Kwaśnica kontra kapuśniak. Czym się różnią? To bardzo znaczące
AdobeStock
Newsy

Wiecie, czym różni się kwaśnica od kapuśniaku? Różnica w smaku jest kolosalna

Wydaje wam się, że kwaśnica i kapuśniak to to samo? Górale byliby urażeni. Między tymi potrawami jest znacząca różnica.

Kapuśniak i kwaśnica to kultowe potrawy kuchni polskiej. Używacie tych wyrażeń zamiennie? To nieprawidłowe. Kwaśnica i kapuśniak zostały przygotowane z kapusty, ale potrawy te różnią się mocno od siebie. Prawdziwi górale na pewno wiedzą jak odróżnić od siebie te dwie zupy, choć ktoś, kto nie interesuje się kuchnią, pewnie nie potrafiłby podać różnicy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapuśniak - charakterystyka

Kapuśniak to nic innego jak zupa z kapusty, gdzie część, lub całość użytej kapusty stanowi ta kiszona. W kapuśniaku mogą znajdować się różne warzywa i dodatki. Przepisów na kapuśniak jest naprawdę wiele. Najczęściej kapuśniak składa się z:

  • Kiszonej kapusty
  • Zalewy z kiszonej kapusty
  • Mięsa – mogą być to różne rodzaje
  • Warzyw – dowolnych, często jest to włoszczyzna, cebula, por, marchewka, kawałki selera i pietruszki
  • Ziemniaków – nie jest to obowiązkowy element kapuśniaku, ale często przygotowuje się go właśnie z dodatkiem tych popularnych bulw
  • Grzybów – opcjonalny dodatek do kapuśniaku, który jednak niesamowicie podkręca jego smak

Sposobów na podawanie kapuśniaku jest dużo. Niektórzy dodają do niego też różnorodne przyprawy:

  • Liście laurowe
  • Kminek
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarnach
  • Czosnek i cebulę
  • Koncentrat pomidorowy lub inne dodatki

Pamiętajcie, ze kapuśniak jest zupą, nie powinien mieć więc konsystencji bigosu.

Zobacz także
Żurek

Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie 1 rzecz i dobrze zamieszajcie. Będzie idealny

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak

Czym jest kwaśnica?

Przy przygotowaniu kwaśnicy trzeba się kierować bardziej sztywnymi zasadami. Prawdziwa kwaśnica jest przygotowana z baraniny. Często gotuje się ją na wieprzowinie, ale według tradycyjnych receptur to kwaśnica na baranie jest jedyną oryginalną wersją tego dania.

Kwaśnicę przygotowuje się właśnie z baraniny, kapusty kiszonej i zalewy. Można do niej dodać ziemniaki i grzyby. W kwaśnicy nie ma jednak miejsca na inne warzywa.

Kapuśniak i kwaśnica – różnice

Podstawową różnicą jest to, że kwaśnica jest kwaśniejsza niż kapuśniak. W kapuśniaku mogą występować różne dodatki, w kwaśnicy nie ma pola na eksperymenty. Oryginalna kwaśnica jest klarowna, a kapuśniak często bywa mętny. To właśnie główne różnice między tymi dwoma daniami z kapusty.

Którą wersję wolicie?

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Adobe Stock
Newsy
Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Kapuśniak może być przygotowywany na wiele sposobów w zależności od odmiany kapusty. Jego smak zależy także w dużej mierze od przypraw, które do niego dodacie.

Kapuśniak to tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która przygotowywana jest na białej, czerwonej, włoskiej, świeżej, młodej, a nawet kiszonej kapuście. Wywar przygotowywany jest także na mięsie z kością, który nadaje całości intensywnego smaku.  Jakie przyprawy warto dodać do kapuśniaku?  Większość kucharzy gorąco poleca kapuśniak wzbogacony o podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz i kminek. Często jednak dodaje się również ziele angielskie i liście laurowe, które wzbogacą zupę o głęboki, intensywny aromat. Jeśli chcecie podkreślić mięsny smak, warto dodać też do dania przypieczoną nad ogniem lub palnikiem cebulę. To stary trik naszych babć, który dodaje potrawom wielowymiarowego posmaku i aromatu. Metoda ta wywodzi się z czasów, kiedy dostępna była znacznie mniejsza ilość przypraw, ale do dziś nie traci na skuteczności i aktualności. Jak ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej? Kiszona wersja kapusty jest łatwo dostępna, ponieważ znajdziecie ją w każdym supermarkecie przez cały rok. To dlatego kapuśniak przygotowuje się najczęściej właśnie na tym rodzaju kapusty. Powstała w ten sposób zupa to tzw. kwaśnica. Składa się ona właściwie z zaledwie kilku składników: wody, kapusty kiszonej, mięsa oraz ziemniaków. Aby uzyskać znacznie bardziej nasycony, ciekawszy smak, warto dodać także wędzony boczek, marchewkę, pietruszkę oraz garść przypraw. Jak przygotować kwaśnicę krok po kroku? Przepis na kwaśnicę z boczkiem, kminkiem i zielem angielskim Składniki:  kapusta kiszona,  ziemniaki, mięso z kością (np. golonka), boczek wędzony, marchewka, pietruszka, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowanie: Warzywa obierzcie i pokrójcie na mniejsze...

Zupa Karola Okrasy - sposób
ONS.pl
Newsy
Dlaczego kapuśniak od Karola Okrasy jest taki pyszny? Kucharz dodaje do niego pewien tajemniczy składnik
Szukacie świetnego przepisu na jeszcze lepszy kapuśniak? Ugotujcie go jak Karol Okrasa!

Czasem warto doszlifować używane przez siebie receptury i przepisy, nawet jeśli chodzi o bardzo tradycyjne dania. Na szczęście w dzisiejszym świecie macie możliwość podglądania sekretów najlepszych kucharzy i możecie testować ich triki w swoich domach. Spróbujcie przygotować kiedyś kapuśniak tak, jak robi to Karol Okrasa, a być może nigdy nie wrócicie już do swojego starego przepisu. Kapuśniak Ta zupa z poszatkowanej kapusty nie ma sobie równych. Przez górali kapuśniak jest często nazywany kwaśnicą, co zawdzięcza swojemu unikatowemu, mocno kwaśnemu smakowi. Kapuśniak znany jest w kuchni polskiej, ale przygotowuje się go też na Ukrainie i w kuchni naszych innych sąsiadów - Słowaków. Co ciekawe, nie każdy kapuśniak jest przygotowywany na kiszonej kapuście. Na Pomorzu wyróżnia się specjalną odmianę tej zupy, zwaną parzybroda. Taki kapuśniak został przygotowany z wykorzystaniem świeżej kapusty, a nie tej kiszonej lub kwaszonej. Sekret kapuśniaku Okrasy Karol Okrasa ma na pewno wiele sekretów kulinarnych. Jeden z nich ujawnił, podając przepis na swój kapuśniak. Kluczowy w jego przepisie jest bowiem wywar, który szef kuchni gotuje na… gęsinie! Do sporządzenia aromatycznego bulionu, będącego podstawą zupy, Karol Okrasa używa konkretniej udek i żołądków gęsich. Poleca on gotowanie wywaru, rozpoczynając od zagotowania tych kawałków mięsa w zimnej wodzie i mocno zwracając uwagę na usuwanie szumowin. Jeśli chcecie ugotować kapuśniak, jak robi to Karol Okrasa, po ugotowaniu wywaru mięsnego musicie wyjąć z zupy mięso i gotować w nim warzywa. Pyszna gęsina oczywiście powinna trafić z powrotem do gotowej zupy, ale wcześniej musicie koniecznie oczyścić żołądki z błon. Żołądki pokrójcie też na mniejsze kawałki przed podaniem na talerze, bo to dość twardy...

Gotujecie kapuśniak na kiszonej kapuście? Spróbujcie tego przepisu, jest lepszy
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie kapuśniak na kiszonej kapuście? Zmieszajcie te 2 rodzaje kapusty. Zupa będzie gotowa w 30 min
Wypróbujcie nieco inne podejście do kapuśniaku. W przepisie łączymy dwie szkoły gotowania tej zupy i w ten sposób otrzymujemy sycący kapuśniak w 30 minut.

Są dwie szkoły gotowana kapuśniaku. Pierwsza polega na gotowaniu go na kiszonej kapuście, druga promuje tę słodką. I choć najczęściej gotujemy tę na kiszonej, to także słodka ma swoich zwolenników. Ci kucharze, którzy do kapuśniaku dorzucają słodką główkę, robią to, gdy jest jeszcze młoda. Wychodzi im wtedy pyszny, słodki i lekki kapuśniaczek. Nie chcemy was przekonywać go porzucenia kiszonej kapusty i zastąpienia jej w zupie słodką. Mamy za to zupełnie inną propozycję. Kapuśniak na dwóch rodzajach kapusty Gotowanie potrawy z dwóch rodzajów kapusty nie dziwi, gdy chodzi o bigos czy farsz do kulebiaków. W tych potrawach mieszamy kwaśną kapustę z tą świeżo pokrojoną i całkiem słodką. Zaletą zmieszania dwóch rodzajów jest bogatszy smak. Korzystamy jednocześnie z kwaskowatości kiszonki jak i słodyczy młodego, słodkiego warzywa. Kapuśniak tradycyjnie gotuje się na żeberkach wieprzowych. Do podanego przepisu też możecie wykorzystać wywar ugotowany na takim mięsie. Zupa będzie wtedy bardziej klasyczna i mocno mięsna w smaku. Ale możecie też skrócić czas przygotowywania i wykorzystać dowolny wywar przygotowany wcześniej lub kostkę rosołową własnej roboty. Jeśli zabieracie się gotowanie kapuśniaku z dwóch rodzajów kapusty według tego przepisu i użyjecie gotowego wywaru, dodatkowa zaletą jest to, że przygotowanie zupy nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Przepis na kapuśniak z 2 rodzajów kapusty Składniki 250 g białej kapusty 200 g kapusty kiszonej 150 g wędzonego boczku 1 włoszczyzna 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szczypta kurkumy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Szczypta soli Szczypta czarnego pieprzu 1,5 l mięsnego wywaru 4...

góralska kwaśnica przepis
Pixabay
Newsy
Dodajcie to do kwaśnicy, a wyjdzie tak dobra jak u góralskiej gospodyni. Idealna zupa na rozgrzanie
Mówi się, że kwaśnica nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w górach. Okazuje się jednak, że jej smak z łatwością odwzorujecie w domowym zaciszu. Wystarczy, że dodacie do niej jeden, sekretny składnik.

Kiszona kapusta, żeberka i ziemniaki – jak tu nie kochać kwaśnicy! W Tatrach serwuje się ją w niemal na każdym rogu. To właśnie dla jej wyjątkowego smaku do Zakopanego każdego roku zjeżdżają się nie tylko Polacy, ale również zagraniczni sąsiedzi. Możecie nam wierzyć lub nie, ale ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że aby jej skosztować wcale nie musicie jechać na drugi koniec kraju. Z łatwością przyrządzicie ją w domowym zaciszu. Ten przepis wyszedł prosto z góralskiego, tradycyjnego domu. Zgodnie z recepturą, do zrobienia kwaśnicy musicie użyć nie tylko kiszonej kapusty, ale również pochodzącego z niej soku.  Przepis na góralską kwaśnicę Będziecie potrzebować 500 gramów żeberek wieprzowych 800 gramów kiszonej kapusty 250 ml soku z kiszonej kapusty 1 cebuli 6 ziemniaków Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i podsmażcie w dużym garnku „na sucho” (czyli bez żadnego tłuszczu). Uważajcie, żeby się nie spaliła. W garnku umieśćcie również umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, posiekaną kapustę kiszoną, sok z kapusty kiszonej (to bardzo ważne, dzięki niemu kwaśnica zyska pożądany smak) oraz zimną wodę, tak aby garnek został wypełniony do ¾ wysokości. Całość zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego liście laurowe i doprawcie solą oraz pieprzem. Zupę przemieszajcie i trzymajcie na ogniu pod uchyloną pokrywką jeszcze przez kolejną godzinę. W tym czasie zajmijcie się ziemniakami - obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i ugotujcie w niewielkiej ilości osolonej wody. Po ok. 15 minutach warzywo powinno stać się miękkie, wtedy...