barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy

Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy

Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!
Katarzyna Wyborska
marzec 17, 2021

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy

Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kilograma wędzonego boczku
  • Pół litra zakwasu na żurek
  • 250 g ziemniaków
  • 3 białe kiełbasy parzone
  • 3 cebule
  • 150 g tartego chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 6 g majeranku
  • Sól
  • Pieprz biały

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  2. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie.
  3. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron.
  4. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.  
  5. Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut.
  6. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut.
  7. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki.
  8. Pokrójcie boczek drobno i usmażcie na patelni z pokrojoną cebulą i majerankiem.
  9. Wyjmijcie cebulę z garnka. Przełóżcie usmażony boczek do wywaru. Dolejcie pół litra zakwasu na żurek i wymieszajcie.
  10. Ugotujcie 4 jajka na twardo i wydrążcie z nich żółtka.
  11. Włóżcie żółtka do miski i wlejcie do nich kilka łyżek wywaru. Rozetrzyjcie z 4 łyżkami śmietany 18%.
  12. Przelejcie masę z żółtkami do barszczu i wymieszajcie. Białka pokrójcie drobno i włóżcie do garnka.
  13. Dodajcie do barszczu chrzan i wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Do głębokich talerzy włóżcie po jednej kiełbasie z cebulą i zalejcie barszczem z ziemniakami. Zupę podawajcie posypaną świeżym majerankiem.

Komentarze
Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy Dzięki tym sposobom zrobisz żurek idealny. Nigdy wcześniej nie smakował tak dobrze
Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie. Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek. Z zakwasem czy bez? Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom! Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów. Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by...

Przeczytaj
żurek
Gotujmy.pl
Newsy Smakowity staropolski żurek. To danie kosztuje mniej niż 10 zł i powstaje w mig
Pyszny, polski żurek to uwielbiana przez wiele osób bardzo sycąca zupa. Zrobiona z tego przepisu smakuje niesamowicie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Choć do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, warto je sobie przypomnieć przygotowując pyszny, polski żurek! To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani! Polski żur Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą. Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania. Przepis na staropolski żurek W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników: 1 butelka zakwasu na żurek 4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 kostka rosołowa Majeranek Ziele angielskie Liść laurowy Śmietana 30% Biała kiełbasa Sól Pieprz Przygotowanie Postępuj zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelej odpowiednią ilość do garnka z wodą. Kiełbasę potnij w plastry i podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Całość dodaj do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno i wymieszaj z solą. Dodaj do zupy. Jeżeli chcesz, możesz też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz pieprzem. Smacznego!  ...

Przeczytaj
Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...

Przeczytaj
anna lewandowska barszcz wigilijny
ONS / AdobeStock
Newsy Ania Lewandowska do świątecznego barszczu dodaje bardzo nietypowy składnik. To on sprawia, że zupa jest obłędna
Ania Lewandowska znana jest ze wspaniałych i zdrowych przepisów. Sprawdźcie, co dodaje do swojego wigilijnego barszczu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę! Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 – 2,5 kg buraków 10 dag suszonych grzybów 4 śliwki suszone 3 suszone jabłka 3 suszone gruszki 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 1 l soku jabłkowego Sok z cytryny Łyżka oliwy z oliwek Ziele angielskie Liście laurowe Tymianek Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin. Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny. Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie,...

Przeczytaj