domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy

Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny

Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowy kebab

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • ¼ główki młodej kapusty
  • 1 mały ogórek świeży
  • ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 gramów śmietany 18 proc.
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 łyżek oleju
  • Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym)
  • Przyprawa do kebaba

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę.
  2. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc.
  3. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie.
  4. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut.
  5. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor.
  6. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie do niej składniki w kolejności: warzywa, mięso, sos, warzywa, mięso sos.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze