bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy

Co zrobić, żeby świąteczny bigos nie powodował wzdęć? Wystarczy dodać do niego 1 składnik

Uwielbiacie pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos, ale jecie je oszczędnie przez wstydliwy problem, który powodują? Jest na to sposób!

Choć bardzo smaczna i aromatyczna (zwłaszcza kiszona!), kapusta ma jedną zasadniczą wadę – powoduje okropne wzdęcia! A niestety, podstawą świąt Bożego Narodzenia są dania zawierające kapustę. Pierogi, kapusta z grzybami czy bigos to pyszne potrawy, które później u większości z nas powodują spory dyskomfort i ból brzucha. Jak sobie z tym poradzić?

Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście nie jeść kapusty w ogóle, ale co to za święta bez dań z kapustą! Na szczęście są sposoby na to, by zmniejszyć wstydliwy problem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się biorą wzdęcia?

Przyczyną wzdęć są gazy nagromadzone w jelitach. Powstają one w trakcie trawienia pokarmów, połykania powietrza podczas jedzenia, a także w wyniku uwalniania się toksyn. Zwłaszcza kiszona kapusta może wywoływać bardzo uciążliwe dolegliwości, które skutecznie zepsują wigilijny wieczór.

Uczucie rozpierania, „przelewania” i kłucia w lewym lub prawym boku jest niezwykle nieprzyjemne. Istnieją na szczęście metody, dzięki którym problem wzdęć po zjedzeniu kapusty będzie nieco mniejszy. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu!

Zobacz także
Bigos wyszedł za słony? Te 2 rzeczy pomogą go uratować

Bigos wyszedł za słony? Te 2 proste rzeczy pomogą go uratować

Jak zamrozić na święta bigos? Zróbcie tak a będzie miał wyrazisty i głęboki smak

Jak zamrozić bigos na święta? Zróbcie tak, a będzie miał wyrazisty i głęboki smak

Sposoby na wzdęcia po kapuście

Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem wigilijnych potraw nie martwiąc się o to, że za chwilę ból brzucha da się wam we znaki, musicie koniecznie poznać poniższe sposoby przygotowywania kapusty! Dzięki nim danie będzie mniej ciężkostrawne i nie będzie powodować uciążliwego uczucia pełności i rozpierania w jamie brzusznej.

  • Kminek – ta znana od wieków przyprawa ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia. Dodając ją do kapusty złagodzimy przykre dolegliwości.
  • Mniej tłuszczu – tłuszcz jest jednym z winowajców odpowiadającym za problem wzdęć po zjedzeniu kapusty. Używajcie go oszczędnie i unikajcie robienia zasmażki.
  • Goździki – są bardzo dobre na zgagę oraz wzdęcia. Warto dodać je do kapusty w trakcie gotowania.
  • Anyż – przyspiesza wydalanie gazów oraz działa rozkurczowo.
Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia
Adobe Stock
Newsy
Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia
Nie wszystkie produkty spożywcze sprzyjają organizmowi. Wiele z nich powoduje szereg przykrych konsekwencji jak wzdęcia. Jak się okazuje do tego przyczynia się nie tylko fasolka czy bigos.

