Jest zdrowy, ale nie na pusty żołądek. Koniecznie włączcie go do diety, ale nigdy nie jedzcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie jedzcie tego owocu na pusty żołądek. Może wam bardzo zaszkodzić

Owoce liczi nie rosną w Polsce. Możemy się jednak w nie bardzo łatwo zaopatrzyć. Są wartościowe, ale niewłaściwie jedzone, mogą być trujące. Zdradzamy czego nie robić z liczi.

Liczi, zwane też chińską wiśnią to pyszny, egzotyczny owoc. Ma delikatny, słodki smak i jest lubiany na całym świecie. Jego jedzenie wiąże się jednak z pewną tajemnicą. Odkryto ją, badając tragiczne zdarzenia i próbując dojść przyczyny śmierci dzieci w Indiach i na Karaibach. Wyniki badania przyczyniły się do zdobycia ważnej wiedzy na temat tego owocu. Jak go jeść, żeby bezpiecznie czerpać z niego wartości odżywcze?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego owoce liczi są trujące na czczo?

Okazało się, że owoc liczi zawiera hipoglicynę. To substancja, która hamuje wydzielanie glukozy w organizmie. Regularne spożywanie na pusty żołądek produktów zawierających ją, powoduje niebezpieczny dla życia spadek poziomu glukozy. Wystarczy jednak zadbać o to, aby owoce były spożywane wraz z innymi produktami lub jedzone osobno, ale pomiędzy innymi posiłkami, i niepożądane działanie hipoglicyny przestaje nieść jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Co więcej, organizm nie tylko nie jest zagrożony, ale wręcz może czerpać z bogactwa składników odżywczych zawartych w roślinie.

Jak odkryto to niespotykane działanie liczi?

Naukowcy zaczęli badać przyczyny śmierci dzieci z dwóch całkiem różnych regionów świata. Analizując fakty stwierdzili, że w każdym przypadku chodzi o dzieci z ubogich regionów, a objawy zatrucia są takie same: drgawki i obrzęk mózgu.

Przyglądając się życiu dzieci i ich diecie badacze stwierdzili, że dzieci często głodowały, kładły się spać bez kolacji, a ich pierwszym posiłkiem były zebrane w pobliżu domu owoce. Co prawda, były to różne owoce, bo w Indiach chodziło o liczi, a na Karaibach owoce bligii pospolitej. Jednak w obu owocach znajduje się ten sam składnik – hipolicyna. Tajemnica została więc rozwiązana, a rodzinom dzieci z badanych regionów, lekarze przedstawili zalecenia: owoce zawsze należy jeść wraz z innymi produktami i nigdy na pusty żołądek.

Zobacz także
Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy

Właściwości zdrowotne liczi

Dojrzałe owoce liczi to skarbnica witamin i minerałów. W 100 g miąższu znajduje się aż 71,5 mg witaminy C. Ponadto, owoc ten zawiera wapń, potas i żelazo.

Regularne dodawanie do posiłków liczi, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Oto one:

  • Wspomagają produkcję czerwonych krwinek
  • Wzmacniają wytrzymałość naczyń krwionośnych
  • Wzmacniają odporność
  • Wpływają na redukcję zmarszczek i opóźnianie oznak starzenia
  • Pomagają usuwać toksyny z organizmu
  • Regulują ciśnienie krwi
  • Chronią przed rozwojem komórek nowotworowych
  • Wspomagają leczenie chorób układu oddechowego
  • Nawilżają skórę

Jak używać owoców liczi?

Owoce liczi są słodkie i delikatne. Nadają się doskonale do jedzenia na surowo, można je dodawać do owsianki, muesli czy deserów. Są świetnym składnikiem sałatek wieloowocowych oraz tych owocowo-warzywnych. Wykorzystywane są też jako dodatek do mięs. Można ich użyć w postaci konfitury czy syropu do mięs i pasztetów. Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, liczi jest stosowane w medycynie naturalnej i do produkcji kosmetyków.

Źródło: Radio Zet/Zdrowie

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Dlaczego lepiej nie jeść pomarańczy na pusty żołądek? Coś niedobrego stanie się z waszym trawieniem
Nie każda z pozoru zdrowa żywność jest dla nas dobra. Chodzi o to, żeby jeść ją w odpowiednim czasie. Dlatego nigdy nie jedzcie pomarańczy na pusty żołądek.

Owoce są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe - zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że nie o każdej porze powinno się je jeść. Kiedy należy je sobie odpuścić? Dlaczego lepiej nie jeść pomarańczy na pusty żołądek? Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie należy go jednak rozpoczynać od pewnych produktów. Jednym z nich są cytrusy. Dlaczego? Jedzenie na pusty żołądek pomarańczy, może spowodować spustoszenie w waszych jelitach. Owoce te są oczywiście bardzo zdrowe, ale należy je spożywać we właściwym czasie. Jedzenie owoców cytrusowych na czczo może zwiększyć produkcję kwasu w jelitach, zwiększając ryzyko zapalenia żołądka i wrzodów żołądka. Co więcej, zbyt dużo błonnika i fruktozy w owocach, może spowolnić pracę układu trawiennego, jeśli owoce te zostaną przez nas zjedzone na pusty żołądek. W szczególności należy unikać spożywania wczesnym rankiem owoców z twardym błonnikiem, takich jak właśnie pomarańcze. Czego jeszcze nie należy jeść na pusty żołądek? Lubicie sobie rano wypić sok, zjeść jogurt lub wypić na czczo kawę? To błąd. Przeczytajcie, dlaczego. Soki owocowe. Wiele osób błędnie uważa, że wypicie soku owocowego to dobry pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia. Nic bardziej mylnego. Pity na pusty żołądek sok owocowy może obciążyć trzustkę. Z kolei, cukier w postaci fruktozy zawarty w owocach, może negatywnie wpływać na wątrobę. Kawa. Zaczynacie swój dzień od gorącej, czarnej kawy? Niestety, ten napój spożywany na pusty żołądek może prowadzić do nadkwasowości, ponieważ stymuluje wydzielanie kwasu solnego w przewodzie pokarmowym, co może powodować zapalenie żołądka. Jogurt. Lubicie zjeść na śniadanie jogurt? Lepiej tak nie róbcie. Spożywanie...

migdały
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka
Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały.  Zastosowanie migdałów w kuchni Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Właściwości zdrowotne migdałów Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się:  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, łagodzą nudności i zgagę w ciąży, pomagają regulować metabolizm, dają uczucie większej sytości, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego. Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych...

Poprawiają przepływ krwi w niektórych obszarach mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie
Adobe Stock
Newsy
Poprawiają przepływ krwi w mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie
Jedzcie te owoce, a wasz umysł będzie ostry jak brzytwa, a pamięć dobra jak u… słonia.

Regularne jedzenie tych owoców może wspierać zdrowie i dobrą kondycję mózgu. Obniża ryzyko wystąpienie demencji oraz choroby Alzheimera. Potwierdziły to badania naukowe. Korzystne działanie borówek amerykańskich na pamięć Gdy dietetyczka Toby Amidor powtarza, że spożywanie borówek obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera, opiera się na eksperymentach, które to działanie potwierdziły: - Badania pokazują, że spożywanie borówek w ramach zdrowej diety może wspierać zdrowie mózgu. Eksperyment 1 – wyniki opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry Wzięły w nim udział osoby w dojrzałym wieku, które przez 12 tygodni piły sok z dzikich jagód. U badanych, u których wcześniej występowały problemy z pamięcią, zauważono znaczną poprawę w zdolności zapamiętywania. Eksperyment 2 – wyniki opublikowane w Neural Regeneration Research Journal W badaniu wzięli udział dorośli w różnym wieku, którzy systematycznie spożywali borówki. Naukowcy zauważyli u nich wzrost przepływu krwi w kluczowych obszarach mózgu. Sami badani jednocześnie przyznali, że potrafią się lepiej skupić na trudnych zadaniach, a ich pamięć jest wyraźnie lepsza. Właściwości zdrowotne borówki Owoce zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Między innymi: Witaminy: A, B, C, E, PP Minerały: cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo oraz wapń Borówki zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Mają zbawienny wpływ na mózg, spowalniają procesy starzenia, a dzięki temu wpływają na poprawę jakości życia osób w podeszłym wieku. Dodatkowo: Są niskokaloryczne, są doskonałym produktem dietetycznym i wspomagają odchudzanie...