domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy

Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny

Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domowy kebab

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • ¼ główki młodej kapusty
  • 1 mały ogórek świeży
  • ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 gramów śmietany 18 proc.
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 łyżek oleju
  • Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym)
  • Przyprawa do kebaba

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę.
  2. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc.
  3. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie.
  4. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut.
  5. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor.
  6. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie do niej składniki w kolejności: warzywa, mięso, sos, warzywa, mięso sos.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
pizza bez drożdży i mąki
Adobe Stock
Newsy Pizza bez drożdży i mąki? Tak, to możliwe. Przepis jest banalnie prosty
Pizza to włoski przysmak, który od lat pieści podniebienia Polaków. Standardowo do jej przygotowania używa się drożdży i mąki. Okazuje się jednak, że spód można przyrządzić również bez tych składników. W zamian wystarczą 3 inne!
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej! Przepis na pizzę bez mąki i drożdży Będziesz potrzebować 400 gramów mozzarelli w kawałku 150 gramów mozzarelli sypanej 3 średniej wielkości jajka 1 łyżka serka śmietankowego 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii) Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie) Przygotowanie Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie. Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi. Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i...

Przeczytaj