justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza

Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co można zrobić z rosołu?

Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu.

Zupa krem z warzyw Justyny Żyły

Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Składniki:

  • ½ główki kalafiora
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków
  • ¼ korzenia selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 200 g śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • kmin rzymski

Przygotowanie:

  1. W garnku, w którym będziecie gotować zupę, rozpuście masło klarowane i dodaj oliwę z oliwek.
  2. Białą część pora oraz obrane cebule pokrójcie i dodajcie do garnka. Smażcie na średnim ogniu przez 10 minut.
  3. Do garnka dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszajcie. Smażcie całość kolejne 5 minut.
  4. Po upływie tego czasu podsmażone warzywa podlejcie przygotowanym bulionem bądź wykorzystajcie rosół z poprzedniego obiadu.
  5. W międzyczasie obierzcie ziemniaki, korzeń pietruszki i seler. Pokrojone dodajcie do garnka. Zupę przyprawcie przyprawami oraz dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie go pokrywką. Gotujcie do miękkości warzyw.
  6. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, do garnka dodajcie pokrojonego w różyczki kalafiora. Całość gotujcie przez 15 minut.
  7. Po upływie danego czasu wyłączcie kuchenkę. Do zupy dodajcie sok z cytryny i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszajcie, a następnie zblendujcie całość na gładki, jednolity krem.
  8. Zupę krem z białych warzyw podawajcie razem z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Czyszczenie lodówki wg. Justyny Żyły. Zamiast pomidorówki, krem z białych warzyw na wczorajszym rosole
Adobe Stock, Instagram/Justyna Żyła
Newsy
Krem z białych warzyw na wczorajszym rosole wg Justyny Żyły. Sprytny patent na czyszczenie lodówki
Takiego czyszczenia lodówki pewnie się nie spodziewaliście. Nie będzie ani o usuwaniu zapachu, ani o myciu półek. Justyna Żyła podpowiada jak wykorzystać „wczorajszy” rosół.

Justyna Żyła zaczęła być znana opinii publicznej po swoim burzliwym rozstaniu z mężem,  skoczkiem narciarskim, Piotrem Żyłą. Wykorzystała popularność i zgromadziła w swoich mediach społecznościowych prawie 100 tysięcy obserwatorów. Dziś, prezentuje im kulinarne pomysły. Z reguły te, pochodzące z jej rodzinnej Wisły. W wydanym przez nią ebooku: „Góralskie przysmaki i ciekawostki" znalazło się wiele dań regionalnych oraz takich, które są jedynie inspirowane kuchnią góralską. Dziś celebrytka przedstawia zwykły przepis na wykorzystanie resztek z obiadu. Zobaczcie jaki. Jak wykorzystać resztki z obiadu? Każda pani i pan domu zajmujący się zaopatrzeniem rodziny w produkty żywnościowe czy przygotowujący posiłki, zna ten dylemat: co zrobić z resztkami jedzenia po posiłku?  Czasem zostaje wam trochę makaronu i wpadacie na pomysł, żeby zrobić z niego sałatkę na kolację, czasem zostają niedojedzone ziemniaki, najlepsze na kopytka. A czasem zostaje rosół, którego drugiego dnia nikt z domowników nie chce już jeść. Pewnie z reguły zamieniacie go na pomidorówkę. Justyna Żyła ma inny pomysł: z wczorajszego rosołu robi zupę krem z białych warzyw. Poniedziałkowe „czyszczenie lodówki”. Zamiast tradycyjnej pomidorowej z rosołu z wczoraj, zupa krem z białych warzyw….na rosole z wczoraj.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na krem z białych warzyw Justyny Żyły Składniki: Garść żółtej fasolki 1 kawałek selera 1...

Justyna Żyła zupa koperkowa
ONS.pl/Instagram/JustynaŻyła
Newsy
Justyna Żyła pokazała przepis na ekspresową zupę z „wczorajszego rosołu”. Gotuje ją z bulionu i tylko 2 składników
W tygodniu zazwyczaj brakuje czasu na eksperymentowanie w kuchni, a idealnie sprawdzają się szybkie przepisy. Jeśli został wam rosół z niedzielnego obiadu, koniecznie przygotujcie tą szybką zupę koperkową z przepisu Justyny Żyły!

Zabiegane osoby nie mają czasu na przyrządzanie wyszukanych dań. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, ale smaczne posiłki. Warto w takich sytuacjach skorzystać z pozostałości po poprzednim obiedzie. Jedzenie nie będzie się marnować i można przygotować coś innego. Justyna Żyła proponuje przygotować z rosołu nie tradycyjnie pomidorową, a zupę koperkową. Co najważniejsze jest ekspresowa, a przede wszystkim bardzo smaczna. Zupa koperkowa z trzech składników Do przygotowania tego dania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników. Przyrządzenie zupy z takiej ilości wydaje się być niemożliwe, a jednak. To idealne danie dla zabieganych bądź znudzonych osób ciągle powtarzającą się pomidorową. Aby ugotować zupę koperkową możecie spokojnie wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Poza tym należy przygotować koperek i śmietankę kremówkę. Potrawa zajmuje tylko chwilę, a zachwyca smakiem.  Dodatek do zupy Zupa po ugotowaniu jest „czysta”. Aby była bardziej sycąca i bardziej urozmaicona możecie do niej dodać ziemniaki lub makaron. Świetnym rozwiązaniem jest również wykorzystanie naleśników z innego posiłku. Jeśli pozostały wam puste placki po śniadaniu, możecie je pokroić w drobne paski, aby powstał z nich makaron. Ta zupa koperkowa świetnie sprawdza się na czyszczenie lodówki, brak czasu lub pomysłu na obiad. Przepis na ekspresową zupę koperkową  Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 4 większe pęczki koperku 1 szklanka śmietanki 30% Przygotowanie: Do przyrządzenia zupy koperkowej możecie wykorzystać pozostały rosół z poprzedniego obiadu lub przyrządzić nowy bulion. Pierwsza opcja zdecydowanie przyspieszy cały proces. Bulion zagotujcie i dodajcie do niego trzy opłukane pod...

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku
W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu  kremu z warzyw ? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.  Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: Zapobieganie rozwojowi nowotworów, Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów, Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów  Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków . Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Kremowa zupa krem z kalafiora Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.  Przepis na zupę krem z kalafiora Składniki: 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 1 marchew ½ pora 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone sól morska pieprz czarny mielony ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego imbiru natka koperku Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie,...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na to, żeby rosół był jeszcze bardziej esencjonalny. Koniecznie dodajcie to do opalonej cebuli
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Aby zupa była naprawdę esencjonalna warto do niej dodać opaloną cebulę z dodatkiem… goździków.

Esencjonalny i aromatyczny rosół to podstawa udanego obiadu. Wiele osób zastanawia się czym wzbogacić tę tradycyjną, polską zupę, aby smakowała jak najlepiej. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka goździków w opaloną wcześniej cebulę. Zaufajcie nam, dzięki temu rosół wyjdzie naprawdę nieziemski. Przepis na idealny rosół Będziecie potrzebować: 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości) 500 gramów wołowiny (szpondra lub łopatki) Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku 5 suszonych podgrzybków 1 świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, lubczyku, sosu sojowego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.  Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz. Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. W tę ostatnią dodatkowo wbijcie 2-3 goździki i opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze. Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną...