Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Adobe Stock
Newsy

Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie

Surowa mąka jest tak samo groźna dla zdrowia jak surowe jajka! Nie dawajcie jej dzieciom ani nie jedzcie jej sami.

Zdarza wam się wylizywać miskę po surowym cieście? Skończcie z tym nawykiem. Możecie się przez niego nabawić wielu chorób! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można jeść surowe ciasto?

Wiele osób unika surowych jajek z racji na możliwość zatrucia się salmonellą. Jak się okazuje, surowa mąka jest tak samo niebezpieczna. Chociaż mało komu mąka kojarzy się z „surowym” produktem, ta niepoddana żadnej obróbce cieplnej powinna być traktowana tak samo jak surowe jaja.

„Surowa mąka może być zanieczyszczona różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi, w tym E. coli, Salmonellą i Listerią. Jedzenie nieupieczonego lub niedopieczonego ciasta na chleb, pizzę, ciasteczka czy ciasta może powodować różne poważne choroby układu pokarmowego” – brzmi oświadczenie ekspertów z FDA (U.S. Food and Drug Administration).

Zatrucie surowym ciastem

„Konsumenci powinni oprzeć się pokusie jedzenia surowego ciasta. Te same bakterie, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność mogą czaić się zarówno w niegotowanej mące, jak i w surowych jajach” – podkreślił dyrektor ds. badań i testów bezpieczeństwa żywności James E. Rogers.

Dowodem na to jest wiele głośnych przypadków zatruć jak m.in. ten dotyczący ciasta marki Nestlé.

Surowe, paczkowane ciasto Nestlé było zakażone bakterią E. coli w 2009 roku. Bakteria ta zaatakowała aż 77 klientów – eksperci wyszli z założenia, że do zakażenia doszło, kiedy ludzie piekący ciasteczka skubali trochę surowego ciasta. Aż 35 z nich musiało być hospitalizowanych, a 10 rozwinęło niewydolność nerek. Z początku „winowajcą” zatruć były jajka, jednak badacze doszli do wniosku, że szkody w organizmie spowodowała surowa mąka. To właśnie skłoniło markę do poddawania surowego ciasta obróbce cieplnej.

Klienci zastanawiają się więc dlaczego producenci nie poddają swoich produktów testom na obecność bakterii. Poddają – jednak bakterie potrafią rozmieszczać się nierównomiernie, dlatego próbka pobrana z całej partii może nie dać miarodajnego wyniku całego badania. Warto więc mieć na uwadze ostrzeżenia i unikać jakiejkolwiek niedogotowanej czy nieupieczonej żywności.

Źródło: foodsafetynews.com

bakterie w mięsie
AdobeStock
Newsy
Przyrządzasz w ten sposób mięso? Uważaj. Mogą się z niego wydobywać groźne bakterie!
Choć bardzo smaczne, to nieumiejętnie przyrządzone może być śmiertelnie niebezpieczne. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotowywać mięso!

Choć wegetarianizm i weganizm jest coraz bardziej popularny, to wciąż większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Można od czasu do czasu zjeść jarski obiad, ale po jakimś czasie zaczyna nam brakować białka i mamy ochotę na kotlety lub pieczeń. Sposobów przygotowywania mięsa jest bardzo dużo – wiedzieliście, że niektóre mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Niebezpieczne mięso Dziś to coraz rzadszy problem, ale dawniej ludzie nie mieli możliwości badania mięsa pod kątem pasożytów. Przez to łatwo zakażali się tasiemcem lub bakteriami, które wywoływały groźne choroby. W przeszłości nawet ostre zatrucie pokarmowe było bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ silna biegunka i wymioty powodują skrajne odwodnienie, a w konsekwencji śmierć. Dziś mięso jest dokładnie badane przed dopuszczeniem do sprzedaży, jednak zawsze istnieje ryzyko, że będzie skażone bakteriami lub pasożytami. Na co powinniśmy uważać?   Sushi – dzięki postępującej globalizacji nie musimy już jechać do dalekiej Japonii, by móc spróbować sushi. Dziś to danie można zjeść w japońskiej restauracji za bardzo rozsądną cenę, a nawet kupić gotowe w supermarkecie. Nie zapominajmy jednak, że sushi to po prostu surowa ryba z dodatkami. A w surowym mięsie możemy znaleźć bakterie E.Coli, które odpowiadają za zatrucie pokarmowe. Badacze wykryli w sushi także gronkowca złocistego! Tatar – uwielbiane w Polsce danie, które może być groźne dla zdrowia! Surowe mięso wołowe może zawierać nie tylko bakterie E. coli, ale nawet salmonellę! Wieprzowina – jeżeli gotujemy, smażymy lub pieczemy wieprzowinę, to jesteśmy bezpieczni. Jednak niedogotowane i lekko surowe mięso wieprzowe jest bardzo niebezpieczne i jego spożycie może nawet prowadzić do śmierci! W surowej wieprzowinie może się znaleźć...

