Kotlety rybne nie rozpadną się, jeśli zrobicie 1 ważną rzecz. Sprawdzony patent Tomka Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA YouTube, Instagram
Newsy

Kotlety rybne nie rozpadną się, jeśli zrobicie 1 ważną rzecz. Sprawdzony patent Tomka Strzelczyka

Do zjedzenia takich kotletów nie trzeba nikogo zachęcać. Piękne pachną koperkiem i co najważniejsze - są zwarte i nie rozpadają się w trakcie smażenia.

O tym, że ryby są bardzo zdrowe i powinny się znaleźć w naszym jadłospisie wie chyba każdy. Nie wszyscy niestety je lubią - najbardziej marudne bywają dzieci, które czasem na widok ryby na talerzu od razu odchodzą od stołu.

Można tę sytuację rozwiązać na różne sposoby, ale najskuteczniejszym z nich jest zrobienie ryby w taki sposób, że nikt nawet nie rozpozna, że to ryba. Właśnie tak robi się kotlety rybno-ziemniaczane, jednak mogą się niestety rozpadać na patelni podczas smażenia. Tomek Strzelczyk ma na to radę - zobaczcie, w jaki sposób przyrządza rybne kotleciki. 

Jak zrobić kotlety rybne, by się nie rozpadały?

Składnikiem, który wiąże rybę są w tym przepisie ziemniaki i jajko. Jednak samo dobranie odpowiednich produktów nie wystarczy. Tomasz wyraźnie podkreśla, że po uformowaniu kotletów koniecznie trzeba je wstawić do lodówki, by odrobinę stężały.

Jeżeli tego nie zrobicie i wrzucicie je na patelnię od razu, wówczas się rozpadną i zamienią w niesmaczną papkę. Skorzystajcie z przepisu Tomka i zróbcie pyszne, rybne kotleciki, którym nikt się nie oprze. 

Zobacz także
Wystarczy krótka lista składników i kurczak rozpływa się w ustach. Rewelacyjny przepis Tomka Strzelczyka

Krótka lista składników i udka z kurczaka rozpłyną się w ustach. Rewelacyjny przepis Tomka Strzelczyka

Pomysł Tomasza Strzelczyka na treściwy i pyszny obiad awaryjny. Zróbcie zapasy

Pomysł Tomasza Strzelczyka na treściwy i pyszny obiad awaryjny. Szybko zrobicie zapasy

Przepis na kotlety rybne Tomka Strzelczyka 

Składniki:

  • 800 g ziemniaków

  • 4-5 filetów z dorsza bez skóry lub innej białej ryby

  • 1 duże jajko

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku 

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżki masła

  • 1 pęczek koperku

  • zioła prowansalskie

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo: 2-3 jajka oraz bułka tarta do panierowania. 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania i ugotowania ziemniaków. Gdy będą już gotowe, odcedźcie je, dodajcie 2 łyżki masła i ubijcie na puree. Odstawcie, żeby ostygły.

  2. Całe filety dorsza pokrójcie na mniejsze kawałki, o szerokości około 3-4 centymetrów.

  3. Wlejcie do garnka około 2 szklanki mleka i włóżcie do niego dorsza. Gotujcie przez 10 minut od momentu, gdy mleko zacznie wrzeć. Co ważne, że może się gotować za długo, bo wówczas wyjdzie wam „zupa” z dorsza. Odcedźcie na sicie. 

  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Zeszklijcie na maśle. 

  5. Dodajcie ją do ziemniaków wraz z odciśniętym z mleka dorszem. Dwa ząbki czosnku obierzcie, zetrzyjcie na tarce i dodajcie do reszty składników. 

  6. Doprawcie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszajcie.

  7. Poczekajcie, aż masa trochę ostygnie i wbijcie do niej jedno jajko. Wsypcie świeży, posiekany koperek. 

  8. Wyróbcie masę ręcznie, by wszystkie składniki się połączyły. 

  9. Następnie oprószcie dłonie mąką i formujcie kotlety. Ułóżcie je na talerzu i odłóżcie do lodówki na około godzinę, by się schłodziły i stężały. W przeciwnym razie mogą się rozpadać w trakcie smażenia.

