karol okrasa kotlety mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Karol Okrasa używa nietypowej panierki do kotletów mielonych. Dzięki niej są wyjątkowo pyszne i chrupiące

Na hasło tradycyjne polskie danie, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlet mielony. Jest znany i uwielbiany przez wszystkich. Karol Okrasa proponuje użycie innej panierki, która zdecydowanie poprawi smak dania oraz sprawi, że mielone będą jeszcze bardziej soczyste i chrupiące. Sprawdźcie ten patent!

Kotlet mielony zna każdy. Jest uwielbiany zarówno przez Polaków, jak i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza prostym składnikom, które idealnie łączą się i tworzą niezwykle aromatyczne danie. Karol Okrasa nieco modyfikuje tradycyjny przepis, proponując zamianę składników panierki. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące z wierzchu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Okrasa modyfikuje klasyczne przepisy

Karol Okrasa jest jednym ze słynniejszych kucharzy w Polsce. Znany jest ze swoich autorskich programów kulinarnych, a w ostatnim czasie jako ekspert Kuchni Lidla. Uwielbia polskie dania, które często przyrządza na kanale internetowym dyskontu spożywczego. Charakteryzuje się skłonnością do modyfikacji tradycyjnych polskich dań, jak i w tym przypadku nie mogło być inaczej.

Modyfikacja tradycyjnego kotleta mielonego

Okrasa mimo iż ceni polską kuchnię, to często również stara się wprowadzać swoje urozmaicenia w klasycznych potrawach. Ostatnio postanowił zrewolucjonizować popularnego kotleta mielonego. Polegała ona konkretnie na zmianie jednego ze składników panierki, a dokładniej bułki tartej. Kucharz postanowił wymienić ją na płatki owsiane. Dzięki nim mielone po smażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupiąca. To być może niewielka zmiana, ale mająca spory wpływ na ostateczny smak dania.

Przepis na kotlety mielone w panierce z płatków owsianych

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przełóżcie do miski. 
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się. Później dodajcie ją do mięsa wraz z rozbitym jajkiem oraz przyprawami. Całość wyróbcie na gładką i jednolitą masę.
  3. Na talerz wsypcie płatki owsiane. Jeśli chcecie by panierka lepiej trzymała się mięsa, możecie je delikatnie zmielić w blenderze.
  4. Rozgrzejcie patelnię z odrobiną oleju.
  5. Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujcie niewielkie kotlety mielone, a następnie obtoczcie je w przygotowanych płatkach owsianych. Mielone układajcie na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  7. Tak przygotowane kotlety mielone w panierce z płatków owsianych podawajcie razem z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką bądź mizerią.
fit kotlety mielone
patunia87/Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące i aromatyczne pieczone kotlety mielone. Dodajcie to do farszu. Dzięki niemu będą o niebo lepsze i zdrowsze
Czy da się smacznie jeść na diecie? Oczywiście! Zamiast smażyć kotlety, upieczcie je w piekarniku, a do farszu dodajcie smaczny dodatek który sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.

Chęć zgubienia dodatkowych kilogramów często wymaga wielu wyrzeczeń. Wiedzą o tym doskonale osoby, które miały okazję się odchudzać! Ale czy przejście na dietę, zawsze musi oznaczać zrezygnowanie z ulubionych potraw i żywienie się monotonnymi posiłkami? Wcale nie! Nawet wydawałoby się tuczące dania można tak zmodyfikować, by były zarówno smaczne, jak i dietetyczne. Nie inaczej jest z kotletami mielonymi! Przygotowywane tradycyjnie mają bardzo dużo kalorii dzięki panierce i smażeniu w głębokim tłuszczu. Dlatego warto przygotować wersję znacznie bardziej dietetyczną i równie (a może nawet bardziej) smaczną. Przede wszystkim, tych kotletów nie smaży się na patelni, tylko piecze w piekarniku! Dzięki temu są znacznie mniej kaloryczne, ponieważ nie używa się do nich ani grama oleju. Drugą różnicą jest sposób przygotowania. Do fit kotletów mielonych nie używa się w ogóle panierki! Zamiast tego, do farszu dodajcie sycące płatki owsiane oraz lekką kaszę kuskus. Wspaniale wzbogacą smak kotletów! Przepis na fit kotlety mielone Do przygotowania smacznych i zdrowszych kotletów mielonych, potrzebne wam będą składniki podane poniżej: Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 80 g płatków owsianych 80 g kaszy kuskus 3 łyżki sosu sojowego Suszona pietruszka Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Kaszę kuskus wsypcie do miski i zalejcie gorącym bulionem. Odstawcie, by napęczniała. Do miski włóżcie mięso mielone, wsypcie płatki owsiane, dodajcie cebulę, trzy jajka, 3 łyżki sosu sojowego i przyprawy oraz ostudzoną kaszę kuskus. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie na kilka minut. Blachę wyłóżcie folią aluminiową. Z mięsnej...

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
ONS.pl/Pixabay
Newsy
Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
Kotlety schabowe to absolutnie kultowe danie kuchni polskiej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować je w najlepszy sposób.

Kotlety schabowe w wielu domach serwowane są nawet co tydzień. Warto więc dowiedzieć się jak przygotować je tak, aby były naprawdę niesamowite i zachwyciły zarówno gości, jak i domowników. Cały sekret polega na doskonałym rozbiciu schabu, aby był jak najcieńszy oraz chrupiącej, pełnej smaku panierce. Swój patent na schabowe zdradza Karol Okrasa. Karol Okrasa i jego trik na pyszne schabowe Jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy, który zaskarbił sobie miłość widzów w programie „Kuchnia z Okrasą”. Mistrz gastronomii pracował w licznych luksusowych hotelach pod okiem prawdziwych ekspertów z dziedziny gastronomii. Jest też autorem kilku książek kulinarnych w tym także publikacji, które powstały we współpracy z marką supermarketów Lidl. Nic dziwnego, że kuchnia, zwłaszcza ta polska, nie ma przed nim żadnych tajemnic! Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy Składniki: 5 plastrów schabu 2-3 jajka panierka panko lub płatki kukurydziane mąka uniwersalna sól i pieprz smalec do smażeni Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka. Włóżcie je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznijcie delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki temu staną się wyjątkowo delikatne. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 1,5 cm. Jajka roztrzepcie na gładką masę, doprawcie je solą i pieprzem. Bardzo ważnym krokiem jest wprowadzenie do nich sporej ilości powietrza, dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca. Na dwóch osobnych talerzach rozsypcie mąkę oraz wybraną przez siebie panierkę (w przypadku płatków, należy najpierw rozdrobnić ją w moździerzu lub szmatce). Mięso obtoczcie w mące,...

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...