Przy jesiennej pogodzie trudno się zdecydować na odpowiedni strój - w końcu co na siebie założyć, gdy rano jest tak zimno, że przydałaby się czapka, a po południu jest gorąco jak w środku lata? Przełom lata i jesieni bywa bardzo zdradliwy, jeżeli chodzi o pogodę i jest dużym wyzwaniem dla naszej odporności. Dlatego warto już teraz wzmocnić organizm, by ustrzec się przed przeziębieniem.
Dobrym pomysłem jest picie domowych soków z owoców i warzyw, które pełne są niezbędnych nam witamin i składników odżywczych. Polecamy wam dziś sok, którego podstawą są buraki oraz kilka innych smacznych dodatków.
Przepis na sok na wzmocnienie odporności
Do przygotowania tego soku będziecie potrzebowali poniższych składników:
Zobacz także:
Składniki:
-
4 buraki
-
1 pietruszka (korzeń)
-
1 kalarepa
-
1 jabłko
-
mały kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie:
-
Obierzcie imbir, kalarepę i buraki ze skórki.
-
Powyższe składniki oraz jabłko pokrójcie na mniejsze kawałki.
-
Wszystko wrzućcie do wyciskarki i wyciśnijcie na sok.
I gotowe! Tak przygotowany sok pijcie codziennie, by dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy. Buraki są pełne witamin z grupy B oraz żelaza, a z kolei w jabłku i kalarepie znajdziecie dużo witaminy C. Podobnie jak w imbirze, który dodatkowo wspomoże wasze trawienie.
Jak zwiększyć odporność organizmu?
Na przełomie lata i jesieni dobrze jest zadbać o swoją odporność, by nie skończyć szybko z przeziębieniem. We wzmocnieniu organizmu dużą rolę gra dieta, ale nie tylko - sprawdźcie, co jeszcze należy robić, by zwiększyć odporność na choroby:
-
bądźcie aktywni - nawet pół godziny spaceru dziennie na świeżym powietrzu dobrze wam zrobi
-
wysypiajcie się
-
unikajcie kontaktu z osobami, które mogą być przeziębione
-
ubierajcie się stosownie do pogody
-
zadbajcie o to, by w waszej diecie znalazły się produkty bogate w witaminę A, C, D i witaminy z grupy B
Źródło: o2.pl