Coraz popularniejsze stają się różne dziwne diety. Niektórzy jedzą przez jakiś czas tylko mięso albo banany wierząc, że pozwoli im to oczyścić organizm i szybciej schudnąć. Jedną z takich „diet” jest kuracja kiszonkowa, która polega na jedzeniu kiszonych warzyw przez 10 dni. Sprawdźcie, jakie są potencjalne efekty takiego sposobu odżywiania.

Witaminy w kiszonkach

Jedząc w ten sposób na pewno dostarczycie organizmowi wiele witamin. W kiszonkach znajdziecie między innymi:

  • Witaminę A
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminę K

Najwięcej w kiszonkach znajduje się oczywiście kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi odporność, dlatego warto włączyć kiszonki do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzi sezon na grypę, przeziębienie i różne inne infekcje.

Regularne jedzenie kiszonek polepszy także wchłanianie żelaza do waszego organizmu, a do tego wzmocni włosy i paznokcie.

Zobacz także:

Kiszonki na lepsze trawienie

Kobieta stosująca kurację kiszonkową szybko zauważyła, że zdecydowanie poprawiło się jej trawienie. Sfermentowane produkty świetne wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych oraz kwasu żołądkowego, dzięki czemu spożywane jedzenie jest trawione o wiele sprawniej. Jeśli często dokucza wam uczucie pełności po posiłku, warto chwilę wcześniej zjeść nieco kiszonych warzyw albo wypić z nich sok – np. z kiszonej kapusty albo wodę z kiszonych ogórków.

Kiszonki na odchudzanie

Kiszone warzywa są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej! Dzięki temu, że są bogate w błonnik, na długo zapewniają uczucie sytości – nie będziecie więc podjadać między posiłkami! Pomagają też na zaparcia i poprawiają przemianę materii. A do tego mają śmiesznie mało kalorii!

Jedząc kiszonki możecie łatwo oszukać swój mózg, który ma ochotę na coś słonego i chrupiącego, jak na przykład chipsy. W końcu kiszone ogórki czy kapusta też chrupią i są słone, a przy tym w ogóle nie tuczą! Dlatego gdy znów weźmie was ochota na solone orzeszki albo paluszki, sięgnijcie lepiej do słoika z ogórkami.

Kuracja 10-dniowa

Jak należy stosować kiszonki w trakcie kuracji? Kobieta, która stosowała tę „dietę” przez 10 dni zaznacza, że na samym początku należy przyjmować małe ilości kwasu z kiszonek, by przyzwyczaić organizm. Dobrze jest zacząć od 50 ml soku z kapusty lub ogórków 3 razy dziennie. Dietetycy twierdzą, że wypicie zbyt dużej ilości kwasu na raz mogłoby mieć efekt przeczyszczający. Lepiej więc nie pić od razu całej szklanki wody z ogórków! Z czasem można zwiększać ilość kiszonek, gdy organizm już się przyzwyczai.