zapiekanka przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy

Kebabowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami to hit tej zimy. Sprawdziliśmy – jest pyszna

Spotkanie z przyjaciółmi? Zaskoczcie ich pyszną zapiekanką kebabową!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Pamiętacie, że właśnie trwa karnawał? To czas na zabawę i spotkania z przyjaciółmi – nawet w bardzo małym gronie. A organizowanie przyjęć sprzyja próbowaniu nowych przepisów na smaczne dania, które robią się szybko i zawsze sprawdzają się na imprezach. Najlepsze są potrawy przygotowywane w piekarniku – wystarczy potrzebne składniki ułożyć na blasze lub w naczyniu, wstawić do pieca, poczekać i obiad gotowy! Jeśli planujecie przyjęcie w kameralnym gronie, koniecznie wypróbujcie przepis na kebabową zapiekankę z mięsnymi kuleczkami! Brzmi przepysznie, prawda?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zapiekankę kebabową z mięsnymi kuleczkami

Do przygotowania tej smacznej zapiekanki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 1 opakowanie marchewek mini
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 150 g żółtego sera
  • Sól

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, jajkiem, solą oraz przyprawą do gyrosa. Dodajcie śmietanę, bułkę tartą, zamieszajcie i formujcie z masy średniej wielkości kuleczki.
  2. Następnie brukselkę i marchewki przelejcie wodą i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Dookoła poukładajcie ziemniaki pokrojone w plastry. Całość doprawcie solą.
  3. Na warzywach połóżcie kulki z mięsa i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
  4. Po 40 minutach wyjmijcie naczynie z piekarnika i polejcie sosem z majonezu i ketchupu, a z wierzchu posypcie startym serem. Wstawcie ponownie do piekarnika na kilka minut, by ser się zapiekł. Smacznego!
Komentarze
schabowe przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy Tym mini-schabowym w sosie nikt się nie oprze. Koleżanki będą błagać o przepis
Znudzeni tradycyjnymi schabowymi? Wypróbujcie przepis na mini-schabowe w pysznym sosie!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Ogromny kotlet schabowy zajmujący połowę talerza, a do tego tłuczone ziemniaki i kapusta, to dla wielu osób obiad marzenie. Ale nie każdy ma na tyle pojemny żołądek, by zmieścić takiego kotleta! Odgrzewane później mięso nie jest już tak smaczne, a szkoda też je wyrzucać. Można kupować mniejsze kawałki, a można też po prostu poporcjować je na części i usmażyć. Co powiecie na mini-schabowe? Przepis na mini-schabowe w sosie Kotlety z tego przepisu wychodzą nieco inne, niż tradycyjny schabowy. Są jednak tak pyszne, że koniecznie musicie ich spróbować! Wszystko jest zasługą wyjątkowego sosu, który nadaje im charakteru i sprawia, że są niesamowicie soczyste, a dzięki warstwie panierki cudownie chrupiące. Do przygotowania schabowych kotlecików będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg schabu 0,5 kg pieczarek 5 łyżek musztardy 1 cebula 5 łyżek pikantnego ketchupu 2 jaja Bułka tarta Olej Pół szklanki śmietany 12% Sól Pieprz Przygotowanie Mięso pokrójcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w plastry. Rozbijcie tłuczkiem tak, jak zawsze. Następnie każdy kotlet podzielcie na 4 części. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Do miseczki wbijcie jajka i roztrzepcie widelcem. Kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy usmażą się z obu stron, odłóżcie je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu) Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie dodajcie pieczarki pokrojone w plasterki i doprawcie solą i pieprzem. Kiedy pieczarki nieco zmiękną, dodajcie 5 łyżek ketchupu, musztardy i pół szklanki śmietany. Zamieszajcie i zagotujcie. Gotowym sosem polejcie usmażone kotlety. Smacznego!...

Przeczytaj