Jedzcie garść tego produktu dziennie. Chroni przed osteoporozą i skutecznie czyści jelita
AdobeStock
Newsy

Jedzcie garść tego produktu dziennie. Chroni przed osteoporozą i czyści jelita jak miotełka

Te bardzo zdrowe owoce są przepyszne i mogą przy okazji wspomóc wasze zdrowie. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Kto nie miałby ochoty zjeść czegoś pysznego i przy okazji podreperować swoje zdrowie? Da się połączyć przyjemne z pożytecznym - pod warunkiem, że wybieracie takie produkty, które są nie tylko smaczne, ale też mają pozytywny wpływ na wasze zdrowie.

Do tej grupy można zaliczyć daktyle, których szereg właściwości zdrowotnych sprawia, że jest to jedna z lepszych przekąsek dla organizmu. Sprawdźcie, jakie są ich właściwości i jak wykorzystać daktyle w kuchni. 

Dlaczego warto jeść daktyle?

Choć owoce palmy daktylowej są w naszym klimacie bardzo egzotyczne, można je bez żadnego problemu kupić w większości sklepów. Najczęściej są to daktyle suszone, które zawierają znacznie więcej cukru niż świeże.

Trzeba to mieć na uwadze - nie wolno przesadzić z daktylami, jeśli chcecie nadal mieścić się w swoich spodniach! Warto jednak je jeść w rozsądnych ilościach, ze względu na właściwości zdrowotne daktyli:

  • obniżają cholesterol 

  • usprawniają pracę układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika

  • mogą chronić przed rakiem dzięki zawartym w nich polifenolom

  • przeciwdziałają zgadze

  • wzmacniają kości

  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi

Zobacz także
Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie z nim tę 1 rzecz

Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie nim tę 1 rzecz

Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości

Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości

Jak wykorzystać daktyle w kuchni?

Daktyle doskonale pasują do wielu potraw i deserów. Możecie dodać je do owsianki, twarogu, ciasta, sałatki, a nawet do kaszy. W ostatnich latach, prawdopodobnie głównie dzięki Annie Lewandowskiej, daktyle zdobyły sławę jako jeden z głównych składników „kulek mocy”, czyli przekąsek składających się z daktyli, orzechów, płatków owsianych, miodu i innych składników.

Takie „kulki” mają co prawda dużo kalorii, jednak są to zdrowe kalorie, które dają organizmowi mnóstwo energii do działania. 

Kto nie powinien jeść daktyli?

Choć daktyle są zdrowe, nie wszyscy mogą je jeść. Na te owoce powinny uważać osoby, które cierpią na nieżyt żołądka, wzdęcia, a także migreny. Jeśli zmagacie się z częstymi bólami głowy, powinniście też zdecydowanie ograniczyć jedzenie żółtych serów, śledzi i picie czerwonego wina. 

Źródło: wapteka.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jecie często orzechy? Spożywanie dużych ilości tego produktu nie pozostaje obojętne dla organizmu
Flickr
Newsy
Jecie często orzechy? Spożywanie dużych ilości tego produktu może mieć też zły wpływ na organizm
Czy na pewno jedzenie orzechów jest dobre dla zdrowia? Tak, ale pod jednym warunkiem. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.

