Kotlet po mediolańsku to świetna alternatywa dla klasycznego schabowego, który od lat wiedzie prym w rankingach popularności dań kuchni polskiej. Chociaż ma on niewiele wspólnego z kuchnią włoską, obfitującą raczej w makarony, pizze czy owoce morza, jego nazwa sprawi, że wasi goście będą zaintrygowani i z pewnością zaskoczeni taką formą kotleta.

Potrawa ta, zamiast klasycznych ziemniaków z wody albo puree ziemniaczanego, najlepiej smakuje serwowana z ryżem – długoziarnistym, nasączonym nieco wywarem z bulionu albo tradycyjnym ryżem włoskim arborio, z którego przygotowuje się risotto.

Przepis na kotlet po mediolańsku

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości,
  • 2 marchewki,
  • 200 g selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 850 ml domowego bulionu drobiowego,
  • 50 ml białego wina,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 pęczka natki pietruszki,
  • 200 g ryżu długoziarnistego,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 liście laurowe,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w plastry. Delikatnie rozbijcie tłuczkiem. 
  2. Oprószcie z obu stron solą i pieprzem i obsmażcie na odrobinie oleju. Zdejmijcie z patelni. 
  3. Na powstałym tłuszczu zeszklijcie dwie posiekane cebule. Następnie dodajcie posiekany czosnek i natkę oraz warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. 
  4. Włóżcie mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalejcie 250 ml bulionu drobiowego i duście około 30 minut na małym ogniu. 
  5. Na łyżce oleju zeszklijcie posiekaną cebulę, dodajcie ryż, białe wino oraz resztę bulionu. 
  6. Dodajcie listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Duście około 15 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 
  7. Ryż podawajcie z mięsem i powstałym sosem. Smacznego!

Czytaj też: