czy sałata z paczki jest zdrowa
AdobeStock
Newsy

Kupujecie sałatę zapakowaną w plastik? Wydziela toksyczne substancje bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Lepiej nie kupujcie pakowanych w plastik mieszanek sałat - nie są dobre dla waszego zdrowia!

Coraz więcej ludzi żyje samotnie i w pośpiechu. Gdy ktoś żyje sam, to nie opłaca mu się kupować całej sałaty – chyba, że będzie ją jadł przez następne trzy dni. Można się szybko znudzić! Dlatego producenci żywności wyszli naprzeciw oczekiwaniom singli i coraz częściej można kupić w sklepach porcjowane jedzenie pakowanie w mniejsze opakowania. Takie porcje są idealne na jeden posiłek i nic się nie zmarnuje. W ofertach sklepów dostępne są pakowane tak gotowe obiady, ryby, a także sałata oraz mieszanki sałat. Jednak czy zdrowe jest jedzenie warzyw zapakowanych w plastik? Niekoniecznie! Jest to też zupełnie nieopłacalne. Dowiedzcie się dlaczego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cena

Jeśli przyjrzeć się cenom mixów sałat sprzedawanych w sklepach i porównać je z dużą sałatą lodową albo rukolą sprzedawaną w całości, to można od razu zauważyć, że gotowe mieszanki w przeliczeniu wychodzą o wiele drożej. Płaci się może nieco mniej, ale za dużo mniejszą zawartość. Dużo bardziej opłaca się kupić całą sałatę (lub przepłacać za mieszanki uspokajając tym samym sumienie, bo nie marnuje się wtedy żywności).

Witaminy w sałacie i szpinaku

Badania wykazały, że sałaty sprzedawane w paczkach tracą o wiele więcej witamin niż te leżące luzem w sklepie.

  • Paczkowana sałata – po ośmiu dniach traci 14% kwasu foliowego
  • Paczkowany szpinak – traci aż 80% witaminy C już po trzech dniach i 50% kwasu foliowego

Zauważono też, że pakowane w plastik warzywa zaczynają wydzielać szczawiany – substancje, które obniżają wartości odżywcze tych produktów.

Groźne bakterie na sałacie

Nigdy nie wierzcie zapewnieniom producentów, którzy na opakowaniach paczkowanej sałaty piszą, że została już umyta. Zawsze należy ją ponownie umyć w domu! Badania wykazały, że w pakowanych w plastik mieszankach sałat znalazły się bakterie kałowe i pałeczki E.Coli. Nie bez znaczenia pozostaje też sposób hodowli warzyw, które pryskane są środkami do ochrony roślin. Najlepiej więc kupować sałatę w zaufanym warzywniaku, który sprzedaje produkty prosto od rolników.

Dlaczego nie należy kupować paczkowanej sałaty?
Pixabay
Newsy
Macie taką sałatę w lodówce? Lepiej ją wyrzucić. Mężczyzna zmarł po jej zjedzeniu 
Paczkowane mieszanki sałat to wygodne rozwiązanie. Nic dziwnego, że sięga po nie tak wielu Polaków. Ich spożywanie może jednak stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia.

Pakowane hermetycznie mieszanki sałat, kuszą nie tylko swoim wyglądem. Są przecież bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu w mig przygotujemy zdrową przekąskę. Wystarczy wysypać ją do miski, dodać kilka pokrojonych warzyw, sos i gotowe. Ale czy takie danie na pewno pozytywnie wpływa na  organizm? Bakteria E. Coli w paczkowanych sałatach Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że sprzedawane w sklepach paczkowane sałaty, wcale nie są zdrowe. W 2016 roku w Anglii tego typu produktami zatruły się aż 144 osoby, odnotowano również kilka ofiar śmiertelnych. Ze wspomnianej grupy ponad 60 osób wymagało natychmiastowej hospitalizacji.  Okazało się, że w spożytych przez nich produktach, znajdowała się patologiczna bakteria E. Coli, szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością. Do najczęstszych objawów zatrucia zalicza się wymioty oraz ostre biegunki. Na tym jednak nie koniec. Bakteria E. Coli jest najczęstszą przyczyną zakażeń dróg moczowych, ale również wywołuje zapalenie opon mózgowych oraz otrzewnej, czego skutkiem może być nawet sepsa. Brytyjskie media informowały, że za taki stan rzeczy najprawdopodobniej odpowiada skażona woda, w której sałata została umyta. Zmarł po zjedzeniu paczkowanej sałaty Paczkowane sałaty zostały przebadane przez niemieckich naukowców. W ich wyniku okazało się, że tego typu produkty są bogate w różnego rodzaju, groźne dla ludzkiego życia i zdrowia, patogeny – nie tylko bakterie E. Coli, ale również pałeczki Salmonelli.  Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że powodem występowania Salmonelli w żywności jest brak prawidłowej higieny. Udowodniono, że paczkowana sałata najczęściej jest myta w brudnej wodzie, pracownicy, którzy mają z nią...

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy
Adobe Stock
Newsy
Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy
Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza o tym, jakoby sałata nie powinna być krojona nożem. Ile w tym wszystkim prawdy?

Sałata masłowa, lodowa, rzymska – wybór „zieleniny” na obiad jest szeroki obecnie nie tylko w sezonie letnim, ale i poza nim. Niemniej jednak, to właśnie letnie miesiące upływają wielu z was pod znakiem uzupełniania witamin z tego typu właśnie sałatek podawanych do obiadów. Każda gospodyni domowa ma swój własny, autorski sposób na przygotowanie tego rodzaju świeżej, zielonej sałatki . Niektóre mieszają sałatę z ogórkami i pomidorami, inne wolą skromne liście sałaty ze szczypiorem i cebulą w sosie, zwanym nieraz dressingiem. W jaki sposób panie domu przygotowują sałatę? Kwestia doprawienia sałaty sosem lub jak kto woli dressingiem, także dzieli polskie panie domu na kilka obozów. Jedne pozostają wierne tradycji jedzenia na przykład sałaty masłowej z solą i śmietaną. Inne dodają do sałatki trochę octu, soli i cukru, jeszcze inne eksperymentują z musztardą, oliwą i innymi, różnego rodzaju fantazyjnymi dodatkami i przyprawami, które wpływają na finalny smak całej sałatki A czy na smak sałatki wpływa sposób w jaki rozdrabniało się duże zielone liście? Jedni sałatę kroją nożem, drudzy unikają tego jak ognia i ograniczają się do ręcznego rwania, mając na myśli między innymi nabieranie goryczki po kontakcie zielonego warzywa z metalowym nożem. Czy sałata gorzknieje i ciemnieje w wyniku krojenia nożem? Ile w tym wszystkim prawdy? Na dzień dobry musimy obalić jeden z mitów na temat krojenia sałaty. Wziął się on z rzeczywistego zagrożenia zaistnienia nietypowej reakcji chemicznej między metalowym nożem a sałatą. Kontakt z żelazem miał rzekomo powodować gorzknienie i ciemnienie różnych typów sałat, a nawet pozbawienie ich witaminy C. Jest w tym ziarno prawdy, z tym że obecnie takie zagrożenie niemal nie występuje. Dlaczego? W...

Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy
Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny. Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej? Sałata gotowana w mleku Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli. Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :) Sałata z grilla czy smażona? Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość...

paczkowana sałata
Adobe Stock
Newsy
Uważajcie na paczkowaną sałatę. Jej zjedzenie może skończyć się w szpitalu. Jest niebezpieczna dla zdrowia
Myśląc sałata to w głowie pojawiają się same pozytywne skojarzenia, bo przecież jest zdrowa! Jak się okazuje nie wszystkie produkty dostępne w sprzedaży są tego definicją. Paczkowana sałata niestety jest niebezpieczna dla zdrowia.

Zdrowe odżywianie skupia się w głównej mierze na nieprzetworzonych produktach, warzywach, owocach i innych pełnowartościowych składnikach. Takie działanie skupia się nie tylko na poprawieniu sylwetki, ale również zdrowia. Zbilansowana dieta usprawnia funkcjonowanie organizmu. Jednak jak się okazuje dostępne w sklepach paczkowane sałaty nie należą do najzdrowszych produktów.  Moc zielonych warzyw W diecie zarówno odchudzającej, jak i tej mającej poprawić zdrowie zaleca się jak największą ilość spożywania zielonych warzyw. Do nich zalicza się: ogórki, roszponkę, sałatę masłową, szpinak, jarmuż, seler naciowy, cukinię, rukolę czy sałatę lodową. Oprócz wielu witamin oraz mikroelementów, ważnym składnikiem tego rodzaju produktów jest chlorofil, który w zbawienny sposób wpływa na organizm. Wśród cennych właściwości zdrowotnych zielonych warzyw należy wyróżnić: poprzez zawartość luteiny poprawiają wzrok, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn, pomagają radzić sobie ze stresem, są niskokaloryczne, idealnie sprawdzają się dla osób dbających o linię, łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają anemii, wspomagają pracę wątroby, pomagają przy nieświeżym oddechu. Dzięki temu szeregowi wartościowych czynników powinny być one stałym bywalcem na talerzu. Są nie tylko smaczne, zdrowe, ale i wspomagają wszelkie układy w organizmie człowieka. Paczkowane warzywa W ostatnim czasie można coraz częściej na sklepowych półkach spotkać się z warzywami już zapakowanymi w oddzielne opakowania. Pojawiają się również wszelkie ich mieszkanki. Takie działanie miało na celu przede wszystkim ułatwić i przyspieszyć gotowanie. Różne kompozycje...