Sezon na dynię trwa w najlepsze. W sklepach można bez problemu dostać różne odmiany tego warzywa, a to rodzi pytanie - która z tych odmian jest najlepsza? Każda dynia zawiera wiele witamin i wartości odżywczych, ale jedna z nich jest szczególnie dobra dla waszego zdrowia.
Właściwości odżywcze dyni Hokkaido
Jedną z najlepszych odmian dyni pod kątem zdrowotnym jest dynia hokkaido. Przede wszystkim, znajduje się w niej bardzo dużo karotenu - więcej, niż w marchewkach! Karoten odpowiada m.in. za zdrowie narządu wzroku. Polepsza widzenie, a także ochrania oczy przed działaniem promieni słonecznych - mowa tutaj zwłaszcza o promieniach UV.
Ponadto, w dyni hokkaido znajdują się witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład:
Zobacz także:
-
witamina C
-
witaminy z grupy B
-
witamina PP
-
żelazo
-
magnez
-
fosfor
-
potas
-
wapń
Wpływ spożywania dyni hokkaido na zdrowie
Powodem, dla którego poleca się odmianę hokkaido jest fakt, że tę dynię można jeść ze skórką. A to właśnie w skórce znajduje się większość witamin! Warto ją jeść, by skorzystać z doskonałych właściwości zdrowotnych tej odmiany dyni.
Dynia hokkaido zawiera w sobie przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jedzenie ten dyni wspomoże też układ trawienny, a do tego jest łagodna dla żołądka.
Jak wykorzystać dynię hokkaido w kuchni?
Dynia hokkaido jest bardzo wdzięcznym warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można ją na przykład ugotować i podać do mięsa zamiast ziemniaków. Da się też zrobić z niej frytki - wystarczy pokroić dynię w paski i upiec w piekarniku z dodatkiem odrobiny oleju.
Świetnym pomysłem jest też usmażenie placków dyniowych (zamiast ziemniaczanych). Będą miały piękny kolor i wspaniały, delikatny smak.
Nie sposób nie wspomnieć też o zupie dyniowej, do której dynia hokkaido nadaje się doskonale. Możecie też wykorzystać ją do zrobienia różnych past warzywnych.
Źródło: budujmase.pl