Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą.
Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy
Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Pół kilograma wędzonego boczku
- Pół litra zakwasu na żurek
- 250 g ziemniaków
- 3 białe kiełbasy parzone
- 3 cebule
- 150 g tartego chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
- 3 liście laurowe
- 25 ml oleju rzepakowego
- 6 g majeranku
- Sól
- Pieprz biały
Przygotowanie:
- Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
- Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie.
- Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron.
- Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.
- Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut.
- Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut.
- Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki.
- Pokrójcie boczek drobno i usmażcie na patelni z pokrojoną cebulą i majerankiem.
- Wyjmijcie cebulę z garnka. Przełóżcie usmażony boczek do wywaru. Dolejcie pół litra zakwasu na żurek i wymieszajcie.
- Ugotujcie 4 jajka na twardo i wydrążcie z nich żółtka.
- Włóżcie żółtka do miski i wlejcie do nich kilka łyżek wywaru. Rozetrzyjcie z 4 łyżkami śmietany 18%.
- Przelejcie masę z żółtkami do barszczu i wymieszajcie. Białka pokrójcie drobno i włóżcie do garnka.
- Dodajcie do barszczu chrzan i wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
I gotowe! Do głębokich talerzy włóżcie po jednej kiełbasie z cebulą i zalejcie barszczem z ziemniakami. Zupę podawajcie posypaną świeżym majerankiem.