Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego
czekoladka_m/Gotujmy.pl
Newsy

Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego

Kotlet schabowy to tradycyjne, pyszne, ale momentami… nieco nudne danie. Jak przyrządzić go w oryginalny sposób? Wypróbujcie kotlet po mediolańsku!

Kotlet po mediolańsku to świetna alternatywa dla klasycznego schabowego, który od lat wiedzie prym w rankingach popularności dań kuchni polskiej. Chociaż ma on niewiele wspólnego z kuchnią włoską, obfitującą raczej w makarony, pizze czy owoce morza, jego nazwa sprawi, że wasi goście będą zaintrygowani i z pewnością zaskoczeni taką formą kotleta.

Potrawa ta, zamiast klasycznych ziemniaków z wody albo puree ziemniaczanego, najlepiej smakuje serwowana z ryżem – długoziarnistym, nasączonym nieco wywarem z bulionu albo tradycyjnym ryżem włoskim arborio, z którego przygotowuje się risotto.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlet po mediolańsku

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości,
  • 2 marchewki,
  • 200 g selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 850 ml domowego bulionu drobiowego,
  • 50 ml białego wina,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 pęczka natki pietruszki,
  • 200 g ryżu długoziarnistego,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 liście laurowe,
  • tymianek,
  • rozmaryn.
Zobacz także
Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad

Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad

Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad

Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w plastry. Delikatnie rozbijcie tłuczkiem. 
  2. Oprószcie z obu stron solą i pieprzem i obsmażcie na odrobinie oleju. Zdejmijcie z patelni. 
  3. Na powstałym tłuszczu zeszklijcie dwie posiekane cebule. Następnie dodajcie posiekany czosnek i natkę oraz warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. 
  4. Włóżcie mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalejcie 250 ml bulionu drobiowego i duście około 30 minut na małym ogniu. 
  5. Na łyżce oleju zeszklijcie posiekaną cebulę, dodajcie ryż, białe wino oraz resztę bulionu. 
  6. Dodajcie listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Duście około 15 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 
  7. Ryż podawajcie z mięsem i powstałym sosem. Smacznego!

Czytaj też:

Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wikipedia commons
Newsy
Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wiedzieliście, że można tak ugotować ryż na gołąbki? Takich jeszcze nie jedliście.

Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu. Jak przygotować ryż na gołąbki? W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku.  Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej. Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duża główka kapusty 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu około pół kilograma mięsa mielonego 3 średniej wielkości cebule ziele angielskie liście laurowe kurkuma curry papryka wędzona pieprz sól Przygotowanie: Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła. Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu.  Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do...

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad
Pyszna i bardzo pożywna faszerowana papryka to doskonały pomysł na danie na obiad. Mięsny farsz was zachwyci.

Faszerowana papryka to niezwykle wdzięczne danie, ponieważ farsz może być zarówno mięsny, jak i wegetariański. Można nadziewać ją mięsem mielonym, ryżem, kaszami oraz warzywami. Całość zapieczcie z żółtym serem albo przygotujcie pyszny sos, którym polejecie danie. Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem Składniki 6 papryk w dowolnym kolorze 400 g mięsa mielonego (dowolnego, doskonale smakuje połączenie: karkówka + indyk + cielęcina) 100 g ugotowanego ryżu 3 duże cebule 1/2 szklanki płatków owsianych Sól i pieprz do smaku Mielona słodka papryka Mielona ostra papryka 2 łyżki papryki w płatkach 2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej Maggi w płynie do smaku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego 250 g przecieru pomidorowego 30% 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 6 płaskich łyżek mąki Natka pietruszki Przygotowanie Umyjcie dokładnie papryki pod bieżącą wodą. Zetnijcie wierzch, ale go nie wyrzucajcie. Usuńcie ogonek oraz pestki z papryki. Ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na złoto na oleju na rozgrzanej patelni. W misce wymieszajcie mielone mięso, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i płatki owsiane. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz Maggi. Każdą paprykę nadziejcie farszem, nałóżcie ścięty wierzch i zepnijcie wszystko wykałaczkami. W dużym garnku ułóżcie ściśle papryki obok siebie. Zalejcie je bulionem (powinny być zakryte prawie w całości). Do bulionu dorzućcie liście laurowe, ziele angielskie, paprykę w płatkach oraz paprykę marynowaną. Gotujcie na średnim ogniu przez około 30 minut. Po upływie czasu wyjmijcie delikatnie papryki i...

Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby będą trujące
Adobe Stock
Newsy
Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby mogą być trujące
Część grzybów wymaga nieco więcej uwagi przy gotowaniu - tak jest m.in. w przypadku opieniek. Sprawdźcie, o czym trzeba pamiętać przyrządzając te grzyby.

Późną jesienią w lasach znajdziecie jeszcze wiele jadalnych grzybów - w tym opieńki. Te niepozorne grzybki wspaniale smakują uduszone na patelni z przyprawami i cebulką, choć wcześniej trzeba je odpowiednio przygotować - w postaci surowej są po prostu trujące. To bardzo ważne, ponieważ źle przyrządzone opieńki będą nie tylko niesmaczne, ale nawet spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak długo gotować opieńki? Opieńki gotuje się co najmniej 15 minut, ale ten czas można wydłużyć w zależności od dania, jakie przygotowujecie. Warto je jednak zawsze wcześniej podgotować i wypłukać przed dodaniem do zupy czy sosu. Dlaczego? W trakcie gotowania w niektórych gatunkach opieniek wytwarza się piana, która zawiera trujące składniki. Dla bezpieczeństwa warto ściągnąć ją łyżką, a grzyby bardzo dokładnie wypłukać po ugotowaniu w zimnej wodzie. Dopiero wówczas można wykorzystać je do dalszych przygotowań.  Przepis na sos z opieniek Do przygotowania sosu będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: kilogram opieniek 1 cebula 1 szklanka bulionu 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie opieńki z ziemi, piasku i innych zanieczyszczeń. Zalejcie je osoloną wodą - 2 łyżki soli na 1 litr wody. Wody powinno być w garnku dwa razy więcej, niż grzybów. Włączcie gaz i gdy woda już zacznie się gotować, zmniejszcie ogień i gotujcie grzyby przez 10 minut. W trakcie gotowania na powierzchni wody wytworzy się piana. Koniecznie zdejmijcie ją łyżką - może być trująca.  Po...

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...