kruche ciasto przepis
Flickr
Newsy

Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku

Lubicie kruche placki z owocami? Na pewno posmakuje wam ciasto z tego przepisu – wszystko dzięki zastosowaniu sprytnej sztuczki!

Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kruche ciasto z orzechami

Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także

Składniki do ciasta:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 5 łyżeczek powideł ze śliwek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Składniki do masy orzechowej:

  • 4 białka
  • Niecała szklanka cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie.
  2. Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało!
  3. Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części.
  4. Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao.
  5. Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut.
  6. Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut.
  7. Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek.
  8. Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na śliwkach.
  9. Ubijcie białka na sztywno. W trakcie ubijania powoli dodawajcie do nich cukier do momentu, aż masa będzie lśniąca. Dodajcie pokrojone orzechy i wymieszajcie.
  10. Wylejcie masę orzechową na ciemnie ciasto.
  11. Następnie ostatnią, jasną część ciasta (tę, która też była w zamrażarce) zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach wprost na masę orzechową.
  12. Włóżcie blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczcie przez około 40 minut.

Smacznego!

Komentarze