Soki owocowe, sałatki czy jedzone solo w postaci przekąski. Owoce są to jedne z najczęstszych gości w codziennej diecie, a to nie bez powodu. Są cennym źródłem wielu wartościowych składników. Spożywane w pewnych kombinacjach, jednak nie niosą dobrych wartości, zaś mogą nawet organizmowi zaszkodzić. 

Właściwości owoców

W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin oraz mikroelementów, które usprawniają funkcjonowanie organizmu. Są one w głównej mierze dostarczane przez owoce. Mają one wiele cennych wartości, takich jak witaminy A, E, C czy flawonoidy. Wśród właściwości wyróżnia się: 

  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • wzmacniają włosy i paznokcie,
  • poprawiają stan skóry,
  • normują glukozę we krwi, 
  • czy zapełniają potrzebę na słodkie. 

Owoce są świetną alternatywą dla osób będących na diecie. To świetna forma słodkości, które można podać w wielu formach jak sałatki, soki, koktajle czy po prostu solo.

Podział owoców

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoce dzieli się na trzy grupy: kwaśne, pół-kwaśne oraz słodkie. Do pierwszej grupy należą: grejpfruty, pomarańcze, cytryny, ananas, granat, kwaśne winogrona, żurawina, kwaśne jabłka, truskawki, kiwi czy pomidory. Pół-kwaśnymi owocami określa się morele, gruszki, nektarynki, mango, śliwki, słodkie owoce leśne, jabłka czy wiśnie. Natomiast w ostatniej, słodkiej grupie znajdują się banany, daktyle, figi czy papaja. Ten podział powstał na podstawie kwasowości danych produktów spożywczych.

Zobacz także:

Tych owoców się nie łączy 

Przygotowując różnego rodzaju soki czy sałatki owocowe, wykorzystuje się wszelkie owoce. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Jednak jak się okazuje nie wszystkie połączenia danych produktów są odpowiednie dla organizmu. Nie powinno się łączyć owoców słodkich z kwaśnymi. Taki miks niesie ze sobą poważne konsekwencje, gdyż może powodować trudności w trawieniu. Aby uniknąć niekorzystnych sytuacji, lepiej miksować składniki z jednej grupy. Wówczas będziecie mieć pewność iż nie zaszkodzicie swojemu żołądkowi.
 

Czytaj także: