Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą.

Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy

Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kilograma wędzonego boczku
  • Pół litra zakwasu na żurek
  • 250 g ziemniaków
  • 3 białe kiełbasy parzone
  • 3 cebule
  • 150 g tartego chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 6 g majeranku
  • Sól
  • Pieprz biały

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  2. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie.
  3. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron.
  4. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.  
  5. Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut.
  6. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut.
  7. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki.
  8. Pokrójcie boczek drobno i usmażcie na patelni z pokrojoną cebulą i majerankiem.
  9. Wyjmijcie cebulę z garnka. Przełóżcie usmażony boczek do wywaru. Dolejcie pół litra zakwasu na żurek i wymieszajcie.
  10. Ugotujcie 4 jajka na twardo i wydrążcie z nich żółtka.
  11. Włóżcie żółtka do miski i wlejcie do nich kilka łyżek wywaru. Rozetrzyjcie z 4 łyżkami śmietany 18%.
  12. Przelejcie masę z żółtkami do barszczu i wymieszajcie. Białka pokrójcie drobno i włóżcie do garnka.
  13. Dodajcie do barszczu chrzan i wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Do głębokich talerzy włóżcie po jednej kiełbasie z cebulą i zalejcie barszczem z ziemniakami. Zupę podawajcie posypaną świeżym majerankiem.