Jest zdrowy i lubiany przez Polaków, ale nieprawidłowo używany może bardzo szkodzić. Uważajcie na ten ocet
AdobeStock
Newsy

Jest zdrowy i lubiany przez Polaków, ale źle używany może bardzo szkodzić. Uważajcie na ten produkt

Wszystko w nadmiarze szkodzi – a zwłaszcza ocet! Nie wszystkie jego zastosowania są zdrowe.

W ostatnim czasie popularność octu jabłkowego bardzo wzrosła. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, choć jak w każdym przypadku trzeba zachować ostrożność. Szczególnie jeśli chodzi o ocet, który nie zawsze jest dobry dla zdrowia! Sprawdźcie, kiedy trzeba na niego uważać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ocet jabłkowy szkodzi zębom?

Należy pamiętać, że pomimo swoich wspaniałych właściwości, ocet jabłkowy pozostaje kwasem. A ten nie jest obojętny dla zębów! Nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zjecie sałatkę z dodatkiem octu jabłkowego, jednak uważajcie, jeśli zamierzacie go często pić. Coraz częściej poleca się picie wody z dodatkiem octu jabłkowego wypijanej na czczo – taki napój ma przyspieszać metabolizm i wspomagać odchudzanie. Popularne są także płukanki do ust, które mają odkażać oraz pomagać w pozbyciu się nieświeżego oddechu. Jednak paradoksalnie, takie stosowanie octu jabłkowego może doprowadzić do poważnych chorób zębów i jamy ustnej!

Potencjalnym zagrożeniem jest kwasowa erozja szkliwa, którą może spowodować spożycie dużych ilości octu. Kwasy obecne w occie jabłkowym mogą także podrażnić dziąsła, co będzie szczególnie bolesne dla osób ze stanami zapalnymi tych tkanek, mikrourazami śluzówek, ale także pacjentów cierpiących na nadwrażliwość zębów – mówi lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Periodent w Warszawie.

Zobacz także
W upalne dni dokucza wam nadmierna potliwość? Możecie ją łatwo pokonać. Wystarczy wam połówka cytryny!

Podczas upałów dokucza wam nadmierne pocenie? Przyda wam się cytryna

Magda Gessler i niedobre mięso z kurczaka

Magda Gessler pilnie ostrzega przed mięsem z kurczaka. Jest niebezpieczne

W jaki sposób ocet niszczy zęby? Kwas zmiękcza szkliwo i sprawia, że zęby są znacznie gorzej chronione przed bakteriami, nadwrażliwe na ciepło i zimno, a także mniej odporne na ścieranie podczas jedzenia. Przez to zęby są bardziej podatne na próchnicę i choroby dziąseł.

Ocet jabłkowy – kiedy należy zachować ostrożność?

Jak wobec tego stosować ocet jabłkowy, by nie uszkodzić zębów? Monika Stachowicz wyjaśnia:

Jeśli nie chcemy rezygnować z octu, używajmy go w umiarkowanych ilościach, natomiast po jego spożyciu należy odczekać obowiązkowe 30 minut ze szczotkowaniem zębów oraz przepłukać usta wodą. Nigdy też nie spożywajmy go prosto z butelki w nierozcieńczonej wersji ani nie szorujmy nim zębów. Jeśli chcemy zastosować go jako antybakteryjną płukankę do jamy ustnej, do 1-2 łyżek octu jabłkowego dodajmy szklankę wody. W innym wypadku możemy naruszyć szkliwo, które nie ma zdolności regeneracji i samodzielnie się nie odbuduje

Uważajcie również na inne, polecane zastosowania octu. Popularne płukanki do włosów z dodatkiem octu nadają im blask, jednak nie można przesadzić z takimi zabiegami – stosowane zbyt często wysuszają i w efekcie osłabiają włosy! Należy także zachować ostrożność, stosując ocet na skórę. Jeśli macie wrażliwą cerę, nie używajcie octu do twarzy, ponieważ może ją mocno podrażnić.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kosz owoców
Pixabay/Sven Hilker
Newsy
Jak dbać o zdrowie jamy ustnej podczas choroby? Jeden owoc może zdziałać cuda
Upewnij się, że wiesz jak dbać o prawidłową higieną jamy ustnej. Popularny, polski owoc przyjdzie ci z pomocą. 

