Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia
AdobeStock
Newsy

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia

Co powiecie na lemoniadę z kiszonych cytryn? W smaku ani trochę nie przypomina wody z ogórków - przekonajcie się sami!

Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Lemoniada po wietnamsku

Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu.

Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach.

Zobacz także
Stworzyła lemoniadę na kaca. Zrobicie ją w 5 minut

Stworzyła lemoniadę na kaca. Zrobicie ją w 5 minut

Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek

Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek. Mamy przepis

Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn

Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali:

Składniki:

Na kiszone cytryny:

  • 6 cytryn

  • 1 łyżka soli

  • woda

  • duży słój 

Na lemoniadę:

  • 1 kiszona cytryna

  • 1 łyżeczka cukru

  • kostki lodu

  • świeże liście mięty

  • woda gazowana

Przygotowanie:

Kiszone cytryny:

  1. Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia.

  2. Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki.

  3. Na dno słoja wsypcie sól i włóżcie cytryny. Zalejcie je sokiem z cytryn oraz ciepłą wodą. Wszystkie owoce muszą się znaleźć pod powierzchnią wody.

  4. Zakręćcie słoik i odstawcie na około 5 dni do kiszenia. 

Lemoniada:

  1. Weźcie jedną ukiszoną cytrynę i wyciśnijcie z niej sok do szklanki.

  2. Wsypcie łyżeczkę cukru, kilka liści mięty i wymieszajcie.

  3. Na koniec zalejcie zimną wodą gazowaną i dodajcie kilka kostek lodu. Gotowe!

Źródło: o2.pl, gardenbetty.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato
AdobeStock
Newsy
Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato
Macie ochotę na coś pysznego? W gorący, letni dzień zróbcie sobie lemoniadę arbuzową.

W ciepłe dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego, niż pełna witamin lemoniada. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie cytryn, jednak z powodzeniem można wykorzystać w tym celu także inne owoce. Świetnie sprawdzają się arbuzy, które zawierają dużo wody i błonnika, dzięki czemu idealnie nadają się na ciepłe, letnie dni zarówno jako przekąska, jak i składnik lemoniady. Sprawdźcie, jak łatwo można ją przygotować.  Przepis na lemoniadę arbuzową Do przygotowania lemoniady z arbuzem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół litra wody pół niewielkiego arbuza 3 cytryny ⅓ szklanki cukru świeże liście mięty Przygotowanie: Wydrążcie miąższ z arbuza i pozbądźcie się pestek. Dobrym pomysłem jest kupienie arbuza „premium”, który nie ma tak dużo czarnych pestek, jak zwykłe arbuzy. Pokrójcie arbuza w kostkę. Wyciśnijcie sok z cytryn. Wlejcie do pokrojonego arbuza i wsypcie około ⅓ szklanki cukru (możecie użyć więcej albo mniej, w zależności od upodobań). Wszystko razem zmiksujcie za pomocą blendera - dobrze jest użyć w tym celu blendera kielichowego, ale sprawdzi się też ten ręczny.  Wlejcie pół litra wody i wymieszajcie. Sprawdźcie, czy smak lemoniady wam odpowiada i ewentualnie dosypcie cukru lub wlejcie więcej wody. Rozlejcie lemoniadę do szklanek i udekorujcie świeżymi liśćmi mięty. Gotowe! Tak przygotowana lemoniada doskonale sprawdzi się w upalne dni. Zalety jedzenia arbuzów Arbuzy nie tylko efektownie wyglądają i smakują, ale stanowią jedne z najlepszych owoców, jakie można jeść latem. W 93% składają się z wody, dlatego warto je jeść właśnie teraz, w gorące dni, gdy tak ważne jest przyjmowanie dużych ilości płynów. Ponadto,...

Ta lemoniada to hit tego lata. Dodajcie do niej 1 składnik, by stworzyć smakowity deser
EatingWell/YouTube
Newsy
Ta lemoniada to hit tego lata. Dodajcie do niej 1 składnik, by stworzyć smakowity deser
Macie ochotę na orzeźwiający, letni deser? Wypróbujcie przepis na lemoniadę inaczej z mlekiem skondensowanym!

Latem nie ma nic lepszego, niż orzeźwiająca, lekko kwaśna lemoniada. Ale czy wiecie, że można z niej stworzyć coś jeszcze bardziej smakowitego? Wystarczy dodać do lemoniady 1 składnik, by przemienić ją w przepyszną letnią przekąskę.  Przepis na bitą lemoniadę Podstawą takiej lemoniady jest bita smietana - stąd nazwa tego napoju. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół szklanki soku z cytryny 100 ml zimnego mleka skondensowanego około 250 ml śmietanki 30% cukier kostki lodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlejcie śmietankę i za pomocą miksera ubijcie ją na sztywno.  W osobnej misce wymieszajcie sok z cytryny, mleko skondensowane oraz preferowaną przez was ilość cukru.  Na koniec dodajcie kostki lodu, ubitą śmietanę i wszystko zblendujcie blenderem. Jeżeli wasz blender nie posiada funkcji kruszenia kostek lodu, dodajcie je na sam koniec, w całości.  I gotowe! Tak przygotowana bita lemoniada będzie świetnym deserem na każdym letnim przyjęciu.  Błędy przy przygotowywaniu lemoniady Jeśli macie ochotę na bardziej tradycyjną lemoniadę warto dowiedzieć się, jakich błędów przy jej przygotowaniu należy unikać.  niewłaściwe proporcje - klasyczna lemoniada będzie smaczna tylko wtedy, gdy zastosujecie odpowiednie proporcje. Nie można przesadzić z ilością cukru, ale też nie można pożałować właściwie dużej ilości soku z cytryny do wymieszania z wodą. wyczyszczenie cytryn - jeśli dodajecie do lemoniady plastry cytryny dopilnujcie tego, by owoce zostały wcześniej odpowiednio wyczyszczone. Lepiej nie dodawać całych plastrów, a pokrojony w kostkę miąższ z cytryny. Dlaczego? Białe kawałki znajdujące się pod skórką cytryny mogą...

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Na pierwsze czerwcowe upały nie ma nic lepszego niż szklanka domowej lemoniady. Zróbcie ją z tego przepisu!

Szczęśliwie wiele wskazuje na to, że mocno jesienna aura tej wiosny nareszcie się kończy i czekają nas teraz ciepłe, czerwcowe dni. Gdy na dworze robi się naprawdę gorąco, nic tak nie pomaga na upał jak szklanka chłodnego i orzeźwiającego napoju. A takim właśnie jest pyszna lemoniada! Wypróbujcie genialny przepis na domową lemoniadę autorstwa Agnieszki Rec, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Takiej lemoniadzie nikt się nie oprze, dlatego radzimy wam od razu zrobić jej trochę więcej! Przepis na lemoniadę jabłkowo-cytrynową z miętą Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Świeżo wyciskany sok z jabłek (możecie np. wycisnąć go ze startych jabłek na szarlotkę) 2 cytryny 4 torebki herbaty miętowej 1 gałązka świeżej mięty Miód Kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka lub garnuszka włóżcie saszetki z herbatą miętową i zalejcie gorącą wodą (wystarczy ok. pół litra, czyli 2 szklanki). Zaparzcie pod przykryciem około 10 minut. Sok z jabłek przeciśnijcie przez gazę, by pozbyć się włókien i kawałków owoców. Następnie sok wlejcie do garnka zagotujcie i dodajcie zaparzoną herbatę miętową. W razie potrzeby, jeśli płynu jest za mało, dolejcie trochę wody i jeszcze raz zagotujcie. Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i dodajcie do garnka. Posłodźcie miodem (lub cukrem) do smaku i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia i włóżcie do lodówki. Zanim podacie lemoniadę, dodajcie do niej kilka plastrów świeżo pokrojonej cytryny, listki mięty oraz kilka kostek lodu. Gotowe! Korzyści z picia lemoniady Szklanka domowej lemoniady w gorący dzień nie tylko przyniesie wam orzeźwienie, ale także dostarczy organizmowi pełno witamin! Cytryna bogata jest w witaminę C, flawonoidy i...

Zróbcie 1 rzecz z cytryną, a otrzymacie bombę pełną witamin na zimę. Genialna do herbaty
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 rzecz z cytryną, a otrzymacie bombę witaminową na zimę. Genialna do herbaty
Herbata z miodem i cytryną smakuje wybornie - z tym zgodzi się każdy. A gdyby połączyć cytryny oraz miód i zamknąć w słoiku?

Już od małego wpaja się nam, że przy pierwszych oznakach spadku odporności trzeba koniecznie wzmocnić organizm - najlepiej domowymi sposobami. Wówczas poleca się jedzenie rosołu i picie ciepłej herbaty, koniecznie z dodatkiem cytryny i miodu. Na połączenie tego kwaśnego owocu z miodem wcale nie wpadliśmy pierwsi. Okazuje się, że w krajach Dalekiego Wschodu już od dawna przyrządza się lemoniady z fermentowanych w miodzie owoców yuzu, które swoim wyglądem nieco przypominają cytryny. U nas yuzu nie jest tak łatwo dostępne, ale cytryny - wręcz przeciwnie! Zobaczcie, jak łatwo można przygotować cytryny marynowane w miodzie, czyli doskonały i zdrowy dodatek do herbaty i nie tylko.  Przepis na cytrynę marynowaną Do przygotowania marynowanej cytryny potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram cytryny 1 kilogram miodu słoiki Przygotowanie: Zacznijcie od bardzo dokładnego umycia cytryn, a następnie pokrójcie je w cienkie plasterki. Pozbądźcie się pestek. Cytryny ułóżcie w słoikach i zalejcie je płynnym miodem. Zakręćcie i odstawcie na tackę - słoiki będą ciekły. Kilka razy dziennie odwracajcie słoiki do góry dnem. Dzięki temu zawartość dobrze się wymiesza.  Raz dziennie rozszczelnijcie słoiki - dzięki temu nadmiar gazu z fermentacji będzie mógł się wydostać. Po tygodniu wystarczy odkręcać słoiki raz na 2-3 dni.  Tak przygotowane cytryny należy trzymać w temperaturze pokojowej, na przykład na kuchennym blacie, przez około 2-3 tygodnie. Po tym czasie można je przenieść do lodówki lub w inne, nie aż tak zimne miejsce - na przykład do spiżarni czy piwnicy. Marynowane cytryny można przechowywać nawet rok! Jak używać marynowanych cytryn? Marynowane cytryny to przede wszystkim doskonały dodatek do zimowej,...