Podlasie słynie w całej Polsce między innymi ze swoich znakomitych charakterystycznych dań, których głównym składnikiem są ziemniaki. Będąc w tych okolicach, grzechem byłoby nie spróbować kiszki ziemniaczanej. Podbija kubki smakowe swoim wyjątkowym aromatem. 

Dzisiaj prezentujemy wam nasz sprawdzony, pochodzący od czytelnika naszego portalu przepis na to wspaniałe danie, bez którego nie obędzie się menu żadnej szanującej się knajpy w Białymstoku i okolicach.

Kiszka ziemniaczana z Podlasia - przepis

Składniki:

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1 garść majeranku
  • 4 jajka
  • sól 
  • pieprz
  • 5 metrów jelita wieprzowego
  • olej 

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • kucharek
  • maggi
  • ostra papryka w proszku
  • olej

Wykonanie:

  1. Jelita wieprzowe moczcie w wodzie przez 8 godzin.
  2. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę, a następnie przesmażcie na patelni do zarumienienia.
  3. Ziemniaki obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce jak do placków ziemniaczanych. Odciśnijcie nadmiar wody.
  4. Obraną cebulę również zetrzyjcie na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Tak przygotowane warzywa dodajcie do ziemniaków razem z przesmażonym boczkiem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  5. Jelita odciśnijcie z wody, a następnie potnijcie na półmetrowe kawałki.
  6. Na lejek z grubszą końcówką załóżcie część jelita, przesuwając je do nasady lejka. Końcówkę jelita zawiążcie nitką.
  7. Następnie delikatnie wciskajcie farsz ziemniaczany za pomocą końcówki drewnianej łyżki. Zakończenie jelita ponownie zwiążcie nitką. Postąpcie tak z resztą kiszek.
  8. Blachę do pieczenia wysmarujcie olejem.
  9. Przygotowane kiszki zwińcie w ślimaki, ułóżcie na blaszce oraz posmarujcie z wierzchu olejem. Z wierzchu przykryjcie je folią aluminiową. 
  10. Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. Po upływie tego czasu zdejmijcie folię. Pieczcie do zarumienienia jeszcze przez 20 minut.
  11. Pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażcie na oleju. Później wlejcie 1,5 litra wody i zagotujcie.
  12. Dodajcie koncentrat, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  13. Mąkę rozprowadźcie z wodą, zahartujcie sosem, a później przelejcie do garnka.
  14. Kiszkę ziemniaczaną podawajcie razem z sosem pomidorowym. Smacznego!