karol okrasa kotlety mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Karol Okrasa używa nietypowej panierki do kotletów mielonych. Dzięki niej są wyjątkowo pyszne i chrupiące

Na hasło tradycyjne polskie danie, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlet mielony. Jest znany i uwielbiany przez wszystkich. Karol Okrasa proponuje użycie innej panierki, która zdecydowanie poprawi smak dania oraz sprawi, że mielone będą jeszcze bardziej soczyste i chrupiące. Sprawdźcie ten patent!

Kotlet mielony zna każdy. Jest uwielbiany zarówno przez Polaków, jak i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza prostym składnikom, które idealnie łączą się i tworzą niezwykle aromatyczne danie. Karol Okrasa nieco modyfikuje tradycyjny przepis, proponując zamianę składników panierki. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące z wierzchu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Okrasa modyfikuje klasyczne przepisy

Karol Okrasa jest jednym ze słynniejszych kucharzy w Polsce. Znany jest ze swoich autorskich programów kulinarnych, a w ostatnim czasie jako ekspert Kuchni Lidla. Uwielbia polskie dania, które często przyrządza na kanale internetowym dyskontu spożywczego. Charakteryzuje się skłonnością do modyfikacji tradycyjnych polskich dań, jak i w tym przypadku nie mogło być inaczej.

Modyfikacja tradycyjnego kotleta mielonego

Okrasa mimo iż ceni polską kuchnię, to często również stara się wprowadzać swoje urozmaicenia w klasycznych potrawach. Ostatnio postanowił zrewolucjonizować popularnego kotleta mielonego. Polegała ona konkretnie na zmianie jednego ze składników panierki, a dokładniej bułki tartej. Kucharz postanowił wymienić ją na płatki owsiane. Dzięki nim mielone po smażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupiąca. To być może niewielka zmiana, ale mająca spory wpływ na ostateczny smak dania.

Przepis na kotlety mielone w panierce z płatków owsianych

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przełóżcie do miski. 
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się. Później dodajcie ją do mięsa wraz z rozbitym jajkiem oraz przyprawami. Całość wyróbcie na gładką i jednolitą masę.
  3. Na talerz wsypcie płatki owsiane. Jeśli chcecie by panierka lepiej trzymała się mięsa, możecie je delikatnie zmielić w blenderze.
  4. Rozgrzejcie patelnię z odrobiną oleju.
  5. Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujcie niewielkie kotlety mielone, a następnie obtoczcie je w przygotowanych płatkach owsianych. Mielone układajcie na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  7. Tak przygotowane kotlety mielone w panierce z płatków owsianych podawajcie razem z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką bądź mizerią.
fit kotlety mielone
patunia87/Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące i aromatyczne pieczone kotlety mielone. Dodajcie to do farszu. Dzięki niemu będą o niebo lepsze i zdrowsze
Czy da się smacznie jeść na diecie? Oczywiście! Zamiast smażyć kotlety, upieczcie je w piekarniku, a do farszu dodajcie smaczny dodatek który sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.

Chęć zgubienia dodatkowych kilogramów często wymaga wielu wyrzeczeń. Wiedzą o tym doskonale osoby, które miały okazję się odchudzać! Ale czy przejście na dietę, zawsze musi oznaczać zrezygnowanie z ulubionych potraw i żywienie się monotonnymi posiłkami? Wcale nie! Nawet wydawałoby się tuczące dania można tak zmodyfikować, by były zarówno smaczne, jak i dietetyczne. Nie inaczej jest z kotletami mielonymi! Przygotowywane tradycyjnie mają bardzo dużo kalorii dzięki panierce i smażeniu w głębokim tłuszczu. Dlatego warto przygotować wersję znacznie bardziej dietetyczną i równie (a może nawet bardziej) smaczną. Przede wszystkim, tych kotletów nie smaży się na patelni, tylko piecze w piekarniku! Dzięki temu są znacznie mniej kaloryczne, ponieważ nie używa się do nich ani grama oleju. Drugą różnicą jest sposób przygotowania. Do fit kotletów mielonych nie używa się w ogóle panierki! Zamiast tego, do farszu dodajcie sycące płatki owsiane oraz lekką kaszę kuskus. Wspaniale wzbogacą smak kotletów! Przepis na fit kotlety mielone Do przygotowania smacznych i zdrowszych kotletów mielonych, potrzebne wam będą składniki podane poniżej: Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 80 g płatków owsianych 80 g kaszy kuskus 3 łyżki sosu sojowego Suszona pietruszka Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Kaszę kuskus wsypcie do miski i zalejcie gorącym bulionem. Odstawcie, by napęczniała. Do miski włóżcie mięso mielone, wsypcie płatki owsiane, dodajcie cebulę, trzy jajka, 3 łyżki sosu sojowego i przyprawy oraz ostudzoną kaszę kuskus. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie na kilka minut. Blachę wyłóżcie folią aluminiową. Z mięsnej...

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
ONS.pl/Pixabay
Newsy
Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
Kotlety schabowe to absolutnie kultowe danie kuchni polskiej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować je w najlepszy sposób.

Kotlety schabowe w wielu domach serwowane są nawet co tydzień. Warto więc dowiedzieć się jak przygotować je tak, aby były naprawdę niesamowite i zachwyciły zarówno gości, jak i domowników. Cały sekret polega na doskonałym rozbiciu schabu, aby był jak najcieńszy oraz chrupiącej, pełnej smaku panierce. Swój patent na schabowe zdradza Karol Okrasa. Karol Okrasa i jego trik na pyszne schabowe Jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy, który zaskarbił sobie miłość widzów w programie „Kuchnia z Okrasą”. Mistrz gastronomii pracował w licznych luksusowych hotelach pod okiem prawdziwych ekspertów z dziedziny gastronomii. Jest też autorem kilku książek kulinarnych w tym także publikacji, które powstały we współpracy z marką supermarketów Lidl. Nic dziwnego, że kuchnia, zwłaszcza ta polska, nie ma przed nim żadnych tajemnic! Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy Składniki: 5 plastrów schabu 2-3 jajka panierka panko lub płatki kukurydziane mąka uniwersalna sól i pieprz smalec do smażeni Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka. Włóżcie je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznijcie delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki temu staną się wyjątkowo delikatne. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 1,5 cm. Jajka roztrzepcie na gładką masę, doprawcie je solą i pieprzem. Bardzo ważnym krokiem jest wprowadzenie do nich sporej ilości powietrza, dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca. Na dwóch osobnych talerzach rozsypcie mąkę oraz wybraną przez siebie panierkę (w przypadku płatków, należy najpierw rozdrobnić ją w moździerzu lub szmatce). Mięso obtoczcie w mące,...

Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
AdobeStock
Newsy
Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Dowiedzcie się, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych . Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno...

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...