Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł
AdobeStock
Newsy

Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł. W sam raz na zimniejsze dni

Czujecie się niewyraźnie? Spadek odporności na przełomie lata i jesieni to powszechny problem, dlatego dobrze jest się wzmocnić, zanim przeziębienie dopadnie was na dobre.

Przy jesiennej pogodzie trudno się zdecydować na odpowiedni strój - w końcu co na siebie założyć, gdy rano jest tak zimno, że przydałaby się czapka, a po południu jest gorąco jak w środku lata? Przełom lata i jesieni bywa bardzo zdradliwy, jeżeli chodzi o pogodę i jest dużym wyzwaniem dla naszej odporności. Dlatego warto już teraz wzmocnić organizm, by ustrzec się przed przeziębieniem. 

Dobrym pomysłem jest picie domowych soków z owoców i warzyw, które pełne są niezbędnych nam witamin i składników odżywczych. Polecamy wam dziś sok, którego podstawą są buraki oraz kilka innych smacznych dodatków. 

Przepis na sok na wzmocnienie odporności

Do przygotowania tego soku będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 4 buraki

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • 1 kalarepa

  • 1 jabłko

  • mały kawałek korzenia imbiru

Zobacz także
Dokuczają wam nerki i problemy skórne? Herbatka z tych liści przyniesie ukojenie

Dokucza wam ból nerek i problemy skórne? Herbatka z tych liści przyniesie ukojenie

Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

Przygotowanie:

  1. Obierzcie imbir, kalarepę i buraki ze skórki.

  2. Powyższe składniki oraz jabłko pokrójcie na mniejsze kawałki.

  3. Wszystko wrzućcie do wyciskarki i wyciśnijcie na sok.

I gotowe! Tak przygotowany sok pijcie codziennie, by dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy. Buraki są pełne witamin z grupy B oraz żelaza, a z kolei w jabłku i kalarepie znajdziecie dużo witaminy C. Podobnie jak w imbirze, który dodatkowo wspomoże wasze trawienie. 

Jak zwiększyć odporność organizmu?

Na przełomie lata i jesieni dobrze jest zadbać o swoją odporność, by nie skończyć szybko z przeziębieniem. We wzmocnieniu organizmu dużą rolę gra dieta, ale nie tylko - sprawdźcie, co jeszcze należy robić, by zwiększyć odporność na choroby:

  • bądźcie aktywni - nawet pół godziny spaceru dziennie na świeżym powietrzu dobrze wam zrobi

  • wysypiajcie się

  • unikajcie kontaktu z osobami, które mogą być przeziębione

  • ubierajcie się stosownie do pogody

  • zadbajcie o to, by w waszej diecie znalazły się produkty bogate w witaminę A, C, D i witaminy z grupy B

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

przeziębienie domowe sposoby
AdobeStock
Przepisy
Wypij to NA CZCZO, a choroba cię nie dopadnie! Składniki masz w lodówce!
Przyszła jesień i czujesz się osłabiona? Wypróbuj ten przepis na prawdziwą bombę witaminową - domowy sok na wzmocnienie odporności!

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny! Domowe soki na wzmocnienie odporności Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień. Domowy sok na odporność – przepis Do przygotowania tego soku potrzebujecie: 2-3 garści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 2 łodygi selera Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka. I gotowe!

surówka z kiszonej kapusty i buraków
Gotujmy.pl
Newsy
Smaczna surówka z buraczków i kiszonej kapusty. Będzie pasowała do kotletów mielonych i gołąbków
O zaletach jedzenia kiszonej kapusty można się rozpisywać bez końca. A co, gdyby dodać do niej równie zdrowego i pysznego czerwonego buraka? Taka sałatka to prawdziwa bomba dla zdrowia. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie!

Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych. Właściwości zdrowotne buraków Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej! Surówka z buraczków i kiszonej kapusty Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa! Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 3 ugotowane buraki 2 łyżki oliwy Cukier Pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekać i włożyć do miski. Buraki czerwone ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą. Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru. Dodać oliwę i...

Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
AdobeStock
Newsy
Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
Podczas pandemii bardzo ważne jest dbanie o odporność. Sprawdźcie, które produkty są bogate w niezbędne dla waszego organizmu witaminy.

Nikt się nie spodziewał, że pandemia koronawirusa potrwa tak długo. Poza noszeniem maski, rękawiczek i zachowywaniem dystansu od innych ludzi ogromnie ważne jest także dbanie o odporność własnego organizmu! Musi mieć siły na walkę z wirusem i innymi infekcjami, które przecież wciąż wiszą w powietrzu, niezależnie od tego czy trwa pandemia. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć teraz w waszej diecie, by wzmocnić odporność. Odpowiednie posiłki Oczywiście najważniejsza jest dieta! Posiłki powinny być regularne i zbilansowane oraz pełne witamin, które są niezbędne do tego, by dać organizmowi siłę na walkę z wirusem. W waszych posiłkach powinny się znaleźć między innymi: Warzywa Owoce Orzechy Oleje roślinne Pełnoziarniste pieczywo Ryby Wołowina Drób Produkty mleczne Poniżej zebraliśmy dla was informacje o witaminach niezbędnych do zachowania wysokiej odporności oraz produktach, w których możecie te witaminy znaleźć. Witamina C Od dziecka każdy jest nauczony, że na wszelkie sezonowe infekcje trzeba się suplementować dużą ilością witaminy C. Bardzo dużo znajdziecie jej choćby w swojskich kiszonkach, czyli kapuście kiszonej i ogórkach. To właśnie te produkty powinno się zjadać zwłaszcza zanim przyjdzie sezon na owoce i warzywa, które również są bogate w witaminę C. Witaminy z grupy B Witaminy B1, B2, B3 oraz B9 stanowią grupę witamin, które odpowiedzialne są za wspomaganie odporności organizmu. Znajdują się one przede wszystkim w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz produktach mlecznych. Dużą rolę w produkcji przeciwciał grają witaminy B6 i B12. Znajdziecie je w tych produktach: Ziemniaki Banany Awokado Ryby Drób Wołowina Jajka Cielęcina Wątróbka i podroby Witamina A Ta witamina jest...