Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Adobe Stock
Newsy

Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie

Surowa mąka jest tak samo groźna dla zdrowia jak surowe jajka! Nie dawajcie jej dzieciom ani nie jedzcie jej sami.

Zdarza wam się wylizywać miskę po surowym cieście? Skończcie z tym nawykiem. Możecie się przez niego nabawić wielu chorób! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można jeść surowe ciasto?

Wiele osób unika surowych jajek z racji na możliwość zatrucia się salmonellą. Jak się okazuje, surowa mąka jest tak samo niebezpieczna. Chociaż mało komu mąka kojarzy się z „surowym” produktem, ta niepoddana żadnej obróbce cieplnej powinna być traktowana tak samo jak surowe jaja.

„Surowa mąka może być zanieczyszczona różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi, w tym E. coli, Salmonellą i Listerią. Jedzenie nieupieczonego lub niedopieczonego ciasta na chleb, pizzę, ciasteczka czy ciasta może powodować różne poważne choroby układu pokarmowego” – brzmi oświadczenie ekspertów z FDA (U.S. Food and Drug Administration).

Zatrucie surowym ciastem

„Konsumenci powinni oprzeć się pokusie jedzenia surowego ciasta. Te same bakterie, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność mogą czaić się zarówno w niegotowanej mące, jak i w surowych jajach” – podkreślił dyrektor ds. badań i testów bezpieczeństwa żywności James E. Rogers.

Dowodem na to jest wiele głośnych przypadków zatruć jak m.in. ten dotyczący ciasta marki Nestlé.

Surowe, paczkowane ciasto Nestlé było zakażone bakterią E. coli w 2009 roku. Bakteria ta zaatakowała aż 77 klientów – eksperci wyszli z założenia, że do zakażenia doszło, kiedy ludzie piekący ciasteczka skubali trochę surowego ciasta. Aż 35 z nich musiało być hospitalizowanych, a 10 rozwinęło niewydolność nerek. Z początku „winowajcą” zatruć były jajka, jednak badacze doszli do wniosku, że szkody w organizmie spowodowała surowa mąka. To właśnie skłoniło markę do poddawania surowego ciasta obróbce cieplnej.

Zobacz także
Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko ostrego zatrucia jest poważne w jednym przypadku

Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko ostrego zatrucia jest poważne w jednym przypadku

Klienci zastanawiają się więc dlaczego producenci nie poddają swoich produktów testom na obecność bakterii. Poddają – jednak bakterie potrafią rozmieszczać się nierównomiernie, dlatego próbka pobrana z całej partii może nie dać miarodajnego wyniku całego badania. Warto więc mieć na uwadze ostrzeżenia i unikać jakiejkolwiek niedogotowanej czy nieupieczonej żywności.

Źródło: foodsafetynews.com

Ta amerykkańska aktorka je surowe podroby. Ma 1 ważny powód
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Ta amerykańska piosenkarka je surowe mięso i podroby. Ma 1 ważny powód
Po co jeść surowe mięso, jeśli nie jest to ani tatar ani carpaccio? Heidi Montag robi to w konkretnym celu. Będziecie zaskoczeni.

Heidi Montag to amerykańska piosenkarka znana z show nadawanego w telewizji MTV, „Wzgórza Hollywood”. Na pewien problem stosuje nietypową dietę, która wzburzyłaby wielu lekarzu – je surowe mięso. Jak to tłumaczy? Po co jeść surowe mięso? Niektórzy na pytanie, po co jeść surowe mięso odpowiedzieliby mając na myśli tatar: „bo jest smaczne”. Jednak poza tatarem przygotowanym z wysokiej jakości wołowiny i sushi z dodatkiem surowych ryb wybranych gatunków, ludzie raczej nie jadają surowego mięsa zwierząt. Inaczej jest w przypadku amerykańskiej piosenkarki Heidi Montag. 36-latka zajada się surowymi podrobami: - Narządy zwierząt są bardzo odżywcze — powiedziała gdy zapytano ją o jedzenie surowego mięsa.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Page Six (@pagesix) W rozmowie z magazynem „People” zdradziła jednak, że nie robi tego z powodu smaku surowego mięsa. Choć ma już jedno dziecko, od półtora roku próbuje ponownie zajść w ciążę, ale dotychczas bez rezultatu. W ten nietypowy sposób celebrytka próbuje poprawić swoją płodność. Nie skarży się jednak na swoją nową dietę: - Jestem chętna, by próbować nowych rzeczy. Surowe narządy zwierząt to wspaniałe źródło składników odżywczych! Czy jedzenie surowego mięsa jest zdrowe? Niestety taka dieta może powodować zagrożenie zdrowotne. Powodem są różne choroby zwierząt hodowlanych, które po spożyciu niepoddanego obróbce cieplnej mięsa, przenoszą się na ludzi....

