Lubicie miód? Oto objawy, które świadczą o tym, że możecie mieć na niego uczulenie
Adobe Stock
Newsy

Lubicie miód? Oto objawy, które świadczą o tym, że możecie mieć na niego uczulenie

Nie każda zdrowa żywność jest tak samo zdrowa dla każdego. Jeśli po zjedzeniu miodu występują u was opisane tu reakcje alergiczne, nie jedzcie go więcej.

Swoją moc miód zawdzięcza składowi: kwasom fenolowym, flawonoidom, kwasom organicznym i olejkom eterycznym. Miód zawiera też mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki temu uważany jest za zdrową żywność. Jednak nawet jedzenie zdrowego miodu może wywoływać niepożądane objawy. Są sytuacje i schorzenia, w których dopiero co otwarty słoik miodu najlepiej podarować sąsiadce...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy uczulenia na miód

Uczulenie na pyłki kwiatowe i miód nie jest częstym objawem alergii. Najczęściej występuje w grupie osób uczulonych na alergeny powietrznopochodne takie jak pyłki drzew, traw, chwastów oraz zarodniki grzybów. Rodzaj miodu, który najczęściej uczula to miód spadziowy. Spadź to słodka, lepka ciecz pojawiająca na liściach i gałązkach niektórych gatunków drzew, krzewów i roślin zielnych. Nie jest to więc miód kwiatowy. Rzadziej uczulają miody wielokwiatowe czy akacjowe.

Uczulenia na miód dotyczą z reguły przewodu pokarmowego, układu oddechowego i skóry. Bardzo rzadko po zjedzeniu miodu powstają reakcje ogólnoustrojowe.

Reakcje uczuleniowe mogące wystąpić po zjedzeniu miodu:

  • Wymioty
  • Biegunka
  • Nudności
  • Świąd skóry
  • Wysypka
  • Pokrzywka
  • Obrzęk gardła
  • Duszności
  • Kaszel
Zobacz także
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody

Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit

Kto nie powinien jeść miodu?

Pomimo tego, że miód jest zdrowy, w pewnych sytuacjach i dolegliwościach nie jest wskazany. To produkt wysokocukrowy i wysokokaloryczny. Jasne, wiosenne miody w 100 g mają 300 kalorii, ciemne i ciężkie mogą mieć do 400 kalorii. W takiej samej ilości miodu znajduje się aż 82 g cukru.

Nie jest to co prawda sam cukier, jak niektórzy uważają, ale nie do ukrycia jest jednak duża zawartość w nim cukru. Z tego powodu miód nie powinien być jedzony przez osoby z cukrzycą oraz walczące z otyłością. To dwa schorzenia, które otwierają listę przeciwwskazań do jego jedzenia. Oto kto nie powinien jeść miodu:

  • Alergicy, ze stwierdzonym uczuleniem na pyłki kwiatowe i miód
  • Cukrzycy i osoby zagrożone cukrzycą
  • Osoby z nadwagą oraz osoby otyłe
  • Kobiety ciężarne i karmiące piersią
  • Dzieci do 2. roku życia

Źródło: radiozet.pl

5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł miód wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł go wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Jak to możliwe, że wielokrotnie jecie jakiś produkt i dobrze go tolerujecie, a nagle wszystko się zmienia i pojawia się uczulenie? Jest kilka powodów.

Mały chłopiec z północy Włoch jadł miód, który bardzo lubił. Nagle źle się poczuł. Najpierw zaczął mieć duszności, na jego ciele pojawiła się pokrzywka, a już po chwili miał poważne problemy z oddychaniem. Tak objawia się wstrząs anafilaktyczny. Gdyby dziecko nie zostało szybko dowiedzione do szpitala, mogłoby umrzeć. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Skąd jednak tak gwałtowna reakcja alergiczna u chłopca, który wcześniej wielokrotnie jadł miód? Nie był przecież uczulony na ten produkt. Zagadkę rozwiązali lekarze. Wysoka jakość miodu mogła być przyczyną alergii Miód, który jadł włoski chłopiec to wysokiej jakości, staranie wytworzony produkt z rzemieślniczej pasieki. Pszczelarz przywiązywał dużo uwagi do jakości swoich wyrobów. Tego typu produkty zwykle są uważane za bardziej wartościowe niż miody produkowane w dużych partiach, sprzedawane w supermarketach, przetworzone i pasteryzowane. I faktycznie miody rzemieślnicze zawierają więcej składników odżywczych. Ten konkretny miał większe stężenie pyłku kwiatowego. I to właśnie ta duża zawartość pyłku była przyczyną wstrząsu wywołanego u pięciolatka. Alergia na pyłek kwiatowy nie jest częsta. Zdarza się najczęściej u osób, które biorą suplementy z dodatkiem pyłku, bo w nich stężenie alergenu jest wysokie. Z kolei tego typu uczulenie po zjedzeniu miodu u małego dziecka, zdarzyło się po raz pierwszy. Przypadek włoskiego chłopca został więc opisany w branżowej prasie medycznej. Stężenie alergenów przesądza o wystąpieniu uczulenia Na co dzień stykamy się z bardzo wieloma produktami, które uczulają. Nazywane są alergenami. Najbardziej popularne alergeny to: Pyłki roślin. Roztocza kurzu domowego  Sierść i naskórek zwierząt  Zarodniki pleśni...

Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Adobe Stock
Newsy
Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Słyszeliście kiedyś o alergiach krzyżowych? To niesłychanie powszechny problem, przez który wiele osób męczy się każdego roku. Koniecznie przeczytajcie i podajcie informacje dalej!

Alergie na pyłki są bardzo rozpowszechnione w naszym społeczeństwie. Od wczesnej wiosny do późnego lata, kiedy rośliny pylą, wiele osób zmaga się z przykrymi objawami alergicznymi. Wieczny katar, łzawiące oczy i zatkany nos potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Czy jedyną opcją walki z alergiami na pyłki jest unikanie natury i branie leków przeciwalergicznych? Zdecydowanie nie! Okazuje się, że są pokarmy, które mogą być odpowiedzialne za wzmocnienie objawów alergii. Alergie krzyżowe – co to jest? Alergie krzyżowe zachodzą wtedy, gdy dany alergen ma podobną budowę, co inny. Oznacza to, że osoba uczulona na pyłki brzozy może w okresie pylenia być uczulona także na jabłka, przez to że alergeny są podobne do siebie strukturalnie. Częste alergie pomiędzy pokarmami i pyłkami Pyłki drzew, traw i bylin są bardzo podobne strukturalnie do cząsteczek niektórych pokarmów. Jeśli macie alergię na któryś z nich, unikajcie wymienionych niżej pokarmów w trakcie pylenia i największego nasilenia alergii. Pyłki drzew Jabłko Orzechy laskowe Nektarynki i brzoskwinie Kiwi Seler Soja Orzechy ziemne Pyłki bylicy Seler Rumianek Marchewka Winogrona Brzoskwinie Musztarda Pietruszka Jabłko Papryka Pyłki brzozy Gruszka Jabłko Migdały i orzechy laskowe Soja Brzoskwinia Seler Jak widzicie, alergeny te powtarzają się dość często. Wszystkie wymienione pokarmy dają częste alergiczne reakcje krzyżowe z pyłkami. Takich pokarmów jest jeszcze więcej, warto obserwować więc swój organizm i być czujnym. Czy trzeba unikać wszystkich tych produktów? Niestety nie ma idealnej metody na wykrycie alergii krzyżowych. Testy skórne bywają mylące. Powyższa lista jest dobrą...

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy
Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Miód jest często używany jako zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto powinien się wystrzegać miodu?

Miód to słodka, przypominająca syrop substancja produkowana przez pszczoły. W sklepach mamy do wyboru prawdziwy ogrom miodów. Możemy kupić miód wielokwiatowy, akacjowy, gryczany, szałwiowy czy eukaliptusowy. Mimo iż profil żywieniowy poszczególnych rodzajów miodu różni się, można przyjąć że, jedna łyżka stołowa (21 gramów) miodu ma zazwyczaj 64 kalorie i 17 gramów węglowodanów z niewielką ilością tłuszczu, błonnika i białka lub bez ich zawartości. Właściwości zdrowotne miodu Miód od dawien dawna znany jest ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Wysokiej jakości miód jest bogaty w kilka ważnych przeciwutleniaczy – takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące choroby, zmniejszając w ten sposób ryzyko uszkodzenia komórek oksydacyjnych. Badania sugerują, że związki te mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca. Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że zamiana zwykłego cukru na miód, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Ale to nie jedyne walory zdrowotne miodu. Miód ma również właściwości antybakteryjne i może pomóc w leczeniu wrzodów i chorób skóry, takich jak łuszczyca, zapalenie skóry i opryszczka. Chociaż miód jest bogaty w cukier i kalorie, nadal jest lepszym wyborem niż cukier rafinowany. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Kto powinien unikać miodu? Jeśli należycie do którejś z niżej wymienionych grup osób, lepiej nie spożywajcie miodu. Osoby, które chcą schudnąć. Miód ma wysoką zawartość...

Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
AdobeStock
Newsy
Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
U części osób truskawki mogą wywoływać objawy bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Lepiej sprawdźcie, czy was również to dotyczy.

W sezonie na truskawki bardzo trudno jest oprzeć się tym owocom! Nie dość, że są przepyszne, to zawierają mnóstwo witamin. Jednak nie wszyscy mogą je jeść – truskawki są bowiem dość częstym alergenem. Objawy uczulenia na truskawki mogą być na tyle łagodne, że nawet nie zwrócicie na nie uwagi. Czasami jednak alergia na te owoce bywa tak silna, że stanowi zagrożenie dla życia! Sprawdźcie, czy nie pojawiają się u was takie dolegliwości po zjedzeniu truskawek. Objawy uczulenia na truskawki Najczęściej objawy alergii na truskawki widoczne są na skórze i w okolicach jamy ustnej, ale mogą się pojawić także objawy ze strony układu oddechowego – te są najbardziej niebezpieczne. Częste oznaki uczulenia na truskawki to: Wysypka Swędzenie skóry Pokrzywka Atopowe zapalenie skóry Bóle brzucha Biegunka Wymioty Duszności Mrowienie języka Mrowienie ust, podniebienia, uczucie pieczenia w ustach Obrzęki twarzy, ust, gardła i języka Warto wiedzieć, że najmocniej uczulają świeże truskawki. Jeżeli więc odczuwacie lekkie objawy alergii po zjedzeniu świeżych owoców, to możecie spróbować jedzenia np. dżemów truskawkowych lub pieczonych ciast z truskawkami . Dzięki obróbce termicznej owoce te znacznie mniej uczulają. Co zrobić, gdy wystąpią objawy alergii na truskawki? W przypadku łagodnych objawów uczulenia nie należy się przesadnie martwić – wystarczy, że odstawicie truskawki. Jeżeli jednak pojawią się duszności, poty, silne zaczerwienienie twarzy i klatki piersiowej czy kołatanie serca, to należy jak najszybciej wezwać pogotowie ratunkowe. Takie objawy mogą bowiem świadczyć o wystąpieniu wstrząsu anafilaktycznego , bardzo silnej reakcji alergicznej, która pozbawiona odpowiedniej reakcji może skończyć się śmiercią....