Jedzcie garść tego produktu dziennie. Chroni przed osteoporozą i skutecznie czyści jelita
AdobeStock
Newsy

Jedzcie garść tego produktu dziennie. Chroni przed osteoporozą i czyści jelita jak miotełka

Te bardzo zdrowe owoce są przepyszne i mogą przy okazji wspomóc wasze zdrowie. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Kto nie miałby ochoty zjeść czegoś pysznego i przy okazji podreperować swoje zdrowie? Da się połączyć przyjemne z pożytecznym - pod warunkiem, że wybieracie takie produkty, które są nie tylko smaczne, ale też mają pozytywny wpływ na wasze zdrowie.

Do tej grupy można zaliczyć daktyle, których szereg właściwości zdrowotnych sprawia, że jest to jedna z lepszych przekąsek dla organizmu. Sprawdźcie, jakie są ich właściwości i jak wykorzystać daktyle w kuchni. 

Dlaczego warto jeść daktyle?

Choć owoce palmy daktylowej są w naszym klimacie bardzo egzotyczne, można je bez żadnego problemu kupić w większości sklepów. Najczęściej są to daktyle suszone, które zawierają znacznie więcej cukru niż świeże.

Trzeba to mieć na uwadze - nie wolno przesadzić z daktylami, jeśli chcecie nadal mieścić się w swoich spodniach! Warto jednak je jeść w rozsądnych ilościach, ze względu na właściwości zdrowotne daktyli:

  • obniżają cholesterol 

  • usprawniają pracę układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika

  • mogą chronić przed rakiem dzięki zawartym w nich polifenolom

  • przeciwdziałają zgadze

  • wzmacniają kości

  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi

Zobacz także
Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie z nim tę 1 rzecz

Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie nim tę 1 rzecz

Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości

Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości

Jak wykorzystać daktyle w kuchni?

Daktyle doskonale pasują do wielu potraw i deserów. Możecie dodać je do owsianki, twarogu, ciasta, sałatki, a nawet do kaszy. W ostatnich latach, prawdopodobnie głównie dzięki Annie Lewandowskiej, daktyle zdobyły sławę jako jeden z głównych składników „kulek mocy”, czyli przekąsek składających się z daktyli, orzechów, płatków owsianych, miodu i innych składników.

Takie „kulki” mają co prawda dużo kalorii, jednak są to zdrowe kalorie, które dają organizmowi mnóstwo energii do działania. 

Kto nie powinien jeść daktyli?

Choć daktyle są zdrowe, nie wszyscy mogą je jeść. Na te owoce powinny uważać osoby, które cierpią na nieżyt żołądka, wzdęcia, a także migreny. Jeśli zmagacie się z częstymi bólami głowy, powinniście też zdecydowanie ograniczyć jedzenie żółtych serów, śledzi i picie czerwonego wina. 

Źródło: wapteka.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Adobe Stock
Newsy
Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Kawa to nie jedyne remedium na poranną senność. Zamiast picia tego smacznego, ale nie do końca zdrowego napoju, wybierzcie zdrowsze produkty.

Budzik o tak zwanej nieludzkiej porze to codzienna rutyna wielu z nas. Nic w tym dziwnego, że cała masa Polaków ratuje się od porannej „śpiączki” kubkiem mocnej i często czarnej kawy. Mała czarna wbrew pozorom przynosi jednak bardzo krótkotrwały skutek. Jej działanie jest ograniczone, a poza tym picie jej na pusty żołądek to gotowy problem dla żołądka. Zamiast kawy warto z rana jeść i pić inne rzeczy. Jakie? Rzućcie okiem na przygotowaną przez nas listę. Na niej znajdziecie zarówno produkty, które dostarczą organizmowi orzeźwiającej energii poprzez cukry, ale też takie, które utrzymają organizm „w gotowości bojowej” poprzez dostarczenie mu białka. Co powinno się jeść z rana, by nie być sennym? Gęste soki owocowe z miąższem Dojrzałe owoce wyciśnięte na klarowne soki dostarczają potrzebnej organizmowi z rana energii. Jednak ich działanie ulega znacznemu osłabieniu przez pozbawienie ich miąższu. To właśnie miąższ zapewnia przedłużenie procesu trawienia cukrów, a zatem dłuższe dostarczanie organizmowi energii. Ma to kluczowe znaczenie zwłaszcza w pierwszej połowie dnia. Banany Są idealną słodką przekąską, która nie ma właściwości zwykłych słodyczy. Chodzi oczywiście o połączenie dużej ilości cukru roślinnego, czyli fruktozy i błonnika. Daktyle W tym przypadku możemy mówić o podobnej mieszance energetyczno-błonnikowej jak w przypadku bananów. Daktyle to perfekcyjny zamiennik dla tuczących słodkości, które nie dają poczucia sytości. Różnicę poczujecie po zjedzeniu kilku daktyli. W przeciwieństwie do „wciągających” batoników i cukierków, przy jedzeniu daktyli ochota na słodycze przemija znacznie szybciej, a poza tym dostarczają one organizmowi prawdziwy energetyczny zastrzyk w sam raz na rano....

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...

Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Potrzebne będzie jeszcze 1 składnik, także może być z resztek.
Adobe Stock
Newsy
Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Dodajcie owoce lub… resztki po owocach
Jeśli macie wrażenie, że za dużo wyrzucacie żywności, wypróbujcie ten przepis, który pozwoli wykorzystać resztki po świętach.

Resztki pierniczków, orzechów, daktyli, a nawet kawałek podeschniętego ciasta drożdżowego, możecie wykorzystać do stworzenia całkiem nowego wypieku. Podpowiadamy jak zrobić uroczyste, noworoczne ciasto. Nie żałujcie bakalii. Przepis na noworoczne ciasto ze starych pierniczków Składniki: 1,5 szklanki drobno pokrojonych dowolnych owoców 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki kakao 1 – 2 szklanki suchych pierniczków Dowolne bakalie (rozkruszone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, poszatkowane daktyle) Masło lub olej do formy Przygotowanie: Pokruszcie i zmielcie w blenderze pierniczki lub fragmenty innego suchego ciasta. ¼ ilości odłóżcie do obsypania formy. Owoce obierzcie i zblendujcie na drobno. Jajka rozbijcie mikserem, stopniowo dodawajcie cukier, a potem olej. Do masy dodawajcie zblendowane owoce, mąkę i drobno pokruszone pierniki. Delikatnie wymieszajcie, dodajcie bakalie i znów zamieszajcie. Formę do pieczenia wysmarujcie masłem lub olejem i obsypcie pokruszonymi piernikami, jak bułką tartą. Przełóżcie masę do wysmarowanej formy i pieczcie w 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Przed wyjęciem z pieca zróbcie „próbę suchego patyczka”. Jeśli patyczek od szaszłyków wyjdzie z ciasta suchy, to znak, że jest upieczone Owoce zastąpcie pulpą po wyciśnięciu soku 1,5 szklanki świeżych owoców możecie zastąpić dwiema szklankami owocowej pulpy po wyciśnięciu soku. Dzięki temu nie tylko wykorzystacie do ciasta stare pierniczki, których nikt już by nie zjadł, ale także pulpę z miąższu owoców po wyciśnięciu soku. Pulpy możecie użyć zarówno z sokowirówki, jak i wyciskarki do soków....