Kotlet mielony zna każdy. Jest uwielbiany zarówno przez Polaków, jak i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza prostym składnikom, które idealnie łączą się i tworzą niezwykle aromatyczne danie. Karol Okrasa nieco modyfikuje tradycyjny przepis, proponując zamianę składników panierki. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące z wierzchu.

Okrasa modyfikuje klasyczne przepisy

Karol Okrasa jest jednym ze słynniejszych kucharzy w Polsce. Znany jest ze swoich autorskich programów kulinarnych, a w ostatnim czasie jako ekspert Kuchni Lidla. Uwielbia polskie dania, które często przyrządza na kanale internetowym dyskontu spożywczego. Charakteryzuje się skłonnością do modyfikacji tradycyjnych polskich dań, jak i w tym przypadku nie mogło być inaczej.

Modyfikacja tradycyjnego kotleta mielonego

Okrasa mimo iż ceni polską kuchnię, to często również stara się wprowadzać swoje urozmaicenia w klasycznych potrawach. Ostatnio postanowił zrewolucjonizować popularnego kotleta mielonego. Polegała ona konkretnie na zmianie jednego ze składników panierki, a dokładniej bułki tartej. Kucharz postanowił wymienić ją na płatki owsiane. Dzięki nim mielone po smażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupiąca. To być może niewielka zmiana, ale mająca spory wpływ na ostateczny smak dania.

Przepis na kotlety mielone w panierce z płatków owsianych

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przełóżcie do miski. 
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się. Później dodajcie ją do mięsa wraz z rozbitym jajkiem oraz przyprawami. Całość wyróbcie na gładką i jednolitą masę.
  3. Na talerz wsypcie płatki owsiane. Jeśli chcecie by panierka lepiej trzymała się mięsa, możecie je delikatnie zmielić w blenderze.
  4. Rozgrzejcie patelnię z odrobiną oleju.
  5. Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujcie niewielkie kotlety mielone, a następnie obtoczcie je w przygotowanych płatkach owsianych. Mielone układajcie na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  7. Tak przygotowane kotlety mielone w panierce z płatków owsianych podawajcie razem z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką bądź mizerią.