Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia
AdobeStock
Newsy

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia

Co powiecie na lemoniadę z kiszonych cytryn? W smaku ani trochę nie przypomina wody z ogórków - przekonajcie się sami!

Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Lemoniada po wietnamsku

Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu.

Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach.

Zobacz także
Stworzyła lemoniadę na kaca. Zrobicie ją w 5 minut

Stworzyła lemoniadę na kaca. Zrobicie ją w 5 minut

Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek

Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek. Mamy przepis

Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn

Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali:

Składniki:

Na kiszone cytryny:

  • 6 cytryn

  • 1 łyżka soli

  • woda

  • duży słój 

Na lemoniadę:

  • 1 kiszona cytryna

  • 1 łyżeczka cukru

  • kostki lodu

  • świeże liście mięty

  • woda gazowana

Przygotowanie:

Kiszone cytryny:

  1. Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia.

  2. Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki.

  3. Na dno słoja wsypcie sól i włóżcie cytryny. Zalejcie je sokiem z cytryn oraz ciepłą wodą. Wszystkie owoce muszą się znaleźć pod powierzchnią wody.

  4. Zakręćcie słoik i odstawcie na około 5 dni do kiszenia. 

Lemoniada:

  1. Weźcie jedną ukiszoną cytrynę i wyciśnijcie z niej sok do szklanki.

  2. Wsypcie łyżeczkę cukru, kilka liści mięty i wymieszajcie.

  3. Na koniec zalejcie zimną wodą gazowaną i dodajcie kilka kostek lodu. Gotowe!

Źródło: o2.pl, gardenbetty.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Na pierwsze czerwcowe upały nie ma nic lepszego niż szklanka domowej lemoniady. Zróbcie ją z tego przepisu!

Szczęśliwie wiele wskazuje na to, że mocno jesienna aura tej wiosny nareszcie się kończy i czekają nas teraz ciepłe, czerwcowe dni. Gdy na dworze robi się naprawdę gorąco, nic tak nie pomaga na upał jak szklanka chłodnego i orzeźwiającego napoju. A takim właśnie jest pyszna lemoniada! Wypróbujcie genialny przepis na domową lemoniadę autorstwa Agnieszki Rec, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Takiej lemoniadzie nikt się nie oprze, dlatego radzimy wam od razu zrobić jej trochę więcej! Przepis na lemoniadę jabłkowo-cytrynową z miętą Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Świeżo wyciskany sok z jabłek (możecie np. wycisnąć go ze startych jabłek na szarlotkę) 2 cytryny 4 torebki herbaty miętowej 1 gałązka świeżej mięty Miód Kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka lub garnuszka włóżcie saszetki z herbatą miętową i zalejcie gorącą wodą (wystarczy ok. pół litra, czyli 2 szklanki). Zaparzcie pod przykryciem około 10 minut. Sok z jabłek przeciśnijcie przez gazę, by pozbyć się włókien i kawałków owoców. Następnie sok wlejcie do garnka zagotujcie i dodajcie zaparzoną herbatę miętową. W razie potrzeby, jeśli płynu jest za mało, dolejcie trochę wody i jeszcze raz zagotujcie. Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i dodajcie do garnka. Posłodźcie miodem (lub cukrem) do smaku i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia i włóżcie do lodówki. Zanim podacie lemoniadę, dodajcie do niej kilka plastrów świeżo pokrojonej cytryny, listki mięty oraz kilka kostek lodu. Gotowe! Korzyści z picia lemoniady Szklanka domowej lemoniady w gorący dzień nie tylko przyniesie wam orzeźwienie, ale także dostarczy organizmowi pełno witamin! Cytryna bogata jest w witaminę C, flawonoidy i...

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
AdobeStock
Newsy
Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
Podczas gdy ludzie uwielbiają jej charakterystyczny i kojący zapach, owady trzymają się od niej z daleka. Mowa o lawendzie. Ale czy wiecie, że kwiat ten można także wykorzystać do zrobienia pysznej i orzeźwiającej lemoniady?

Lawenda to piękna fioletowa roślina o niezwykłym, kojącym zapachu. Kwiat ten ma bogate zastosowanie nie tylko jako naturalny środek na niechciane owady , ale także jest wykorzystywany w kuchni oraz ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niektóre badania wykazały, że lawenda sprawdza się w leczeniu schorzeń neurologicznych układu nerwowego, a także może pomóc przy  bezsenności , wypadaniu włosów, stresie a nawet bólu pooperacyjnym. Na co dzień wielu z nas stosuje ją jednak jako naturalny odstraszacz na owady. Lawenda jako odstraszacz na owady Dzięki swojemu aromatowi, lawenda doskonale się sprawdza jako odstraszacz na owady. Podczas gdy my kochamy jej intensywny zapach, przykładowo komary czy mole wprost go nie znoszą. Zawieście przy oknie kilka gałązek lawendy a komary będą się trzymały z dala od waszego domu. To samo stanie się z molami w waszej szafie. Jak zrobić lemoniadę z lawendy? Lemoniada z lawendy to doskonały pomysł na upalne letnie dni. Do jej przygotowania będziecie potrzebować: garści ususzonych kwiatów lawendy wody łyżki  miodu kilku kostek lodu do wrzucenia na koniec kilku plasterków cytryny Przygotowanie: Kwiaty zaparzcie w ilości: 1 łyżeczka na filiżankę. Woda powinna mieć temp. około 96 stopni, a całkowity czas parzenia to 5 minut (maksymalnie 10). Po zaparzeniu lemoniady lawendowej ostudźcie ją, dodajcie do niej łyżkę miodu i schłodźcie napar. Miksturę należy podawać z kostkami lodu, najlepiej w schłodzonej szklance. Ten pyszny i pachnący ziołami napój idealnie się sprawdzi w upalne lato. Możecie do niego dorzucić plasterek cytryny – lemoniada zyska wtedy dodatkowe orzeźwienie i smak. Lemoniada z lawendy nie tylko doskonale ukoi wasze pragnienie ale też pomoże...

Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
AdobeStock
Newsy
Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
Bardzo wysokie temperatury na zewnątrz stanowią wyzwanie dla organizmu. Schłodzicie się tymi napojami!

Ostatnie dni zdecydowanie dają w kość! Silne upały są nie tylko uciążliwe, ale i niebezpieczne. Jeżeli to możliwe, najlepiej przeczekać wysokie temperatury w chłodnym pomieszczeniu, nosić przewiewne ubrania i pić jak najwięcej wody. Uzupełnianie płynów jest ogromnie ważne, ponieważ podczas upałów organizm się o wiele mocniej poci, by się schłodzić. Ulgę podczas iście afrykańskiej pogody przyniosą łatwe w przygotowaniu i bardzo orzeźwiające napoje – sprawdźcie, jak je przygotować! Świeże soki owocowe Soki z owoców bogatych w potas i inne minerały, doskonale odżywią organizm w trakcie upałów. Wraz z potem wydalany jest głównie potas, który jest ogromnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z dodatkiem kilku kostek lodu, sprawdzi się idealnie! Bardzo dobry jest także sok z truskawek i kiwi. Wystarczy, że zmiksujecie te owoce razem za pomocą blendera i dodacie odrobinę miodu. Dolejcie nieco zimnej wody, lód i gotowe. Woda z lodem, cytryną i miętą Nie ma to jak dzbanek zimnej wody z dodatkiem orzeźwiającej cytryny! Wystarczy skroić jedną cytrynę i dodać kilka liści świeżej mięty. Dobrze sprawdzi się też limonka, ogórek i truskawki. Do tego kilka kostek lodu i naturalny napój na upały gotowy! Sorbet owocowy Kolejny świetny pomysł na orzeźwiający napój w upały to sorbet owocowy. Dobrze sprawdzi się w tym celu arbuz , który zawiera bardzo dużo wody. Kawałki arbuza zmiksujcie z pokruszonym lodem i przelejcie do szklanek. Możecie dodać trochę cukru oraz kilka liści mięty. Zielona herbata Nie wszyscy wiedzą, że zielona herbata ma właściwości wychładzające. To właśnie dlatego jest ona bardzo polecana w upały! Najlepiej oczywiście pić herbatę, gdy jest schłodzona. Zaparzcie zieloną herbatę, odstawcie do ostudzenia i...

Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach cytrynówki? Jeśli nie, to koniecznie przeczytajcie.

Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na przygotowanie różnych nalewek. My polecamy wam cytrynówkę na miodzie. Ta niezwykle otrzeźwiająca i aromatyczna nalewka, nie tylko doskonale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić cytrynówkę? Nalewka cytrynowa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, aby pić ją z umiarem. Co może wam dać regularne picie cytrynówki w małych dawkach?  zmniejszy skutki przeziębienia poprawia odporność dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C jest dobra na niestrawność ma właściwości oczyszczające to doskonały środek rozgrzewający Jak przygotować cytrynówkę na miodzie? Przygotowanie cytrynówki jest bardzo proste. Zróbcie ją i cieszcie się jej wspaniałymi walorami. Składniki: spirytus 1,5 l miód płynny akacjowy lub lipowy 600 g soczyste cytryny - 6 cukier 400 g woda 2,5 l Przygotowanie: Na samym początku sparzcie cytryny, a potem je osuszcie. Zetrzyjcie skórkę na tarce o małych oczkach (zetrzyjcie tylko żółtą część skóry, ponieważ albedo, czyli biała część ma gorzki smak i lepiej, żeby nie  było jej w nalewce). Startą skórkę wrzućcie do słoja i zalejcie spirytusem. Taki nalew odstawcie na noc. Cytryny pokrójcie na pół i wyciśnijcie sok, a w następnej kolejności wlejcie go do garnka. Sok połączcie z wodą, cukrem i miodem. Podgrzewajcie aż cukier i miód się całkowicie rozpuszczą. Płyn po ostudzeniu przecedźcie przez sitko do słoja wielofunkcyjnego. Następnego dnia przecedźcie spirytus, usuńcie skórkę cytryny i połączcie go z płynem z soku cytryn. Dokładnie zamieszajcie i pozostawcie w słoju...