kotlety iwowskie przepis
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje

Pochodzące z dawnej kuchni ukraińskiej kotlety lwowskie to istna poezja smaku. Choć na pierwszy rzut oka przysmak może wyglądać jak zwykłe mielone, w rzeczywistości nimi nie jest. Bowiem powstaje z nieco innych składników, należą do nich między innymi mięso drobiowe, ser oraz masło.
Weronika Kępa
styczeń 24, 2021

Jeśli zastanawiacie się, co lepiej przyrządzić na obiad – kurczaka, a może mielone, to wasz dylemat został właśnie rozwiązany. Bowiem kotlety lwowskie stanowią połączenie ich obu. Ich widok zachwyci nie tylko mięsnych smakoszy, ale również każdego serowego fana.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kotlety lwowskie

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka
  • 200 gramów sera żółtego
  • 2 żółtek
  • 1 czerstwej kajzerki
  • 1 łyżki masła
  • Oleju do smażenia
  • Bułki tartej do panierowania
  • Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odsączcie bułkę z wody.
  2. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Włóżcie do niej również mięso, odsączoną kajzerkę, żółtka, miękkie masło oraz przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. 
  3. Kiedy masa stanie się wystarczająco jednolita zacznijcie z niej formować kotlety – niewielkie kulki, które następnie powinniście nieco spłaszczyć. Aby zmniejszyć intensywność przyklejania się mięsa do rąk, za każdym razem zwilżcie dłonie w wodzie i dopiero później bierzcie się za formowanie kolejnego kotleta.
  4. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej, a następnie zacznijcie na niej układać kotlety – najlepiej by każdy z nich miał trochę miejsca, nie trzymajcie ich zbyt ciasno. Smażcie z obu stron, na średnim ogniu, aż do zarumienienia.
  5. Tak przygotowane kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze