Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw.

Co można zrobić z rosołu?

Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu.

Zupa krem z warzyw Justyny Żyły

Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Składniki:

  • ½ główki kalafiora
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków
  • ¼ korzenia selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 200 g śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • kmin rzymski

Przygotowanie:

  1. W garnku, w którym będziecie gotować zupę, rozpuście masło klarowane i dodaj oliwę z oliwek.
  2. Białą część pora oraz obrane cebule pokrójcie i dodajcie do garnka. Smażcie na średnim ogniu przez 10 minut.
  3. Do garnka dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszajcie. Smażcie całość kolejne 5 minut.
  4. Po upływie tego czasu podsmażone warzywa podlejcie przygotowanym bulionem bądź wykorzystajcie rosół z poprzedniego obiadu.
  5. W międzyczasie obierzcie ziemniaki, korzeń pietruszki i seler. Pokrojone dodajcie do garnka. Zupę przyprawcie przyprawami oraz dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie go pokrywką. Gotujcie do miękkości warzyw.
  6. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, do garnka dodajcie pokrojonego w różyczki kalafiora. Całość gotujcie przez 15 minut.
  7. Po upływie danego czasu wyłączcie kuchenkę. Do zupy dodajcie sok z cytryny i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszajcie, a następnie zblendujcie całość na gładki, jednolity krem.
  8. Zupę krem z białych warzyw podawajcie razem z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!