Domowe ogórki kiszone
Gotujmy.pl
Newsy

Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji

Dalibyście radę jeść kiszone warzywa codziennie przez 10 dni? Taka „dieta” ma swoje plusy – sprawdźcie, jakie!

Coraz popularniejsze stają się różne dziwne diety. Niektórzy jedzą przez jakiś czas tylko mięso albo banany wierząc, że pozwoli im to oczyścić organizm i szybciej schudnąć. Jedną z takich „diet” jest kuracja kiszonkowa, która polega na jedzeniu kiszonych warzyw przez 10 dni. Sprawdźcie, jakie są potencjalne efekty takiego sposobu odżywiania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Witaminy w kiszonkach

Jedząc w ten sposób na pewno dostarczycie organizmowi wiele witamin. W kiszonkach znajdziecie między innymi:

  • Witaminę A
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminę K

Najwięcej w kiszonkach znajduje się oczywiście kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi odporność, dlatego warto włączyć kiszonki do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzi sezon na grypę, przeziębienie i różne inne infekcje.

Regularne jedzenie kiszonek polepszy także wchłanianie żelaza do waszego organizmu, a do tego wzmocni włosy i paznokcie.

Kiszonki na lepsze trawienie

Kobieta stosująca kurację kiszonkową szybko zauważyła, że zdecydowanie poprawiło się jej trawienie. Sfermentowane produkty świetne wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych oraz kwasu żołądkowego, dzięki czemu spożywane jedzenie jest trawione o wiele sprawniej. Jeśli często dokucza wam uczucie pełności po posiłku, warto chwilę wcześniej zjeść nieco kiszonych warzyw albo wypić z nich sok – np. z kiszonej kapusty albo wodę z kiszonych ogórków.

Kiszonki na odchudzanie

Kiszone warzywa są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej! Dzięki temu, że są bogate w błonnik, na długo zapewniają uczucie sytości – nie będziecie więc podjadać między posiłkami! Pomagają też na zaparcia i poprawiają przemianę materii. A do tego mają śmiesznie mało kalorii!

Jedząc kiszonki możecie łatwo oszukać swój mózg, który ma ochotę na coś słonego i chrupiącego, jak na przykład chipsy. W końcu kiszone ogórki czy kapusta też chrupią i są słone, a przy tym w ogóle nie tuczą! Dlatego gdy znów weźmie was ochota na solone orzeszki albo paluszki, sięgnijcie lepiej do słoika z ogórkami.

Kuracja 10-dniowa

Jak należy stosować kiszonki w trakcie kuracji? Kobieta, która stosowała tę „dietę” przez 10 dni zaznacza, że na samym początku należy przyjmować małe ilości kwasu z kiszonek, by przyzwyczaić organizm. Dobrze jest zacząć od 50 ml soku z kapusty lub ogórków 3 razy dziennie. Dietetycy twierdzą, że wypicie zbyt dużej ilości kwasu na raz mogłoby mieć efekt przeczyszczający. Lepiej więc nie pić od razu całej szklanki wody z ogórków! Z czasem można zwiększać ilość kiszonek, gdy organizm już się przyzwyczai.

 

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Adobe Stock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Uwielbiane przez Polaków kiszonki są oczywiście bardzo zdrowe, o ile nie spożywacie ich na pusty żołądek.

Polacy uwielbiają pałaszować kiszonki. Ogórki, kapusta, marchewki, a nawet buraki, wszystko co kiszone idealnie trafia w nasze kulinarne gusta. Generalnie tego typu produkty mają bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie, a ich spożywanie rekomendują specjaliści i dietetycy . Okazuje się jednak, że dostarczane do organizmu na czczo mogą wyrządzić wiele szkód. Cenne właściwości kiszonek Regularne spożywanie kiszonek nie tylko wzmacnia apetyt, ale również pomaga w wydzielaniu soków trawiennych i wchłanianiu żywności. Dzięki nim mikroflora układu pokarmowego ulega znacznej poprawie. Osoby dostarczające do organizmu dużo kiszonek mają o wiele zdrowsze jelita od tych, którzy tego nie robią. W kiszonkach nie brakuje witaminy C, B6 oraz B12, które sprzyjają przyswajaniu cennego dla człowieka żelaza i zapobiegają niedokrwistości. Na tym jednak nie koniec. W kiszonkach znajdziecie również mnóstwo błonnika i cennych minerałów takich jak acetylocholina, która sprzyja regulacji ciśnienia krwi. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że spożywanie kiszonek poprawia odporność, korzystnie wpływa na wątrobę, śledzionę, wydzielanie żółci, hemoroidy oraz reumatyzm. Okazuje się również, że zawarty w kiszonkach kwas mlekowy nie tylko korzystnie wpływa na smak potraw, ale również wspaniale je konserwuje dzięki czemu są zdatne do spożycia przez naprawdę długi okres. Jak spożywanie kiszonek na czczo wpływa na organizm? Kiszonki są zdrowe o ile nie sięgacie po nie na czczo . Spożywane na pusty żołądek zbyt intensywnie pobudzają produkcję kawasów żołądkowych, a co za tym idzie wywołują silne bóle brzucha oraz nieprzyjemne wzdęcia. Dlatego też nigdy nie rozpoczynajcie dnia od kiszonek. Na śniadanie zjedzcie jajka, owsiankę, naleśniki, parówki lub płatki z...

Każdy o tym wie, teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
AdobeStock
Newsy
Teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
Nie może ich zabraknąć w żadnym polskim domu. Teraz ich wpływ na zdrowie znalazł potwierdzenie w badaniach.

Czy wasze babcie zachęcały was do jedzenia kiszonej kapusty i ogórków argumentując, że dzięki temu będziecie odporni na choroby? I miały rację! Choć dawniej kwestia wpływu kiszonek na zdrowie opierała się głównie na praktycznym doświadczeniu, teraz ich skuteczność w walce z chorobami została potwierdzona naukowo. Zdziwieni? Odkrycie naukowców Uczeni z Uniwersytetu Stanford, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzili badanie dotyczące wpływu kiszonek na zdrowie. Potwierdziło się to, co wielu ludzi już wiedziało od dawna: Dieta ukierunkowana na mikrobiotę (drobnoustroje żyjące w organizmie człowieka – przyp. red.) może zmienić poziom odporności, zapewniając obiecującą drogę do zmniejszenia stanu zapalnego u zdrowych osób dorosłych - powiedział dr Christopher Gardner, profesor Rehnborg Farquhar i dyrektor badań nad żywnością w Stanford Prevention Research Center. Badanie wykazało, że wystarczy 10 tygodni jedzenia kiszonek, by zauważalnie zmienić mikrobiom swojego organizmu. Dochodzi do wzmocnienia odporności i zmniejszenia stanów zapalnych, które odpowiadają m.in. za reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycę typu 2. Jakie kiszonki należy jeść? Warto podkreślić, że wpływ na zdrowie mają wszystkie produkty, które zostały poddane fermentacji. Mogą to być więc zarówno kiszone warzywa, jak i sfermentowane produkty mleczne, np.: Ogórki kiszone Kapusta kiszona Kimchi (koreańska kapusta kiszona) Kefir Jogurty Kombucha Wpływ kiszonek na zdrowie Jak dokładnie działają kiszonki na organizm? Zawierają one bardzo dużo kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie fermentacji. Pozwala on oczyścić organizm, wspomaga procesy trawienne oraz wzmacnia odporność. Ponadto jedzenie kiszonek...

ogórki kiszone na odchudzanie
AdobeStock
Newsy
Chcecie szybko schudnąć? Zacznijcie jeść ogórki kiszone. Zrzucicie nawet 5 kg w 2 tygodnie
Ogórki kiszone na odchudzanie? Jak najbardziej! Dowiedzcie się, jak swojskie ogórki mogą wam pomóc zrzucić zbędne kilogramy.

Aby schudnąć, nie trzeba wcale jeść wymyślnych przepisów z egzotycznych w Polsce składników, takich jak krewetki czy olej kokosowy. Doskonałym składnikiem, który sprawdzi się na diecie odchudzającej są swojskie ogórki kiszone! Przekonajcie się sami. Właściwości ogórków kiszonych Kiszone, czyli inaczej sfermentowane ogórki są jedną z typowych polskich przekąsek. Proces fermentacji pozwala na długo zachować świeżość tych warzyw, a na dodatek zwiększa ilość zawartych w nich witamin! W ogórkach znajduje się dużo kwasu mlekowego, który doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit . Dlatego jeśli odczuwacie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, włączcie ogórki do swojej diety. Witaminy Ogórki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C , a także: Witaminę K Witaminę A Witaminę E Witaminy z grupy B Oraz minerały, takie jak potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód i miedź. Kalorie 100 g ogórków kiszonych dostarcza zaledwie 12 kalorii. To znaczy, że jeden średni ogórek kiszony ma tylko 7 kalorii ! Dla porównania przypominamy, że dorosły człowiek powinien przyjmować dziennie średnio 2000 kalorii, dlatego bez wyrzutów sumienia możecie się objadać ogórkami. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z ich ilością - może się to skończyć bólem brzucha! Ogórki kiszone na odchudzanie Co sprawia, że ogórki kiszone są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej? Podczas zrzucania wagi ogromnym wyzwaniem jest oparcie się pokusie jedzenia słonych i chrupiących przekąsek, takich jak chipsy i solone orzeszki. A czymże są ogórki kiszone, jeśli nie chrupiącą i słoną przekąską? Ich przewaga polega na tym, że mają śmiesznie mało kalorii i zawierają mnóstwo witamin....