Lubicie czosnek, ale obawiacie się zapachu z ust? Ten sposób użycia wydaje się niedorzeczny, ale jest skuteczny
Adobe Stock
Newsy

Lubicie czosnek? Ten sposób jego kulinarnego użycia zaskoczy nawet największych fanów tego warzywa

Niemal każdy przepis na danie mięsne zawiera czosnek. Dzieje się tak, bo warzywo to ułatwia trawienie ciężkich potraw. Sprawdziliśmy jak go używać inaczej.

Czosnek to taka przyprawa, która nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. Z reguły albo bardzo lubimy czosnek, podobno nawet są osoby, które kroją go w plastry i jedzą z solą, albo go szczerze nienawidzimy. Niektórzy nie tolerują mocnego zapachu czosnku i unikają go jak mogą. Jeszcze inni chętnie by zjedli aromatyzowaną czosnkiem potrawę, ale obawiają się zapachu z ust jaki będzie się unosił przez cały dzień. Dla nich dotarliśmy do ciekawego triku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skuteczny sposób na intensywny zapach czosnku

Olejki eteryczne występujące w czosnku z jednej strony są jedną z jego zdrowotnych zalet, z drugiej powodują że czosnkowy aromat długo się utrzymuje. I to zarówno w pomieszczeniu, w którym go smażyliśmy, jak i w ustach osób, które go jadły. Czosnkowy zapach z ust jest mocniejszy, jeśli jeśliśmy surowy czosnek, ale także ten po spożyciu czosnku  w formie ugotowanej, smażonej czy pieczonej może nam przeszkadzać.

Jest bardzo prosty sposób, żeby zmniejszyć negatywne doznania związane z zapachem czosnku. Ten trik szczególnie docenią osoby, które lubią go i nie wyobrażają sobie sałaty z sosem winegret bez dodatku tej przyprawy.

Sposób polega na obraniu czosnku, przekrojeniu na pół i nasmarowaniu jego aromatem talerza czy salaterki na której rozłożymy danie. Dzięki tej prostej metodzie potrawa będzie miała czosnkowy zapach i smak, będziemy aromat przyprawy odczuwać podczas jedzenia, jednak nie będzie on tak intensywny żeby pozostać w ustach i powodować zapachowy dyskomfort.

Zobacz także
Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę starą ludową sztuczkę?

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę ludową sztuczkę?

Sprytne smażenie na aromacie czosnku

W podobny sposób radzą sobie z właściwościami tej przyprawy osoby, które lubią pachnące nią potrawy, ale maja problem z jego trawieniem. Zjedzenie zioła wywołuje u nich wzdęcia i problemy żołądkowe. Zamiast smażyć czosnek dodawany do sosu, nacierają nim gorącą patelnią z rozgrzanym tłuszczem i dopiero na tak aromatyzowanym tłuszczu smażą pozostałe składniki.

Wartości odżywcze czosnku

Jeśli jednak nie macie dolegliwości żołądkowych, zamiast samego zapachu dodawanego do potraw, warto jednak jeść to warzywo w całości, z powodu wartości odżywczych, które posiada. Mały ząbek czosnku gromadzi w sobie zarówno witaminy: A, witaminy z grupy B witaminę C, jak i składniki mineralny takie jak potas, wapń, magnez, a nawet rzadziej występujące mikroelementy jak kobalt czy chrom.

Zawiera także inne składniki korzystne dla zdrowia, ale jak wspomnieliśmy jego najcenniejszą cechą są olejki eteryczne.

Czosnek stosuje się na infekcje. To właśnie lotne związki siarkowe i olejki eteryczne pozwalają mu zwalczać infekcje wirusowe układu oddechowego. Ma właściwości przeciwzakrzepowe i podobnie jak aspiryna chroni przed zawałem i udarem. Stosowanie czosnku zalecane też jest na odchudzanie. To dlatego, że dobrze wpływa na układ trawienny, przyspiesza pracę jelit, szczególnie wtedy, gdy dodajemy czosnek do tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Źródło: onet.pl, medonet

Cynamon
Pixabay/Couleur
Newsy
Ta przyprawa obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie - dodawajcie ją codziennie do...
Gotowanie bez przypraw wydaje się dziś niemożliwe. Niektóre z nich przydadzą się również w celach leczniczych. Poznajmy kilka cennych właciwości.

Niektóre przyprawy mają szczególne, sezonowe zastosowanie. Prawdopodobnie jesienią lub zimą używasz częściej jednej z nich, która ma aromatyczny zapach i działa na organizm w rozgrzewający sposób. Nietypowe latte Kawy lubią towarzystwo przypraw. Szczególnie pachnących i wyczuwalnych już przy pierwszym łyku. Znacznie urozmaicają kawowe smaki, które najczęściej potrzebują odrobiny kulinarnego dopieszczenia. Jedną z takich przypraw jest cynamon , który ma także wiele właściwości leczniczych. Sprawdzony środek Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. To potwierdzony opiniami środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Możecie go stosować w popularnym obecnie okresie przeziębień i przy wystąpieniu przykrych dolegliwości żołądkowych. Intensywny smak i zapach Cynamon kojarzymy słusznie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Przydaje się podczas przygotowywania tradycyjnych ciast. Oprócz intensywnego smaku i zapachu cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż przy okazji tworzenia świątecznych potraw.  Przyprawa zawiera wiele cennych związków takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Można go połączyć z ciastem z dyni, gorącym latte, a nawet aromatyczną herbatą w stylu zimowym. Cynamon pasuje idealnie do gorących naparów! Wpływ na zdrowie Poznajcie kilka korzyści, jakie posiada w sobie cynamon. Gwarantujemy, że sięgniecie po niego choćby dziś! Antybakteryjny i przeciwzapalny przeciwutleniacz. Cynamon w skuteczny sposób wzmacnia odporność i ma właściwości, które pomogą w walce z rakiem i chorobami serca.  Cynamon obniża poziom cukru we krwi. To z pewnością przyprawa dla cukrzyków. Poprawia poziom insuliny i...

