Przy jesiennej pogodzie trudno się zdecydować na odpowiedni strój - w końcu co na siebie założyć, gdy rano jest tak zimno, że przydałaby się czapka, a po południu jest gorąco jak w środku lata? Przełom lata i jesieni bywa bardzo zdradliwy, jeżeli chodzi o pogodę i jest dużym wyzwaniem dla naszej odporności. Dlatego warto już teraz wzmocnić organizm, by ustrzec się przed przeziębieniem. 

Dobrym pomysłem jest picie domowych soków z owoców i warzyw, które pełne są niezbędnych nam witamin i składników odżywczych. Polecamy wam dziś sok, którego podstawą są buraki oraz kilka innych smacznych dodatków. 

Przepis na sok na wzmocnienie odporności

Do przygotowania tego soku będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 buraki

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • 1 kalarepa

  • 1 jabłko

  • mały kawałek korzenia imbiru

Przygotowanie:

  1. Obierzcie imbir, kalarepę i buraki ze skórki.

  2. Powyższe składniki oraz jabłko pokrójcie na mniejsze kawałki.

  3. Wszystko wrzućcie do wyciskarki i wyciśnijcie na sok.

I gotowe! Tak przygotowany sok pijcie codziennie, by dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy. Buraki są pełne witamin z grupy B oraz żelaza, a z kolei w jabłku i kalarepie znajdziecie dużo witaminy C. Podobnie jak w imbirze, który dodatkowo wspomoże wasze trawienie. 

Jak zwiększyć odporność organizmu?

Na przełomie lata i jesieni dobrze jest zadbać o swoją odporność, by nie skończyć szybko z przeziębieniem. We wzmocnieniu organizmu dużą rolę gra dieta, ale nie tylko - sprawdźcie, co jeszcze należy robić, by zwiększyć odporność na choroby:

  • bądźcie aktywni - nawet pół godziny spaceru dziennie na świeżym powietrzu dobrze wam zrobi

  • wysypiajcie się

  • unikajcie kontaktu z osobami, które mogą być przeziębione

  • ubierajcie się stosownie do pogody

  • zadbajcie o to, by w waszej diecie znalazły się produkty bogate w witaminę A, C, D i witaminy z grupy B

Źródło: o2.pl