Salami
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy

Lubisz salami? Zastanów się dwa razy, zanim kupisz je w sklepie

Salami to popularne mięso delikatesowe. Najczęściej płacicie za nie krocie. Pasuje na kanapkę i do pizzy. Dlaczego warto przemyśleć zakup salami?

Salami pierwotnie pochodzi z Włoch. To trwała, sucha i długodojrzewająca kiełbasa, najczęściej z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do salami używa się zazwyczaj wieprzowiny, rzadziej drobiu

Typowo stosuje stosuje się wieprzowinę. Rzadziej wołowinę, mięso drobiowe czy dziczyznę. Salami zalicza się do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem wędzenia. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech.

Nazwa pochodzi od włoskiego czasownika salare – solić

Różne gatunki salami produkowane są również we Włoszech, na Węgrzech, w Niemczech, we Francji oraz w Hiszpanii. Salami to bardzo popularna wędlina, którą jada się głównie na lunche. Według wielu badań konsumenckich kanapka z salami jest jednym z ulubionych dań na wynos.

Mięso, które trafia do salami

Przed zakupem salami, warto zajrzeć w etykietę. Salami bywa bowiem produkowane z najgorszych przetworzonych mięs na świcie. To mięso, które nie ma nic wspólnego z dbałością o zdrowie i racjonalnym odżywianiem. W plasterku salami znajdziemy 18% zalecanego dziennego spożycia tłuszczów nasyconych.

Taki poziom jest wysoki, a więc i kaloryczny. Standardowa porcja brana na kanapkę może mieć nawet do 200 kalorii! Co równie niepokojące, w słabej jakości salami znajdziecie szkodliwe środki trujące. Wszystko to wpłynie na wasze zdrowie - tego możecie być pewni. Choroby serca i cukrzyca? O tym mowa.

Salami może być jedzone jako przekąska, jednak regularne spożywanie kiełbasy nie wiąże się z niczym dobrym. W rzeczywistości salami jest jednak dość często używane w kuchni. Jest też łatwo dostępne i niektórym faktycznie smakuje. 

Zamiast salami wybierz boczek lub szynkę

Najlepiej wybierać produkty wiadomego pochodzenia. Domowa szynka zastąpi każdą kupną. Jeśli macie zaprzyjaźnionego rzeźnika, zawsze pytajcie o skład kupowanego mięsa. Zwłaszcza salami. Powinien, bez najmniejszego wahania, udostępnić wam etykietę przyszłego zakupu. 

Większość rodzajów salami ma około trzech procent soli, ale stosowane do wyrobu wędliny przyprawy i ogólny skład mieszaniny kiełbasy różni się znacznie, w zależności od rodzaju, o których akurat mowa. W salami godnym polecenia powinny się znaleźć: czosnek, pieprz i koper włoski. Szukajcie ich w składzie!

Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy
Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.

Kiełbasa , szynka , pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, n iektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas.  Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domowe salami : Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach....

Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy
Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa

Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę.  I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa”  minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz –...

kanapki impreza
plocia/gotujmy.pl
Newsy
Absolutny hit każdej imprezy - tak podane kanapki znikną ze stołu błyskawicznie
Sylwester, karnawał i wszelkiego rodzaju inne spotkania okolicznościowe. Żadna z tych imprez nie odbędzie się bez wystrzałowych kanapek.

Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki. Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze. Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską. Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości. Kanapki na imprezę – przepis Składniki Kilka plasterków sera żółtego Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej 1 ogórek Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Kilka oliwek czarnych Sałata zielona Kilka małych kukurydz konserwowych 1-2 bułki paryskie Masło do smarowania Przygotowanie Bułkę kroimy na małe plasterki. Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła. Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser. Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa. Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami Źródło: gotujmy.pl

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Tym zaskoczycie gości podczas świąt. Wyborna pieczeń z kaczki na rodzinny obiad
Kaczka to idealny pomysł na drugie, świąteczne danie. Możecie podać ją z buraczkami, zasmażaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami.

Świąteczne ucztowanie to nie tylko Wigilia. Pozostałe dni Bożego Narodzenia wymagają równie smacznej, kulinarnej oprawy.  Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie To wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe mięso, będące bogatym źródłem żelaza. W menu wielu krajów znajdziemy kaczkę w roli głównej. To mało przeciętne mięso, które doskonale łączy się z żurawiną lub konfiturą z borówek. Pieczoną kaczkę można nadziać też owocami. W roli nadzienia sprawdzą się soczyste jabłka i gruszki.  Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Mięso kaczki pochodzi głównie z piersi i nóg kaczek. Podobnie jak cały drób jest klasyfikowane jako białe mięso, mimo że kolor jest nieco ciemniejszy niż zwykły indyk czy kurczak. Dodatkowo, mięso z nóg kaczki jest nieco ciemniejsze i grubsze.  Kaczka jako mięso dominujące w kuchni chińskiej Narządy wewnętrzne, takie jak serce i nerki kaczki mogą być również spożywane. Chociażby wątroba służy jako główny składnik wykwintnego foie gras. Popularnym w Azji daniem jest także kaczka po pekińsku, która jest wykonana z jej specjalnej odmiany. Na pewno jedliście mięso kaczki z ogórkami, sosem musztardowym lub w wersji nietuzinkowej, podanej na przegrzebkach. Niebezpieczeństwo związane z konsumpcją kaczek Kaczkę należy piec tyle czasu, ile waży dana sztuka mięsa. Dzięki temu doprowadzicie do chrupkości jej skóry. Kaczka złowiona w środowisku naturalnym może jednak być narażona na chłonięcie zanieczyszczeń zbiorników wodnych, w których pływa. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, wybierajcie kaczki hodowlane. Składniki: 1 kaczka pieprz świeżo mielony...