zapiekanka przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy

Kebabowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami to hit tej zimy. Sprawdziliśmy – jest pyszna

Spotkanie z przyjaciółmi? Zaskoczcie ich pyszną zapiekanką kebabową!

Pamiętacie, że właśnie trwa karnawał? To czas na zabawę i spotkania z przyjaciółmi – nawet w bardzo małym gronie. A organizowanie przyjęć sprzyja próbowaniu nowych przepisów na smaczne dania, które robią się szybko i zawsze sprawdzają się na imprezach. Najlepsze są potrawy przygotowywane w piekarniku – wystarczy potrzebne składniki ułożyć na blasze lub w naczyniu, wstawić do pieca, poczekać i obiad gotowy! Jeśli planujecie przyjęcie w kameralnym gronie, koniecznie wypróbujcie przepis na kebabową zapiekankę z mięsnymi kuleczkami! Brzmi przepysznie, prawda?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekankę kebabową z mięsnymi kuleczkami

Do przygotowania tej smacznej zapiekanki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 1 opakowanie marchewek mini
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 150 g żółtego sera
  • Sól

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, jajkiem, solą oraz przyprawą do gyrosa. Dodajcie śmietanę, bułkę tartą, zamieszajcie i formujcie z masy średniej wielkości kuleczki.
  2. Następnie brukselkę i marchewki przelejcie wodą i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Dookoła poukładajcie ziemniaki pokrojone w plastry. Całość doprawcie solą.
  3. Na warzywach połóżcie kulki z mięsa i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
  4. Po 40 minutach wyjmijcie naczynie z piekarnika i polejcie sosem z majonezu i ketchupu, a z wierzchu posypcie startym serem. Wstawcie ponownie do piekarnika na kilka minut, by ser się zapiekł. Smacznego!
Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Zapiekanka po wiejsku z ziemniaków, mięsa wieprzowego i boczku, z dodatkiem warzyw to doskonały pomysł na jednogarnkowy obiad.

Zapiekanka po wiejsku to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad. Jeżeli znudziły wam się już kotlety mielone i schabowe i chcecie przygotować na obiad „coś innego”, ale równie pysznego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę po wiejsku. Przepis na zapiekankę po wiejsku Zapiekanka po wiejsku to nic innego, jak ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem treściwego mięsa – w tym przypadku podsmażonej łopatki wieprzowej i boczku, z pokrojoną papryką, porem, czosnkiem oraz garścią aromatycznych przypraw. Całość pokryjcie plastrami żółtego sera, gęstym śmietanowym sosem i zapieczcie w piekarniku. Na koniec koniecznie posypcie świeżym szczypiorkiem. Jesteśmy pewni, że to proste danie przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom! Składniki: 40 dag łopatki wieprzowej 6 dużych ziemniaków 1 por 1 papryka zielona 10 dag boczku gotowanego 5 plastrów żółtego sera-edamski,gouda 2 łyżki masła 2 łyżki oleju ryżowego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku szczypta przyprawy do ziemniaków Sos: 200 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu 5-6 ząbków czosnku pęczek świeżego szczypiorku do posypania Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Por i paprykę umyć, paprykę pokroić w paseczki, a por w krążki. Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Boczek gotowany również pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek, włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut. W trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym. Naczynie...

kebabowa zapiekanka z kuleczkami
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Kebabowa zapiekanka mięsna z ziemniakami – oszalejecie na punkcie tego smaku
Oto szybka zapiekanka, która praktycznie robi się sama! Każdy, kto jej spróbuje będzie chciał poznać przepis na to pyszne danie.

Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Przepis na zapiekankę kebabową z ziemniakami Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia. Składniki na mięsne kuleczki 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 jajko 2 kopiaste łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy gyros Sól Składniki na zapiekankę 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonych mini marchewek 0,5 kg ziemniaków 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Przyprawa do ziemniaków 15 dag startego żółtego sera Przygotowanie W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę. Z mięsa uformujcie małe pulpeciki. Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy. Na środku ułóżcie mięsne kuleczki. Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie...

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.  Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.  W otwór włóżcie morele.  W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.  Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.  Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.  Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.  Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.  Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.  Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...