Lubicie czosnek, ale obawiacie się zapachu z ust? Ten sposób użycia wydaje się niedorzeczny, ale jest skuteczny
Adobe Stock
Newsy

Lubicie czosnek? Ten sposób jego kulinarnego użycia zaskoczy nawet największych fanów tego warzywa

Niemal każdy przepis na danie mięsne zawiera czosnek. Dzieje się tak, bo warzywo to ułatwia trawienie ciężkich potraw. Sprawdziliśmy jak go używać inaczej.

Czosnek to taka przyprawa, która nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. Z reguły albo bardzo lubimy czosnek, podobno nawet są osoby, które kroją go w plastry i jedzą z solą, albo go szczerze nienawidzimy. Niektórzy nie tolerują mocnego zapachu czosnku i unikają go jak mogą. Jeszcze inni chętnie by zjedli aromatyzowaną czosnkiem potrawę, ale obawiają się zapachu z ust jaki będzie się unosił przez cały dzień. Dla nich dotarliśmy do ciekawego triku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skuteczny sposób na intensywny zapach czosnku

Olejki eteryczne występujące w czosnku z jednej strony są jedną z jego zdrowotnych zalet, z drugiej powodują że czosnkowy aromat długo się utrzymuje. I to zarówno w pomieszczeniu, w którym go smażyliśmy, jak i w ustach osób, które go jadły. Czosnkowy zapach z ust jest mocniejszy, jeśli jeśliśmy surowy czosnek, ale także ten po spożyciu czosnku  w formie ugotowanej, smażonej czy pieczonej może nam przeszkadzać.

Jest bardzo prosty sposób, żeby zmniejszyć negatywne doznania związane z zapachem czosnku. Ten trik szczególnie docenią osoby, które lubią go i nie wyobrażają sobie sałaty z sosem winegret bez dodatku tej przyprawy.

Sposób polega na obraniu czosnku, przekrojeniu na pół i nasmarowaniu jego aromatem talerza czy salaterki na której rozłożymy danie. Dzięki tej prostej metodzie potrawa będzie miała czosnkowy zapach i smak, będziemy aromat przyprawy odczuwać podczas jedzenia, jednak nie będzie on tak intensywny żeby pozostać w ustach i powodować zapachowy dyskomfort.

Zobacz także
Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę starą ludową sztuczkę?

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę ludową sztuczkę?

Sprytne smażenie na aromacie czosnku

W podobny sposób radzą sobie z właściwościami tej przyprawy osoby, które lubią pachnące nią potrawy, ale maja problem z jego trawieniem. Zjedzenie zioła wywołuje u nich wzdęcia i problemy żołądkowe. Zamiast smażyć czosnek dodawany do sosu, nacierają nim gorącą patelnią z rozgrzanym tłuszczem i dopiero na tak aromatyzowanym tłuszczu smażą pozostałe składniki.

Wartości odżywcze czosnku

Jeśli jednak nie macie dolegliwości żołądkowych, zamiast samego zapachu dodawanego do potraw, warto jednak jeść to warzywo w całości, z powodu wartości odżywczych, które posiada. Mały ząbek czosnku gromadzi w sobie zarówno witaminy: A, witaminy z grupy B witaminę C, jak i składniki mineralny takie jak potas, wapń, magnez, a nawet rzadziej występujące mikroelementy jak kobalt czy chrom.

Zawiera także inne składniki korzystne dla zdrowia, ale jak wspomnieliśmy jego najcenniejszą cechą są olejki eteryczne.

Czosnek stosuje się na infekcje. To właśnie lotne związki siarkowe i olejki eteryczne pozwalają mu zwalczać infekcje wirusowe układu oddechowego. Ma właściwości przeciwzakrzepowe i podobnie jak aspiryna chroni przed zawałem i udarem. Stosowanie czosnku zalecane też jest na odchudzanie. To dlatego, że dobrze wpływa na układ trawienny, przyspiesza pracę jelit, szczególnie wtedy, gdy dodajemy czosnek do tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Źródło: onet.pl, medonet

Nie jecie czosnku bo obawiacie się zapachu z ust? Naukowcy zbadali co zjeść żeby go zneutralizować
Adobe Stock
Newsy
Nie jecie czosnku bo boicie się przykrego zapachu z ust? Naukowcy mówią co zjeść, żeby się go pozbyć
Nie odstawiajcie czosnku tylko z powodu zapachu. Jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych, a po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieli jak zwalczyć nieprzyjemny zapach.

