Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy

Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych

Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni.

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 700 ml domowego bulionu
  • 3 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbka czosnku
  • 2 cebul
  • 1 jajka
  • Bułki tartej
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju.
  2. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  3. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. 
  4. Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu.
  5. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką.
  6. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod pokrywką.
  7. Po upływie kilku minut na patelni z sosem umieśćcie również usmażone wcześniej kotlety. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez kolejne kilkanaście minut. 

Smacznego!

Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym
Adobe Stock
Newsy
Pyszne i proste w wykonaniu kotlety mielone w sosie musztardowym. Dokładka murowana
Kotlety mielone to klasyk, który z pewnością przygotowujecie dla swojej rodziny co najmniej raz w tygodniu. Ale czy kiedykolwiek zaserwowaliście je w towarzystwie sosu musztardowego? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 300 ml bulionu 200 ml mleka 2 łyżek śmietany 30 proc. 3 łyżek musztardy 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 czerstwej kajzerki 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie). Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. W średniej...

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków robi z tego mięsa mielone. Ich smak woła o pomstę do nieba. Nadają się do wyrzucenia
Do przyrządzenia tradycyjnych kotletów mielonych, większość Polaków wykorzystuje mięso wieprzowo-wołowe. To błąd.

Połączenie wieprzowiny z wołowiną być może dla niektórych jest smaczne, ale okazuje się, że zdecydowanie za tłuste, a co za tym idzie - niezdrowe. Właśnie dlatego do przygotowania mielonych, powinniście wybrać mieszankę innych gatunków mięs.  Jakie mięso na mielone? Ważne, by jednym ze składników masy było chude mięso. Jednak nie decydujcie się na to z marketów. Najlepiej wybrać się do rzeźnika, gdzie dostaniecie dobrej jakości mięso w kawałku, które sprzedawca może zmielić na waszych oczach. My polecamy przyrządzić kotlety mielone z mięsa wieprzowego i indyczego. Smakują naprawdę bajecznie i są zdecydowanie mniej tłuste. Przepis na idealne mielone Będziecie potrzebować 300 gramów wieprzowego mięsa mielonego 300 gramów mięsa mielonego z indyka 2 ząbków czosnku 1 czerstwej kajzerki 250 ml mleka 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie W dużej misce umieśćcie oba rodzaje mięsa.  Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie przełóżcie do miski z mięsem. Do masy dodajcie również jajko, sól, pieprz, oraz ¼ szklanki wody. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze mielone.  Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie...

mielone duszone z cebulą przepis
Gotujmy.pl/klemens
Newsy
Kotlety mielone z duszoną cebulką. Naprawdę pyszne, przepis z zeszytu babci
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie duszonej cebulki.

Jeśli kochacie cebulę, a mielone to wasz najlepszy przyjaciel, koniecznie połączcie te sympatie. Bowiem w duecie tworzą naprawdę niezwykle smakowicie i przede wszystkim aromatyczne danie. Z pewnością nie oprze mu się żaden smakosz. Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę duuuużo cebuli. Najprawdopodobniej czeka was więc szybka wyprawa do sklepu. Nie zapomnijcie też zaopatrzyć się w pęczek świeżego koperku. Do dzieła! Przepis na kotlety mielone duszone z cebulką Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 5 cebul 1 czerstwej kajzerki 1 jajka 3 łyżek smalcu 1 pęczku świeżego kopru 100 ml mleka Bułki tartej Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, słodkiej papryki   Przygotowanie: Czerstwą bułkę umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Jedną cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Koper umyjcie i również posiekajcie. Mięso umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i koper, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety, a następnie obtoczcie je w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie smalec i umieśćcie na nim kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Pilnujcie, by ogień nie był zbyt duży, inaczej mięso spali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.  Tak przygotowane kotlety wykładajcie na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Resztę cebul (cztery) obierzcie, posiekajcie w pióra i umieśćcie na czystej patelni ze smalcem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Całość...

lazania na walentynki przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Błyskawiczna lazania na romantyczną kolację we dwoje. Robi się sama, a efekt i smak robią wrażenie
Z racji, że w tym roku zakochani nie mają możliwości świętować swojego dnia w restauracji, większość już krząta się po kuchni w poszukiwaniu walentynkowych inspiracji. Tym, którzy wciąż nie wiedzą, co zrobić, proponujemy przepyszną lazanię dla dwojga.

Święto zakochanych to idealna okazja na upichcenie czegoś wyjątkowego. W końcu, jak mówi staropolskie przysłowie, „przez żołądek do serca”. Zegar nieubłaganie odmierza czas do walentynkowej kolacji. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu na danie, które zaserwujecie swojej drugiej połówce, śpieszymy z pomocą. Ta lazania z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych wybranków.  Pamiętajcie, 14 lutego nie liczą się umiejętności tylko gest. Spróbujcie, nawet jeśli nie jesteście świetnymi kucharzami. Kochająca osoba na pewno doceni to bardziej niż kupione w sklepie pudełko czekoladek. A więc do dzieła. Przepis na lazanie Będziecie potrzebować 5 płatów makaronu do lazanii 350 gramów mięsa mielonego 300 ml przecieru pomidorowego 1 szklanki mleka 1 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Soku z cytryny 1 cebuli Startego sera żółtego Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, gałki muszkatołowej   Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Po ok. 4 minutach mięso zalejcie przecierem pomidorowym. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią, wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut. W niewielkim rondelku roztopcie masło, a następnie dodajcie do niego mąkę oraz mleko i zacznijcie energicznie mieszać. Po kilku chwilach mikstura zacznie gęstnieć. Wzbogaćcie ją o sok z cytryny i gałkę muszkatołową i odstawcie. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według przepisu producenta. Pamiętajcie jednak, by nie wkładać wszystkich płatów naraz, mogą się skleić. W...