Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy
Adobe Stock
Newsy

Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Istnieje jedna ważna zasada, która pozwala upewnić się, że po przyrządzeniu sosu z kupionych grzybów leśnych, nie wylądujecie w szpitalu z ciężkim zatruciem.

Czy wiecie, że obwoźna sprzedaż grzybów jest w Polsce zabroniona? Dotyczy to także grzybów sprzedawanych przy drogach. Można je jednak sprzedawać na targowiskach i stacjonarnych, zorganizowanych straganach. Konieczne jest jednak spełnienie jednego warunku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

O co zapytać przy zakupie grzybów?

Właściciele targowisk, na których wynajmowane są stragany pod sprzedaż grzybów, powinni w sezonie grzybowym zatrudniać grzybowych ekspertów. To osoby, które mają uprawnienia do wydawania atestów na grzyby i dopuszczanie ich do sprzedaży. Przed wydaniem atestu znawca grzybów dokładnie ocenia każdy okaz. Stwierdza czy grzyb jest jadalny i na każdy oceniony gatunek wydaje stosowny certyfikat.

Jeśli kupujecie grzyby na targowiskach, zawsze pytajcie czy otrzymały atest i proście o okazanie dokumentu.  Podobne atesty wydawane są oczywiście na wszystkie grzyby sprzedawane w sklepach.

Prawidłowo wystawiony atest powinien być spisany na każdy rodzaj grzyba osobno, a użyte nazwy powinny być oficjalnymi, przyrodniczymi nazwami grzybów. Dobrze, jeśli w dokumencie znajdują się ich odpowiedniki łacińskie. Na dokumencie powinno być zaznaczone kto sprzedaje oraz gdzie grzyby zostały zebrane.

Atesty, na których wymienione jest wiele rodzajów grzybów na jednej stronie, a do tego używane są ich potoczne nazwy np. prawdziwek, zamiast borowik szlachetny, powinny zapalić wam w głowach lamkę alarmową.

Zobacz także
Dokąd na grzyby? Podajemy miejsca, sprawdzone w rożnych regionach Polski

Dokąd na grzyby? Podajemy sprawdzone miejsca wysypów z różnych regionów Polski!

Nie śmiećcie w lesie jeśli chcecie znaleźć dużo, zdrowych grzybów. Wyjaśniamy co łączy śmieci z grzybami

Nie śmiećcie w lesie, jeśli chcecie znaleźć zdrowe grzyby. Co łączy śmieci z grzybami?

Trwałość świeżych grzybów jest bardzo krótka

Zebrane czy kupione grzyby powinny być bardzo szybko przetworzone: ugotowane lub przygotowane do suszenia. Te, które były długo przechowywane, szczególnie w zamkniętych pojemnikach, ulegają zaparzeniu, a  substancje, które się przy tym wydzielają są szkodliwe i mogą powodować takie dolegliwości jak wymioty czy biegunka.

Jeśli chcecie dłużej przechować grzyby i przyrządzić je dopiero za kilka dni, najpierw je oczyśćcie i odłóżcie do otwartego pojemnika w lodówce czy innych chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Nigdy nie przechowujcie grzybów w foliowych torebkach.

Grzybowi eksperci wydając atest, poza sprawdzeniem ich jadalności, oceniają kondycję okazu i w zależności od niej mogą wydać dokument dopuszczający do sprzedaży, ważny przez 6, 12 czy nawet 24 godziny.

Nie tylko grzyby trujące są szkodliwe

Grzyboznawca, Justyn Kołek, w rozmowie z portalem Na Temat, przypomina pewne zdarzenie związane z zatruciem grzybami atestowanymi przez niego. Po przeprowadzeniu badań i sprawdzeniu wydanego przez niego dokumentu okazało się, że grzyby były prawidłowo ocenione przez grzyboznawcę, należały do jadalnych odmian, zostały natomiast zebrane na terenie, gdzie prowadzone były opryski leśne przeciw owadom.

Pamiętajcie, grzyby bardzo łatwo chłoną i kumulują toksyny więc chcąc je bezpiecznie jeść powinniście móc zweryfikować nie tylko to czy są jadalne, ale także to, gdzie zostały zebrane.

Źródło: Na Temat

jak przechowywać orzechy
AdobeStock
Newsy
Jedzenie takich orzechów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wyrzuć je jak najszybciej
Choć bardzo smaczne i zdrowe, mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. I nie chodzi tu o konkretne gatunki orzechów – problem dotyczy ich wszystkich!

Znane z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie orzechy mogą być dla nas szkodliwe! Poleca się je kobietom w ciąży i wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Orzechy bowiem są bardzo bogatym źródłem tłuszczów. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ niektóre mogą być toksyczne! Sprawdźcie koniecznie, czego trzeba się wystrzegać. Toksyczne orzechy Niewątpliwą zaletą orzechów jest to, że można je bardzo długo przechowywać. Nie wymagają specjalnych warunków i trzymane w suchym, ciepłym miejscu (np. w kuchennej szafce lub spiżarni) będą zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Wiele osób przechowuje tak zebrane jesienią orzechy włoskie czy laskowe. Jeżeli trzymacie w swojej spiżarni zapas orzechów, to musicie bardzo uważać! Gdy leżakują zbyt długo, a co gorsza w pomieszczeniu panuje wilgoć, to może rozwinąć się na nich szczególny rodzaj pleśni – Aspergillus. Grzyby te wywołują bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe, które u osób osłabionych i cierpiących na różne choroby mogą być śmiertelnie niebezpieczne! Pamiętajcie także o tym, że jeśli znaleźliście pleśń na jednym orzechu, to prawdopodobnie już wszystkie trzeba będzie wyrzucić. Zarodniki grzybów bardzo łatwo i szybko przenoszą się na kolejne produkty, dlatego jeden pokryty pleśnią orzech zwykle oznacza, że zakażona jest już cała reszta. Jak prawidłowo przechowywać orzechy? Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, należy trzymać się kilku podstawowych zasad przechowywania orzechów: By zapewnić swobodny przepływ powietrza, orzechy powinniśmy wsypać do woreczków wykonanych z bawełny lub lnu. Absolutnie nie wolno korzystać z foliowych torebek! W środku zacznie gromadzić się wilgoć, która jest najlepszym środowiskiem dla grzybów....

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...

wazne
Newsy
GIS ostrzega: w tych produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Wyrzuć je do kosza
Jest nowe ostrzeżenie GIS w sprawie produktów, które zaszkodzą twojemu zdrowiu. Ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli spowodowało wycofanie niektórych suszonych kiełbas z ogólnie dostępnego obiegu.

Główny Inspektorat Sanitarny ponownie bije na alarm. Kontrole przeprowadzane przez jednostkę co jakiś czas wyłaniają na światło dziennie szereg produktowych nieprawidłowości. Jedzenie, które zostało zbadane i wycofane z obiegu to tym razem znana szerokiej rzeszy konsumentów suszona kiełbasa.  Pilne ostrzeżenie Produkty wycofane ze sprzedaży nie nadają się do użytkowania. GIS zazwyczaj ostrzega konsumentów w trybie pilnym. Jeśli mamy informację podaną do publicznej wiadomości oznacza to, że powinniśmy się do niej zastosować właściwie błyskawicznie. To sytuacja bez czasu do namysłu. Do nieprawidłowości związanych z pożywieniem może już dochodzić na etapie jego produkcji. Niedopilnowanie procedur, ale i wypadki losowe mogą zdarzyć się każdemu. O ile można dopuścić możliwość ich istnienia, o tyle te dotyczące jedzenia powinny nas poważnie zainteresować. Rodzaj bakterii Zdarza się, że produkty wycofywane z półek sklepowych niosą w sobie ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Czynnikami chorobotwórczymi rodzaju Salmonella mogą być antygeny, znajdujące się w ścianie komórkowej. W Polsce Salmonella to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego. GIS alarmuje Główny Inspektor Sanitarny podał do publicznej wiadomości informację o dwóch rodzajach kiełbas suszonych, który zagrażają naszemu zdrowiu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. Firma Salaisons na podstawie decyzji GIS zdecydowała się wycofać z z obrotu i od...