Kapuśniak i kwaśnica to kultowe potrawy kuchni polskiej. Używacie tych wyrażeń zamiennie? To nieprawidłowe. Kwaśnica i kapuśniak zostały przygotowane z kapusty, ale potrawy te różnią się mocno od siebie. Prawdziwi górale na pewno wiedzą jak odróżnić od siebie te dwie zupy, choć ktoś, kto nie interesuje się kuchnią, pewnie nie potrafiłby podać różnicy.

Kapuśniak - charakterystyka

Kapuśniak to nic innego jak zupa z kapusty, gdzie część, lub całość użytej kapusty stanowi ta kiszona. W kapuśniaku mogą znajdować się różne warzywa i dodatki. Przepisów na kapuśniak jest naprawdę wiele. Najczęściej kapuśniak składa się z:

  • Kiszonej kapusty
  • Zalewy z kiszonej kapusty
  • Mięsa – mogą być to różne rodzaje
  • Warzyw – dowolnych, często jest to włoszczyzna, cebula, por, marchewka, kawałki selera i pietruszki
  • Ziemniaków – nie jest to obowiązkowy element kapuśniaku, ale często przygotowuje się go właśnie z dodatkiem tych popularnych bulw
  • Grzybów – opcjonalny dodatek do kapuśniaku, który jednak niesamowicie podkręca jego smak

Sposobów na podawanie kapuśniaku jest dużo. Niektórzy dodają do niego też różnorodne przyprawy:

  • Liście laurowe
  • Kminek
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarnach
  • Czosnek i cebulę
  • Koncentrat pomidorowy lub inne dodatki

Pamiętajcie, ze kapuśniak jest zupą, nie powinien mieć więc konsystencji bigosu.

Zobacz także:

Czym jest kwaśnica?

Przy przygotowaniu kwaśnicy trzeba się kierować bardziej sztywnymi zasadami. Prawdziwa kwaśnica jest przygotowana z baraniny. Często gotuje się ją na wieprzowinie, ale według tradycyjnych receptur to kwaśnica na baranie jest jedyną oryginalną wersją tego dania.

Kwaśnicę przygotowuje się właśnie z baraniny, kapusty kiszonej i zalewy. Można do niej dodać ziemniaki i grzyby. W kwaśnicy nie ma jednak miejsca na inne warzywa.

Kapuśniak i kwaśnica – różnice

Podstawową różnicą jest to, że kwaśnica jest kwaśniejsza niż kapuśniak. W kapuśniaku mogą występować różne dodatki, w kwaśnicy nie ma pola na eksperymenty. Oryginalna kwaśnica jest klarowna, a kapuśniak często bywa mętny. To właśnie główne różnice między tymi dwoma daniami z kapusty.

Którą wersję wolicie?