Tatar Magdy Gessler
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Rainer Zenz/Wiki Commons
Przepisy
Smakowity tatar „Oko pirata” od Magdy Gessler. Kilka kroków i będziesz w kulinarnym niebie!
To potrawa dla prawdziwych koneserów. Są i tacy, którzy przenigdy nie zdecydują się na spróbowanie tak przygotowanego surowego mięsa. Nie wiedzą, co tracą!

Delikatny smak przypominający niektórym wędzonego łososia, aksamitna tekstura i doznania nieporównywalne z niczym innym. Tatar to rarytas. Dobrze przygotowane surowe mięso to prawdziwe niebo w gębie! Zwłaszcza, gdy mówimy o tatarze wedle receptury słynnej Magdy Gessler. Owszem, zjedzenie po raz pierwszy w życiu mięsa niepoddanego obróbce termicznej może wzbudzić mieszane uczucia. Jednak musimy was uspokoić – jeżeli mięso na tatar pochodzi z zaufanego miejsca, nie ma powodów do obaw. Najważniejszym czynnikiem w doborze odpowiedniego kawałka polędwiczki wołowej jest jej świeżość. Nie powinno się przygotowywać tatara z mrożonej wołowiny – dla zachowania bezpieczeństwa, a przede wszystkim ze względu na walory smakowe, wykorzystujmy jedynie świeże kawałki mięsa. Podobnie z jajkiem, które posłuży nam za tytułowe „oko pirata”. Krótka piłka – im jajko świeższe, tym lepsze. Najlepiej oczywiście, jeżeli dysponujemy jajami prosto z kurnika. Wtedy nie będziemy mieli najmniejszych oporów przed zjedzeniem surowego żółtka. Poniżej przedstawiamy wam przepis na smakowity tatar „Oko pirata” zainspirowany recepturą Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”. Składniki: 50 dag świeżej, mielonej lub bardzo drobno posiekanej polędwicy wołowej 4 żółtka jaj Kilka łyżek wody 100 ml oleju słonecznikowego Sól i pieprz Kapary do dekoracji Mała cebula Przygotowanie: Ręcznie wyrabiamy zmielone mięso z 2 żółtkami, olejem i wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tatar będzie miał jednolitą konsystencję, wykładamy go na talerzu i przygotowujemy zagłębienie na żółtko. Okładamy mięso drobno pokrojoną cebulką. Całość wieńczymy ułożeniem żółtka na wierzchu i przyozdobieniem...

gessler
ONS
Newsy
Magda Gessler ostrzegała rok temu przed jajami tasiemca w znanej potrawie wigilijnej. Warto o tym przypomnieć 
Z pewnością nikt nie chciałby się zakazić tasiemcem - a szczególnie podczas Świąt! Wiedzieliście, że w jednej z tradycyjnych potraw mogą znajdować się jaja pasożytów?

Śledzie to obowiązkowy element wigilijnego stołu. Mogą być z cebulką, w śmietanie lub w musztardzie – przepisów jest mnóstwo! Ale czy wiecie, że mogą się w nich znajdować… jaja tasiemca?! Zakażenie tasiemcem Tasiemiec to nie przelewki! Zjedzenie jego jaj powoduje chorobę zwaną tasiemczycą. Najczęściej dochodzi do tego poprzez spożycie surowego mięsa, np. tatara albo nieprzebadanych śledzi. Objawy zakażenia tasiemcem to: Nagły spadek masy ciała Bóle brzucha Nudności Brak apetytu Wymioty Zaparcia Odwodnienie Osłabienie Aby zminimalizować ryzyko zakażenia tasiemcem, należy przede wszystkim: Unikać jedzenia surowego i niedogotowanego mięsa – np. steków, tatara czy śledzi. Myć ręce Odrobaczać zwierzęta Dbać o czystość miejsc, w których przebywają nasze zwierzęta Niebezpieczne śledzie Rok temu, przed świętami Magda Gessler na swoim kanale na YouTube podzieliła się z widzami kilkoma filmami, w których pokazywała jak przygotowywać różne potrawy wigilijne. Wśród nich znalazły się także śledzie. Wiele osób z pewnością było w szoku, gdy restauratorka zwróciła uwagę na to, że w kupowanych przez nas śledziach mogą znajdować się jaja tasiemca! Dlaczego? Okazuje się, że obecnie śledź jest „zaniedbaną” rybą w Polsce. Producenci oszczędzają i sprzedają praktycznie surowe filety, a to właśnie w surowym mięsie kryją się jaja pasożytów. Oczywiście przed dopuszczeniem do sprzedaży śledzie są badane, ale jeżeli kupujecie je np. prosto od rybaków, to bardzo prawdopodobne jest, że będą one skażone tasiemcem! Restauratorka ubolewa także nad tym, że w Polsce nie da się już kupić śledzi „takich jak dawniej” i sama swoje śledzie kupuje w Niemczech. Jak twierdzi, Niemcy potrafią...

Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...