Kotlety mielone to, tuż obok schabowych, najpopularniejsze polskie danie. Polacy zajadają się nimi na co dzień, jak i od święta. Dobrze przygotowane są idealnie soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. W wersji po cygańsku są niezwykle aromatyczne, a to za sprawą odpowiedniego doboru przypraw. Obok tego esencjonalnego dania nikt nie przejdzie obojętnie.

Sekretny składnik kotletów

Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowego. Jednak należy pamiętać, że im będzie tłustsze, tym smaczniejsze będą kotlety. W wersji tego dania po cygańsku, kluczową rolę odgrywają przyprawy. Oprócz klasycznej soli oraz pieprzu, dodaje się również granulowaną cebulę. To ona podkręca cały smak potrawy, a aromat jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pominięcie tego składnika podczas przygotowań, może sprawić, że kotlety nie będą aż tak smakowite. Warto zaopatrzyć się w tego rodzaju produkt, gdyż idealnie podkreśla walory mięsa mielonego.

Przepis na kotlety mielone po cygańsku

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 2 suche bułki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula granulowana
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Suche bułki zalejcie zimną wodą i moczcie je przez około 20 minut do ich rozmiękczenia.
  2. Mięso mielone przełóżcie do miski.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. Dodajcie ją wraz z rozbitym jajkiem do mięsa.
  4. Bułki odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do pozostałych składników.
  5. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę, a później dodajcie do miski.
  6. Całość przyprawcie granulowaną cebulę, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszajcie na gładką, jednolitą masę.
  7. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem.
  8. Zwilżonymi dłońmi formujcie zgrabne kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana to układajcie na niej przygotowane mielone.
  9. Kotlety smażcie na niewielkim ogniu z obu stron do zarumienienia. 
  10. Kiedy będą gotowe to przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  11. Kotlety mielone po cygańsku najlepiej smakują razem z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką z buraczków. 
     

Źródło: gotujmy.pl