Ekspert od zatruć wymienił 6 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust! Unikajcie ich!
Pixabay
Newsy
Ekspert od zatruć wymienił 5 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust. Unikajcie ich!
Na pewno większości z was zdarzyło się kiedyś zatruć jedzeniem. Zatrucie pokarmowe jest najczęściej spowodowane spożyciem skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Przeczytajcie, przed czym kategorycznie nas ostrzega ekspert!

Zatrucie pokarmowe jest skutkiem spożywania skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Mimo iż zatrucie pokarmowe może nam bardzo uprzykrzyć życie, zwykle nie to stan zagrażający życiu lub zdrowiu. Objawy zatrucia pokarmowego Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy: skurcze brzucha biegunkę wymioty utratę apetytu lekką gorączkę osłabienie nudności bóle głowy Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni i towarzyszy jej wysoka gorączka, trudności z widzeniem i objawy odwodnienia, takie jak suchość w ustach i skąpe oddawanie moczu, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Przyczyny zatrucia pokarmowego Co najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe? Zwykle są to bakterie takie, jak E. coli, Listeria i Salmonella . Zatrucia pokarmowe są też wywoływane przez pasożyty przenoszone przez żywność, ale nie występują one tak często, jak zatrucia spowodowane bakteriami. Wśród przyczyn zatruć pokarmowych wymienia się także wirusy - norovirusy, sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która także może być przenoszona przez żywność. Rady eksperta Amerykański prawnik Bill Marler, który od ponad 20 lat prowadzi sprawy sądowe dotyczące zatruć pokarmowych zdradził, czego nigdy w życiu nie weźmie do swoich ust. Mimo iż nie jest on lekarzem, widział naprawdę wiele i warto wziąć sobie do serca jego rady. Tych pokarmów lepiej jest unikać 1. Surowe ostrygi Marler przyznaje, że w ciągu ostatnich pięciu lat widział więcej przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych ze spożyciem skorupiaków niż w ciągu ostatnich dwóch dekad. Głównym sprawcą jest ocieplenie wód. Gdy...

Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedna metoda dostarcza więcej witamin, druga ułatwia trawienie.
Adobe Stock
Newsy
Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedno dostarcza więcej witamin, drugie ułatwia trawienie
Czasem łatwiej schrupać surową marchew niż ją ugotować. Wołowina ceniona jest zarówno jako pieczeń jak i tatar. Z kolei drobiu raczej nie zjecie bez gotowania. Co gotować, a czego nie warto?

Powszechnie wiadomo, że gotowanie i poddawanie obróbce cieplnej pokarmów pozbawia je witamin i części wartości odżywczych. Czy zatem surowa żywność jest zdrowsza? I czy naprawdę zdrowe jest jedzenie wyłącznie surowizny? Wyjaśniamy też co lepiej jeść na surowo, a co po ugotowaniu. Zalety i wady surowej żywności To prawda, że obróbka termiczna niszczy bezpowrotnie wiele witamin, np. witaminę C, czy witaminy z grupy B. Poza tym w surowych produktach znajduje się więcej aktywnych enzymów trawiennych, które wspierają i przyspieszają trawienie pokarmów. Jedząc surowe owoce i warzywa możecie zjeść ich mniej i dostarczyć sobie odpowiednich ilości witamin. Także surowe mięso i ryby mają kilkakrotnie więcej substancji odżywczych, w tym kwasów omega-3 niż te, które zostały ugotowanie, usmażone czy upieczone. W związku z wartościami, jakie dla organizmu niesie spożywanie surowego jedzenia, powstał nawet skrajny odłam wegetarianizmu – witarianizm, którego zwolennicy jedzą wyłącznie surową, roślinną żywność. Spożywanie jedynie surowej żywności ma jednak także wiele wad. Należą do nich: Ryzyko zatrucia. Zakażenie mikrobiologiczne, a nawet pasożytnicze wzrasta, jeśli produkty nie są poddane obróbce cieplnej. Nawet jajka pochodzące z bezpiecznej hodowli mogą być zarażone bakteriami salmonelli. Reżim sanitarny. Z powyższych powodów każdy produkt powinien być starannie umyty. Bakterie nie zostaną przecież usunięte pod wpływem wysokiej temperatury Wysoki koszt. Produkty, np. mięso i ryby przeznaczone do spożycia na surowo muszą być znacznie wyższej jakości, a więc dużo droższe od tych zwykłych Trudniejsze żucie i trawienie. Produkty surowe są znacznie trudniejsze do przetworzenia i strawienia przez nasz układ pokarmowy Jakie są wartości ugotowania...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...