Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy

Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych

Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.
Weronika Kępa
marzec 23, 2021

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni.

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 700 ml domowego bulionu
  • 3 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbka czosnku
  • 2 cebul
  • 1 jajka
  • Bułki tartej
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju.
  2. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  3. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. 
  4. Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu.
  5. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką.
  6. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod pokrywką.
  7. Po upływie kilku minut na patelni z sosem umieśćcie również usmażone wcześniej kotlety. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez kolejne kilkanaście minut. 

Smacznego!

Komentarze