładnie je umyć). Na każdej porcji należy umieścić etykietę z datą zamrożenia oraz rodzajem mięsa.  Ponowne mrożenie nie wchodzi w grę nie tylko w przypadku mięsa, ale wszystkich rodzajów żywności – to prosta droga do zatrucia pokarmowego lub wykształcenia się bakterii. Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku? Ogólna zasada głosi, że tłuste rodzaje mięsa mogą być mrożone krócej niż te chudsze. Ile więc można mrozić mięso, aby nadal nadawało się do spożycia? Dziczyzna i wołowina : do 12 miesięcy Baranina: do 9 miesięcy Królik i cielęcina: do 8 miesięcy Wieprzowina , gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy Kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy Drób i ryby: do 3 miesięcy Mięso mielone (niezależnie jakiego rodzaju): do 2 miesięcy. Warto również pamiętać, że zamrażarka zachowuje swoje właściwości, jeśli jest regularnie rozmrażana , opróżniana z nagromadzonego lodu oraz myta. Dotyczy to...

Kiełbasa
Wikipedia Commons
Newsy
Jak wybrać dobrą kiełbasę w sklepie? Przed zakupem koniecznie zwróćcie uwagę na te szczegóły
Szczęśliwie minęły już czasy, w których każde pętko kiełbasy w sklepie było na wagę złota. Dzisiaj wybór jest już znacznie większy. Trzeba za to wybierać mądrze!

„Za króla Sasa łyżką kiełbasa” – głosiło znane przed wiekami powiedzenie. Dzisiaj nie jest ani tak dobrze jak za czasów rozpasanej XVIII-wiecznej szlachty, ani tak źle jak w okresie PRL-u. Na półkach sklepowych każdy znajdzie coś dla siebie. Kiełbasa zwyczajna, podsuszana, coraz popularniejsze salami czy kabanosy. Trzeba tylko mieć za co je wszystkie kupić! Różne gatunki kiełbas Kiełbasa kiełbasie nie równa. Nie trzeba tego tłumaczyć żadnemu miłośnikowi tej tradycyjnej polskiej wędliny. Czasem zdarza się jednak, że można popełnić błąd podczas wyboru kiełbasy przy ladzie sklepowej lub na stoisku mięsnym. Atrakcyjna cena i apetyczny na pozór wygląd to nie wszystko. Podczas kupowania kiełbasy należy zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych szczegółów. Skład wędlin różni się w zależności od ich rodzaju. Masarze i wędliniarze dzielą kiełbasy na trzy główne gatunki pod względem zawartości wody. I tak najwięcej wody zawierają tzw. kiełbasy nietrwałe (biała, śląska). Liczy się przede wszystkim skład Najwięcej mięsa mają za to kabanosy i kiełbasy suche, takie jak na przykład myśliwska. Tak czy owak, zawartość mięsa powinna być dla kupujących głównych drogowskazem. Jeżeli na opakowaniu kiełbasy znajdziecie informację o tym, że w składzie kiełbasy jest mniej niż 90-95% mięsa, lepiej poszukajcie innego produktu. Gdy woda znajduje się na samym początku składników danej kiełbasy, oznacza to, że ta właśnie wędlina nie należy do najszlachetniejszych wyrobów masarskich. O wstrzykiwaniu wody do wędlin każdy z was z pewnością już słyszał. Nie pozostaje więc nic innego, by po prostu sprawdzać skład wędlin przed ich zakupem. Sprawdzajcie szczegóły Podczas lektury składu, zwróćcie...

Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy
Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.

Kiełbasa , szynka , pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, n iektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas.  Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domowe salami : Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach....

Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?
Newsy
Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?
W jednym ze sklepów przyprawa popularnej marki została wycofana ze sprzedaży ze względu na wykrycie w niej niebezpiecznego tlenku etylenu. Sprawdźcie, czy przypadkiem jej nie kupiliście.

Choć dokłada się wszelkich starań do tego, by proces produkcji żywności był jak najbardziej sterylny, to niestety czasami dochodzi do skażenia jedzenia. Na przykład substancjami, które w ogóle nie powinny się w nim znaleźć – tak stało się z przyprawami sprzedawanymi w jednym z dużych sklepów, w których znaleziono trujący tlenek etylenu. Właściwości tlenku etylenu Tlenek etylenu jest organicznym związkiem chemicznym, który wykazuje się silnym działaniem antybakteryjnym i grzybobójczym. Stosuje się go głównie w przemyśle medycznym do odkażania i dezynfekcji sprzętu medycznego. Czasami używany jest także do odkażania żywności, na przykład przypraw. Jednak w Europie jest to całkowicie zakazane ze względu na to, że tlenek etylenu negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Stwierdzono, że ten związek chemiczny działa na ludzi rakotwórczo, mutagennie, a także wpływa na płodność. Chociaż w Europie nie wolno stosować tlenku etylenu w produkcji żywności, to i tak co roku zgłasza się kilkadziesiąt przypadków znalezienia tego związku chemicznego w jedzeniu. Dotyczy to najczęściej przypraw, które produkowane są poza terenem Unii Europejskiej – w niektórych krajach tlenek etylenu jest normalnie stosowany przy produkcji przypraw do odkażania. Skażone przyprawy Kamis Problem przypraw skażonych tlenkiem etylenu dotyczy także Polski. Niedawno sieć sklepów Selgros poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy marki Kamis, ze względu na wykrycie w niej tlenku etylenu. Dokładniej chodzi o produkt „KAMIS Kurkuma 37 g w słoiczku”, produkowany przez McCormick Polska SA., Malinowa 18/20, 05-552 Stefanowo. Numer partii skażonych produktów to 1019 o dacie minimalnej trwałości 19.01.2024 r. Firma Selgros na swojej stronie internetowej opublikowała powyższe dane oraz...