Orzechy (koniecznie niesolone i nieprażone) powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Są pełne ważnych dla organizmu składników odżywczych, witamin, a przede wszystkim są źródłem zdrowych tłuszczów. Jednak wszystko w nadmiarze szkodzi i dotyczy to również orzechów. Jeśli spożywacie ich bardzo dużo, musicie się liczyć z konsekwencjami, które nie dla każdego będą przyjemne. Ile orzechów dziennie można jeść? Przyjmuje się, że dorosły zdrowy człowiek powinien zjadać maksymalnie jedną garść orzechów dziennie. W zależności od gatunku będzie to od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu sztuk (na przykład pistacji, które są bardzo małe). Osoby bardzo aktywne, czyli sportowcy i pracownicy fizyczni mogą zjeść dwie garści dziennie. Z orzechami nie można bowiem przesadzić. Dlaczego? W zaledwie 100 gramach takiego smakołyku znajduje się ponad 600 kalorii, a przypominamy, że dorosły człowiek powinien jeść dziennie ok. 2000-2500 kalorii. Jedna garść orzechów waży nieco ponad 30 g, co równa się 200 kaloriom. Dlatego, choć orzechy są bardzo zdrowe, nie można się nimi objadać. To może prowadzić do nadwagi, a w konsekwencji problemów zdrowotnych powodowanych przez nadmierną masę ciała.  Jak wykorzystać orzechy w kuchni? Najprostszym sposobem na orzechy jest chrupanie ich w trakcie pracy czy oglądania telewizji, ale z powodzeniem możecie je wykorzystać też do różnych dań i przekąsek. Urozmaici to ich smak, a przy okazji będą miały więcej składników odżywczych z orzechów.  sałatki: pasują do nich najlepiej orzechy włoskie oraz brazylijskie owsianka: zwykle składa się głównie z węglowodanów i niewielkiej ilości białka (o ile robicie ją na mleku), dlatego dodatek tłuszczu w postaci orzechów jest bardzo dobrym rozwiązaniem smoothie: zmiksowane z orzechami owoce i warzywa to pyszna,...

Jesteście na diecie? Jedzcie tego owocu jak najwięcej. To pogromca tłuszczu i kosztuje grosze
AdobeStock
Newsy
Jesteście na diecie? Jedzcie tego owocu jak najwięcej. Ten pogromca tłuszczu kosztuje grosze
Ten owoc będzie waszym największym sojusznikiem na diecie. Jedzcie go codziennie, a zaspokoicie ochotę na słodycze.

Dieta najczęściej bywa dużym wyzwaniem. Niełatwo jest odmówić sobie ulubionych potraw i powiedzieć „nie” bliskim, którzy podają talerzyk z kawałkiem smakowitego ciasta. Zdrowie i zgrabniejsza sylwetka wymagają wyrzeczeń, ale jest o co walczyć. W zmaganiach z własnymi słabościami pomogą wam produkty spożywcze, które zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, sycą i do tego mają mało kalorii. Domyślacie się, o co może chodzić? Właściwości zdrowotne jabłek Genialnym produktem spożywczym, który sprawdza się przy odchudzaniu, są jabłka. Ich fantastyczne właściwości doskonale wpływają na cały organizm, a do tego sprawiają, że zrzucanie wagi jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Poznajcie właściwości zdrowotne jabłek. Oto kilka z nich: wzmacniają odporność poprawiają wzrok regulują ciśnienie krwi i pracę serca zmniejszają zgagę poprawiają trawienie Jabłka poleca się także przyszłym mamom, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Jabłka na odchudzanie  Jabłka są jednak nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim to jeden z waszych sprzymierzeńców w walce z dodatkowymi kilogramami. Owoce te są pełne błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości oraz trawienie. Już jedno niewielkie jabłko szybko zaspokoi wasz apetyt oraz przywróci lekkość.  Owoce te możecie jeść przez cały dzień, w rozsądnych ilościach - średniej wielkości jabłko ma około 100 kalorii. Lepiej nie najadać się nimi na wieczór, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych. Taka dawka glukozy na noc może powodować problemy z zaśnięciem. Czy wszyscy mogą jeść jabłka? Choć jabłka są bardzo zdrowe, nie każdy może je jeść. Owoce te powinny ograniczać osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego, ponieważ zawarta w jabłkach...

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Adobe Stock
Newsy
Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Kawa to nie jedyne remedium na poranną senność. Zamiast picia tego smacznego, ale nie do końca zdrowego napoju, wybierzcie zdrowsze produkty.

