Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować.
Lemoniada po wietnamsku
Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu.
Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach.
Zobacz także:
Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn
Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali:
Składniki:
Na kiszone cytryny:
-
6 cytryn
-
1 łyżka soli
-
woda
-
duży słój
Na lemoniadę:
-
1 kiszona cytryna
-
1 łyżeczka cukru
-
kostki lodu
-
świeże liście mięty
-
woda gazowana
Przygotowanie:
Kiszone cytryny:
-
Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia.
-
Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki.
-
Na dno słoja wsypcie sól i włóżcie cytryny. Zalejcie je sokiem z cytryn oraz ciepłą wodą. Wszystkie owoce muszą się znaleźć pod powierzchnią wody.
-
Zakręćcie słoik i odstawcie na około 5 dni do kiszenia.
Lemoniada:
-
Weźcie jedną ukiszoną cytrynę i wyciśnijcie z niej sok do szklanki.
-
Wsypcie łyżeczkę cukru, kilka liści mięty i wymieszajcie.
-
Na koniec zalejcie zimną wodą gazowaną i dodajcie kilka kostek lodu. Gotowe!
Źródło: o2.pl, gardenbetty.com