
Kiedy powinno się posolić rosół? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
Pewnie dla wielu z was rosół był jedną z pierwszych samodzielnie ugotowanych zup. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, każdemu smakuje, a do tego stanowi świetną bazę do innych zup i sosów. Jednak przyrządzając rosół można popełnić sporo błędów! Większość z nich nie psuje od razu całej potrawy, ale ma wpływ na jej smak, kolor, konsystencję albo świeżość. Sprawdźcie, czy też zdarzają się wam różne wpadki przy gotowaniu rosołu.
Jak ugotować dobry rosół?
Ta smaczna zupa to klasyk na polskich stołach. Wyobrażacie sobie wesele, rodzinne przyjęcie i inne okazje bez podanego rosołu? My też nie! Sprawdza się zawsze, ponieważ dzięki temu, że łagodnie smakuje, lubią go wszyscy. Poniżej zebraliśmy dla was najważniejsze zasady, jakich trzeba przestrzegać podczas gotowania rosołu. Wówczas wyjdzie on aromatyczny, smaczny i będzie miał piękny, głęboki kolor!
- Temperatura wody – mięso zawsze, ale to zawsze wrzucajcie do zimnej wody! Powolny wzrost temperatury wyciągnie z mięsa wszystko, co najlepsze. Wówczas wywar będzie niezwykle aromatyczny
- Dobre mięso – ponieważ mięso jest bazą rosołu, trzeba koniecznie zadbać o jego jakość! Warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i tam kupić porcję rosołową. Dobrze jest gotować rosół na kilku gatunkach mięsa. Świetnie sprawdzają się żeberka wołowe, indycza szyja, nóżki z kurczaka i korpus drobiowy. Ważne – nie odcinajcie z mięsa tłuszczu! To tłuszcz nadaje zupie głęboki smak.
- Nie żałujcie składników – jeśli wasz rosół zawsze wychodzi blady i bardzo łagodny w smaku, prawdopodobnie dajecie za mało mięsa i warzyw, a za dużo wody. Nie oszczędzajcie! Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na dużej ilości mięsa i włoszczyzny.
- Sól dodawajcie na końcu – jeżeli solicie rosół od razu po zalaniu mięsa i warzyw wodą, to robicie ogromny błąd! Najwięcej smaku warzywa oddają do wody wtedy, gdy gotowane są bez soli. Dlatego rosół należy posolić dopiero pod koniec gotowania – wtedy wyjdzie najsmaczniejszy!