Kotlety mielone to, tuż obok schabowych, najpopularniejsze polskie danie. Polacy zajadają się nimi na co dzień, jak i od święta. Dobrze przygotowane są idealnie soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. W wersji po cygańsku są niezwykle aromatyczne, a to za sprawą odpowiedniego doboru przypraw. Obok tego esencjonalnego dania nikt nie przejdzie obojętnie.
Sekretny składnik kotletów
Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowego. Jednak należy pamiętać, że im będzie tłustsze, tym smaczniejsze będą kotlety. W wersji tego dania po cygańsku, kluczową rolę odgrywają przyprawy. Oprócz klasycznej soli oraz pieprzu, dodaje się również granulowaną cebulę. To ona podkręca cały smak potrawy, a aromat jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pominięcie tego składnika podczas przygotowań, może sprawić, że kotlety nie będą aż tak smakowite. Warto zaopatrzyć się w tego rodzaju produkt, gdyż idealnie podkreśla walory mięsa mielonego.
Przepis na kotlety mielone po cygańsku
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 2 suche bułki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- cebula granulowana
- bułka tarta do obtoczenia
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Suche bułki zalejcie zimną wodą i moczcie je przez około 20 minut do ich rozmiękczenia.
- Mięso mielone przełóżcie do miski.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. Dodajcie ją wraz z rozbitym jajkiem do mięsa.
- Bułki odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do pozostałych składników.
- Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę, a później dodajcie do miski.
- Całość przyprawcie granulowaną cebulę, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszajcie na gładką, jednolitą masę.
- W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem.
- Zwilżonymi dłońmi formujcie zgrabne kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana to układajcie na niej przygotowane mielone.
- Kotlety smażcie na niewielkim ogniu z obu stron do zarumienienia.
- Kiedy będą gotowe to przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Kotlety mielone po cygańsku najlepiej smakują razem z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką z buraczków.
Źródło: gotujmy.pl