Lubicie czosnek, ale obawiacie się zapachu z ust? Ten sposób użycia wydaje się niedorzeczny, ale jest skuteczny
Adobe Stock
Newsy

Lubicie czosnek? Ten sposób jego kulinarnego użycia zaskoczy nawet największych fanów tego warzywa

Niemal każdy przepis na danie mięsne zawiera czosnek. Dzieje się tak, bo warzywo to ułatwia trawienie ciężkich potraw. Sprawdziliśmy jak go używać inaczej.

Czosnek to taka przyprawa, która nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. Z reguły albo bardzo lubimy czosnek, podobno nawet są osoby, które kroją go w plastry i jedzą z solą, albo go szczerze nienawidzimy. Niektórzy nie tolerują mocnego zapachu czosnku i unikają go jak mogą. Jeszcze inni chętnie by zjedli aromatyzowaną czosnkiem potrawę, ale obawiają się zapachu z ust jaki będzie się unosił przez cały dzień. Dla nich dotarliśmy do ciekawego triku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skuteczny sposób na intensywny zapach czosnku

Olejki eteryczne występujące w czosnku z jednej strony są jedną z jego zdrowotnych zalet, z drugiej powodują że czosnkowy aromat długo się utrzymuje. I to zarówno w pomieszczeniu, w którym go smażyliśmy, jak i w ustach osób, które go jadły. Czosnkowy zapach z ust jest mocniejszy, jeśli jeśliśmy surowy czosnek, ale także ten po spożyciu czosnku  w formie ugotowanej, smażonej czy pieczonej może nam przeszkadzać.

Jest bardzo prosty sposób, żeby zmniejszyć negatywne doznania związane z zapachem czosnku. Ten trik szczególnie docenią osoby, które lubią go i nie wyobrażają sobie sałaty z sosem winegret bez dodatku tej przyprawy.

Sposób polega na obraniu czosnku, przekrojeniu na pół i nasmarowaniu jego aromatem talerza czy salaterki na której rozłożymy danie. Dzięki tej prostej metodzie potrawa będzie miała czosnkowy zapach i smak, będziemy aromat przyprawy odczuwać podczas jedzenia, jednak nie będzie on tak intensywny żeby pozostać w ustach i powodować zapachowy dyskomfort.

Zobacz także
Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę starą ludową sztuczkę?

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę ludową sztuczkę?

Sprytne smażenie na aromacie czosnku

W podobny sposób radzą sobie z właściwościami tej przyprawy osoby, które lubią pachnące nią potrawy, ale maja problem z jego trawieniem. Zjedzenie zioła wywołuje u nich wzdęcia i problemy żołądkowe. Zamiast smażyć czosnek dodawany do sosu, nacierają nim gorącą patelnią z rozgrzanym tłuszczem i dopiero na tak aromatyzowanym tłuszczu smażą pozostałe składniki.

Wartości odżywcze czosnku

Jeśli jednak nie macie dolegliwości żołądkowych, zamiast samego zapachu dodawanego do potraw, warto jednak jeść to warzywo w całości, z powodu wartości odżywczych, które posiada. Mały ząbek czosnku gromadzi w sobie zarówno witaminy: A, witaminy z grupy B witaminę C, jak i składniki mineralny takie jak potas, wapń, magnez, a nawet rzadziej występujące mikroelementy jak kobalt czy chrom.

Zawiera także inne składniki korzystne dla zdrowia, ale jak wspomnieliśmy jego najcenniejszą cechą są olejki eteryczne.

Czosnek stosuje się na infekcje. To właśnie lotne związki siarkowe i olejki eteryczne pozwalają mu zwalczać infekcje wirusowe układu oddechowego. Ma właściwości przeciwzakrzepowe i podobnie jak aspiryna chroni przed zawałem i udarem. Stosowanie czosnku zalecane też jest na odchudzanie. To dlatego, że dobrze wpływa na układ trawienny, przyspiesza pracę jelit, szczególnie wtedy, gdy dodajemy czosnek do tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Źródło: onet.pl, medonet

Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
AdobeStock
Newsy
Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
Jeżeli szukacie domowych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, to idealna będzie naturalna herbata czosnkowa! Poznajcie prosty przepis.

Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną , zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła . A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej? Właściwości lecznicze czosnku Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku: Czosnek poprawia odporność Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza. Czosnek na cholesterol Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek. Przepis na herbatę czosnkową Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Przygotowanie: Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę. Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek. Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym...

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...

Czosnek na patelni
Adobe Stock
Newsy
Chcecie zeszklić czosnek na patelni? Uważajcie. Jeden błąd może was sporo kosztować
Czosnek to nieodłączny składnik wielu potraw. Często nieodzowne jest jego podsmażenie. Uważajcie, by nie popełnić karygodnego błędu!

Nasze babcie i mamy objadały się surowym czosnkiem w czasie sezonu przeziębionowo-grypowego. Dziś także czosnek ma opinię naturalnego antybiotyku. Z surowym czosnkiem ostrożnie powinny obchodzić się osoby z wrażliwym układem trawiennym. Zbyt duża dawka surowego czosnku grozi zgagą. Inaczej sprawa  ma się z czosnkiem po obróbce termicznej. Aromat, smak i świetny zapach – takie oto są właśnie jego zalety. Czosnkowy problem Czosnek to podstawa wielu aromatycznych sosów i innych dań. Zwykle występuje w nich w towarzystwie cebuli. Nieraz zdarza się, że chcemy zeszklić czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy to niewielkie warzywo pokrojone na kawałki lub przeciśnięte przez praskę. I tutaj jest pies pogrzebany. Jeśli zrobimy to szybko, a następnie zdejmiemy czosnek z ognia, nie powinno wydarzyć się nic złego. Wręcz przeciwnie – czosnek nabierze swojego wspaniałego, specyficznego aromatu. Jak długo smażyć czosnek? Gorzej, gdy przedłużymy nieco proces smażenia. Nawet delikatnie przypalony czosnek ma okropny zapach i smak. Tak przygotowany może zepsuć smak całej potrawy, która w mig przejdzie jego nieznośnym aromatem. Stąd też smażenie czosnku powinno być bardzo krótkie. Kiedy w przepisie mamy do czynienia z podsmażoną cebulą i czosnkiem, koniecznie podsmażmy najpierw samą cebulę, a dopiero po jakimś czasie wrzućmy na patelnię obrany czosnek. W ten sposób uratujemy smak na przykład naszego spaghetti bolongese, a także wielu innych potraw w którym występuje cebulowo-czosnkowe połączenie.