Sałatka jarzynowa jest daniem, które bardzo często gości na polskich stołach. Najlepsza jest ta przyrządzana z warzyw po ugotowaniu rosołu – chyba najpopularniejszej polskiej zupy! Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich spotkaniach towarzyskich jako przystawka albo kolacja. By nieco podkręcić jej smak, warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Próbowaliście już sałatki jarzynowej ze śledziem? Jeśli nie, to najwyższy czas to zrobić! Jest przepyszna i można ją jeść w trakcie postu. Wypróbujcie poniższy przepis.

Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem

Do przygotowania jarzynowej sałatki z dodatkiem śledzia potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka młodej marchewki
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 1 duży ziemniak
  • 2 śledziowe płaty typu matias
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaka obierzcie, ugotujcie i ostudźcie.
  2. Odciśnijcie płaty śledziowe i pokrójcie w kostkę.
  3. Ostudzonego ziemniaka oraz ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę.
  4. Cebulę obierzcie i posiekajcie wraz ze szczypiorkiem.
  5. Odlejcie wodę z puszki z groszkiem i marchewką. Marchewkę możecie pokroić na mniejsze kawałki, choć młode marchewki są na tyle małe, że nie trzeba ich kroić.
  6. Do większej miski włóżcie pokrojone śledzie, ogórki, ziemniaka, cebulę i połowę porcji szczypiorku. Dodajcie marchewki i groszek.
  7. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki.
  8. Dodajcie trzy czubate łyżki majonezu, doprawcie solą i pieprzem i znów wymieszajcie. Nie przesadźcie z solą – śledzie są już dość mocno słone!
  9. Gotową sałatkę przełóżcie do kubeczków i wstawcie do lodówki na kilka godzin.
  10. Po tym czasie przełóżcie porcje sałatki na talerzyki, obracając kubeczki szybkim ruchem tak, by uformowana w kubeczku sałatka w całości znalazła się na talerzyku.
  11. Podawajcie posypaną pozostałą porcją szczypiorku. Smacznego!

Tak przygotowana sałatka będzie hitem na każdym spotkaniu!