Po czosnek sięgamy zawsze wtedy gdy „bierze nas” przeziębienie lub gdy chcemy wydobyć głęboki smak potraw. Warzywo nie tylko nadaje unikalnego aromatu daniom, ale ma też wiele wartości zdrowotnych:  działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzakrzepowo. Nie wyobrażacie pewnie sobie życia bez czosnku, ale co zrobić z zapachem z ust po jego zjedzeniu? Skąd się bierze zapach po zjedzeniu czosnku? Świeży ząbek czosnku ma przyjemny zapach, ale gdy zostanie przekrojony lub zmiażdżony, zapach staje się jeszcze bardziej intensywny. Ta zmiana zapachu powstaje pod wpływem powietrza. Związki zawarte w czosnku pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu przeobrażają się. Alliina i allinaza to substancje, które występują w czosnku. Nie łączą się jednak w naturze. Do ich połączenia i przemiany dochodzi po naruszeniu komórek ząbka czosnku. Tak powstaje allicyna – odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach czosnku. Allicyna poza zapachem, ma same zalety, to dzięki niej czosnek ma działania prozdrowotne. Allicyna jest niestabilnym związkiem chemicznym i przekształca się dalej, na końcu, w lotne związki siarki. Na tym etapie zapach jest już wyraźnie nieprzyjemny. Naukowcy zbadali substancje występujące w oddechu po czosnku, i potwierdzili obecność związków siarki. Pozbycie się tego zapachu jest trudne i trwa długo. Na domiar złego problem nie dotyczy tylko oddechu. Czosnkowe resztki przedostają się do jelit, a następnie do krwiobiegu. To powoduje, że po zjedzeniu czosnku pachnie nie tylko oddech, ale też pot, mocz. Wydzielamy zapach czosnku niemalże każdym porem ciała. I może to trwać nawet 2 do 3 dni. Na szczęście, naukowcy sprawdzili też jak się go pozbyć. Jak usunąć nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku? Są trzy sposoby zneutralizowania nieprzyjemnego, czosnkowego zapachu: Można cierpliwie czekać aż...

Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
AdobeStock
Newsy
Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
Jeżeli szukacie domowych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, to idealna będzie naturalna herbata czosnkowa! Poznajcie prosty przepis.

Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną , zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła . A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej? Właściwości lecznicze czosnku Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku: Czosnek poprawia odporność Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza. Czosnek na cholesterol Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek. Przepis na herbatę czosnkową Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Przygotowanie: Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę. Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek. Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym...

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Nietypowy sposób na pozbycie się zapachu krojonej cebuli. Znaliście ten patent?
AdobeStock
Newsy
Nietypowy sposób na pozbycie się zapachu krojonej cebuli z dłoni. Znaliście ten patent?
Przeszkadza wam długo utrzymujący się zapach cebuli na dłoniach po jej krojeniu? Znamy pewien świetny trik, który wam na pewno pomoże.

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Cenimy ją nie tylko za jej wyrazisty i pikantny smak, ale też za jej liczne walory zdrowotne. Niestety, cebula ma to do siebie, że pozostawia po sobie silny zapach. Utrzymuje się on nie tylko w naszych ustach, ale również na naszych dłoniach, czy desce do krojenia. Cebula pozostawia zapach, który łatwo przenosi się też na inne produkty spożywcze. Pozostawiony na desce zapach cebuli jest wyjątkowo trudny do usunięcia. Samo mydło i woda go nie usuną. A co z usuwaniem zapachu cebuli z dłoni? Jak usunąć zapach cebuli z dłoni? Zarówno  czosnek, jak i cebula, zawierają związki siarki o bardzo ostrym zapachu, który utrzymuje się na dłoniach, gdy kroimy je na surowo. Zapach ten może utrzymywać się na skórze długo po ich pokrojeniu lub zmiażdżeniu - od godziny do nawet dwóch dni. Żeby doszło do wyeliminowania tego przykrego zapachu, nasz organizm musi zmetabolizować związki siarki. Na szczęście, możemy ten proces przyspieszyć za pomocą produktów, które na pewno macie w swoim domu. Przede wszystkim - zacznijcie nosić podczas krojenia jednorazowe rękawiczki. Ta metoda całkowicie usunie ryzyko pozostania zapachu cebuli na waszych dłoniach. Użyjcie pasty do zębów i płynu do płukania ust. Pasta do zębów i płyn do płukania ust mogą wyeliminować siarkowe związki chemiczne w cebuli, które pozostawiły ślad na waszych dłoniach. Natrzyjcie ręce pastą do zębów i płynem do płukania ust na około trzydzieści sekund. Potem zmyjcie wszystko pod bieżącą wodą i gotowe. Peeling z ziarnami kawy. Żeby usunąć z dłoni brzydki zapach cebuli, możecie też użyć peelingu z całych ziaren kawy lub fusów. Szorujcie nimi dłonie przez trzydzieści sekund, a następnie opłuczcie ręce zimną wodą z kranu....