Jest zdrowy, ale nie na pusty żołądek. Koniecznie włączcie go do diety, ale nigdy nie jedzcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie jedzcie tego owocu na pusty żołądek. Może wam bardzo zaszkodzić

Owoce liczi nie rosną w Polsce. Możemy się jednak w nie bardzo łatwo zaopatrzyć. Są wartościowe, ale niewłaściwie jedzone, mogą być trujące. Zdradzamy czego nie robić z liczi.

Liczi, zwane też chińską wiśnią to pyszny, egzotyczny owoc. Ma delikatny, słodki smak i jest lubiany na całym świecie. Jego jedzenie wiąże się jednak z pewną tajemnicą. Odkryto ją, badając tragiczne zdarzenia i próbując dojść przyczyny śmierci dzieci w Indiach i na Karaibach. Wyniki badania przyczyniły się do zdobycia ważnej wiedzy na temat tego owocu. Jak go jeść, żeby bezpiecznie czerpać z niego wartości odżywcze?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego owoce liczi są trujące na czczo?

Okazało się, że owoc liczi zawiera hipoglicynę. To substancja, która hamuje wydzielanie glukozy w organizmie. Regularne spożywanie na pusty żołądek produktów zawierających ją, powoduje niebezpieczny dla życia spadek poziomu glukozy. Wystarczy jednak zadbać o to, aby owoce były spożywane wraz z innymi produktami lub jedzone osobno, ale pomiędzy innymi posiłkami, i niepożądane działanie hipoglicyny przestaje nieść jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Co więcej, organizm nie tylko nie jest zagrożony, ale wręcz może czerpać z bogactwa składników odżywczych zawartych w roślinie.

Jak odkryto to niespotykane działanie liczi?

Naukowcy zaczęli badać przyczyny śmierci dzieci z dwóch całkiem różnych regionów świata. Analizując fakty stwierdzili, że w każdym przypadku chodzi o dzieci z ubogich regionów, a objawy zatrucia są takie same: drgawki i obrzęk mózgu.

Przyglądając się życiu dzieci i ich diecie badacze stwierdzili, że dzieci często głodowały, kładły się spać bez kolacji, a ich pierwszym posiłkiem były zebrane w pobliżu domu owoce. Co prawda, były to różne owoce, bo w Indiach chodziło o liczi, a na Karaibach owoce bligii pospolitej. Jednak w obu owocach znajduje się ten sam składnik – hipolicyna. Tajemnica została więc rozwiązana, a rodzinom dzieci z badanych regionów, lekarze przedstawili zalecenia: owoce zawsze należy jeść wraz z innymi produktami i nigdy na pusty żołądek.

Zobacz także
Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy

Właściwości zdrowotne liczi

Dojrzałe owoce liczi to skarbnica witamin i minerałów. W 100 g miąższu znajduje się aż 71,5 mg witaminy C. Ponadto, owoc ten zawiera wapń, potas i żelazo.

Regularne dodawanie do posiłków liczi, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Oto one:

  • Wspomagają produkcję czerwonych krwinek
  • Wzmacniają wytrzymałość naczyń krwionośnych
  • Wzmacniają odporność
  • Wpływają na redukcję zmarszczek i opóźnianie oznak starzenia
  • Pomagają usuwać toksyny z organizmu
  • Regulują ciśnienie krwi
  • Chronią przed rozwojem komórek nowotworowych
  • Wspomagają leczenie chorób układu oddechowego
  • Nawilżają skórę

Jak używać owoców liczi?

Owoce liczi są słodkie i delikatne. Nadają się doskonale do jedzenia na surowo, można je dodawać do owsianki, muesli czy deserów. Są świetnym składnikiem sałatek wieloowocowych oraz tych owocowo-warzywnych. Wykorzystywane są też jako dodatek do mięs. Można ich użyć w postaci konfitury czy syropu do mięs i pasztetów. Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, liczi jest stosowane w medycynie naturalnej i do produkcji kosmetyków.

Źródło: Radio Zet/Zdrowie

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

migdały
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka
Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały.  Zastosowanie migdałów w kuchni Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Właściwości zdrowotne migdałów Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się:  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, łagodzą nudności i zgagę w ciąży, pomagają regulować metabolizm, dają uczucie większej sytości, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego. Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych...

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...

sok z suszonych śliwek
Adobe Stock
Newsy
Ten napój dosłownie wymiata złogi i zanieczyszczenia z jelit. Wystarczy 1 szklanka codziennie
Nie od dziś wiadomo, że suszone śliwki potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Ich cenne właściwości doceniają przede wszystkim osoby zmagające się z problemami trawiennymi i cierpiące na zaparcia. Niewielu jednak wie, że regularne spożywanie tych owoców może również przyczynić się do usunięcia nagromadzonego w jelitach tłuszczu.

Eksperci przyznają, że suszone śliwki są o wiele cenniejsze niż świeże, szczególnie jeśli chodzi o węgierki i renklody. Bowiem zawierają niemal 5 razy więcej witaminy A oraz błonnika, który czyni z nich niezawodny środek przeczyszczający. Po ich spożyciu wasz przewód pokarmowy zostanie idealnie oczyszczony z nagromadzonego w komórkach tłuszczu, a także niedobrego cholesterolu. Cenne właściwości suszonych śliwek Śliwki mają o wiele więcej cennych właściwości niż wielu mogłoby się wydawać. Zawarte w nich witaminy z grupy B pozytywnie wpływają między innymi na ludzki układ nerwowy oraz samopoczucie. Badania dowodzą także, że regularne spożywanie tych owoców chroni przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą. Nie można zapomnieć, że śliwki wspaniale oczyszczają wątrobę, wzmacniają kości, obniżają ciśnienie, a nawet przyspieszają i wspomagają proces odchudzania. Jeśli chcecie korzystać z ich właściwości pełną gębą, zadbajcie o to, by codziennie dostarczać chociaż ich niewielką ilość do organizmu. W dotrzymaniu postanowień pomoże wam ten niesamowity napój. Przepis na domowy sok z suszonych śliwek Składniki: 6 suszonych śliwek 2 szklanek wody Przygotowanie: Śliwki oczyśćcie z pestek, a następnie przekrójcie każdą z nich na pół. Tak przygotowane owoce umieśćcie w dużym słoiku (najlepiej litrowym). W czajniku zagotujcie ok. 1 litr wody, a następnie zalejcie nią umieszczone w słoiku śliwki. Całość odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach (kiedy woda już całkowicie wystygnie) zakręćcie szczelnie słoik i umieśćcie go w lodówce na co najmniej 1 dobę (24 godziny). Następnego dnia wyjmijcie słoik z lodówki, odkręćcie go i zblendujcie jego zawartość na gładko.  Gotowe! Tak...