Kawa z czosnkiem, a może banan z pietruszką? Nie uwierzycie, że te produkty razem smakują wybornie
AdobeStock
Newsy

Kawa z czosnkiem, a może banan z pietruszką? Nie uwierzycie, że te produkty razem smakują wybornie

Prawdopodobnie zupełnie nieświadomie stosujecie niektóre z tych zasad w kuchni. Poznajcie foodpairing, czyli łączenie smaków.

Kropicie usmażoną rybę świeżym sokiem z cytryny albo pieczecie schab ze śliwką? Takie połączenia nie wydają się nam wcale dziwne, ponieważ jesteśmy do nich przyzwyczajeni.

Jednak gdyby się dłużej zastanowić, to rzeczywiście dodanie kwaśnych cytrusów do ryby o charakterystycznym zapachu wydaje się być niecodziennym pomysłem. A jednak takie połączenie smakuje doskonale! Ma to nawet swoją nazwę - foodpairing. Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty można ze sobą łączyć, by uzyskać genialny, nieoczekiwany smak. 

Na czym polega foodpairing?

Foodpairing można przetłumaczyć jako „parowanie żywności”. I wcale nie chodzi o gotowanie na parze, lecz łączenie produktów w pary! Polega to na tworzeniu połączeń smaków, które są do siebie zbliżone lub wręcz przeciwnie - są kompletnymi przeciwieństwami. Z takich eksperymentów wychodzą później fantastyczne kompozycje smakowe.

Foodpairing być może całkiem nieświadomie stosujecie w swojej kuchni od dawna. Znane połączenia smaków to na przykład:

  • ryba z cytryną

  • oscypek z żurawiną

  • kaczka z jabłkami

  • pomidory z bazylią

  • gruszka i ser pleśniowy

  • czekolada z chilli czy z solą

Do foodpairingu podchodzi się obecnie bardzo profesjonalnie. Wiedzieliście, że kompozycje smaków są sprawdzane w laboratorium? Poza smakiem używanych produktów ogromnie ważny jest ich aromat. W tym celu, w procesie analizy chemicznej zapachów można odkryć nowe połączenia smaków. 

Zobacz także
Przepis na ten chleb pochodzi prosto z... Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną

Ten przepis na chleb zapisano w Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną

dlaczego rybę polewa się sokiem z cytryny?

Dlaczego rybę skrapia się cytryną? Wcale nie po to, żeby lepiej smakowała

Nietypowe połączenia smaków

Foodpairing nie musi dotyczyć tylko łączenia jedzenia. Znany jest też wine pairing, czyli dobieranie produktów do wina (np. wino oraz ser) czy coffee pairing, który polega na łączeniu różnych produktów z kawą. 

A co powiecie na zupełnie nieoczywiste i wręcz dziwnie brzmiące połączenia? Oto nasza propozycja niecodziennych „par” produktów:

  • lody z frytkami

  • truskawki z octem balsamicznym

  • chipsy z czekoladą

  • kawa z czosnkiem

  • mandarynki z tymiankiem

  • banan z bekonem

  • banan z pietruszką

  • masło orzechowe i korniszony

  • borówki i stek wołowy

  • kurczak i czekolada

  • biała czekolada i seler

Odważycie się wypróbować takie połączenia smaków?

Źródło: eatthis.com, womenshealth.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Własne
Newsy
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym moczyć śledzie? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak długo moczyć śledzie? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź...

Wszyscy uważają, że to połączenie jest zdrowe, a może być silnie toksyczne
Pixabay
Newsy
Wszyscy uważają, że to połączenie jest zdrowe, a może być silnie toksyczne
Lepiej jadać te produkty osobno! Razem nie są zbyt zdrowe!

