Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
AdobeStock
Newsy

Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne

W Polsce żyje wiele roślin, które uznawane są za chwasty. A to błąd, ponieważ wiele z nich nadaje się do jedzenia i są bardzo smaczne!

Wielu z was na pewno chętnie sadzi w ogrodzie lub w doniczkach na balkonie różne zioła, które później wykorzystujecie w kuchni. W końcu nawet nie ma co porównywać smaku suszonych ziół do tych świeżo zerwanych z krzewu! Bazylię, oregano czy miętę można z powodzeniem hodować przy polskiej pogodzie. Ale gdyby się zastanowić, to przecież popularne zioła w różnych miejscach świata rosną po prostu jako pospolite chwasty. Dlaczego by więc nie użyć w kuchni chwastów rosnących naturalnie w Polsce? Niektóre z nich przecież świetnie smakują i można ich używać do sałatek, a nawet do marynowania! Poznajcie chwasty, które można jeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pokrzywa zwyczajna

Zdecydowanie królowa wśród chwastów. Rośnie w całej Polsce w sporych ilościach i z reguły każdy stara się ją omijać ze względu na nieprzyjemne oparzenia, które powoduje. Ale odpowiednio przygotowana pokrzywa jak najbardziej nadaje się do zjedzenia i jest bardzo zdrowa. Wystarczy dokładnie ją opłukać, a następnie sparzyć w gorącej wodzie. Z pokrzywy można zrobić jajecznicę albo sok o właściwościach oczyszczających. Można ją zbierać od kwietnia do października.

Zobacz także
Rośnie na łące przed waszym domem. Ma niezwykłe właściwości, jedzcie ją w maju na zdrowie

Babka lancetowata: właściwości i zastosowanie

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha

Szczawik zajęczy

To roślina przypominająca swoim wyglądem koniczynę, która rośnie w zacienionych i dość wilgotnych miejscach (często w towarzystwie mchu). Liście szczawiku są bardzo smaczne – ich kwaskowy posmak sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. W dodatku szczawik zajęczy świetnie gasi pragnienie, a że można go spotkać na górskich szlakach, sprawdzi się podczas długich wędrówek w upale.

Stokrotka

Drobne i liczne kwiaty stokrotki można znaleźć praktycznie wszędzie – głównie na pastwiskach, łąkach, w parkach, ogródkach, a nawet przy drodze! Stokrotkę można zjadać w całości. Do jedzenia nadają się jej pąki, kwiaty oraz liście. Niewielu z was pewnie wie, że liście stokrotki można marynować! Z kolei jej kwiaty pasują do sałatek i zup. Robi się z nich także syropy ze względu na właściwości zdrowotne stokrotki. Picie syropu z jej kwiatów pomoże w problemach z nerkami oraz nadmierną potliwością. Stokrotki kwitną od wczesnej wiosny aż do jesieni.

Bluszczyk kurdybanek

Zastosowanie tej rośliny jest bardzo szerokie. Bluszczyk kurdybanek nadaje się nie tylko do sałatek, ale także twarogów, past warzywnych czy do posypania ziemniaków zamiast koperku. Stosuje się go nawet w formie przyprawy do piwa! Można go znaleźć na zacienionych przydomowych rabatach i trawnikach. Jadalne są zarówno kwiaty, jak i liście.  Bluszczyk kurdybanek najlepiej jest zbierać od maja do czerwca.

Czytaj także:

bluszczyk kurdybanek do rosołu
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten  nietypowy chwast do rosołu. Wzbogaci smak i doda mu zdrowotnych walorów
Bluszczyk kurdybanek, bluszczyk ziemny, kumdran lub kondratek – bez względu na to, jak nazywacie ten chwast, powinniście spróbować umieścić go w rosole. Dzięki tej niepozornej roślinie, wasza zupa nie tylko zyska niesamowicie wyjątkowy smak, ale również będzie bogatsza o wiele cennych wartości odżywczych.

Bluszczyk kurdybanek to bardzo cenne zioło rosnące na terenie niemal całej Europy, również w Polsce, gdzie z reguły traktuje się je, jak chwast. Roślina może osiągać nawet do 20 cm wysokości, ma lekko owłosioną łodygę, zimotrwałe, nieco zaokrąglone liście i małe, niebieskie lub fioletowe kwiatki. Choć nazwa z pewnością dla wielu brzmi obco i luksusowo, w rzeczywistości kurdybanek można kupić w wielu sklepach zielarskich, najczęściej w postaci suszonej.  Rosół według tradycyjnej receptury Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce. Okazuje się jednak, że niekiedy warto odejść od tradycji i umieścić w wywarze coś tak niecodziennego, jak bluszczyk kurdybanek. Właściwości zdrowotne kurdybanka Według ekspertów, regularne spożywanie tej rośliny, może mieć bardzo pozytywny wpływ przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego, krwionośnego oraz pokarmowego. Bowiem chwast nie tylko pobudza wydzielanie soków trawiennych, ale również pomaga w walce z niestrawnością, wspiera trawienie, przyspiesza przemianę materii, regeneruje wątrobę oraz oczyszcza organizm z toksyn. Do cennych właściwości kurdybanka zalicza się także pozytywny wpływ na pracę serca, łagodzenie stresu oraz działanie bakteriobójcze. Z powodzeniem można go wykorzystywać jako środek łagodzący i skracający czas przeziębienia oraz zwalczający kaszel. Okazuje się również, że zioło doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Zastosowanie leczniczego "chwastu" Kurdybanek doskonale sprawdzi się jako dodatek do rosołu. Niesamowicie...

Oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin. Składniki na ten sok macie pod domem
AdobeStock
Newsy
Sok z pokrzywy oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin [PRZEPIS]
Niektórzy decydują się na kupowanie suplementów z witaminami w aptece, podczas gdy rośliny pełne zdrowych składników rosną dosłownie wszędzie. Na przykład młode pokrzywy, z których zrobicie pyszny sok!

Gdy zaczyna się sezon na różne warzywa, owoce i zioła, warto je włączyć do swojej codziennej diety. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej witamin, gdy są świeże! Na przykład pokrzywy – młode okazy to prawdziwa bomba witaminowa. Zróbcie z nich pyszny i bardzo zdrowy sok! Właściwości młodej pokrzywy Pokrzywy przez większość ludzi traktowane są jako pospolity i mocno uciążliwy chwast. Kto choć raz poparzył się pokrzywą ten dobrze wie, o czym mowa! Jednak poddane odpowiedniej obróbce pokrzywy przestają parzyć i nadają się do zjedzenia – warto to zrobić, ponieważ zawierają mnóstwo witamin! W pokrzywach znajduje się witamina A, C, E i K, a także krzem, magnez i żelazo. Picie soku z młodej pokrzywy oczyści wasz organizm i pomoże w przypadku problemów z cerą, słabymi włosami i paznokciami. Uważajcie tylko z ilością, ponieważ pokrzywa działa bardzo moczopędnie! Dania z pokrzywą Sok to nie jedyny sposób na wykorzystanie pokrzywy. Można też zrobić z niej wiele smacznych dań, jak choćby jajecznicę z pokrzywą , drobiowe roladki czy wiosenny omlet . Warto spróbować! Przepis na sok z młodej pokrzywy Do przygotowania soku potrzebna wam będzie przede wszystkim młoda pokrzywa, która obecnie rośnie praktycznie wszędzie. Uważajcie jednak, by podczas zbierania się nie poparzyć! Koniecznie załóżcie wcześniej rękawiczki – będą wam potrzebne również do wypłukania i sparzenia pokrzyw. Składniki: 2 szklanki liści młodej pokrzywy 1 średnie jabłko 1 limonka Przygotowanie: Dokładnie umyjcie pokrzywę w zimnej wodzie, by pozbyć się kurzu i piasku z liści. Następnie ułóżcie liście pokrzywy na sitku i polejcie wrzącą wodą. Przełóżcie pokrzywę od razu do zimnej wody na minutę, a następnie odcedźcie....

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Syrop z mniszka lekarskiego to fantastyczny domowy środek na bóle gardła czy brzucha. Zróbcie go na początku maja – zerwane wtedy kwiaty mniszka są najlepszej jakości i najlepiej nadają się na domowe medykamenty.

Maj to najlepsza pora zbioru mniszka lekarskiego. Roślina nazywana niekiedy także mleczem mieni się żółtą barwą swych kwiatów na łąkach, klombach, skwerach, trawnikach.  Duża ilość takich kwiatków to jasny i czytelny sygnał, że pora przystąpić do jego zbioru. Nic tylko zbierać i gotować przeciwzapalne i przeciwwirusowe syropy! Kiedy powinno zbierać się kwiaty mniszka lekarskiego? Maj to także pora, podczas której żółte kwiaty mniszka lekarski są najmniej gorzkie i najlepiej nadają się do przygotowania z niego rozmaitych domowych specyfików na różnego rodzaju dolegliwości. Warto pamiętać, że zbiór kwiatów mniszka powinien odbywać się przed południem, czyli wtedy, kiedy kwiaty tej rośliny są najbardziej otwarte. Mniszek lekarski przecież nie tylko świetnie wygląda na tle zielonej trawy, ale jak nawet wskazuje jego nazwa, ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego Składniki: Ok. pół litra świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego 1 cytryna 1 kg cukru Opcjonalnie – kawałek skórki pomarańczy Przygotowanie: Świeżo zebrane kwiaty dobrze umyjcie i zalejcie wodą. Po kilku godzinach moczenia wstawcie na gaz i gotujcie ok. 15 min. Do gotującego się mniszka dodajcie dobrze umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę. Po 15-minutowym gotowaniu zdejmijcie wywar z gazu i odstawcie aż do następnego dnia. Wywar powinien „leżakować” przez całą noc w temperaturze pokojowej. Po upływie doby odcedźcie wywar z kawałków cytryny i kwiatów i dodajcie do płynu cukier. Gotujcie syrop na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W czasie gotowania do syropu można dodać kawałek umytej skórki pomarańczy....

Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Adobe Stock
Newsy
Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Nie dajcie się wpuścić w maliny i nie ograniczajcie się do spożywania tylko owoców tych krzewów! Herbata z liści malin to naturalny środek na wiele schorzeń.

Zwyczajowo herbatę z liści malin parzyły nasze babcie lata temu na gorączkę, przeziębienie, czy też na grypę. To jednak tylko część całej prawdy na temat prozdrowotnych właściwości tego typu herbatek.  Kiedy i gdzie można zbierać liście maliny na herbatki ziołowe? Liście malin do sporządzenia parzonej herbatki można zbierać i wiosną, i latem, i także jesienią. Warto jednak wiedzieć, że do zbierania nadają się tylko młode liście malin bez plamek i przebarwień wyrastające świeżo z jej pędów. Ponadto, jeśli zdecydujecie się na własnoręczny zbiór liści malin zamiast kupowania gotowego suszu w sklepach zielarskich, pamiętajcie by wybrać krzewy rosnące z dala od ruchliwych jezdni i zakładów przemysłowych. Dlaczego herbata z liści malin jest zdrowa? Zebrane liście maliny należy suszyć w temp. ok. 30-40 st. C. Nie róbcie tego jednak bezpośrednio na słońcu – to może pozbawić liście wielu cennych składników.  Co zatem zawierają liście malin i dlaczego warto parzyć z nich herbatkę? Spójrzcie na tę listę ich składników: Sole mineralne Garbniki Polifenole (flawonoidy) Kwasy organiczne Witamina C Żelazo A teraz czas na listę właściwości prozdrowotnych i zalet picia herbatki z suszonych liści malin: Hamują rozwój bakterii w jelitach i w ten sposób są środkiem na biegunkę Dzięki zawartym antyoksydantom hamuje procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniem DNA skutkującym mnożeniu się komórek rakowych Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (np. w przypadkach schorzeń zapalnych w jamie ustnej) Podobnie jak owoce malin, liście także mają działalność zbijająca gorączkę Działają rozkurczowo (mogą pomóc kobietom w okresie miesiączki). Na herbatki z suszonych liści...