Kawa z tym dodatkiem wymiata złogi z jelit jak odkurzacz. Wystarczy szczypta
Wikimedia Commons
Newsy

Kawa z tym dodatkiem wymiata złogi z jelit jak odkurzacz. Wystarczy szczypta

Takiej kawie nikt się nie oprze. Pięknie pachnie, doskonale smakuje, a do tego świetnie oddziałuje na cały organizm. To wszystko zasługa 1 przyprawy.

Filiżanka małej czarnej albo kubek kawy z porządną porcją mleka to zwykle wszystko, czego nam potrzeba o poranku. Ale przecież kawę można podawać z rozmaitymi dodatkami, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza, a do tego zdrowsza.

Na przykład z kardamonem - przyprawą niezwykle popularną w Azji (skąd zresztą właśnie pochodzi). Stosowano go jednak jeszcze w starożytności, a dokładniej w Egipcie, gdzie doceniono charakterystyczny aromat kardamonu i wykorzystywano go do produkcji perfum. Na Dalekim Wschodzie kardamon był z kolei remedium na wszelkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W ten sposób można go stosować także dziś. 

Właściwości kardamonu

Kardamon doceniono już setki lat temu ze względu na jego dobroczynne działanie na organizm. Wspomaga usuwanie toksyn i złogów z jelit, a do tego podkręca metabolizm, dlatego poleca się go zarówno na poprawę trawienia, jak i pomocniczo w odchudzaniu. Kardamon działa łagodząco na żołądek - przynosi ulgę przy niestrawności, zmniejsza nudności i zgagę. 

Przyprawa ta znajduje też swoje zastosowanie w walce z infekcjami. Neutralizuje bakterie, rozgrzewa organizm i zmniejsza uporczywy kaszel, a do tego wzmacnia odporność. 

Zobacz także
Dodajcie 1 łyżkę tego produktu do kawy. Serce wam za to podziękuje

Dodajcie 1 łyżkę tego produktu do kawy. Serce wam za to podziękuje

Kawa z kroplą tego płynu pomoże wam zrzucić nadmierny balast. Wystarczy ledwie odrobinka

Kawa z kroplą tego płynu pomoże wam zrzucić nadmierny balast. Wystarczy ledwie odrobinka

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Kawa z dodatkiem kardamonu pozwala wykorzystać cenne właściwości obu tych produktów. By przygotować taką kawę (2-3 porcje), weźcie poniższe składniki:

  • 5 łyżeczek mielonej kawy

  • 2 łyżeczki cukru

  • płaska łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do małego garnka (niecały litr). Zagotujcie.

  2. Wsypcie płaską łyżeczkę kardamonu, zamieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez pół minuty.

  3. Następnie do garnka wsypcie 5 łyżeczek kawy. Po wymieszaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez 2-3 minuty.

  4. Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie cukier, wymieszajcie i poczekajcie kilka minut, aż opadną fusy.

I gotowe! Tak przygotowaną kawę od razu rozlejcie do filiżanek lub szklanek i podawajcie. Jest tak aromatyczna, że nikogo nie trzeba będzie dodatkowo zachęcać do wypicia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do mleka te 2 składniki a pozbędziecie się gorączki i bólu gardła. Nie chodzi o czosnek i miód
Ta mikstura to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Przygotujcie ją a w mig poczujecie się lepiej.

Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą. Właściwości zdrowotne lipy Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy: eliminuje chrypkę i drapanie w gardle pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach ułatwia oddychanie ma działanie łagodnie uspokajające zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok rozgrzewa organizm Jakie właściwości ma kardamon? Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej. Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne). Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek. Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie. Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka. Dobrze działa na trawienie. Kardamon jest często stosowany w...

Ile kawy spożywacie
Flickr
Newsy
Ta kawa błyskawicznie podkręca metabolizm. Rozmiar w dół gwarantowany
Planujecie dietę odchudzającą? Spróbujcie tak przyrządzonej kawy, a dodatkowe kilogramy szybko znikną.

Oczywiście podstawą odchudzania jest dobra i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Natomiast proces zrzucania wagi można nieco przyśpieszyć, stosując naturalne metody. Wiedzieliście, że kawa przyśpieszy wasz metabolizm i pomoże schudnąć? Przekonajcie się sami i przyrządźcie ją według tego przepisu! Kawa na odchudzanie Poza tym, że kawa świetnie smakuje i pobudza do działania, to jej właściwości okazują się pomocne podczas odchudzania. Kofeina podkręca metabolizm, czyli przemianę materii. To oznacza, że organizm szybciej spala tłuszcz.  Kawa sprawdzi się jeszcze lepiej z dodatkiem cynamonu, który rozgrzewa i przyśpiesza procesy przemiany materii. Pomocna jest też matcha – rodzaj zielonej herbaty, która zdobywa coraz większą popularność. To podobno najlepsza ze wszystkich zielonych herbat. Oczyszcza organizm, relaksuje i pomaga schudnąć, a do tego zapobiega nowotworom i cukrzycy. Przepis na kawę, która przyśpieszy metabolizm By przygotować kawę o właściwościach odchudzających, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 3 łyżeczki dowolnej kawy mielonej 2 łyżeczki herbaty matcha 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu 3 goździki 4 ziarna kardamonu odrobina cynamonu w proszku 0,5 litra wody Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień. Dodajcie 3 łyżeczki mielonej kawy, 2 łyżeczki matcha, łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu, goździki, kardamon i szczyptę cynamonu. Zamieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdejmijcie garnek z palnika i odstawcie na około minutę, by kawa i wszystkie przyprawy opadły na dno. I gotowe! Z tego przepisu wychodzą dwie filiżanki smacznej kawy, która przyśpieszy metabolizm i wspomoże odchudzanie. Tak przygotowany...

