kiszka ziemniaczana
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy

Znacie podlaską kiszkę ziemniaczaną? Ten przepis sprawi, że się w niej zakochacie

Tradycyjne podlaskie smaki to przede wszystkim potrawy bazujące na ziemniakach. Przykład? Choćby kiszka ziemniaczana. Wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju - sprawdźcie nasz przepis.

Podlasie słynie w całej Polsce między innymi ze swoich znakomitych charakterystycznych dań, których głównym składnikiem są ziemniaki. Będąc w tych okolicach, grzechem byłoby nie spróbować kiszki ziemniaczanej. Podbija kubki smakowe swoim wyjątkowym aromatem. 

Dzisiaj prezentujemy wam nasz sprawdzony, pochodzący od czytelnika naszego portalu przepis na to wspaniałe danie, bez którego nie obędzie się menu żadnej szanującej się knajpy w Białymstoku i okolicach.

Zobacz także
domowe sposoby na ból gardła

Ta domowa mikstura z Podlasia działa cuda. Wirusy nie mają z nią najmniejszych szans

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiszka ziemniaczana z Podlasia - przepis

Składniki:

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1 garść majeranku
  • 4 jajka
  • sól 
  • pieprz
  • 5 metrów jelita wieprzowego
  • olej 

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • kucharek
  • maggi
  • ostra papryka w proszku
  • olej

Wykonanie:

  1. Jelita wieprzowe moczcie w wodzie przez 8 godzin.
  2. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę, a następnie przesmażcie na patelni do zarumienienia.
  3. Ziemniaki obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce jak do placków ziemniaczanych. Odciśnijcie nadmiar wody.
  4. Obraną cebulę również zetrzyjcie na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Tak przygotowane warzywa dodajcie do ziemniaków razem z przesmażonym boczkiem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  5. Jelita odciśnijcie z wody, a następnie potnijcie na półmetrowe kawałki.
  6. Na lejek z grubszą końcówką załóżcie część jelita, przesuwając je do nasady lejka. Końcówkę jelita zawiążcie nitką.
  7. Następnie delikatnie wciskajcie farsz ziemniaczany za pomocą końcówki drewnianej łyżki. Zakończenie jelita ponownie zwiążcie nitką. Postąpcie tak z resztą kiszek.
  8. Blachę do pieczenia wysmarujcie olejem.
  9. Przygotowane kiszki zwińcie w ślimaki, ułóżcie na blaszce oraz posmarujcie z wierzchu olejem. Z wierzchu przykryjcie je folią aluminiową. 
  10. Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. Po upływie tego czasu zdejmijcie folię. Pieczcie do zarumienienia jeszcze przez 20 minut.
  11. Pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażcie na oleju. Później wlejcie 1,5 litra wody i zagotujcie.
  12. Dodajcie koncentrat, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  13. Mąkę rozprowadźcie z wodą, zahartujcie sosem, a później przelejcie do garnka.
  14. Kiszkę ziemniaczaną podawajcie razem z sosem pomidorowym. Smacznego!
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...

Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie
Adobe Stock
Newsy
Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie
Pomysł na obiad? Pyszne, poznańskie bomby ze skwarkami! Wszyscy oszaleją z wrażenia.

Gdy nudzą się wam klasyczne dania, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej! By skosztować tej potrawy, nie musicie jechać specjalnie do Poznania – zróbcie sami słynne poznańskie bomby z tego przepisu. Palce lizać! Przepis na poznańskie bomby Pod tą nazwą nie kryje się nic innego jak pyszne kluski z mięsem. Z dodatkiem skwarków smakują po prostu genialnie i koniecznie musicie je wypróbować. Składniki: Do przygotowania bomb potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 1 kilogram ziemniaków gotowanych 1,5 kg surowych ziemniaków 1 jajko Sól Do farszu: 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju Przyprawa do mięsa mielonego Sól Pieprz Przygotowanie: Kilogram ziemniaków obierzcie i ugotujcie w posolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wylejcie wodę i ostudźcie ziemniaki. Później przeciśnijcie je przez praskę. Pozostałe 1,5 kg ziemniaków obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie dokładnie z wody. Dodajcie surowe ziemniaki do ugotowanych, wbijcie jedno jajko, doprawcie solą i wymieszajcie. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, wsypcie trochę mąki ziemniaczanej. Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Następnie do mięsa mielonego dodajcie podsmażoną cebulkę, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawcie przyprawą do mięsa mielonego. Z ciasta formujcie placuszki i na środku każdego z nich umieśćcie kulkę z farszu. Zlepcie brzegi. W garnku zagotujcie osoloną wodę i gotujcie kluchy na małym ogniu. Powinny się gotować przez około 15 minut, aż do wypłynięcia. Wyciągajcie za pomocą cedzaka na półmisek. Pokrójcie boczek lub słoninę w kostkę i wytopcie na patelni. Wytopione skwarki dodajcie do bomb. Smacznego!

Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście
Tomasz Srzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli
Staropolskie gołąbki to danie, które ma szansę być gwiazdą na każdym stole. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a smak pieczarek, kapusty, ziemniaków i cebuli sprawi, że długo go nie zapomnicie. Tym właśnie przepisem uraczył ostatnio swoich obserwatorów Tomasz Strzelczyk.  

„Dziś będzie pychota goniła pyszotę” - tak o swoim daniu mówi znany kucharz i youtuber. Trudno się nie zgodzić z ta śmiałą teorią, gdy ma się do czynienia z gołąbkami z farszem ziemniaczano-pieczarkowym i zapiekanymi w kremowym sosie pieczarkowym. Jest aromatyczne i bardzo sycące, pomimo że nie ma w nim grama mięsa.  Porady dotyczące przygotowania gołąbków staropolskich Co zrobić, by to danie wyszło tak samo jak panu Tomkowi? Oto garść pożytecznych wskazówek: Do przygotowania farszu należy posiekać cebulę w grubą kostkę, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a ziemniaki na średnich (nie najmniejszych).  Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu ziemniaków.  Do farszu kucharz zaleca dodanie 3 ząbków czosnku. Jednak jak sam przyznaje jest to wersja dla tych, którzy lubią czosnek. Jeżeli do nich nie należycie możecie dodać mniej lub wcale.  Wyłóżcie dno naczynia do zapiekania liśćmi kapusty.  Robiąc sos pamiętajcie, by dolać więcej śmietanki niż bulionu. Nawet jeżeli nie wykorzystacie całości składników, zachowajcie proporcje.   Przepis na ziemniaczane gołąbki Tomasza Strzelczyka  Składniki:   1 mała kapusta   150 g pieczarek (farsz)   1,5 kg obranych ziemniaków     3 cebule   350 g pieczarek (sos)  150 ml bulionu   500 ml śmietanki  ½ gałki muszkatołowej   świeżo roztarty pieprz i sól do smaku  świeży tymianek   3 ząbki czosnku  Sposób przygotowania:  Wytnijcie głąb i włóżcie kapustę do gotującej się wody. Przykryjcie garnek i pozostawcie na ogniu przez około 10 minut. W tym czasie liście kapusty zmiękną.  Kapustę wyjmijcie z garnka i oddzielcie sparzone liście.  Pokrójcie 1...

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmieni wszystko
Zwykle produkt ten podaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Tym razem dodajcie go jednak do masy na placki przed smażeniem - zdziwicie się, że wcześniej tego nie wypróbowaliście.

Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje.  Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche.  Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną Składniki: 1 kilogram mączystych ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie.  Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby,...