Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy
Adobe Stock
Newsy

Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Istnieje jedna ważna zasada, która pozwala upewnić się, że po przyrządzeniu sosu z kupionych grzybów leśnych, nie wylądujecie w szpitalu z ciężkim zatruciem.

Czy wiecie, że obwoźna sprzedaż grzybów jest w Polsce zabroniona? Dotyczy to także grzybów sprzedawanych przy drogach. Można je jednak sprzedawać na targowiskach i stacjonarnych, zorganizowanych straganach. Konieczne jest jednak spełnienie jednego warunku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

O co zapytać przy zakupie grzybów?

Właściciele targowisk, na których wynajmowane są stragany pod sprzedaż grzybów, powinni w sezonie grzybowym zatrudniać grzybowych ekspertów. To osoby, które mają uprawnienia do wydawania atestów na grzyby i dopuszczanie ich do sprzedaży. Przed wydaniem atestu znawca grzybów dokładnie ocenia każdy okaz. Stwierdza czy grzyb jest jadalny i na każdy oceniony gatunek wydaje stosowny certyfikat.

Jeśli kupujecie grzyby na targowiskach, zawsze pytajcie czy otrzymały atest i proście o okazanie dokumentu.  Podobne atesty wydawane są oczywiście na wszystkie grzyby sprzedawane w sklepach.

Prawidłowo wystawiony atest powinien być spisany na każdy rodzaj grzyba osobno, a użyte nazwy powinny być oficjalnymi, przyrodniczymi nazwami grzybów. Dobrze, jeśli w dokumencie znajdują się ich odpowiedniki łacińskie. Na dokumencie powinno być zaznaczone kto sprzedaje oraz gdzie grzyby zostały zebrane.

Atesty, na których wymienione jest wiele rodzajów grzybów na jednej stronie, a do tego używane są ich potoczne nazwy np. prawdziwek, zamiast borowik szlachetny, powinny zapalić wam w głowach lamkę alarmową.

Zobacz także
Dokąd na grzyby? Podajemy miejsca, sprawdzone w rożnych regionach Polski

Dokąd na grzyby? Podajemy sprawdzone miejsca wysypów z różnych regionów Polski!

Nie śmiećcie w lesie jeśli chcecie znaleźć dużo, zdrowych grzybów. Wyjaśniamy co łączy śmieci z grzybami

Nie śmiećcie w lesie, jeśli chcecie znaleźć zdrowe grzyby. Co łączy śmieci z grzybami?

Trwałość świeżych grzybów jest bardzo krótka

Zebrane czy kupione grzyby powinny być bardzo szybko przetworzone: ugotowane lub przygotowane do suszenia. Te, które były długo przechowywane, szczególnie w zamkniętych pojemnikach, ulegają zaparzeniu, a  substancje, które się przy tym wydzielają są szkodliwe i mogą powodować takie dolegliwości jak wymioty czy biegunka.

Jeśli chcecie dłużej przechować grzyby i przyrządzić je dopiero za kilka dni, najpierw je oczyśćcie i odłóżcie do otwartego pojemnika w lodówce czy innych chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Nigdy nie przechowujcie grzybów w foliowych torebkach.

Grzybowi eksperci wydając atest, poza sprawdzeniem ich jadalności, oceniają kondycję okazu i w zależności od niej mogą wydać dokument dopuszczający do sprzedaży, ważny przez 6, 12 czy nawet 24 godziny.

Nie tylko grzyby trujące są szkodliwe

Grzyboznawca, Justyn Kołek, w rozmowie z portalem Na Temat, przypomina pewne zdarzenie związane z zatruciem grzybami atestowanymi przez niego. Po przeprowadzeniu badań i sprawdzeniu wydanego przez niego dokumentu okazało się, że grzyby były prawidłowo ocenione przez grzyboznawcę, należały do jadalnych odmian, zostały natomiast zebrane na terenie, gdzie prowadzone były opryski leśne przeciw owadom.

Pamiętajcie, grzyby bardzo łatwo chłoną i kumulują toksyny więc chcąc je bezpiecznie jeść powinniście móc zweryfikować nie tylko to czy są jadalne, ale także to, gdzie zostały zebrane.

Źródło: Na Temat

Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
AdobeStock
Newsy
Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
W lasach już pojawiają się grzyby – jednak nie wszystkie są jadalne! Sprawdźcie, jak zadbać o swoje bezpieczeństwo na grzybobraniu.

Choć grzybobranie kojarzy się większości ludzi z jesienią, to już teraz można znaleźć w lesie grzyby! Z tego powodu GIS wydał oficjalny komunikat na temat grzybobrania, gdzie ostrzega przed błędami popełnianymi przez niedoświadczonych grzybiarzy. Niektóre z nich mogą kosztować was zdrowie albo nawet życie. Poznajcie dekalog grzybiarza i sprawdźcie, jak się przygotować do bezpiecznego zbierania grzybów. Dekalog grzybiarza od GIS Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl opublikował długi komunikat na temat zbierania grzybów w lesie. Aura zachęca grzybiarzy do wędrówek w poszukiwaniu smacznych i jadalnych grzybów, dlatego dla własnego bezpieczeństwa warto dowiedzieć się, jak prawidłowo się przygotować do zbierania grzybów: Dekalog grzybiarza Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’. Nie korzystaj z foliowych reklamówek. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie! Nie podawaj grzybów małym dzieciom! Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła! Nie identyfikuj grzybów próbując ich! Szczególnie ważny jest punkt 1., ponieważ zjedzenie nieznanego grzyba może w najlepszym wypadku spowodować u was zatrucie pokarmowe, a w najgorszym – śmierć. Przypominamy, że w Polsce rosną bardzo trujące grzyby, które szybko po spożyciu wywołują objawy ciężkiego zatrucia, które w przypadku braku natychmiastowej interwencji lekarskiej prowadzi do śmierci. Jak przygotować się do...

AdobeStock
Newsy
Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je ugotować? Czy wcześniej powinno się je umyć w wodzie? Sprawdźcie.

Jesień to czas, gdy wielu z nas wybiera się na grzybobranie . Zbieranie grzybów nie tylko doskonale odpręża i umożliwia bliski kontakt z naturą, ale też jest okazją do zebrania grzybów, z których można później przygotować wiele wspaniałych potraw . Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia dań z grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Jak się do tego zabrać? Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Jeśli kupiliście w sklepie grzyby i chcecie je ugotować , najpierw powinniście je umyć. Grzyby sklepowe zostały już wprawdzie wstępnie wymyte, ale dla zachowania maksimum ostrożności, warto zrobić to ponownie. To samo dotyczy grzybów z lasu, które także należy odpowiednio oczyścić przed gotowaniem. Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki i oczyśćcie grzyby z igieł, ziemi i liści. Następnie wypłuczcie je przez chwilę w zimnej wodzie, po czym wysuszcie papierowym ręcznikiem. Myjąc w ten sposób grzyby pozbywamy się z nich bakterii, które dodatkowo znikną w wysokiej temperaturze podczas gotowania. Czy to prawda, że grzyby pod wpływem wody zmiękną i staną się papkowate? Grzyby i tak składają się w dużej mierze z wody, więc dodatkowa woda im nie grozi. Lepiej umyć grzyby i nie ryzykować zatruciem bakteriami niż pozostawić je brudne i zachorować. Jeśli umyjecie grzyby, od razu przystąpcie do ich obróbki. Przechowywanie umytych grzybów na później, nawet w lodowce, bardzo im nie służy, ponieważ mogą zacząć gnić. Czy jedzenie niemytych grzybów jest bezpieczne? Niektórzy kroją grzyby i kładą je np. na pizzę w ogóle ich wcześniej nie myjąc. Nie jest to bezpieczne, ponieważ na takich grzybach mogą się znajdować różne bakterie. Dla zachowania ostrożności, dokładnie umyjcie grzyby przed spożyciem, zwłaszcza jeśli...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy
Dlaczego kurki bywają nieraz gorzkie i jak pozbyć się tego problemu? Skorzystajcie z naszej wskazówki a w mig pozbędziecie się z nich goryczy.

Kurki to jedne z ulubionych grzybów dla wielu Polaków. Nieodpowiednio przygotowane mogą jednak być nieprzyjemnie  gorzkie. Co zrobić, żeby pozbyć się z nich goryczki? Podpowiadamy! Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Świetnie smakują usmażone , zamarynowane, ale też doskonale pasują jako dodatek do makaronów, mięs czy risotto. Obecnie kończy się już powoli „szał" na kurki. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Zanim zaczniecie przyrządzać dania z kurek upewnijcie się, że są czyste i suche. Jak prawidłowo oczyścić kurki? Kurki są tak delikatne, że tak naprawdę wystarczy je wyczyścić pędzelkiem. Jeśli już namoczymy je w wodzie, zróbmy to tylko na chwilę a następnie osuszmy nasze grzyby przy pomocy papierowego ręcznika. Nigdy nie wrzucajcie na patelnię mokrych grzybów, ponieważ nic nie wyjdzie ze smacznych smażonych kurek z patelni (zwłaszcza, jeśli patelnia nie będzie wystarczająco gorąca). Wówczas wasze grzyby będą się dusić zamiast smażyć, a po przełożeniu na talerz będą miękkie i niesmaczne. Co zrobić, że by kurki nie były gorzkie? Kurki niestety mają też to do siebie, że czasami bywają gorzkie. Jak się pozbyć z nich nieprzyjemnego smaku? To proste. Wystarczy, ze zanurzycie je na co najmniej 1,5 godziny w mleku . Jest też inny niezawodny sposób na pozbycie się z nich nieprzyjemnej goryczy. Niektóre gospodynie domowe chcąc usunąć z grzybów gorzki smak, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Są też tacy, którzy po prostu moczą je w zimnej wodzie. Jak twierdzą profesjonalni grzybiarze, kurki zebrane w lasach iglastych częściej są gorzkie niż kurki zebrane w innych lasach. To samo...

jak przechowywać orzechy
AdobeStock
Newsy
Jedzenie takich orzechów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wyrzuć je jak najszybciej
Choć bardzo smaczne i zdrowe, mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. I nie chodzi tu o konkretne gatunki orzechów – problem dotyczy ich wszystkich!

Znane z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie orzechy mogą być dla nas szkodliwe! Poleca się je kobietom w ciąży i wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Orzechy bowiem są bardzo bogatym źródłem tłuszczów. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ niektóre mogą być toksyczne! Sprawdźcie koniecznie, czego trzeba się wystrzegać. Toksyczne orzechy Niewątpliwą zaletą orzechów jest to, że można je bardzo długo przechowywać. Nie wymagają specjalnych warunków i trzymane w suchym, ciepłym miejscu (np. w kuchennej szafce lub spiżarni) będą zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Wiele osób przechowuje tak zebrane jesienią orzechy włoskie czy laskowe. Jeżeli trzymacie w swojej spiżarni zapas orzechów, to musicie bardzo uważać! Gdy leżakują zbyt długo, a co gorsza w pomieszczeniu panuje wilgoć, to może rozwinąć się na nich szczególny rodzaj pleśni – Aspergillus. Grzyby te wywołują bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe, które u osób osłabionych i cierpiących na różne choroby mogą być śmiertelnie niebezpieczne! Pamiętajcie także o tym, że jeśli znaleźliście pleśń na jednym orzechu, to prawdopodobnie już wszystkie trzeba będzie wyrzucić. Zarodniki grzybów bardzo łatwo i szybko przenoszą się na kolejne produkty, dlatego jeden pokryty pleśnią orzech zwykle oznacza, że zakażona jest już cała reszta. Jak prawidłowo przechowywać orzechy? Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, należy trzymać się kilku podstawowych zasad przechowywania orzechów: By zapewnić swobodny przepływ powietrza, orzechy powinniśmy wsypać do woreczków wykonanych z bawełny lub lnu. Absolutnie nie wolno korzystać z foliowych torebek! W środku zacznie gromadzić się wilgoć, która jest najlepszym środowiskiem dla grzybów....