Gdy znudzą się wam klasyczne kotlety mielone, warto je nieco ulepszyć i dodać do masy składnik, który całkiem odmieni ich smak.
Mowa tutaj oczywiście o pieczarkach, które nadają kotletom ciekawej konsystencji i aromatu. Podsmażone z cebulką smakują po prostu fantastycznie już potem, razem z mięsem.. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone w wersji z pieczarkami. Takie kotlety nie dość, że są bardzo smaczne, to o wiele lżejsze od zwykłych - nie trzeba smażyć ich bowiem na głębokim tłuszczu - świetnie nadają się do pieczenia w piekarniku.
Jak poprawić smak kotletów mielonych?
Najwięksi tradycjonaliści do kotletów mielonych dodają tylko sól i pieprz. Doprawione w ten sposób smakują poprawnie, ale przecież można użyć o wiele więcej przypraw, które wspaniale podkreślą smak mięsa. Koniecznie dodajcie do niego nieco czosnku (świeżego lub suszonego) oraz majeranku. A jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, wsypcie do masy mięsnej szczyptę mielonego chili.
Zobacz także:
Przepis na kotlety mielone z pieczarkami
Składniki:
-
Ok. pół kilograma mięsa mielonego z łopatki
-
200 g pieczarek
-
200 g tartego sera żółtego (opcjonalnie)
-
1 cebula
-
1 jajko
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie cebulę i pieczarki. Pokrójcie cebulę w kosteczkę, a pieczarki bardzo drobno posiekajcie.
-
Rozgrzejcie olej na patelni. Wrzućcie cebulę wraz z pieczarkami i smażcie, aż cebula się zeszkli. Nie dodawajcie soli - jeżeli tak zrobicie, pieczarki puszczą wodę i zaczną się gotować, zamiast smażyć.
-
Po usmażeniu odstawcie patelnię na bok i poczekajcie, aż jej zawartość nieco ostygnie.
-
Następnie w misce wymieszajcie mięso z jajkiem, bułką tartą lub moczoną bułką w mleku, a także z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Doprawcie solą i pieprzem. Jeżeli będziecie używać słonego sera żółtego, np. cheddara, dodajcie odpowiednio mniej soli.
-
Wyłóżcie je na blasze, na papierze do pieczenia. Posypcie każdy kotlet startym serem. Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 40 minut w trybie góra-dół. Smacznego!
Tak przygotowane kotlety podawajcie ze świeżą surówką oraz ziemniakami lub ryżem.