Aby utrzymać zgrabną sylwetkę oraz dobre zdrowie, to zaleca się stosowanie zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej. To te czynniki powodują lepsze samopoczucie. Coraz więcej osób decyduje się na zmianę trybu życia ze względu na te pozytywne aspekty. Większy brzuch po jedzeniu  Nieraz zdarza się, iż po spożyciu posiłku pozostaje uczucie ciężkości, a brzuch jest wzdęty. Taka przypadłość jest również znana pod nazwą bębnicy. To po prostu objaw zbyt dużej ilości gazów zalegających w jelitach i jednocześnie wypełniających brzuch. Może być to czynnikiem poważnych schorzeń, aczkolwiek najczęściej jest skutkiem spożycia niewłaściwych produktów spożywczych.  Produkty powodujące wzdęcia Najczęstszą przyczyną wzdętego brzucha są różnego rodzaju artykuły spożywcze, które nie służą każdemu organizmowi. Najpopularniejszymi są wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe oraz kiszona kapusta. Po ich zjedzeniu macie zagwarantowany ucisk w spodniach. Jak się okazuje, nieprzyjemne uczucie wzdęcia może być również spowodowane przez takie produkty jak: zbyt tłuste potrawy, twarde cukierki, guma do żucia, ziemniaki, kawa, czy grzybki shiitake. To składniki, które w swoim składzie zawierają szereg substancji powodujących uczucie dyskomfortu. Działania przeciw wzdęciom Nikt nie jest z góry skazany na nieprzyjemne wzdęcia brzucha. Aby uniknąć takiej sytuacji, warto zastosować kilka zasad. Pozwolą one uniknąć takich wypadków. Kluczowe w takich momentach są: jedzenie mniejszych porcji, spokojne spożywanie posiłków, pozwalające na dokładne przeżucie każdego kęsa, picie sporej ilości wody, spożywanie owoców przed głównymi posiłkami, regularna aktywność fizyczna, eliminacja z codziennej...

5 skutecznych sposobów na wzdęcia. Przyniosą wam ulgę
AdobeStock
Newsy
5 skutecznych sposobów na wzdęcia. Przyniosą wam ulgę
Powiedzcie „STOP!” wzdęciom, stosując te proste metody.

Tradycyjne, polskie dania takie jak gołąbki , fasolka po bretońsku czy kapusta zasmażana są wspaniałe w smaku, ale wszystkie powodują pewien mocno wstydliwy problem – wzdęcia i bóle brzucha. W dodatku czasami wzdęcia mogą wam dokuczać, nawet jeśli wcześniej nie zjedliście nic, co mogłoby je powodować. Jak sobie radzić z tym problemem? Poznajcie 5 metod, które pomogą wam przy uporczywych wzdęciach. Skąd biorą się wzdęcia? Wzdęcia to po prostu pęcherzyki powietrza uwięzione w przewodzie pokarmowym. Pojawiają się tam z różnych powodów – często w trakcie trawienia pożywienia i jego fermentacji. Wówczas brzuch jest nabrzmiały i może być bolesny w dotyku. Inną przyczyną wzdęć jest połykanie nadmiernych ilości powietrza, na przykład w trakcie jedzenia. Powodem powstawania dużej ilości gazów w przewodzie pokarmowym są także nietolerancje pokarmowe. Jak poradzić sobie ze wzdęciami? Jeśli dokuczają wam wzdęcia i nie wiecie jak sobie z nimi poradzić, warto zacząć od zmian w swojej diecie i stylu życia. Jeśli po jakimś czasie wymienione niżej sposoby nie pomogą, warto wybrać się do lekarza, który zleci odpowiednie badania. Zero napojów gazowanych – woda gazowana i kolorowe napoje z bąbelkami to jedna z typowych przyczyn powstawania wzdęć. Gaz zawarty w butelce szybko zmieni się w pęcherzyki powietrza w układzie pokarmowym. Warto więc odstawić takie napoje i zacząć pić wodę niegazowaną, soki i herbatę. Nie spieszcie się z jedzeniem – aerofagia, czyli nadmierne połykanie powietrza, łatwo prowadzi do wzdęć. By tego uniknąć, staracie się jeść powoli. Odstawcie gumę do żucia – żucie gumy wzmaga pracę ślinianek, przez co przełyka się znacznie więcej śliny i połyka sporo powietrza. Ponadto zawarte w gumach do żucia słodziki wpływają...

kiszona kapusta
Adobe Stock
Newsy
Kiszona kapusta wcale nie jest taka zdrowa? Nie warto jej jeść szczególnie w 1 przypadku
Mamy dla was bardzo ważną informację - kapusta kiszona może być w niektórych przypadkach szkodliwa! Sprawdźcie, czy ten problem was dotyczy.