Pandemia wywróciła do góry nogami życie nas wszystkich. Zmieniamy nawyki zakupowe, towarzyskie, a także przyzwyczajamy się do nietypowego zachowania względem służby zdrowia. Obładowane pacjentami szpitale nie przekonują do korzystania z przychodni.  Powszechne zaniedbanie Są obszary, które nie zawsze są dla nas priorytetem. Często jednym z nich są kwestie stomatologiczne. Zawieszamy swoje wizyty stomatologiczne nie tylko w strachu przed dentystą, ale także w ramach bezpiecznego zostawania w domu. COVID-19 nie oszczędza ani młodszych, ani starszych. Jednak zdrowie zębów jest czymś o co powinniśmy dbać szczególnie. Ignorowanie sygnałów dotyczących zębów może się dla nas źle skończyć. Sytuacja naszej jamy ustnej może się wręcz pogorszyć. Jeśli chorujesz w sezonie jesienno-zimowym, twoja jama ustna wymaga szczególnej pielęgnacji. Kiedy masz grypę, wystarczy kilka prostych wskazówek, by twoje zdrowie nie szwankowało w najgorszym dla zachorowania okresie. 1. Utrzymaj właściwy poziom czystości jamy ustnej Rada nie tylko zwyczajna, co konieczna i nie do pominięcia. Powinieneś szczotkować zęby co najmniej dwa razy dziennie. Czyste zęby to podstawa higieny jamy ustnej. Jak się okazuje, utrzymanie języka w czystości jest równie ważne. Możesz go szczotkować razem z zębami. Na języku rozwija się flora bakteryjna, którą trzeba sukcesywnie usuwać. 2. Płucz gardło co najmniej 2-3 razy dziennie Wystarczy kilka tanich składników i masz prosty i skuteczny płyn do jamy ustnej. Użyj czarnego pieprzu, kurkumy, liści bazylii i wody. To również dodatkowy zastrzyk witaminy C, który w znaczący sposób zwiększy twoją odporność. Płucz nim gardło nawet kilka razy dziennie. Możesz dodać też aloes, aby uzyskać dodatkowe właściwości...

Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko
dobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko
Słyszeliście kiedyś o osobach, które wprowadziły do swojej diety ocet? I to nie w formie dodatku do barszczu czerwonego czy do galarety… Dzisiaj sprawdzimy, w jaki sposób może on pomóc w walce o zdrowy i silny organizm.

Zacznijmy od początku, czyli od tego jak produkowany jest ocet. Otóż powstaje on w drodze fermentacji cukrów obecnych w różnych produktach. Czym ocet różni się więc od wina? W kolejnym etapie produkcji octu, sfermentowany alkohol jest przekształcany za pomocą bakterii kwasu octowego w kwas octowy, czyli po prostu ocet. Oprócz kwasu octowego, ocet jabłkowy  zawiera także inne wartościowe kwasy organiczne – kwas jabłkowy, winowy i cytrynowe. W occie znajdują się także liczne związki fenolowe, czyli naturalne przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Prozdrowotność octu w dużej mierze zależy od surowca, z którego został on wyprodukowany. I tak – ocet jabłkowy zawiera liczne cenne kwasy organiczne i polifenole. Jakie skutki przyniesie włączenie octu do diety? W internecie na temat octu ludzie zdążyli powiedzieć już niemal wszystko. Niestety część rzekomych zalet picia roztworu octu z wodą to tylko plotki i mity nieoparte na faktach. Niemniej jednak, ocet niesie za sobą cały szereg prozdrowotnych właściwości. To m.in.: Ocet obniża poziom cukru we krwi – ma działanie hipoglikemiczne Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej dzięki swojemu wpływowi na profil lipidowy krwi Ocet jabłkowy wspiera osoby odchudzające się poprzez hamowanie łaknienia Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybiczne Może łagodzić zaparcia i wspomagać perystaltykę jelit Może wpływać korzystnie na pracę wątroby Jak bezpiecznie stosować kurację z wykorzystaniem octu jabłkowego? Włączając do swojej diety rozcieńczony z wodą ocet należy jednak pamiętać, że może on także przynieść negatywne skutki uboczne. Takie jak choćby uszkodzenie szkliwa zębów i tkanek wyściełających jamę ustną i gardło. Z tego względu należy stosować ocet...

Na przejedzenie i odchudzanie. Napój z tym sładnikiem zapewni wam ulgę, ale uwaga, pijcie go na ciepło
Adobe Stock
Newsy
Napój z tym 1 składnikiem jest dobry na przejedzenie i odchudzanie. Ale uwaga, pijcie go na ciepło
Szklanka dziennie, tego ciepłego napoju pomoże złagodzić dolegliwości przeciążonego żołądka oraz przyspieszy zużycie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Oto jak go zrobić.

Przedstawiamy napój, którego działanie pomaga na żołądek nadwyrężony przejedzeniem. Stosujcie go więc zawsze po świętach, gdy układ pokarmowy jest przeciążony. Pomaga na wzdęcia, uczucie pełności i dyskomfort trawienny. Dodatkowo, przyspiesza spalane tłuszczu. Przyda się więc też przy odchudzaniu. Przygotowanie napoju z octu jabłkowego Składniki zawarte w jabłkach, a przez to także w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Nie są środkiem odchudzającym, od którego zrzucicie zbędne kilogramy, jednak jeśli stosujecie racjonalną dietę, ograniczacie podaż kalorii, a do tego regularnie pijecie napoje z dodatkiem octu jabłkowego, pomoże to organizmowi w zużyciu zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Jak przygotować napój z octu jabłkowego? Przygotowanie jest bardzo proste. Do szklanki ciepłej wody dodajcie łyżeczkę miodu i łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszajcie, a następnie powoli wypijcie, gdy płyn nadal będzie ciepły. Jedna szklanka dziennie to całkowicie wystarczająca ilość. Nie nadużywajcie napoju z octem, bo zamiast załagodzić stan żołądka, możecie go dodatkowo podrażnić.  Jak zrobić własny ocet jabłkowy? Kluczowe przy produkcji własnego octu jest zachowanie czystości. Wszystkie naczynia powinny być dokładnie umyte i sparzone. Do mycia nie używajcie detergentów, tylko np. octu spirytusowego. Składniki: 1 kg świeżych, dorodnych jabłek 5 łyżek cukru 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej  Potrzebne też będą: Czysty, wyparzony słoik Wygotowana ściereczka lub gaza Gumka recepturka lub sznurek Przygotowanie: Do słoika włóżcie jabłka pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Mogą mieć gniazda nasienne. Rozpuśćcie cukier w ciepłej wodzie i wypełnijcie nim słoik tak, żeby...

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
Nie kupujcie octu jabłkowego w sklepie – przyrządza się go bardzo łatwo!

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności dzięki jego wspaniałym właściwościom zdrowotnym i nie tylko – świetnie smakuje, pasuje do wielu potraw, a do tego można go wykorzystać nie tylko do gotowania, ale także np. jako środek do czyszczenia powierzchni . Do tego ocet jabłkowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego warto go zrobić samodzielnie zamiast kupować w sklepie. Przepis na ocet jabłkowy Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 kilogramy dojrzałych jabłek 2 litry przegotowanej, letniej wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka pokrójcie i usuńcie gniazda nasienne. Nie trzeba obierać jabłek. Włóżcie jabłka do dużego, wyparzonego słoja. Zalejcie je przegotowaną i letnią wodą oraz dodajcie 3 łyżki miodu. Woda powinna sięgać powyżej jabłek. Przykryjcie słoik szmatką i obwiążcie sznurkiem lub załóżcie gumkę recepturkę. Dzięki temu zawartość słoika będzie chroniona przed owadami zwabionymi zapachem jabłek i miodu. Odstawcie słoik w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie. Codziennie mieszajcie wyparzoną, drewnianą łyżką. W trakcie fermentacji owoce wydzielają bąbelki. Gdy przestaną się one pojawiać w słoiku oznacza to, że ocet jest już gotowy. Należy go wówczas przelać przez gazę do butelek. Gotowe! Ocet jest zdatny do spożycia przez kilka lat od przygotowania. Właściwości octu jabłkowego Wpływ octu jabłkowego na zdrowie jest już znany od starożytności. Stosowano go do oczyszczania wątroby, wzmocnienia organizmu oraz zwalczania infekcji. Hipokrates polecał picie octu jabłkowego z miodem, by wyleczyć przeziębienie! Ponadto, ocet jabłkowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego w przeszłości często stosowano go do leczenia grzybicy, wszawicy i odkażania. Dziś jednak uważa się, że...