Jajka to bardzo uniwersalny produkt, który na pewno jecie często i chętnie. Można z nich zrobić jajecznicę, omlety, pastę jajeczną, jeść na miękko lub twardo, albo jako jajka sadzone. Oczywiście dodaje się je też do ciast i sałatek. Jajka są źródłem naprawdę wielu witamin. Okazuje się, że żeby jeszcze lepiej wykorzystywać ich potencjał, warto dodawać do jajek jeden składnik. Nie dość, że powoduje, że są zdrowsze, to jeszcze podkręca ich smak.

Zdrowy dodatek do jajek

Według znanej amerykańskiej szefowej kuchni i blogerki kuchennej Ree Drummond, jajka koniecznie trzeba jeść z dodatkiem musztardy! Powoduje ona, że jajka są mniej mdłe, a także podkręca metabolizm i ułatwia trawienie.

Konkretnie, chodzi o musztardę typu Dijon. To najbardziej czysty rodzaj musztardy. Nie jest ona wzbogacona w dodatek cukru. Musztardę Dijon wytwarza się z brązowej gorczycy modrej. Jest dość ostra, ale naprawdę pyszna. To też najzdrowszy rodzaj musztardy. Nie dodaje się do niej żadnych barwników.
W tradycyjnej musztardzie Dijon znajduje się ocet i białe wino. Taka musztarda jest bardzo dietetyczna. Ma niewiele kalorii i spokojnie można ją jeść na diecie. Dodawajcie ja do wszystkich dań z jajkami, które jecie w wytrawnym wydaniu.

  • Do jajek sadzonych
  • Do pasty jajecznej
  • Jako sos do wytrawnego omletu
  • Na kanapce z jajkami na twardo, na miękko lub w koszulkach

Odchudzające właściwości musztardy

Naukowcy z Oxfordu zbadali musztardę Dijon i wykazali jej odchudzające właściwości. To dzięki kapsaicynie, izotiocyjaninie i allilu – związkach, które odpowiadają za charakterystyczny ostry smak musztardy. Mogą przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej!
Jeśli smak musztardy jest dla was za ostry sam w sobie, możecie z powodzeniem przygotować na jej bazie dietetyczny sos. Wymieszajcie musztardę z jogurtem naturalnym. Będzie łagodniejsza, a dalej dietetyczna. 

Zobacz także:

Jajka z musztardą na śniadanie

Jedzenie jajek z musztardą poleca się szczególnie na śniadanie. Podkręca ona metabolizm i powoduje, że naturalnie spalicie w ciągu dnia więcej kalorii. To niesamowita właściwość musztardy.