Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy

Genialny trik, by jajka nie pękały podczas gotowania. Dzięki temu będą się też łatwo obierać

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi...

Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Ludzki organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach. 

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego skorupki jajek pękają podczas gotowania?

Fachowe gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to sprawnie.

Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek.

Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia i musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem. 

Zobacz także
Sprzedawała sklepowe jajka jako swojskie. Torunianie ostrzegają się wzajemnie przed oszustką

Sprzedawała sklepowe jajka jako „swojskie". Torunianie ostrzegają się wzajemnie przed oszustką

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka?

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka? Taka dieta nie jest dla każdego

Jak uniknąć pękania skorupek jaja podczas gotowania?

Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem. 

Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki. Sami przyznajcie, to banalnie proste!

Gotowanie i obieranie jajek najczęściej zwalamy na kogoś. Czynności te zawsze bowiem przysparzają dodatkowych, niechcianych atrakcji. Do gotowania jajek najlepiej wybierać jajka starsze. Właśnie one obierają się najłatwiej.

Najlepiej do działania przejść od razu po ugotowaniu naszej przekąski. Pozbycie się skorupki na samym początku jest najłatwiejsze. Po wyłączeniu gazu przekładamy jajka do miski z zimną wodą. Powinny ostygnąć. Wówczas warto przystąpić do działania. Przed gotowaniem warto też dodać do wody łyżeczkę soli lub sody.

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
AdobeStock
Newsy
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
Jajka pękają podczas gotowania? Zastosujcie te triki, a zapomnicie o problemie!

Gotowane jajka to absolutna podstawa na wielu śniadaniowych stołach. Niestety, często w trakcie gotowania jajko pęka, białko z niego wypływa i po ugotowaniu jajo nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można temu jakoś zaradzić? Poznajcie ciekawe triki na to, by zapobiec pękaniu świeżych jajek w trakcie gotowania!  Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania? Pękające w trakcie gotowania jajka mogą zniechęcić do całego przygotowywania śniadania. Poniżej podajemy wam garść ciekawych trików, które powinny zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki jajka podczas gotowania. Znaliście wszystkie? Temperatura jajek Zwykle jajka pękają przez nagłą zmianę temperatury. Przed gotowaniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby się nieco ogrzały i osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie macie na to czasu, możecie też włożyć jajka do miski z letnią wodą i zaczekać. Po kilku-kilkunastu minutach powinny się ogrzać na tyle, żeby nie pęknąć w trakcie gotowania. Zimna woda Podobnie jak w poradzie podanej wyżej, cała sztuka polega na tym, by nie zmienić gwałtownie temperatury jajek. Dlatego zamiast wkładać je do wrzątku, włóżcie je do zimnej wody i zacznijcie liczyć czas gotowania od momentu, gdy woda się zagotuje. Sól Dodanie soli do gotujących się jajek zapobiega pękaniu skorupki, a także sprawi, że jajko będzie się później łatwiej obierało ! Kwas Skorupka stanie się także mniej podatna na pękanie, jeśli do wody dodacie odrobinę kwasu. Wystarczy wam ocet albo sok z cytryny. Trik z igłą Możecie też spróbować… nakłuć jajka igłą! Takie zabieg sprawi, że z jajek ucieknie powietrze znajdujące się w komorze powietrznej i nie dojdzie do nagłej zmiany ciśnienia w środku – a to właśnie ono...

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt. Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy. Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody. Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka? Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy. To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak. Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek. Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej. Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia. Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach. Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy? Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju. Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami. Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom. W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki,...

Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Pixabay
Newsy
Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Jak ugotować jajko na twardo? Chociaż wydaje się to być podstawą sztuki kulinarnej, wbrew pozorom nie każdy ma na to niezawodny sposób! I jeszcze to obieranie...

Jak ugotować jajko na twardo, żeby: nie pękło, nie było surowe, nie było czarne w środku (przegotowane), szybko je obrać ? Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo.  Jak ugotować jajko na twardo?  Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę.  Przepis na idealne jajka na twardo Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji. Składniki: jajka woda plastry cytryny kostki lodu Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko. Przygotowanie: Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte. Dodajcie plasterki cytryny. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować. Dlaczego warto jeść jajka? Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe...