Kotlet po mediolańsku to świetna alternatywa dla klasycznego schabowego, który od lat wiedzie prym w rankingach popularności dań kuchni polskiej. Chociaż ma on niewiele wspólnego z kuchnią włoską, obfitującą raczej w makarony, pizze czy owoce morza, jego nazwa sprawi, że wasi goście będą zaintrygowani i z pewnością zaskoczeni taką formą kotleta.
Potrawa ta, zamiast klasycznych ziemniaków z wody albo puree ziemniaczanego, najlepiej smakuje serwowana z ryżem – długoziarnistym, nasączonym nieco wywarem z bulionu albo tradycyjnym ryżem włoskim arborio, z którego przygotowuje się risotto.
Przepis na kotlet po mediolańsku
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości,
- 2 marchewki,
- 200 g selera naciowego,
- 3 cebule,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 850 ml domowego bulionu drobiowego,
- 50 ml białego wina,
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
- ząbek czosnku,
- 1/4 pęczka natki pietruszki,
- 200 g ryżu długoziarnistego,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki mąki,
- 3 liście laurowe,
- tymianek,
- rozmaryn.
Przygotowanie:
- Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w plastry. Delikatnie rozbijcie tłuczkiem.
- Oprószcie z obu stron solą i pieprzem i obsmażcie na odrobinie oleju. Zdejmijcie z patelni.
- Na powstałym tłuszczu zeszklijcie dwie posiekane cebule. Następnie dodajcie posiekany czosnek i natkę oraz warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino.
- Włóżcie mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalejcie 250 ml bulionu drobiowego i duście około 30 minut na małym ogniu.
- Na łyżce oleju zeszklijcie posiekaną cebulę, dodajcie ryż, białe wino oraz resztę bulionu.
- Dodajcie listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Duście około 15 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
- Ryż podawajcie z mięsem i powstałym sosem. Smacznego!
Czytaj też: