
Jeśli zapytacie znajomych o sposoby na odchudzanie, pewnie jedną z pierwszych wymienionych przez nich rad będzie: zamieńcie pieczywo z białego na ciemne. Czy to na pewno dobry trop? Mocno się zdziwicie, jak zobaczycie porównanie kaloryczności pieczywa.
Niewątpliwie jedyną i skuteczną metodą na odchudzanie jest dostarczanie mniejszej ilości kalorii. Żeby jeść mniej kaloryczne posiłki i chudnąć, warto przestrzegać kilku trików. Czasami niepozorna zamiana produktów może mieć ogromne znaczenie. Jeśli chodzi o pieczywo, nie jest to jednak takie proste. Okazuje się, że ciemne razowe pieczywo niekoniecznie sprzyja odchudzaniu…
Jakie pieczywo jeść na diecie?
Jeśli chcecie pozbyć się kilku kilogramów, musicie koniecznie zadbać o zmniejszenie kaloryczności diety, ale też zadbać o to, żeby dieta była sycąca. Naturalna wydaje się zamiana pieczywa białego na ciemne, razowe, które jest zdrowsze.
Niestety ciemne pieczywo nie jest wcale niskokaloryczne! 100 g białego chleba pszennego dostarcza 258 kcal, a chleb żytni razowy ma już 277 kcal w 100 g. Jeszcze ciekawsza sprawa jest z pieczywem z dodatkiem ziaren. Słonecznik, pestki dyni i inne ziarna to wszystko zdrowe dodatki, które są jednak bardzo kaloryczne.
Kolejna sprawa to masa kromki. Jednak kromka białego chleba waży ok. 25 g, dostarcza więc 65 kcal. Kromka chleba żytniego jest cięższa i dostarcza aż 96 kcal. Jeśli zamiast dwóch kromek białego chleba zjecie 2 kromki chleba żytniego razowego, nie schudniecie, a nawet możecie przytyć!
Który chleb jest zdrowszy?
Nie oznacza to oczywiście, że pszenny chleb jest zdrowszy niż żytni razowy. Chleb z pełnoziarnistej, razowej mąki lepiej syci, jedząc z nim kanapki, zmniejszacie szansę podjadania, prędzej dotrwacie do kolejnego posiłku. Chleb żytni razowy ma też inne zalety:
- Ma więcej błonnika, pomagającego uporać się z zaparciami
- Dostarcza większej ilości minerałów i witamin
- Ma niższy Indeks i Ładunek Glikemiczny, nie wspiera więc powstawania cukrzycy i inulinooporności
Ciemne pieczywo w dalszym ciągu jest lepszym wyborem dla osób odchudzających się, ale nie dlatego, że dostarcza mniej kalorii.
Czytaj także: