Kto nie miałby ochoty zjeść czegoś pysznego i przy okazji podreperować swoje zdrowie? Da się połączyć przyjemne z pożytecznym - pod warunkiem, że wybieracie takie produkty, które są nie tylko smaczne, ale też mają pozytywny wpływ na wasze zdrowie.

Do tej grupy można zaliczyć daktyle, których szereg właściwości zdrowotnych sprawia, że jest to jedna z lepszych przekąsek dla organizmu. Sprawdźcie, jakie są ich właściwości i jak wykorzystać daktyle w kuchni. 

Dlaczego warto jeść daktyle?

Choć owoce palmy daktylowej są w naszym klimacie bardzo egzotyczne, można je bez żadnego problemu kupić w większości sklepów. Najczęściej są to daktyle suszone, które zawierają znacznie więcej cukru niż świeże.

Zobacz także:

Trzeba to mieć na uwadze - nie wolno przesadzić z daktylami, jeśli chcecie nadal mieścić się w swoich spodniach! Warto jednak je jeść w rozsądnych ilościach, ze względu na właściwości zdrowotne daktyli:

  • obniżają cholesterol 

  • usprawniają pracę układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika

  • mogą chronić przed rakiem dzięki zawartym w nich polifenolom

  • przeciwdziałają zgadze

  • wzmacniają kości

  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi

Jak wykorzystać daktyle w kuchni?

Daktyle doskonale pasują do wielu potraw i deserów. Możecie dodać je do owsianki, twarogu, ciasta, sałatki, a nawet do kaszy. W ostatnich latach, prawdopodobnie głównie dzięki Annie Lewandowskiej, daktyle zdobyły sławę jako jeden z głównych składników „kulek mocy”, czyli przekąsek składających się z daktyli, orzechów, płatków owsianych, miodu i innych składników.

Takie „kulki” mają co prawda dużo kalorii, jednak są to zdrowe kalorie, które dają organizmowi mnóstwo energii do działania. 

Kto nie powinien jeść daktyli?

Choć daktyle są zdrowe, nie wszyscy mogą je jeść. Na te owoce powinny uważać osoby, które cierpią na nieżyt żołądka, wzdęcia, a także migreny. Jeśli zmagacie się z częstymi bólami głowy, powinniście też zdecydowanie ograniczyć jedzenie żółtych serów, śledzi i picie czerwonego wina. 

Źródło: wapteka.pl