Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Lemoniada po wietnamsku

Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu.

Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach.

Zobacz także:

Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn

Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali:

Składniki:

Na kiszone cytryny:

  • 6 cytryn

  • 1 łyżka soli

  • woda

  • duży słój 

Na lemoniadę:

  • 1 kiszona cytryna

  • 1 łyżeczka cukru

  • kostki lodu

  • świeże liście mięty

  • woda gazowana

Przygotowanie:

Kiszone cytryny:

  1. Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia.

  2. Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki.

  3. Na dno słoja wsypcie sól i włóżcie cytryny. Zalejcie je sokiem z cytryn oraz ciepłą wodą. Wszystkie owoce muszą się znaleźć pod powierzchnią wody.

  4. Zakręćcie słoik i odstawcie na około 5 dni do kiszenia. 

Lemoniada:

  1. Weźcie jedną ukiszoną cytrynę i wyciśnijcie z niej sok do szklanki.

  2. Wsypcie łyżeczkę cukru, kilka liści mięty i wymieszajcie.

  3. Na koniec zalejcie zimną wodą gazowaną i dodajcie kilka kostek lodu. Gotowe!

Źródło: o2.pl, gardenbetty.com