Gdy znudzą się wam klasyczne kotlety mielone, warto je nieco ulepszyć i dodać do masy składnik, który całkiem odmieni ich smak.

Mowa tutaj oczywiście o pieczarkach, które nadają kotletom ciekawej konsystencji i aromatu. Podsmażone z cebulką smakują po prostu fantastycznie już potem, razem z mięsem.. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone w wersji z pieczarkami. Takie kotlety nie dość, że są bardzo smaczne, to o wiele lżejsze od zwykłych - nie trzeba smażyć ich bowiem na głębokim tłuszczu - świetnie nadają się do pieczenia w piekarniku. 

Jak poprawić smak kotletów mielonych?

Najwięksi tradycjonaliści do kotletów mielonych dodają tylko sól i pieprz. Doprawione w ten sposób smakują poprawnie, ale przecież można użyć o wiele więcej przypraw, które wspaniale podkreślą smak mięsa. Koniecznie dodajcie do niego nieco czosnku (świeżego lub suszonego) oraz majeranku. A jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, wsypcie do masy mięsnej szczyptę mielonego chili. 

Zobacz także:

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

  • Ok. pół kilograma mięsa mielonego z łopatki

  • 200 g pieczarek

  • 200 g tartego sera żółtego (opcjonalnie)

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia 

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pieczarki. Pokrójcie cebulę w kosteczkę, a pieczarki bardzo drobno posiekajcie.

  2. Rozgrzejcie olej na patelni. Wrzućcie cebulę wraz z pieczarkami i smażcie, aż cebula się zeszkli. Nie dodawajcie soli - jeżeli tak zrobicie, pieczarki puszczą wodę i zaczną się gotować, zamiast smażyć.

  3. Po usmażeniu odstawcie patelnię na bok i poczekajcie, aż jej zawartość nieco ostygnie.

  4. Następnie w misce wymieszajcie mięso z jajkiem, bułką tartą lub moczoną bułką w mleku, a także z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Doprawcie solą i pieprzem. Jeżeli będziecie używać słonego sera żółtego, np. cheddara, dodajcie odpowiednio mniej soli. 

  5. Wyłóżcie je na blasze, na papierze do pieczenia. Posypcie każdy kotlet startym serem. Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 40 minut w trybie góra-dół. Smacznego!

Tak przygotowane kotlety podawajcie ze świeżą surówką oraz ziemniakami lub ryżem.