Budzik o tak zwanej nieludzkiej porze to codzienna rutyna wielu z nas. Nic w tym dziwnego, że cała masa Polaków ratuje się od porannej „śpiączki” kubkiem mocnej i często czarnej kawy. Mała czarna wbrew pozorom przynosi jednak bardzo krótkotrwały skutek. Jej działanie jest ograniczone, a poza tym picie jej na pusty żołądek to gotowy problem dla żołądka. Zamiast kawy warto z rana jeść i pić inne rzeczy. Jakie? Rzućcie okiem na przygotowaną przez nas listę. Na niej znajdziecie zarówno produkty, które dostarczą organizmowi orzeźwiającej energii poprzez cukry, ale też takie, które utrzymają organizm „w gotowości bojowej” poprzez dostarczenie mu białka. Co powinno się jeść z rana, by nie być sennym? Gęste soki owocowe z miąższem Dojrzałe owoce wyciśnięte na klarowne soki dostarczają potrzebnej organizmowi z rana energii. Jednak ich działanie ulega znacznemu osłabieniu przez pozbawienie ich miąższu. To właśnie miąższ zapewnia przedłużenie procesu trawienia cukrów, a zatem dłuższe dostarczanie organizmowi energii. Ma to kluczowe znaczenie zwłaszcza w pierwszej połowie dnia. Banany Są idealną słodką przekąską, która nie ma właściwości zwykłych słodyczy. Chodzi oczywiście o połączenie dużej ilości cukru roślinnego, czyli fruktozy i błonnika. Daktyle W tym przypadku możemy mówić o podobnej mieszance energetyczno-błonnikowej jak w przypadku bananów. Daktyle to perfekcyjny zamiennik dla tuczących słodkości, które nie dają poczucia sytości. Różnicę poczujecie po zjedzeniu kilku daktyli. W przeciwieństwie do „wciągających” batoników i cukierków, przy jedzeniu daktyli ochota na słodycze przemija znacznie szybciej, a poza tym dostarczają one organizmowi prawdziwy energetyczny zastrzyk w sam raz na rano....

Chcecie schudnąć? Zacznijcie jeść te owoce. Zrzucanie kilogramów od razu będzie łatwiejsze
AdobeStock
Newsy
Chcecie schudnąć? Zacznijcie jeść te owoce. Zrzucanie kilogramów od razu będzie łatwiejsze
Nie możecie się zmieścić w spodnie po wakacjach? Sprawdziliśmy, które owoce mogą wam pomóc w walce z kilogramami.

  Kto choć raz się odchudzał ten wie, że jest to nierówna walka z własnymi słabościami. Zwłaszcza na początku bardzo trudno jest odmówić sobie pyszności, które wcześniej jadało się na co dzień - mowa tutaj szczególnie o słodyczach. Organizm pozbawiony dziennej i bardzo wysokiej dawki cukru głośno się o nią upomina, co może mocno utrudnić odchudzanie. Ale na szczęście istnieją alternatywy, które pozwalają nieco „oszukać” głód na słodycze i jednocześnie dostarczyć organizmowi cennych witamin.  Czy owoce można jeść na diecie? Od dziecka tłumaczy się nam, że kto chce być zdrowy, ten powinien jeść owoce i warzywa. A jak powinno to wyglądać na diecie? W końcu owoce zawierają dużo cukru i sporo kalorii w porównaniu z większością warzyw. Można je jeść, czy nie? Odpowiedź brzmi - tak, ale z głową. Zwłaszcza dla osób uzależnionych od słodyczy owoce są doskonałym zamiennikiem słodkich przekąsek. Pomagają zaspokoić chęć zjedzenia czegoś zakazanego, a przy tym są znacznie zdrowsze. Nie można jednak przesadzać - pamiętajcie, że o ile owoce można, a wręcz powinno się jeść nie tylko na diecie, ale też na co dzień, należy spożywać je w rozsądnych ilościach. Dietetycy zalecają jeść około 2 porcji owoców dziennie, gdzie porcja to ilość, która mieści się w waszej dłoni. Może to być więc pół grejpfruta, dwie śliwki albo jabłko.  Najlepsze owoce na diecie  Jeżeli jesteście na diecie odchudzającej, dobrze jest wybierać takie owoce, które mają stosunkowo niski indeks glikemiczny i zapewnią uczucie sytości na długo. Należą do nich m.in. jabłka, maliny, truskawki czy melony. Ale istnieją też owoce, które ze względu na swoje właściwości mogą jeszcze bardziej wspomóc cały proces odchudzania: Grejpfrut - owoc ten zawiera pektyny, które odpowiadają za prawidłową przemianę...