kruche ciasto przepis
Flickr
Newsy

Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku

Lubicie kruche placki z owocami? Na pewno posmakuje wam ciasto z tego przepisu – wszystko dzięki zastosowaniu sprytnej sztuczki!

Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kruche ciasto z orzechami

Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

Składniki do ciasta:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 5 łyżeczek powideł ze śliwek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Składniki do masy orzechowej:

  • 4 białka
  • Niecała szklanka cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie.
  2. Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało!
  3. Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części.
  4. Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao.
  5. Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut.
  6. Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut.
  7. Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek.
  8. Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na śliwkach.
  9. Ubijcie białka na sztywno. W trakcie ubijania powoli dodawajcie do nich cukier do momentu, aż masa będzie lśniąca. Dodajcie pokrojone orzechy i wymieszajcie.
  10. Wylejcie masę orzechową na ciemnie ciasto.
  11. Następnie ostatnią, jasną część ciasta (tę, która też była w zamrażarce) zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach wprost na masę orzechową.
  12. Włóżcie blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczcie przez około 40 minut.

Smacznego!

sernik piernikowy
Gotujmy.pl
Newsy
Jedno z najsmaczniejszych ciast. Sernik z piernikową nutą. Gwarantujemy, że będzie perełką na stole
Znudzeni tradycyjnymi, świątecznymi ciastami? A gdyby je tak... połączyć? Ten sernik o smaku piernika będzie hitem na wigilijnym stole!

Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!   To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego. Przepis na sernik z piernikową nutą Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:   Do kruchego ciasta: 40 dag mąki pszennej 60 g cukru pudru 25 g przyprawy do piernika 20 g kakao 200 g masła 2 żółtka Łyżka śmietany 18% Do masy serowej: 1 kilogram twarogu w wiaderku 150 g cukru 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie) 50 g rozpuszczonego masła 4 jaja 2 białka 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka...

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem! Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto , warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki . Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 350 g mąki 180 g masła Pół szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli Masa z rabarbarem: Pół kilograma świeżego rabarbaru Ok. 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia. Wyjmijcie...

sernik opada
AdobeStock
Newsy
Sernik pęka lub opada? Ciągle popełniacie ten amatorski błąd
Nie wychodzą wam serniki? Bez obaw! Prawdopodobnie popełniacie prosty błąd, który łatwo można naprawić.

Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec. Przepis na sernik na kruchym spodzie Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki na masę serową: Kilogram mielonego twarogu 5 jaj rozmiar M Pół szklanki cukru Pół kostki masła 1 budyń śmietankowy bez cukru Skórka z cytryny Składniki na kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 130 g cukru 4 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni. Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie. Przygotowanie masy: Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata. Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny. Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na...

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Wbrew swojej niezbyt apetycznej nazwy, pleśniak to naprawdę smaczne ciasto. Dodatkowo pomimo swojego efektownego wyglądu, wcale nie odstrasza trudnością wykonania. Tej wiosny zróbcie go z rabarbarem!

Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie! Przepis na pleśniak z rabarbarem Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Ok. 1 szklanka cukru 20 dag masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 długie łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru do rabarbaru 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C. Smacznego! Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych...