Sałatka jarzynowa jest daniem, które bardzo często gości na polskich stołach. Najlepsza jest ta przyrządzana z warzyw po ugotowaniu rosołu – chyba najpopularniejszej polskiej zupy! Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich spotkaniach towarzyskich jako przystawka albo kolacja. By nieco podkręcić jej smak, warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Próbowaliście już sałatki jarzynowej ze śledziem? Jeśli nie, to najwyższy czas to zrobić! Jest przepyszna i można ją jeść w trakcie postu. Wypróbujcie poniższy przepis.
Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem
Do przygotowania jarzynowej sałatki z dodatkiem śledzia potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 1 puszka groszku
- 1 puszka młodej marchewki
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
- 1 duży ziemniak
- 2 śledziowe płaty typu matias
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaka obierzcie, ugotujcie i ostudźcie.
- Odciśnijcie płaty śledziowe i pokrójcie w kostkę.
- Ostudzonego ziemniaka oraz ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie wraz ze szczypiorkiem.
- Odlejcie wodę z puszki z groszkiem i marchewką. Marchewkę możecie pokroić na mniejsze kawałki, choć młode marchewki są na tyle małe, że nie trzeba ich kroić.
- Do większej miski włóżcie pokrojone śledzie, ogórki, ziemniaka, cebulę i połowę porcji szczypiorku. Dodajcie marchewki i groszek.
- Za pomocą łyżki delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki.
- Dodajcie trzy czubate łyżki majonezu, doprawcie solą i pieprzem i znów wymieszajcie. Nie przesadźcie z solą – śledzie są już dość mocno słone!
- Gotową sałatkę przełóżcie do kubeczków i wstawcie do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie przełóżcie porcje sałatki na talerzyki, obracając kubeczki szybkim ruchem tak, by uformowana w kubeczku sałatka w całości znalazła się na talerzyku.
- Podawajcie posypaną pozostałą porcją szczypiorku. Smacznego!
Tak przygotowana sałatka będzie hitem na każdym spotkaniu!