Produkty spożywcze, które osobno są bardzo zdrowe, po połączeniu mogą czasem tworzyć niezbyt zdrowe posiłki. Pewnie słyszeliście o kilku połączeniach, których należy unikać, ale czy znacie je wszystkie? Przeczytajcie dziś o zestawieniu, którego lepiej unikać. Jedzenie składa się z wielu elementów i związków: Witamin Minerałów Węglowodanów Tłuszczów Białek Antyoksydantów i innych cząsteczek Ewentualnych dodatków do żywności Nic dziwnego, że niektóre z tych elementów mogą wchodzić ze sobą w reakcje, a ich produkty wcale nie muszą być obojętne dla zdrowia. Chcemy poinformować was dziś o połączeniu, którego większość osób powinna zdecydowanie unikać. Obydwa produkty wchodzące w jego skład, działają dobrze osobno i są zdrowe, ale po połączeniu zupełnie tak nie jest. Niekorzystne połączenie produktów Chodzi o łączenie bananów z mlekiem. To połączenie szczególnie kochane przez sportowców, dostarcza bardzo dużo energii i cukrów w dość prostej postaci, a jednocześnie jest smaczne. Jeśli jednak nie jesteście zbyt aktywni fizycznie, koktajl mleczny z bananem, może być dla waszego organizmu zbyt dużą dawką cukru! Banan to jeden z owoców o większej zawartości cukru. Mleko jest znane z tego, że powoduje niemały wyrzut insuliny. Posiłek zawierający zarówno banana, jak i mleko, będzie mocnym pobudzeniem trzustki do produkowania insuliny. Insulina powstająca w takiej ilości może być dla niektórych naprawdę toksyczna! Taka cukrowa bomba sprawi, że szybko po zjedzeniu tego produktu, poczujecie się osłabieni i zmęczeni. Jeśli macie cukrzycę lub insulinooproność, reakcja może być znacznie gorsza! Zblendowanie banana z mlekiem potęguje tę reakcję. Mleczne koktajle z bananem,...

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

Szarlotka z dodatkiem
Newsy
Niektórzy dodają coś nieoczekiwanego do szarlotki. Wytrzeszczycie oczy, gdy to przeczytacie
Nie uwierzycie, że można dodawać ten składnik do szarlotki! Kreatywność ludzi nie zna granic!

Szarlotka to znane i ukochane ciasto z jabłkami. Jada się je nie tylko w Polsce, ale też na świecie. W Stanach Zjednoczonych niektórzy mają osobliwe upodobania smakowe i dodają do szarlotki jeden bardzo dziwny składnik… Dodatki do szarlotki Nikogo nie dziwi dodawanie do szarlotki: Goździków, które wzmacniają jej smak. Podawanie szarlotki na ciepło z lodami to też klasyk i wiele osób uwielbia to połączenie.  Dodawanie do szarlotki szczypty soli, by podkreślić jej słodycz także nie jest wcale szokująca. Gwarantujemy wam jednak, że będziecie zaskoczeni, jak przeczytacie w jaki sposób niektórzy jedzą szarlotkę. Szarlotka z niezwykłym dodatkiem Okazuje się, że niektórym ludziom nie wystarcza sam słodki smak szarlotki. Postanawiają wzbogacić ją oni o kaloryczny dodatek, który z pozoru zupełnie nie pasuje do tego ciasta. Dodają oni do szarlotki… ser! Nie jest to jednak ser biały, który mógłby wydawać się całkiem normalnym pomysłem. Chodzi o żółty, dojrzały ser cheddar! Osoby, które kochają to połączenie, mówią, że najsmaczniejszy jest cienki plasterek żółtego sera położony na świeżej szarlotce, która jeszcze jest gorąca. Gdy ser się topi, zmienia się też jego struktura. Podobno ser cheddar podany na szarlotce jest wtedy najlepszy. Niektórzy kładą jeszcze na wierzchu lody waniliowe. Znany amator szarlotki z serem Były prezydent Stanów Zjednoczonych Harry Truman, który uwielbiał nietypowe połączenia smakowe, najchętniej zajadał się właśnie szarlotką z serem cheddar. Był on znany ze swoich niezwykłych upodobań kulinarnych. Posiłki zamawiane przez prezydenta były zawsze złożone z wielu dań i niekiedy nawet jego kucharze przyjmujący zamówienia nie mogli uwierzyć w to, co zażyczył...