  10. Po tym czasie wyjmijcie kotlety z lodówki. Panierujcie w jajku i bułce.

  11. Rozgrzejcie olej na patelni i wykładajcie opanierowane kotlety. Smażcie na złoto z obu stron. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

jak zrobić kotlety z dorsza mielone gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Soczyste i rozpływające się w ustach kotlety rybne Magdy Gessler. Gwiazda robi je tylko z takiej ryby. Wychodzą genialne
Nie ma dobrej potrawy, bez dobrych składników. Z takiego założenia wychodzi zawsze Magda Gessler. Na przykład podczas przygotowywania swoich kotletów mielonych z dorsza.

Słyszeliście kiedyś o mielonych kotletach rybnych? Być może część z was wzdrygnie się na samą myśl o marnotrawstwie cennego, rybiego mięsa. Mielenie ryby w maszynce do mięsa wcale nie musi oznaczać jednak straty cennego składnika i surowca. Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler mogą być prawdziwą ucztą dla koneserów dobrego jedzenia. Ciekawym pomysłem znanej restauratorki jest wymieszanie mięsa rybiego z mięsem wieprzowym, czyli z podgardlem. Z czym podawać kotlety mielone z dorsza? Wierzcie nam – taki miks zapewni niesamowite doznania smakowe. Dość tłuste podgardle zapewni kotlecikom rybnym naprawdę ciekawe smakowe tło. Z czym podawać kotleciki, które Magda Gessler wprowadzała w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”? Mielone z dorsza i podgardla świetnie będą smakowały podlane białym, gęstym sosem tatarskim i na przykład z frytkami. Przepis na mielone kotlety rybne z dorsza Magdy Gessler Składniki: 50 dag filetów z dorsza lub z innej białej, świeżej ryby 1 jajo Sucha bułka Szklanka mleka 2 ząbki czosnku Łyżeczka curry Sól, Pieprz Koperek świeży Łyżka majonezu 1 cebula 10 dag mielonego podgardla Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności namoczcie suchą bułkę w mleku. Zmielcie mięso z ryby i podgardle w maszynce do mięsa. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na patelni na złoty kolor, po czym dodajcie ją do mięsa. Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajko, majonez i czosnek. Doprawcie farsz solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą curry. Wymieszajcie dokładnie farsz. Będzie gotowy, gdy łatwo zacznie odklejać się od ręki. Wyrabiajcie kotlety, mocząc ręce w wodzie przed uformowaniem kolejnej kulki. Kotlety można zapanierować w...

Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem
Tomasz Strzelczy ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem
Dziś będzie szybkie danie, które każdy zrobi bez specjalnego wysiłku. Przepis na smakowitą „zapiekankę proboszcza” z gotowanych ziemniaków, szynki i cebuli – leci do was prosto od Tomasza Strzelczyka. 

„Niedrogie, proste jadło”, tak Tomasz Strzelczyk określa swoją autorską zapiekankę. Jednak nie obejdzie się w niej bez wykwintnych elementów, jak choćby sos beszamel i dodatek gałki muszkatołowej.  Idealny sos beszamel według Tomasza Strzelczyka Ważnym elementem tego smacznego dania jest sos beszamel. Doświadczony kucharz zdradza, w jaki sposób go przygotować by nie wyszedł zbyt rzadki czy grudkowaty.  Sos beszamel przygotowuje się szybko, jednak ważne jest, by robić to na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać.   Istotne jest również, by mleko dolewać stopniowo i nie szaleć z jego ilością. Tylko w ten sposób będziecie mieć kontrolę nad konsystencją sosu. Sos zgęstnieje, gdy zaczynie wrzeć. Jeżeli wówczas będzie zbyt gęsty, możecie rozrzedzić go, dolewając jeszcze mleka.  Przepis na „zapiekankę proboszcza” z ziemniaków, szynki i cebuli  Składniki:   1 kg ziemniaków   200 g parzonej szynki   2 cebule   3 ząbki czosnku  400 ml mleka   2 łyżki masła   2 płaskie łyżki mąki    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej   50 g żółtego sera  Sposób przygotowania:  Ziemniaki pokrójcie w grubszą kostkę i wrzućcie do garnka. A następnie zalejcie zimną, posoloną wodą i gotujcie do miękkości.  Odcedźcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.   Pokrójcie cebulę w piórka i szynkę w szerokie w paski.  Na patelnię wlejcie odrobinę oleju, a gdy się rozgrzeje smażcie na nim szynkę i cebulę, przez około 10 min, aż cebula zmięknie.  Zetrzyjcie 3 ząbki czosnku i dodajcie na koniec smażenia. Przyprawcie...

kotleciki rybne z kaszą jaglaną
Gotujmy.pl
Newsy
Delikatne kotleciki rybne polecają się na piątkowy obiad. Podawajcie z kiszoną kapustą
Będą bardziej zwarte, treściwsze i na pewno ciekawsze w smaku niż tradycyjna ryba w panierce – takie kotlety rybne zrobicie raz-dwa!

Tilapia, panga, mintaj – niektóre gatunki białej ryby mogą szybko się znudzić. W takich wypadkach na piątkowy obiad należy poszukać zastępczych opcji. Eksperymentowaliście już z kotletami mielonymi z ryby? To naprawdę może się udać, jeżeli tylko dodacie do mięsa kaszę jaglaną. Połączenie kaszy i ryby zapewni oczywiście sklejające wszystko jajko. Oprócz tego kotleciki warto dobrze przyprawić. Czym można doprawić mielone kotlety rybne? Świetnie będzie pasowała do nich czubrica, czyli popularna bułgarska przyprawa na bazie cząbru górskiego. Bułgarzy dodają czubricę niemal do wszystkiego. Sery, kanapki, różnego rodzaju mięsa - listę można by ciągnąć w nieskończoność. Bez obaw dodajcie ją także do mielonej ryby. W Bułgarii sprzedaje się czubricę wzbogaconą o paprykę w proszku, dlatego też możecie dodać do swojej masy na kotlety także i tę przyprawę. Tak wysmażone kotleciki z ryby i kaszy doskonale współgrać będą na talerzu z kwaśną, konkretną w smaku kapustą kiszoną. Do tego proponujemy frytki, tradycyjne puree ziemniaczane lub np. wypieczony lub ugotowany z dodatkiem curry ryż. Mniam! Przepis na mielone kotleciki rybne z kaszą jaglaną Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 30 dag filetów rybnych 1 jajko 1 łyżeczka zielonej czubricy (przyprawa na bazie cząbru) Odrobina papryki słodkiej w proszku – opcjonalnie Sól Pieprz czarny Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z odrobiną soli. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę. Ostudzoną kaszę i surową rybę zmielcie w maszynce do mięsa. Wbijcie do zmielonej masy jajko i wymieszajcie. Dodajcie przyprawy do smaku – sól, pieprz, czubricę....

Adobe Stock, Instagram/ Tomasz Strzelczyk
Newsy
Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety
Dodajcie do kotletów rybnych ten produkt, który zawsze macie w kuchni, a staną się wilgotne i soczyste. Zobaczcie jak to robi znany i lubiany kucharz.

Dorsz to uwielbiana, delikatna, morska ryba. Ma białe mięso, które bardzo szybko ścina się w wysokiej temperaturze. Choć to ryba o bardzo cenionym, subtelnym smaku, jej mięso bardzo łatwo jest wysuszyć. Tomasz Strzelczyk prezentuje sprytny sposób na kotlety, które zachowają wilgoć, będą puszyste i miękkie. Jak sprawić, by ryba pozostała delikatna i soczysta po usmażeniu? Przygotowując masę na kotlety kucharz zwraca uwagę, aby przyprawiać ją bardzo oszczędnie. Żeby nie zabić delikatnego smaku ryby, kotlety należy przyprawić jedynie solą i pieprzem. Aby masa nie wysychała podczas smażenia i kotlety rybne nie okazały się zbyt suche, 40-latek postanowił dodać składnik, który spowoduje, że podczas smażenia kotlet zachowa odpowiednią wilgoć. Wystarczy formując kotlety dodać do środka kawałek masła. Żeby jednak masło nie rozpłynęło się za szybko, a podczas zlepiania kotletów nie ubrudziło masy, Strzelczyk zastosował masło, które wcześniej lekko zamroził. Dzięki temu trikowi masło stanie się płynne i pokryje wnętrze kotleta dopiero pod koniec smażenia. Przepis na soczyste kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg świeżej ryby np. filetów z dorsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 namoczone kajzerki 2 jajka 100 g lekko zmrożonego masła Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Panierka: 2 jajka 50 g bułki tartej szczypta soli Przygotowanie: Kajzerki namoczcie w mleku lub w wodzie. Pokrójcie rybę na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Do ryby stopniowo oddawajcie także rozdrobnioną cebulę i czosnek. Bułkę odsączcie z płynu i także przepuśćcie przez maszynkę. Masę przyprawcie solą i pieprzem. Koper drobno poszatkujcie i także wsypcie do masy. Na koniec dodajcie...