schabowy
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy

Lubicie kotlety schabowe z kością? Podczas rozbijania zwróćcie uwagę na jeden szczegół, a będą jeszcze lepsze

Schabowy to klasyka na polskim stole. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi podbił serca nie tylko Polaków, ale i gości zza granicy. Podczas ich przygotowywania warto pamiętać o jednej rzeczy, dzięki której kotlety będą bardziej soczyste i delikatne.

Kotlet schabowy to jedna z najpopularniejszych potraw na polskich stołach. Można by rzec, że to klasyka weekendowego obiadu - zestaw tradycyjnego schabowego z ziemniakami i surówką. Dla niektórych to po prostu smak dzieciństwa, do którego często lubią wracać, nie tylko myślami. Zapach smażonych kotletów często unosi się na klatkach schodowych w blokach, w niedzielne przedpołudnie słychać również, kiedy sąsiadka tłucze mięso. Wówczas już wiadomo, co sąsiedzi będą mieli na obiad. 

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapożyczenie z Zachodu

Schabowy jest często porównywany do szyncla wiedeńskiego. Niektórzy sądzą, iż przepis został ściągnięty od zachodnich sąsiadów, a dokładniej Austrii. Różnicą, która wyróżnia oba dania to przede wszystkim rodzaj mięsa. Szyncel jest przyrządzany z cielęciny, zaś tradycyjny kotlet schabowy z mięsa wieprzowego, schabu. Taka zmiana wynika z okresu, kiedy w Polsce brakowało niektórych produktów i postawiono wówczas na tańszy zamiennik. 

Kluczowe dodatki

Wiele osób kombinuje z przyprawianiem. Błąd! Z kotletami schabowymi nie powinno się zbytnio kombinować. Wystarczy sól i pieprz, nie rozpędzajcie się. Równie ważna, jak przyprawy, jest panierka. Może być tradycyjnie bułka tarta lub mieszkanka z mąką czy kaszą manną. Są również dwie szkoły panierowania. Pierwsza głosi jednorazowe zamoczenie w jajku oraz przygotowanej panierce, zaś druga o przynajmniej dwukrotnym powtórzeniu tej czynności. Ważny jest także tłuszcz, na jakim smaży się kotlety. Żadne oleje czy masła! Tylko smalec. Dzięki niemu schabowe będą jeszcze bardziej delikatne. Cały proces składa się na idealny obiad.

Odpowiednia soczystość

Idealny kotlet schabowy powinien być nie tylko właściwie przyprawiony czy usmażony, ale i także odpowiednio soczysty. Im cieńszy plaster schabu, tym bardziej kotlet będzie twardy i suchy. Należy zawsze pamiętać, aby nie uklepywać go zbyt długo. W tym przypadku zaleca się umiar by soki, jakie znajdują się w mięsie miały swoje ujście. Jeśli uklepiecie schab za mocno, to wtedy soki uciekną podczas smażenia. Ważne jest, aby dobrze natomiast ubić mięso tuż przy kości. Dzięki temu czas obróbki termicznej będzie znacznie krótszy.

kotlety schabowe smażenie
Adobe Stock
Newsy
Przykrywacie schabowe podczas smażenia czy nie? 1 z tych sposobów całkowicie rujnuje ich smak
Soczysty, a zarazem delikatny schabowy z chrupiącą skórką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Odpowiednia obróbka termiczna nie jest wyzwaniem, ale 1 błąd może całkowicie popsuć jego smak!

Idealnie przyprawiony, obtoczony w panierce i usmażony kotlet schabowy, to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy podczas weekendowego obiadu. Podany w zestawie z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką, smakuje wybornie. Jednak podczas przygotowywania należy pamiętać o kluczowej rzeczy, aby kotlety nie straciły na smaku. Schabowy brat bliźniak sznycla wiedeńskiego Część osób kojarzy tradycyjnego kotleta schabowego ze sznyclem wiedeńskim. Z pozoru wyglądają identycznie i niejedna osoba jest w stanie pomylić oba dania. Jednak wyróżnia je jeden kluczowych składnik, z którego są przygotowywane, a jest to rodzaj mięsa. Sznycel wiedeński przyrządza się z cielęciny, zaś schabowy z dobrego jakościowo schabu. To dla niektórych niewielka różnica, jednak jest bardzo wyczuwalna w smaku. Prawdziwi wielbiciele schabowego, od razu rozpoznają swojego ulubieńca! Niedzielna tradycja Kotlety schabowe są najczęściej serwowane na obiad podczas weekendu. Już przed południem często można usłyszeć sąsiadkę z góry, która klepie plastry schabu, a po wejściu na klatkę schodową bloku, najczęściej można wówczas wyczuć aromat smażonego mięsa. Dla wielu Polaków taki układ to wręcz tradycja i obowiązek. Nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tej potrawy.  Przygotowanie kotletów schabowych Przyrządzenie schabowych, wbrew pozorom, nie należy do trudnych czynności. Należy jednak pamiętać o kilku kluczowych kwestiach, takich jak: klepanie plastrów schabu pod folią spożywczą, by mięso nie straciło swojej struktury, a w konsekwencji nie rozpadło się na patelni, przyprawianie tylko solą oraz pieprzem - przyprawy mają podkreślić smak mięsa a nie go zdominować, odpowiednia kolejność w panierowaniu, czyli mąka, jajko i bułka tarta, smażenie tylko na smalcu, dzięki czemu...

makłowicz
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz uważa, że kotlet schabowy to nie do końca polskie danie. Jego wypowiedź zaskakuje
Częsty gość podczas wielu rodzinnych spotkań, a przede wszystkim w trakcie niedzielnego obiadu. Mowa oczywiście o nieśmiertelnym, tradycyjnym kotlecie schabowym. Jak do tej pory uważanym za polską część kultury kulinarnej. Wszelkie wątpliwości, co do jego pochodzenia, rozwiewa Robert Makłowicz.

Kotlet schabowy do dziś jest uznawany za jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Często gości na stole podczas rodzinnego posiłku w duecie z rosołem. Wielu osobom przypomina dzieciństwo. Nierzadko wychodząc na klatkę schodową w bloku, można było wyczuć ten charakterystyczny zapach bądź zostać obudzonym w niedzielny poranek przez sąsiada, klepiącego tłuczkiem kotlety. Tradycyjny kotlet schabowy Klasyczny kotlet schabowy jest przyrządzony z mięsa wieprzowego, a dokładniej ze schabu. Pokrojone plastry delikatnie rozbija się tłuczkiem, po czym przyprawia solą i pieprzem. Dobrze jest, aby tak przygotowane mięso, przez jakiś czas poleżakowało w lodówce, by smaki mogły się przegryźć. Kotlety najlepiej jest smażyć na smalcu, dzięki czemu będą delikatne. Plastry kolejno obtacza się w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Należy je smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron. Czy kotlet schabowy jest polskim daniem?  W jednym z wywiadów, słynny kucharz oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz powiedział, że kotleta schabowego nie możemy do końca uznawać za polską potrawę. Kucharz przyznaje iż to danie Polacy zapożyczyli od Austriaków. Polski schabowy to nic innego jak uboższa wersja sznycla wiedeńskiego, który jest przyrządzany z cielęciny. Nasz naród poszedł w prostszą i zdecydowanie tańszą wersję, decydując się na mięso wieprzowe. Makłowicz dopatruje się pochodzenia kotleta w czasach, kiedy jakiekolwiek mięso nie było na co dzień dostępne na sklepowych półkach. Wówczas plastry schabu rozklepywano na jak największe, a zarazem najcieńsze placki, po czym były nawet kilkukrotnie panierowane. Dzięki temu ich wartość sytości rosła. Zapożyczony czy nie, kotlet schabowy już na zawsze pozostanie ulubieńcem Polaków,...

schabowe
AdobeStock
Newsy
Podczas smażenia obracacie kotlety widelcem? To błąd. Żeby soki nie wypłynęły na zewnątrz lepiej użyjcie....
Kotlet schabowy to jeden z tradycyjnych i najbardziej lubianych polskich obiadów. Z pozoru proste przyrządzenie mięsa, może zmylić niejednego kucharza. Jak zatem bezbłędnie przygotować kojarzony z Polską posiłek?

Aby przygotować pysznego schabowego i uniknąć pewnych błędów, należy znać i pamiętać kilka zasad, które nie wydają się wszystkim aż tak oczywiste. Zapoznajcie się z dosłownie paroma punktami, aby przygotowany obiad był jeszcze smaczniejszy. Jakość to klucz do sukcesu  Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na odpowiednie mięso. Niestety, schab schabowi nierówny. Kluczową rolę odgrywa kolor mięsiwa. Dobrej jakości wieprzowina powinna mieć widoczne żyłki tłuszczu, a także będzie delikatnie wilgotna. Raczej nie należy kupować mięsa paczkowanego, gdyż wtedy trudniej jest ocenić jego stan. Warto również pamiętać, że im jest świeższe tym smaczniejsze. Dłużej przechowywane w lodówce traci swój naturalny aromat. Osobna deska do surowych mięs W wyposażeniu kuchennym powinny znajdować się co najmniej dwie różne deski do krojenia mięsa i innych produktów. W surowym mięsie znajdują się drobnoustroje, które mogą być niebezpieczne dla organizmu. Proces obróbki termicznej unieszkodliwia je. Jednak krojenie na tej samej desce warzyw do sałatki bezpośrednio naraża na ryzyko. Nawet mięso potrzebuje wyczucia! Idealny kotlet schabowy potrzebuje dobrego wyczucia. Plastry mięsa nie mogą być zbyt lekko i zbyt mocno ubite, aby nie rozpadały się na patelni podczas smażenia. Lepiej jest ubijać delikatniej, a dłużej wówczas zachowają odpowiednią konsystencję. Panierowanie wilgotnego mięsa Przed panierowaniem trzeba się upewnić, aby przygotowane i uklepane plastry są suche. Dzięki temu panierka będzie się lepiej trzymać. Nie ma to wpływu na smak, jednak ładniej wygląda na talerzu. Przewracanie tylko za pomocą drewnianej łopatki Smażąc kotlety należy pamiętać o jeszcze jednej ważnej zasadzie podczas obracania. Nie można tego robić widelcem, gdyż soki z...

 Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę
unsplash.com/@usmanyousaf
Newsy
Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę
Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i mizerią. Niestety, w kilku województwa za taką przyjemność trzeba słono zapłacić.

Ceny z dnia na dzień coraz bardziej windują w górę. Dotyczy to wszystkich produktów spożywczych, a zwłaszcza tych podstawowych, w tym mięsa. Na taki stan między innymi ma wpływ trwająca pandemia koronawirusa.  Tradycyjny kotlet schabowy Niedzielny obiad w gronie rodzinnym bez kotleta schabowego? Wiele osób nie wyobraża sobie takiej sytuacji. To tradycyjne polskie danie, które musi cotygodniowo gościć na talerzach. O popularności tej potrawy świadczą między innymi zapachy, jakie unoszą się na klatkach schodowych w blokach, a także charakterystyczne stukanie towarzyszące rozbijaniu mięsa. Kotlet schabowy jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę.  Przygotowanie klasycznego schabowego Przyrządzanie tradycyjnych kotletów nie należy do skomplikowanych czynności. Schab należy pokroić w plastry, a następnie rozbić delikatnie za pomocą tłuczka do mięs pod folią spożywczą. Rozbite mięso trzeba jeszcze przyprawić. Najlepiej sprawdzają się proste i wszystkim znane przyprawy, jak sól oraz czarny pieprz. Schab nie wymaga zbyt dużego kombinowania. Przyprawione plastry należy odłożyć do "zaprzyjaźnienia się" smaków. W międzyczasie dobrze jest przygotować składniki do panierki, czyli mąkę, bułkę tartą oraz rozbite jajko. Do smażenia kotletów idealny jest smalec bądź masło klarowane. Dzięki tym produktom, mięso będzie idealnie delikatne i soczyste. Plastry mięsa powinno kolejno panierować się w mące, jajku oraz bułce tartej, a na koniec układać je na dobrze rozgrzanej patelni z wybranym tłuszczem. Schab należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, dobrze jest odsączyć go z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowane kotlety schabowe, najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami oraz mizerią.  Idealne...