Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca.
Przepis na kruche ciasto z orzechami
Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki do ciasta:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 5 łyżeczek powideł ze śliwek
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Składniki do masy orzechowej:
- 4 białka
- Niecała szklanka cukru
- 1 szklanka posiekanych orzechów
Przygotowanie:
- Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie.
- Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało!
- Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części.
- Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao.
- Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut.
- Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek.
- Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na śliwkach.
- Ubijcie białka na sztywno. W trakcie ubijania powoli dodawajcie do nich cukier do momentu, aż masa będzie lśniąca. Dodajcie pokrojone orzechy i wymieszajcie.
- Wylejcie masę orzechową na ciemnie ciasto.
- Następnie ostatnią, jasną część ciasta (tę, która też była w zamrażarce) zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach wprost na masę orzechową.
- Włóżcie blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczcie przez około 40 minut.
Smacznego!