naturalne antybiotyki
lewal2010/Adobe Stock
Zdrowie
Te pokarmy działają jak naturalne antybiotyki. Wzmocnij odporność i wygraj z infekcją!
Okres jesienno-zimowy to pora prawdziwego egzaminu dla naszego systemu odpornościowego. Oto lista produktów, które pozwolą nam na wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami.

Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów! Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami. Cebula Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia! Tymianek Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków. Cynamon Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi. Czosnek O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię. Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez. Miód Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne....

mięso
Search creative commons
Zdrowie
Czym może grozić zjedzenie zepsutego mięsa? Lepiej usiądź! 
Zepsute lub nieświeże mięso naraża nas na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami oraz toksynami. W najlepszym wypadku skończy się to zatruciem pokarmowym, a w najgorszym poważnymi konsekwencjami. 

Po czym poznać, że mięso jest nieświeże?  Z łatwością można to sprawdzić za organoleptycznie. Zdradza je zarówno nieprzyjemny zapach, jak i wygląd. Co powinno wzbudzić podejrzenia? Kwaśny, gnilny aromat, dziwny, nienaturalny kolor (na przykład wyjątkowo ciemny, szarawy lub zielonkawy), lepka, mazista powierzchnia. Świeże mięso ma jędrną strukturę, która po naciśnięciu szybko się wyrównuje, natomiast jeśli tak się nie dzieje to znak, że produkt jest nieświeży i nie nadaje się do spożycia.  Jak unikać zepsutego mięsa?  Mięso powinno kupować się wyłącznie od sprawdzonych producentów i w dobrych, godnych zaufania miejscach. Należy również pamiętać o tym, by dokładnie sprawdzić termin ważności zakupionych produktów i przechowywać je w domu w lodówce lub w zamrażarce. Niestety, mięso po przekroczeniu daty ważności nie nadaje się do jedzenia, a jego spożycie grozi poważnymi chorobami.  Zatrucie pokarmowe  Co zrobić, gdy mimo środków ostrożności spożyjemy nieświeży produkt i się nim zatrujemy? Najprawdopodobniej skończy się to biegunką, wymiotami, wysoką gorączką i złym samopoczuciem. W takiej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego jedzenia i przejść na lekkostrawną dietę, pić dużo płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, oraz przyjmować elektrolity i probiotyki, aby odbudować florę bakteryjną. Sprawdzi się również przyjmowanie tabletek z węglem.  Co jeszcze nam grozi?  Nieświeże mięso często zawiera bakterie takie jak salmonella, listeria czy Escherichia coli (E.coli), a nawet larwy pasożytów, dlatego jeśli zatrucie pokarmowe przebiega w wyjątkowo intensywny i nagły albo bardzo nietypowy sposób konieczny jest kontakt z lekarzem.   Co jeszcze nam grozi? Na przykład zatrucie jadem kiełbasianym,...

Zupa piwna
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Chcesz zaskoczyć domowników? Zrób na obiad zupę z piwa
Trudno zadziwić bliskich klasycznym obiadem. Na przepisach, które znamy wszyscy, nie kończy się jednak świat. Podpowiadamy jeden z ciekawszych!

Piwo do obiadu nie dziwi. A zupa piwna? Tak, to możliwe. Jeśli chcecie się zdecydować na mało standardowy posiłek, zaserwujcie swoim domownikom coś pysznego i jednocześnie nieoczywistego. Piwo - najczęściej spożywany napój alkoholowy Piwo nie ma sobie równych jeśli chodzi o popularność. T o najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem chęci sięgania po niego. Wyprzedza je tylko woda i herbata. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka to nic innego jak wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i innych surowców. Charakterystycznymi cechami piwa są substancje pochodzenia zbożowego, aromat i goryczka chmielowa, alkohol oraz dwutlenek węgla. Najpopularniejsze piwa, jasne lagery, zawierają przeciętnie ponad 90% wody i ok. 5% alkoholu objętościowo, ale wartości te mogą odbiegać w zależności od stylu piwa. Drożdże piwne w procesie fermentacji pozwalają uzyskać nawet do kilkunastu procent objętości alkoholu. Browar i zdrowie mają ze sobą wiele wspólnego Regularne spożycie piwa pozytywnie wpływa na tkankę kostną i może być sposobem na zapobieganie osteoporozie. Niskoprocentowe piwo w niewielkich ilościach może być także zalecane przez lekarzy w celu leczenia schorzeń przewodu moczowego, w stanach przed i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego. Zupa piwna Nasze babcie wykorzystywały browar w jeszcze innym celu, myły nim głowę. Wyciąg z chmielu bogaty w olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki działa na włosy wzmacniająco i zmniejsza ryzyko przetłuszczania. Choć to nie jedyne, sprytne zastosowanie piwa!  Jest ono przede wszystkim produktem spożywczym. Zupa piwna z serem to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w chłodne, zimowe  dni. Sam alkohol w nim zawarty też nie powinien...