Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku
Flickr
Newsy

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Macie już dość ociekających tłuszczem, ciężkich kotletów mielonych? W tej wersji są o wiele lżejsze, a do tego świetnie smakują za sprawą 1 składnika.

Gdy znudzą się wam klasyczne kotlety mielone, warto je nieco ulepszyć i dodać do masy składnik, który całkiem odmieni ich smak.

Mowa tutaj oczywiście o pieczarkach, które nadają kotletom ciekawej konsystencji i aromatu. Podsmażone z cebulką smakują po prostu fantastycznie. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone w wersji z pieczarkami.Takie kotlety nie dość, że są bardzo smaczne, to o wiele lżejsze od zwykłych - nie smaży się ich bowiem na głębokim tłuszczu, a piecze w piekarniku. 

Jak doprawić kotlety mielone?

Najwięksi tradycjonaliści do kotletów mielonych dodają tylko sól i pieprz. Doprawione w ten sposób smakują poprawnie, ale przecież można użyć o wiele więcej przypraw, które wspaniale podkreślą smak mięsa. Koniecznie dodajcie do niego nieco czosnku (świeżego lub suszonego) oraz majeranku. A jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, wsypcie do masy mięsnej szczyptę mielonego chili. 

Zobacz także
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

  • Ok. pół kilograma mięsa mielonego z łopatki

  • 200 g pieczarek

  • 200 g tartego sera żółtego 

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia 

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Mrozicie mięso mielone? Ten trik sprawi, że rozmrażanie skrócicie do minimum

Mrozicie mięso mielone? Ten trik sprawi, że rozmrażanie skrócicie do minimum

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pieczarki. Pokrójcie cebulę w kosteczkę, a pieczarki bardzo drobno posiekajcie.

  2. Rozgrzejcie olej na patelni. Wrzućcie cebulę wraz z pieczarkami i smażcie, aż cebula się zeszkli. Nie dodawajcie soli - jeżeli tak zrobicie, pieczarki puszczą wodę i zaczną się gotować, zamiast smażyć.

  3. Po usmażeniu odstawcie patelnię na bok i poczekajcie, aż jej zawartość nieco ostygnie.

  4. Następnie w misce wymieszajcie mięso z cebulą i pieczarkami. Doprawcie solą i pieprzem. Jeżeli będziecie używać słonego sera żółtego, np. cheddara, dodajcie odpowiednio mniej soli. 

  5. Wbijcie do miski jajko i roztrzepcie widelcem, a do drugiej wsypcie bułkę tartą.

  6. Uformowane kotlety zanurzcie w jajku, a następnie obtoczcie w bułce.

  7. Wyłóżcie je na blasze, na papierze do pieczenia. Posypcie każdy kotlet startym serem. Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 40 minut w trybie góra-dół. Smacznego!

Tak przygotowane kotlety podawajcie ze świeżą surówką oraz ziemniakami lub ryżem. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich te 2 składniki. Pycha!
Pochodzące z dawnej kuchni ukraińskiej kotlety lwowskie to istna poezja smaku. Choć na pierwszy rzut oka przysmak może wyglądać jak zwykłe mielone, w rzeczywistości nimi nie jest. Bowiem powstaje z nieco innych składników, należą do nich między innymi mięso drobiowe, ser oraz masło.

Jeśli zastanawiacie się, co lepiej przyrządzić na obiad – kurczaka, a może kotlety mielone, to wasz dylemat został właśnie rozwiązany. Bowiem ten przepis stanowi połączenie ich obu. Ich widok zachwyci nie tylko mięsnych smakoszy, ale również każdego serowego fana. Oprócz startego sera dodajcie do masy na kotlety także cebulę czerwoną. Oprócz właściwości smakowych zapewni ona także kotletom ciekawszy wygląd. Przepis na kotlety mielone z kurczaka z serem i cebulą Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka 200 gramów sera żółtego 2 żółtek 1 czerstwej kajzerki 1 łyżki masła Oleju do smażenia Bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odsączcie bułkę z wody. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Włóżcie do niej również mięso, odsączoną kajzerkę, pokrojoną cebulę, żółtka, miękkie masło oraz przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy masa stanie się wystarczająco jednolita zacznijcie z niej formować kotlety – niewielkie kulki, które następnie powinniście nieco spłaszczyć. Aby zmniejszyć intensywność przyklejania się mięsa do rąk, za każdym razem zwilżcie dłonie w wodzie i dopiero później bierzcie się za formowanie kolejnego kotleta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej, a następnie zacznijcie na niej układać kotlety – najlepiej by każdy z nich miał trochę miejsca, nie trzymajcie ich zbyt ciasno. Smażcie z obu stron, na średnim ogniu, aż do zarumienienia. Tak przygotowane kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią. Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Zwykło uważać się, że im bardziej tłuste mięso, tym lepsze kotlety. Do farszu zazwyczaj dodaje się również pokrojoną drobno cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. To jednak nie wszystko... Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od samego mięsa i. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować stary patent zawodowych kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię. Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie...

kotlety mielone faszerowane
alien1985 / gotujmy.pl
Newsy
We wnętrzu tych mielonych kryje się pyszny farsz. Zróbcie raz, a pożałujecie, że nie znaliście przepisu wcześniej
Kotlety mielone są przepyszne - to wiedzą wszyscy. A co powiecie na mielone z farszem? Wypróbujcie ten przepis!

Kto chce zachwycić swoich domowników, ten koniecznie na niedzielny obiad powinien przygotować kotlety mielone z tego przepisu! Dzięki ich pysznej zawartości na pewno wszystkim posmakują i jeszcze będą prosić o dokładkę. Wypróbujcie ten genialny przepis! Przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami Mielone same w sobie są już bardzo smaczne. A jak doda się do nich ciekawe dodatki, to po prostu palce lizać! W tym przepisie do środka kotletów należy dodać pieczarki. Prosty przepis, a wychodzi z niego doskonały obiad! Do przygotowania tych kotletów będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe, według uznania) 400 g pieczarek 1 duża cebula 2 jajka rozmiar M Pęczek świeżego koperku Czosnek granulowany Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski włóżcie mięso mielone, wbijcie dwa jajka, dodajcie cebulę i przyprawy. Wsypcie 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie zamieszajcie. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie, a następnie pokrójcie drobno. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie pieczarki. Doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażcie i odstawcie, by się ostudziły. Z masy na kotlety formujcie kulki. Każdą z nich rozpłaszczcie, na środku połóżcie łyżkę usmażonych pieczarek i przykryjcie drugą warstwą mięsa. Formujcie tak dalej resztę kotletów. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone będą doskonale smakowały z ziemniakami i ogórkami kiszonymi/konserwowymi lub buraczkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy
Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni, gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!

Chyba każdy lubi kotlety mielone ! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!...