kawa gotowana
Gotujmy.pl
Newsy
Oto bardzo zdrowa i rozgrzewająca kawa. Do jej przygotowania nie potrzeba ekspresu, tylko...
Jeżeli uwielbiacie kawę, to musicie wypróbować ten sposób na jej przygotowanie! Podpowiadamy, że nie chodzi o tradycyjne parzenie ani o kawę z ekspresu!

Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Budzi, wspaniale smakuje i sprawia, że stajemy się gotowi do działania. Od lat trwają spory o to, która kawa jest zdrowsza – z ekspresu, parzona czy rozpuszczalna? Ta ostatnia jest szczególnie nienawidzona przez miłośników tego napoju którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest nawet godna tej nazwy. Wobec tego pozostaje nam parzyć kawę lub przygotowywać ją w ekspresie. Ale czy na pewno? Różne oblicza kawy Co kraj to obyczaj i tyczy się to nie tylko różnych sposobów przygotowywania popularnych dań, ale także parzenia kawy! W Polsce większość ludzi pije mieloną kawę, którą sypią po prostu do filiżanki lub kubka i zalewają wrzątkiem. A na przykład w Turcji i na Ukrainie bardzo popularna jest kawa… gotowana. Do specjalnego garnuszka z długą rączką zwanego dżezwą lub tyglem wsypuje się mieloną kawę i dodaje przyprawy. To może być cynamon, imbir, kardamon albo wanilia. Niektórzy nawet dodają do niej sól i pieprz! Podobno tak przygotowywana kawa naprawdę dodaje krzepy, jest smaczna, mocno rozgrzewa i do tego wzmacnia odporność. Przepis na gotowaną kawę Kawa gotowana to dobra alternatywa dla osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć picie tego napoju. Przygotowywana w ten sposób jest łagodniejsza dla żołądka i pobudza pracę układu pokarmowego. Pomaga przy problemach z zaparciami, a także łagodzi bóle głowy – zwłaszcza migreny. Do przygotowania gęstej i aromatycznej kawy gotowanej będą wam potrzebne poniższe składniki: 2 łyżki kawy mielonej Cynamon Imbir Goździki Kardamon Cukier I oczywiście dżezwa lub zwykły garnuszek! Przygotowanie Wlać do dżezwy lub garnka pół litra wody, zagotować. Wsypać kawę i...

Dodajcie tę przyprawę do jedzenia, a zapomnicie o niestrawności. Przyniesie też ulgę przy wrzodach
AdobeStock
Newsy
Dodajcie tę przyprawę do jedzenia, a zapomnicie o niestrawności. Przyniesie też ulgę przy wrzodach
Ta od wieków doceniana przez Chińczyków przyprawa przyda się zarówno w kuchni, jak i łagodzeniu objawów różnych chorób.

W szafce z przyprawami znajdują się produkty, które nie tylko wspaniale podkreślają smak przyrządzanych potraw, ale też mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jedną z nich jest kardamon, doceniany od wieków ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć go do swojej diety i jak go używać w kuchni. Właściwości kardamonu Kardamon „przywędrował” do Europy z Chin, gdzie od wielu wieków wykorzystuje się tę roślinę w ziołolecznictwie. Najcenniejszą część kardamonu, czyli nasiona, są jedną z najdroższych przypraw na świecie (obok szafranu), jednak można kupić je w formie sproszkowanej, w znacznie bardziej przystępnej cenie. To przyprawa o charakterystycznym, lekko gorzkawym aromacie. Nadaje potrawom korzenny i orientalny smak. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wypieków - ciast, ciasteczek czy naleśników. Można go dodać nawet do świeżych pomarańczy. Kardamon posiada też cenne walory zdrowotne - zawiera m.in.: Witaminę C Witaminę B6 Żelazo  Magnez Sód  Fosfor  Wapń Potas  Cynk Ryboflawinę Tiaminę  Niacynę  Kardamon na wrzody żołądka Jeszcze niedawno sądzono, że główną przyczyną wrzodów żołądka jest przewlekły stres. Jest w tym trochę prawdy, choć powód występowania tej choroby jest zupełnie inny. Za wrzody żołądka są odpowiedzialne bakterie Helicobacter pylori. Całkiem możliwe, że osoby narażone codziennie na stres przez osłabienie odporności organizmu, są bardziej narażone na destrukcyjne działanie bakterii. Kardamon dodawany do jedzenia może niszczyć bakterie Helicobacter pylori i tym samym pomóc w dolegliwościach związanych z wrzodami...