Lubicie miód? Oto objawy, które świadczą o tym, że możecie mieć na niego uczulenie
Adobe Stock
Newsy

Lubicie miód? Oto objawy, które świadczą o tym, że możecie mieć na niego uczulenie

Nie każda zdrowa żywność jest tak samo zdrowa dla każdego. Jeśli po zjedzeniu miodu występują u was opisane tu reakcje alergiczne, nie jedzcie go więcej.

Swoją moc miód zawdzięcza składowi: kwasom fenolowym, flawonoidom, kwasom organicznym i olejkom eterycznym. Miód zawiera też mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki temu uważany jest za zdrową żywność. Jednak nawet jedzenie zdrowego miodu może wywoływać niepożądane objawy. Są sytuacje i schorzenia, w których dopiero co otwarty słoik miodu najlepiej podarować sąsiadce...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy uczulenia na miód

Uczulenie na pyłki kwiatowe i miód nie jest częstym objawem alergii. Najczęściej występuje w grupie osób uczulonych na alergeny powietrznopochodne takie jak pyłki drzew, traw, chwastów oraz zarodniki grzybów. Rodzaj miodu, który najczęściej uczula to miód spadziowy. Spadź to słodka, lepka ciecz pojawiająca na liściach i gałązkach niektórych gatunków drzew, krzewów i roślin zielnych. Nie jest to więc miód kwiatowy. Rzadziej uczulają miody wielokwiatowe czy akacjowe.

Uczulenia na miód dotyczą z reguły przewodu pokarmowego, układu oddechowego i skóry. Bardzo rzadko po zjedzeniu miodu powstają reakcje ogólnoustrojowe.

Reakcje uczuleniowe mogące wystąpić po zjedzeniu miodu:

  • Wymioty
  • Biegunka
  • Nudności
  • Świąd skóry
  • Wysypka
  • Pokrzywka
  • Obrzęk gardła
  • Duszności
  • Kaszel
Zobacz także
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody

Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit

Kto nie powinien jeść miodu?

Pomimo tego, że miód jest zdrowy, w pewnych sytuacjach i dolegliwościach nie jest wskazany. To produkt wysokocukrowy i wysokokaloryczny. Jasne, wiosenne miody w 100 g mają 300 kalorii, ciemne i ciężkie mogą mieć do 400 kalorii. W takiej samej ilości miodu znajduje się aż 82 g cukru.

Nie jest to co prawda sam cukier, jak niektórzy uważają, ale nie do ukrycia jest jednak duża zawartość w nim cukru. Z tego powodu miód nie powinien być jedzony przez osoby z cukrzycą oraz walczące z otyłością. To dwa schorzenia, które otwierają listę przeciwwskazań do jego jedzenia. Oto kto nie powinien jeść miodu:

  • Alergicy, ze stwierdzonym uczuleniem na pyłki kwiatowe i miód
  • Cukrzycy i osoby zagrożone cukrzycą
  • Osoby z nadwagą oraz osoby otyłe
  • Kobiety ciężarne i karmiące piersią
  • Dzieci do 2. roku życia

Źródło: radiozet.pl

5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł miód wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł go wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Jak to możliwe, że wielokrotnie jecie jakiś produkt i dobrze go tolerujecie, a nagle wszystko się zmienia i pojawia się uczulenie? Jest kilka powodów.

Mały chłopiec z północy Włoch jadł miód, który bardzo lubił. Nagle źle się poczuł. Najpierw zaczął mieć duszności, na jego ciele pojawiła się pokrzywka, a już po chwili miał poważne problemy z oddychaniem. Tak objawia się wstrząs anafilaktyczny. Gdyby dziecko nie zostało szybko dowiedzione do szpitala, mogłoby umrzeć. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Skąd jednak tak gwałtowna reakcja alergiczna u chłopca, który wcześniej wielokrotnie jadł miód? Nie był przecież uczulony na ten produkt. Zagadkę rozwiązali lekarze. Wysoka jakość miodu mogła być przyczyną alergii Miód, który jadł włoski chłopiec to wysokiej jakości, staranie wytworzony produkt z rzemieślniczej pasieki. Pszczelarz przywiązywał dużo uwagi do jakości swoich wyrobów. Tego typu produkty zwykle są uważane za bardziej wartościowe niż miody produkowane w dużych partiach, sprzedawane w supermarketach, przetworzone i pasteryzowane. I faktycznie miody rzemieślnicze zawierają więcej składników odżywczych. Ten konkretny miał większe stężenie pyłku kwiatowego. I to właśnie ta duża zawartość pyłku była przyczyną wstrząsu wywołanego u pięciolatka. Alergia na pyłek kwiatowy nie jest częsta. Zdarza się najczęściej u osób, które biorą suplementy z dodatkiem pyłku, bo w nich stężenie alergenu jest wysokie. Z kolei tego typu uczulenie po zjedzeniu miodu u małego dziecka, zdarzyło się po raz pierwszy. Przypadek włoskiego chłopca został więc opisany w branżowej prasie medycznej. Stężenie alergenów przesądza o wystąpieniu uczulenia Na co dzień stykamy się z bardzo wieloma produktami, które uczulają. Nazywane są alergenami. Najbardziej popularne alergeny to: Pyłki roślin. Roztocza kurzu domowego  Sierść i naskórek zwierząt  Zarodniki pleśni...

Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Adobe Stock
Newsy
Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Słyszeliście kiedyś o alergiach krzyżowych? To niesłychanie powszechny problem, przez który wiele osób męczy się każdego roku. Koniecznie przeczytajcie i podajcie informacje dalej!

Alergie na pyłki są bardzo rozpowszechnione w naszym społeczeństwie. Od wczesnej wiosny do późnego lata, kiedy rośliny pylą, wiele osób zmaga się z przykrymi objawami alergicznymi. Wieczny katar, łzawiące oczy i zatkany nos potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Czy jedyną opcją walki z alergiami na pyłki jest unikanie natury i branie leków przeciwalergicznych? Zdecydowanie nie! Okazuje się, że są pokarmy, które mogą być odpowiedzialne za wzmocnienie objawów alergii. Alergie krzyżowe – co to jest? Alergie krzyżowe zachodzą wtedy, gdy dany alergen ma podobną budowę, co inny. Oznacza to, że osoba uczulona na pyłki brzozy może w okresie pylenia być uczulona także na jabłka, przez to że alergeny są podobne do siebie strukturalnie. Częste alergie pomiędzy pokarmami i pyłkami Pyłki drzew, traw i bylin są bardzo podobne strukturalnie do cząsteczek niektórych pokarmów. Jeśli macie alergię na któryś z nich, unikajcie wymienionych niżej pokarmów w trakcie pylenia i największego nasilenia alergii. Pyłki drzew Jabłko Orzechy laskowe Nektarynki i brzoskwinie Kiwi Seler Soja Orzechy ziemne Pyłki bylicy Seler Rumianek Marchewka Winogrona Brzoskwinie Musztarda Pietruszka Jabłko Papryka Pyłki brzozy Gruszka Jabłko Migdały i orzechy laskowe Soja Brzoskwinia Seler Jak widzicie, alergeny te powtarzają się dość często. Wszystkie wymienione pokarmy dają częste alergiczne reakcje krzyżowe z pyłkami. Takich pokarmów jest jeszcze więcej, warto obserwować więc swój organizm i być czujnym. Czy trzeba unikać wszystkich tych produktów? Niestety nie ma idealnej metody na wykrycie alergii krzyżowych. Testy skórne bywają mylące. Powyższa lista jest dobrą...

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy
Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Miód jest często używany jako zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto powinien się wystrzegać miodu?

Miód to słodka, przypominająca syrop substancja produkowana przez pszczoły. W sklepach mamy do wyboru prawdziwy ogrom miodów. Możemy kupić miód wielokwiatowy, akacjowy, gryczany, szałwiowy czy eukaliptusowy. Mimo iż profil żywieniowy poszczególnych rodzajów miodu różni się, można przyjąć że, jedna łyżka stołowa (21 gramów) miodu ma zazwyczaj 64 kalorie i 17 gramów węglowodanów z niewielką ilością tłuszczu, błonnika i białka lub bez ich zawartości. Właściwości zdrowotne miodu Miód od dawien dawna znany jest ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Wysokiej jakości miód jest bogaty w kilka ważnych przeciwutleniaczy – takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące choroby, zmniejszając w ten sposób ryzyko uszkodzenia komórek oksydacyjnych. Badania sugerują, że związki te mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca. Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że zamiana zwykłego cukru na miód, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Ale to nie jedyne walory zdrowotne miodu. Miód ma również właściwości antybakteryjne i może pomóc w leczeniu wrzodów i chorób skóry, takich jak łuszczyca, zapalenie skóry i opryszczka. Chociaż miód jest bogaty w cukier i kalorie, nadal jest lepszym wyborem niż cukier rafinowany. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Kto powinien unikać miodu? Jeśli należycie do którejś z niżej wymienionych grup osób, lepiej nie spożywajcie miodu. Osoby, które chcą schudnąć. Miód ma wysoką zawartość...

miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy
Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły
Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść.  Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce! Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę.  Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Jak wybrać właściwy miód? Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby...