Sezon na dynię trwa w najlepsze. W sklepach można bez problemu dostać różne odmiany tego warzywa, a to rodzi pytanie - która z tych odmian jest najlepsza? Każda dynia zawiera wiele witamin i wartości odżywczych, ale jedna z nich jest szczególnie dobra dla waszego zdrowia. 

Właściwości odżywcze dyni Hokkaido

Jedną z najlepszych odmian dyni pod kątem zdrowotnym jest dynia hokkaido. Przede wszystkim, znajduje się w niej bardzo dużo karotenu - więcej, niż w marchewkach! Karoten odpowiada m.in. za zdrowie narządu wzroku. Polepsza widzenie, a także ochrania oczy przed działaniem promieni słonecznych - mowa tutaj zwłaszcza o promieniach UV. 

Ponadto, w dyni hokkaido znajdują się witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład:

Zobacz także:

  • witamina C

  • witaminy z grupy B

  • witamina PP

  • żelazo

  • magnez

  • fosfor

  • potas

  • wapń

Wpływ spożywania dyni hokkaido na zdrowie

Powodem, dla którego poleca się odmianę hokkaido jest fakt, że tę dynię można jeść ze skórką. A to właśnie w skórce znajduje się większość witamin! Warto ją jeść, by skorzystać z doskonałych właściwości zdrowotnych tej odmiany dyni.

Dynia hokkaido zawiera w sobie przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jedzenie ten dyni wspomoże też układ trawienny, a do tego jest łagodna dla żołądka. 

Jak wykorzystać dynię hokkaido w kuchni?

Dynia hokkaido jest bardzo wdzięcznym warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można ją na przykład ugotować i podać do mięsa zamiast ziemniaków. Da się też zrobić z niej frytki - wystarczy pokroić dynię w paski i upiec w piekarniku z dodatkiem odrobiny oleju.

Świetnym pomysłem jest też usmażenie placków dyniowych (zamiast ziemniaczanych). Będą miały piękny kolor i wspaniały, delikatny smak. 

Nie sposób nie wspomnieć też o zupie dyniowej, do której dynia hokkaido nadaje się doskonale. Możecie też wykorzystać ją do zrobienia różnych past warzywnych.

Źródło: budujmase.pl