Kropicie usmażoną rybę świeżym sokiem z cytryny albo pieczecie schab ze śliwką? Takie połączenia nie wydają się nam wcale dziwne, ponieważ jesteśmy do nich przyzwyczajeni.

Jednak gdyby się dłużej zastanowić, to rzeczywiście dodanie kwaśnych cytrusów do ryby o charakterystycznym zapachu wydaje się być niecodziennym pomysłem. A jednak takie połączenie smakuje doskonale! Ma to nawet swoją nazwę - foodpairing. Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty można ze sobą łączyć, by uzyskać genialny, nieoczekiwany smak. 

Na czym polega foodpairing?

Foodpairing można przetłumaczyć jako „parowanie żywności”. I wcale nie chodzi o gotowanie na parze, lecz łączenie produktów w pary! Polega to na tworzeniu połączeń smaków, które są do siebie zbliżone lub wręcz przeciwnie - są kompletnymi przeciwieństwami. Z takich eksperymentów wychodzą później fantastyczne kompozycje smakowe.

Zobacz także:

Foodpairing być może całkiem nieświadomie stosujecie w swojej kuchni od dawna. Znane połączenia smaków to na przykład:

  • ryba z cytryną

  • oscypek z żurawiną

  • kaczka z jabłkami

  • pomidory z bazylią

  • gruszka i ser pleśniowy

  • czekolada z chilli czy z solą

Do foodpairingu podchodzi się obecnie bardzo profesjonalnie. Wiedzieliście, że kompozycje smaków są sprawdzane w laboratorium? Poza smakiem używanych produktów ogromnie ważny jest ich aromat. W tym celu, w procesie analizy chemicznej zapachów można odkryć nowe połączenia smaków. 

Nietypowe połączenia smaków

Foodpairing nie musi dotyczyć tylko łączenia jedzenia. Znany jest też wine pairing, czyli dobieranie produktów do wina (np. wino oraz ser) czy coffee pairing, który polega na łączeniu różnych produktów z kawą. 

A co powiecie na zupełnie nieoczywiste i wręcz dziwnie brzmiące połączenia? Oto nasza propozycja niecodziennych „par” produktów:

  • lody z frytkami

  • truskawki z octem balsamicznym

  • chipsy z czekoladą

  • kawa z czosnkiem

  • mandarynki z tymiankiem

  • banan z bekonem

  • banan z pietruszką

  • masło orzechowe i korniszony

  • borówki i stek wołowy

  • kurczak i czekolada

  • biała czekolada i seler

Odważycie się wypróbować takie połączenia smaków?

Źródło: eatthis.com, womenshealth.pl