Kapusta kiszona znana jest z szeregu prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest doskonałym, domowym środkiem na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. A do tego jest bardzo smaczna i stanowi bazę wielu dań. Ale czy wiedzieliście, że nie zawsze kapusta jest taka zdrowa? Sprawdźcie, kiedy nie powinniście jej jeść. Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty? Kapusta kiszona zawiera substancje i minerały, które są szkodliwe dla osób cierpiących na niektóre choroby. Ze względu na wysoką zawartość sodu, nie powinni jej jeść osoby chorujące na : choroby układu naczyniowo-sercowego, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek. Szczególnie na kapustę powinny uważać osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego . Kapusta jest ciężkostrawna - wywołuje wzdęcia, gazy, powoduje uczucie przelewania w żołądku i rozpierania. Jeśli macie delikatny żołądek, powinniście bardzo ją ograniczać, ponieważ działa ona drażniąco na delikatną śluzówkę tego organu. Zwłaszcza osoby cierpiące na wrzody żołądka lub będące po operacji usunięcia woreczka żółciowego kategorycznie powinny wyeliminować kiszoną kapustę ze swojej diety. Jeżeli więc ten problem dotyczy was lub waszych bliskich, koniecznie ich o tym poinformujcie. Kiszona kapusta jest również niewskazana, jeżeli borykacie się z niedoczynnością tarczycy . Zawarte w kapuście goitrogeny mają właściwości wolotwórcze. Jak przygotowywać kapustę kiszoną? Najlepszym sposobem na zminimalizowanie szkód powodowanych przez jedzenie kapusty jest oczywiście całkowite wyeliminowanie jej z diety. O ile jednak lekarz wam tego nie zaleci, nie musicie całkowicie z niej rezygnować – wystarczy mocno ograniczyć jej spożycie i przygotowywać w odpowiedni sposób. Na przykład, aby zmniejszyć ilość sodu w...

Bigos
wikipedia commons
Newsy
Jak ugotować kapustę by nie wywoływała wstydliwych wzdęć? Wystarczy zrobić z nią tę rzecz
Potrawy z kapusty kiszonej są zwykle bardzo smaczne, ale mają jedną sporą wadę – dla wielu ludzi są po prostu ciężkostrawne.

Kapusta kiszona to nieodłączny składnik wielu świątecznych dań. Bigos, pierogi, uszka i tak dalej, i tak dalej. Niestety często takie dania wywołują wzdęcia. Jak temu zapobiec? Od razu zaznaczymy, że nie będzie to proste zadanie. Pierwszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na wzdęcia z powodu kapusty, będzie delikatne ograniczenie ilości spożywanego bigosu, kulebiaka, czy grochu z kapustą przy wigilijnym stole. Tak, doskonale wiemy, że czasami jest to po prostu niewykonalne. Ten smak, ten zapach, ten aromat – wspomnianym przez nas daniom po prostu nie sposób nie oprzeć. Sposoby na wzdymającą kapustę Dlatego też musimy dołożyć wszelkich starań, by chociaż odrobinę zredukować negatywny wpływ gotowanej kapusty kiszonej na nasze wrażliwe organizmy. Pierwszym krokiem będzie obniżenie do minimum dawki tłuszczu, który używamy do wszystkich dań na bazie kapusty. Nieco mniej oleju do świątecznego bigosu powinno odciążyć trochę przewody pokarmowe. Niestety jesteśmy świadomi tego, że dobry  bigos nie może obyć się bez tłuszczu – dlatego zawsze powinniśmy szukać złotego środka pomiędzy zdrowiem, a smakiem. Tak samo obowiązkowa wydaje się rezygnacja z różnego rodzaju zasmażek. To przyzwyczajenie wielu pań domu trzeba wyeliminować, by nasze dania z kapusty kiszonej stały się nieco chudsze. Przyprawy nie tylko dla smaku Środkiem zaradczym dla naszego problemu będą także przyprawy. Nie bez przyczyny do farszu na pierogi, uszka, a także do bigosu dodajemy nieraz kminek. Ta przyprawa, za którą często nie przepadają najmłodsi domownicy, dodaje potrawom nie tylko ciekawego aromatu i posmaku, ale także ma walory zdrowotne. Dzięki kminkowi potrawy z kapusty kiszonej staną się odrobinę mniej wzdymające. Przeciwdziała wzdęciom także majeranek – i to dlatego jest on często także...