czy sałata z paczki jest zdrowa
AdobeStock
Newsy

Kupujecie sałatę zapakowaną w plastik? Wydziela toksyczne substancje bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Lepiej nie kupujcie pakowanych w plastik mieszanek sałat - nie są dobre dla waszego zdrowia!

Coraz więcej ludzi żyje samotnie i w pośpiechu. Gdy ktoś żyje sam, to nie opłaca mu się kupować całej sałaty – chyba, że będzie ją jadł przez następne trzy dni. Można się szybko znudzić! Dlatego producenci żywności wyszli naprzeciw oczekiwaniom singli i coraz częściej można kupić w sklepach porcjowane jedzenie pakowanie w mniejsze opakowania. Takie porcje są idealne na jeden posiłek i nic się nie zmarnuje. W ofertach sklepów dostępne są pakowane tak gotowe obiady, ryby, a także sałata oraz mieszanki sałat. Jednak czy zdrowe jest jedzenie warzyw zapakowanych w plastik? Niekoniecznie! Jest to też zupełnie nieopłacalne. Dowiedzcie się dlaczego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cena

Jeśli przyjrzeć się cenom mixów sałat sprzedawanych w sklepach i porównać je z dużą sałatą lodową albo rukolą sprzedawaną w całości, to można od razu zauważyć, że gotowe mieszanki w przeliczeniu wychodzą o wiele drożej. Płaci się może nieco mniej, ale za dużo mniejszą zawartość. Dużo bardziej opłaca się kupić całą sałatę (lub przepłacać za mieszanki uspokajając tym samym sumienie, bo nie marnuje się wtedy żywności).

Witaminy w sałacie i szpinaku

Badania wykazały, że sałaty sprzedawane w paczkach tracą o wiele więcej witamin niż te leżące luzem w sklepie.

  • Paczkowana sałata – po ośmiu dniach traci 14% kwasu foliowego
  • Paczkowany szpinak – traci aż 80% witaminy C już po trzech dniach i 50% kwasu foliowego

Zauważono też, że pakowane w plastik warzywa zaczynają wydzielać szczawiany – substancje, które obniżają wartości odżywcze tych produktów.

Groźne bakterie na sałacie

Nigdy nie wierzcie zapewnieniom producentów, którzy na opakowaniach paczkowanej sałaty piszą, że została już umyta. Zawsze należy ją ponownie umyć w domu! Badania wykazały, że w pakowanych w plastik mieszankach sałat znalazły się bakterie kałowe i pałeczki E.Coli. Nie bez znaczenia pozostaje też sposób hodowli warzyw, które pryskane są środkami do ochrony roślin. Najlepiej więc kupować sałatę w zaufanym warzywniaku, który sprzedaje produkty prosto od rolników.

Dlaczego nie należy kupować paczkowanej sałaty?
Pixabay
Newsy
Macie taką sałatę w lodówce? Lepiej ją wyrzucić. Mężczyzna zmarł po jej zjedzeniu 
Paczkowane mieszanki sałat to wygodne rozwiązanie. Nic dziwnego, że sięga po nie tak wielu Polaków. Ich spożywanie może jednak stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia.

Pakowane hermetycznie mieszanki sałat, kuszą nie tylko swoim wyglądem. Są przecież bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu w mig przygotujemy zdrową przekąskę. Wystarczy wysypać ją do miski, dodać kilka pokrojonych warzyw, sos i gotowe. Ale czy takie danie na pewno pozytywnie wpływa na  organizm? Bakteria E. Coli w paczkowanych sałatach Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że sprzedawane w sklepach paczkowane sałaty, wcale nie są zdrowe. W 2016 roku w Anglii tego typu produktami zatruły się aż 144 osoby, odnotowano również kilka ofiar śmiertelnych. Ze wspomnianej grupy ponad 60 osób wymagało natychmiastowej hospitalizacji.  Okazało się, że w spożytych przez nich produktach, znajdowała się patologiczna bakteria E. Coli, szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością. Do najczęstszych objawów zatrucia zalicza się wymioty oraz ostre biegunki. Na tym jednak nie koniec. Bakteria E. Coli jest najczęstszą przyczyną zakażeń dróg moczowych, ale również wywołuje zapalenie opon mózgowych oraz otrzewnej, czego skutkiem może być nawet sepsa. Brytyjskie media informowały, że za taki stan rzeczy najprawdopodobniej odpowiada skażona woda, w której sałata została umyta. Zmarł po zjedzeniu paczkowanej sałaty Paczkowane sałaty zostały przebadane przez niemieckich naukowców. W ich wyniku okazało się, że tego typu produkty są bogate w różnego rodzaju, groźne dla ludzkiego życia i zdrowia, patogeny – nie tylko bakterie E. Coli, ale również pałeczki Salmonelli.  Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że powodem występowania Salmonelli w żywności jest brak prawidłowej higieny. Udowodniono, że paczkowana sałata najczęściej jest myta w brudnej wodzie, pracownicy, którzy mają z nią...

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek. Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę. Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B. Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację? Dlaczego warto jeść sałatę radicchio? Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2. Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej. Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu. Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty...

Zróbcie to z sałatą, a będzie chrupiąca przez długi czas. Potrzebna będzie 1 rzecz z kuchni 
Flickr
Newsy
Zróbcie to z sałatą, a będzie chrupiąca przez długi czas. Potrzebna będzie 1 rzecz z kuchni 
Sałata to warzywo prawie idealne. Jedynym mankamentem jest to, że po przyniesieniu do domu szybko więdnie, a tym samym traci jędrność i chrupkość, za którą przecież jest ceniona. Jak temu zapobiec? 

Sałata ma mało kalorii, a za to mnóstwo cennych składników dla zdrowia. Dobrze smakuje w sałatkach i na kanapkach, a w dodatku nie wymaga specjalnej obróbki. Jest przyjemnie chrupiąca, jędrna i zielona, dlatego na talerzu, w towarzystwie innych warzyw, wygląda wprost genialnie.  Na co zwrócić uwagę przy zakupie sałaty?  W sprzedaży jest wiele rodzajów sałat. Najbardziej popularne to: maślana, rzymska, rukola, roszponka, lodowa. Wszystkie smakują wyśmienicie, jednak jeżeli zależy wam na wartościach odżywczych, powinniście wybierać cztery pierwsze.  Kupując sałatę, dobrze jest wybierać zwarte i ciężkie główki, bez oznak przerastania. Poprzerastane egzemplarze będą gorzkie w smaku.   Ponadto wybierając sałatę, powinniście koniecznie obejrzeć miejsce odcięcia korzenia. Brązowy kolor w tym miejscu nie wróży dobrze zakupowi tego warzywa. Im ciemniejsza nasada, tym więcej czasu upłynęło od ścięcia główki i w związku z tym nie będzie ona już tak smaczna i wartościowa jak świeża sałata.  Gotowe mieszanki sałat trzeba również sprawdzać przed zakupem. Najlepiej decydować się na te, które pakowane są w przezroczyste torebki foliowe, gdyż zawartość ich jest doskonale widoczna. Wewnątrz takiego opakowania nie powinno być kropel wody.  Co zrobić, by sałata była długo świeża? Sposób na przechowywanie sałaty jest przynajmniej kilka. Najczęściej przechowuje się ją w pudełku, w lodówce, przełożoną kawałkami zwilżonego ręcznika papierowego. Dzisiaj poznacie, sposób, który doświadczone panie domu cenią najbardziej. Pozwala on bowiem zatrzymać kruchość sałaty na długi czas, nawet do 7 dni.  Świeże liście sałaty opłuczcie dokładnie w kilku wodach.   Następnie włóżcie je na godzinę do bardzo zimnej wody.  Po tym czasie...

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy
Adobe Stock
Newsy
Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy
Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza o tym, jakoby sałata nie powinna być krojona nożem. Ile w tym wszystkim prawdy?

Sałata masłowa, lodowa, rzymska – wybór „zieleniny” na obiad jest szeroki obecnie nie tylko w sezonie letnim, ale i poza nim. Niemniej jednak, to właśnie letnie miesiące upływają wielu z was pod znakiem uzupełniania witamin z tego typu właśnie sałatek podawanych do obiadów. Każda gospodyni domowa ma swój własny, autorski sposób na przygotowanie tego rodzaju świeżej, zielonej sałatki . Niektóre mieszają sałatę z ogórkami i pomidorami, inne wolą skromne liście sałaty ze szczypiorem i cebulą w sosie, zwanym nieraz dressingiem. W jaki sposób panie domu przygotowują sałatę? Kwestia doprawienia sałaty sosem lub jak kto woli dressingiem, także dzieli polskie panie domu na kilka obozów. Jedne pozostają wierne tradycji jedzenia na przykład sałaty masłowej z solą i śmietaną. Inne dodają do sałatki trochę octu, soli i cukru, jeszcze inne eksperymentują z musztardą, oliwą i innymi, różnego rodzaju fantazyjnymi dodatkami i przyprawami, które wpływają na finalny smak całej sałatki A czy na smak sałatki wpływa sposób w jaki rozdrabniało się duże zielone liście? Jedni sałatę kroją nożem, drudzy unikają tego jak ognia i ograniczają się do ręcznego rwania, mając na myśli między innymi nabieranie goryczki po kontakcie zielonego warzywa z metalowym nożem. Czy sałata gorzknieje i ciemnieje w wyniku krojenia nożem? Ile w tym wszystkim prawdy? Na dzień dobry musimy obalić jeden z mitów na temat krojenia sałaty. Wziął się on z rzeczywistego zagrożenia zaistnienia nietypowej reakcji chemicznej między metalowym nożem a sałatą. Kontakt z żelazem miał rzekomo powodować gorzknienie i ciemnienie różnych typów sałat, a nawet pozbawienie ich witaminy C. Jest w tym ziarno prawdy, z tym że obecnie takie zagrożenie niemal nie występuje. Dlaczego? W...